Call of Duty: Black Ops – Escalation (Xbox 360)

Prijs: 1200 Microsoft Punten

Door Michel Musters
Escalation, de tweede map pack voor Call of Duty: Black Ops, biedt hetzelfde als z’n voorganger: vijf nieuwe maps, waarvan één voor de zombiemodus. Daarmee is het meteen duidelijk of je genoeg interesse hebt om tot aanschaf over te gaan. Heb je nog zin om de multiplayer van Black Ops te spelen, en wil je met een paar nieuwe maps aan de slag? We gaan er voor het gemak vanuit dat het antwoord op beide vragen ‘ja’ is, anders kun je de 1200 punten die Escalation kost natuurlijk gewoon voor iets anders gebruiken en deze recensie negeren.

Je bent er nog? Mooi, je hebt dus wel zin in een paar nieuwe maps. Na een paar maanden ervaring met de eerste map pack, First Strike, werd duidelijk dat vooral twee van die maps (Kowloon en Stadium) de tand des tijd hebben doorstaan. De maps in Escalation voelen wat dat betreft een stuk gebalanceerder. Ze zijn minder ‘open’ dan de maps in de eerste pack, zijn daardoor wat minder overdonderend en zijn geschikter voor de run en gun-gameplay die in Black Ops overheerst.

Let wel, de maps zijn nog altijd allesbehalve klein, maar bevatten veel minder grote, open ruimtes en plekken om te schuilen, wat het geheel een stuk hectischer maakt. Zo is daar Stockpile, een Russisch dorpje met tientallen kleine gebouwtjes. In het midden staat een groter gebouw met elektrische deuren die open en dicht kunnen. Dat zorgt ervoor dat gevechten zich meestal in en rond dat gebouw afspelen, met een team dat van binnenuit de overwinning probeert binnen te halen en een team dat het gebouw probeert te penetreren.

Ook de andere drie maps staan vol met gebouwtjes en schuilplaatsen. Hotel speelt zich af in twee hotels en een luxe binnenplaats (met een leeggelopen zwembad in het midden). De hotels zitten vol gangen en trappen, een casino en zelfs liften die je naar een andere verdieping brengen. Zoo, een verlaten dierentuin, doet erg denken aan Modern Warfare 2’s Carnival, maar is iets minder warrig en zorgt dus voor een leukere speelervaring. Dan is er nog Convoy, met een vernietigd stuk weg in het midden en twee verhogingen aan beide uiteinden van de weg, wat het een geschikte map voor snipers maakt.

Al deze maps maken de gameplay wat hectisch en gevarieerder, en worden vooralsnog – een halve maand na release – evenveel gespeeld, in tegenstelling tot Berlin Wall en Discovery uit First Strike, die niet vaak meer worden gekozen. Er is echter geen nieuwe kleine map aanwezig in Escalation, zoals Nuketown en Firing Range uit de originele game of Stadium uit de First Strike map pack.

Dan is er nog de zombiemap, Call of the Dead. De map is gesitueerd in een filmset op de besneeuwde grond van Siberië, en heeft een echte B-movie feel doordat vier spelers de rollen aannemen van Robert ‘Freddy Krueger’ Englund, Buffy’s Sarah Michelle Gellar, Danny ‘Machete’ Trejo en The Walking Dead’s Michael Rooker. Met hordes zombies en zelfs een zombieversie van de legendarische regisseur George Romero heeft deze map alles wat zombieliefhebbers zich kunnen wensen. Deze map is het absolute hoogtepunt van de zombiemodus in de Call of Duty-reeks tot dusver.

Heb je dus nog interesse in de multiplayer van Black Ops, dan zul je prima uit de voeten kunnen met deze nieuwe map pack. Zoals gezegd lijken de nieuwe maps wat beter gebalanceerd dan die van First Strike, en de zombiemap is een prachtige hommage aan zombiefilms.


Pinball FX 2 – Marvel Fantastic Four (Xbox 360)

Prijs: 240 Microsoft Punten

Door Frank Meijer
Na het verschijnen van de vier oorspronkelijke Marvel Pinball-tafels is daar nu een vijfde tafel aan toegevoegd: Fantastic Four. Net als de vorige vier flipperkasten is het thema goed doorgevoerd. Mr. Fantastic en zijn teamleden zijn allemaal aanwezig op de tafel, net als Dr. Doom, en de lichtblauwe kleur van de tafel maakt het geheel af.

In tegenstelling tot de vorige maand verschenen Mars-tafel, is Fantastic Four een stuk drukker. De interactieve personages zijn continu bezig met hun eigen dingen of dingen gerelateerd aan wat er gebeurt op de tafel. Op een geval na leidt dat echter nooit tot een vervelende situatie. De enige storende factor is The Thing en dan voornamelijk de tijd die hij nodig heeft om de bal weer in het spel te brengen wanneer deze bij hem geschoten is. Vooral wanneer je net in een missie zit met tijdsdruk kun je deze vertraging niet gebruiken. Daarnaast maakt hij elke keer dat je hem raakt een stampende beweging, die ervoor kan zorgen dat de bal per ongeluk in een van de afvoerkanalen schiet.

Afgezien van bovenstaande kleine irritatiepunten en de onduidelijkheid van de te activeren letters voor de kickback is er inhoudelijk weinig op de tafel aan te merken. Het is net als bij Mars redelijk simpel om vrij grote scores op het bord te zetten als je de trucjes eenmaal door hebt, maar nog steeds uitdagend genoeg om keer op keer de flipperkast op te starten voor een nieuw potje. Daarbij zorgt de uitgebreide audio-ondersteuning met het stemmenwerk van alle superhelden ervoor dat het audiovisuele plaatje naar een hoger niveau getild wordt.