Nier – The World of Recycled Vessel (PlayStation 3, Xbox 360)

Prijs: € 6,99 / 560 Microsoft punten

The World of Recycled Vessel is een vreemd stukje downloadbare content. De content zit op een lukrake manier in het verhaal van Nier verweven. Het gaat om het dagboek van je overleden vrouw, dat blijkbaar al jaren stof hapt op een boekenplank bij jou thuis. Na een korte introductie waarbij je personage aangeeft dat hij aan de laatste pagina’s van het dagboek geen touw vast kan knopen, begint een quest.

Deze quest houdt simpelweg in dat je drie series van vijf of zes extra moeilijke uitdagingen in een apart jasje moet voltooien. Je ziet er hetzelfde uit uit als het hoofdpersonage uit de Japanse tegenhanger Nier Replicant, de meeste omgevingen hebben een bijna psychedelische kleurenfilter gekregen en de rustgevende muziek van het origineel is vervangen door een vreemde mix van techno en rock. Om het geheel compleet te maken wordt iedere uitdaging voorafgegaan door een cryptische uitspraak die vaak maar heel losjes aan het daadwerkelijke verhaal valt te koppelen. Vervolgens word je in een willekeurige omgeving geplaatst waar je eerst een aantal hordes kleinere vijanden mag verslaan voordat je het opneemt tegen één of meerdere eindbazen.

Een liefde voor de game hebben is niet genoeg reden om dit aan te schaffen, je moet echt een hardcore speler zijn, want de uitdagingen (lees: gevechten) zijn tien keer zo moeilijk als al het andere dat je in de oorspronkelijke game tegenkomt. Tot aan het onredelijke aan toe. Sommige uitdagingen zijn zelfs zo moeilijk gemaakt dat de besturing niet eens precies genoeg is om het simpelweg een plezierige ervaring te maken. En wat krijg je er uiteindelijk voor terug? Een paar extra outfits, een flinke smak geld, een paar wapens en een gezonde dosis ervaringspunten. Bovendien ben je er met maximaal een uurtje mee klaar, en dat maakt deze downloadbare content, ondanks zijn uitdagendheid, enigszins teleurstellend.

cijfer: 5

Splinter Cell: Conviction – Insurgency Pack (PC, Xbox 360)

Prijs: € 9,99 / 800 Microsoft punten

De Insurgency Pack verrijkt de Deniable Ops-modus met vier nieuwe maps om in je eentje of met een vriend te spelen. De locaties in Rusland zijn ingeruild voor frisse nieuwe omgevingen in Amerika. Baan je een weg door een opslagterrein in San Francisco, een begraafplaats in New Orleans, een gevangenis in Portland en een geheim onderzoekskantoor in Salt Lake City. De nieuwe levels zien er grafisch stuk voor stuk prachtig uit en zijn ruim van opzet. Ze bieden de speler meerdere routes om de vijanden te besluipen, iets wat in de oorspronkelijke maps veel te weinig aanwezig was. Ook zijn er twaalf tegenstanders in de Hunter-modus in plaats van de gebruikelijke tien.

De ruime opzet van de levels brengt echter wel een nadeel met zich mee. In sommige gevallen kom je in een groot deel van een level geen enkele vijand tegen, terwijl ze even verderop in een grote groep bij elkaar staan. Dit maakt van stealth in sommige gedeeltes een praktisch onmogelijke opdracht. Sommige levels lenen zich ook totaal niet voor Last Stand, zoals bijvoorbeeld het eerste gedeelte van San Francisco. De grote levels zijn wel bij uitstek een uitstekend speelterrein voor een potje Face-Off. We hebben ook het idee dat de tegenstanders meer in een groep op je gaan jagen wanneer je gezien wordt. Dit maakt de noodzaak des te groter om ongezien naar het einde van een level te komen.

Uiteindelijk zijn de nieuwe levels in de Insurgency Pack wel erg kort van duur. In de Hunter-modus hoef je maar drie gebieden te doorlopen en ben je er met ongeveer vijftien tot twintig minuten per map zo doorheen. De tien euro vertalen zich dus in relatief weinig uur speelplezier Toch is het pakket zeker een aanrader voor iedereen die met plezier de Denial Ops heeft doorlopen en snakt naar iets nieuws om zijn tanden in te zetten. De maps steken beter in elkaar en vooral de verschillende routes van aanpak maken elk level een plezier om te spelen.

cijfer: 7

Overige content

Naast deze twee downloadbare content pakketten is er uiteraard genoeg andere content verschenen die de moeite waard is. Nadat eind maart de Xbox 360-versie van Modern Warfare 2 uitgebreid werd met vijf nieuwe multiplayer maps zijn nu ook de PC- en PlayStation 3-versie aan de beurt. De Stimulus Pack kost op beide platformen € 13,99. In het pakket zitten de compleet nieuwe maps Bailout, Salvage en Storm, en remakes van de oude maps Crash en Overgrown uit Call of Duty 4: Modern Warfare.

Dragon Age: Origins heeft ook een kleine uitbreiding gekregen in de vorm van de Darkspawn Chronicles. Deze duistere content laat je een alternatieve geschiedenis beleven waarin je oorspronkelijke personage doodgaat en de Wardens onder leiding van Alistair komen te staan. Speel zelf als de Darkspawn en geef leiding aan genlocks, hurlocks en zelfs ogres. De Darkspawn Chronicles kost € 4,99 via het PlayStation Network, 400 BioWare Punten voor de PC en 400 Microsoft Punten via Xbox Live.

Voor BioShock 2 is de maand mei vrij problematisch verlopen. Het spel zag met het uitbrengen van de Rapture Metro Pack een flinke opkikker voor het online gedeelte van de game verschijnen, maar tot op heden gaat het nog niet van een leien dakje. Om de online gemeenschap niet te verdelen hebben de ontwikkelaars besloten om geen aparte servers aan te maken voor de downloadbare maps, maar deze gewoon mee te roteren tussen de standaard meegeleverde levels. Wanneer een speler echter niet over een nieuwe map beschikt, wordt deze overgeslagen in de maprotatie. Hierdoor kun je alleen echt van de nieuwe levels genieten wanneer je met een aantal mensen een privé potje aanmaakt. 2K is druk bezig om het probleem op te lossen en heeft gezegd binnenkort met een patch te komen. Zodra dit gebeurd is, zullen wij alsnog de nieuwe maps bespreken. De Rapture Metro Pack kost € 7,99 voor de PlayStation 3 en 800 Microsoft Punten voor de PC en de Xbox 360.

De nodige spellen hebben de afgelopen maand downloadbare content uitgebracht waarmee een deel van het spel of zelfs het complete spel vrijgespeeld wordt. Skate 3 kwam met het Tijd is Geld-pakket voor € 6,49 op het PlayStation Network en 560 Microsoft Punten op Xbox Live. Met dit pakket speel je meteen alle skaters, locations, benodigdheden en Skate.Park-objecten vrij. Ook Split/Second bedient de luie of rijke gamer op zijn wenken met de Master Unlock!, waarmee je zonder enige zweetdruppel direct de beschikking hebt over alle wagens, parkoersen en spelmodi. Het enige wat het je kost, naast je kredietwaardigheid als echte gamer, is € 4,99 op de PlayStation 3 en 560 Microsoft Punten op de Xbox 360. Voor UFC Undisputed 2010 is de Online Pass verschenen waarmee gamers die het spel tweedehands of zonder code hebben gekocht, gebruik kunnen maken van de online mogelijkheden van de game. Het prijskaartje? € 3,99 op het PlayStation Network en 320 Microsoft Punten via Xbox Live.

Verder verschenen in mei:

Battlefield: Bad Company 2 – SpecAct Kit UpgradeBundle (PS3) € 4,99 of € 1,99 per Kit Upgrade

Nieuwe extra camouflerende kleding voor de vier klassen uit Bad Company 2.

Forza Motorsport 3 – The Exotic Car Pack (X360) 400 Microsoft Punten

Het vijfde pakket gevuld met racemonsters. Tien stuks in totaal waaronder de 2010 Spycker C8 Laviolette LM85 en de 2010 SSC Ultimate Aero.

Just Cause 2 – Black Market ‘Boom’ Pack (PC, PS3, X360) € 1,99 / 160 Microsoft Punten

Meer wapens om het voorheen rustige eiland Panua eens grondig onder handen te nemen. Dit pakket bevat onder andere de Quad Rocket Launcher en de Cluster Bomb Launcher.

Lost Planet 2 – Map Pack #1 (X360) 400 Microsoft Punten

Twee nieuwe maps voor de multiplayer: Helix en Back to the Island, een remake van de Island 902-map uit het eerste deel van Lost Planet.

Magic: The Gathering – Expansion Pack 2 (X360) 400 Microsoft Punten of losse kaartdecks voor 80 Microsoft Punten

Een uitbreiding propvol nieuwe kaarten en nieuwe decks voor het populaire kaartspel. Daarnaast is de campagne uitgebreid met acht nieuwe levels, vijf nieuwe uitdagingen en vier nieuwe coöperatieve levels.

Majesty 2 – Kingmaker (PC) € 14,99

Bescherm Ardania tegen de goblins in deze uitbreiding die een aantal uur aan de gameplay toevoegt. Ook kun je met de Kingmaker editor zelf je eigen gevechten in elkaar knutselen.

Mass Effect 2 – Equalizer Pack (PC, X360) 160 BioWare Punten / 160 Microsoft Punten

Het Equalizer Pack geeft Shepard een nieuw vizier, een nieuwe helm en nieuwe bepantsering.

Napoleon: Total War – The Coalition Battle Pack (PC) € 1,99

Vecht de Battle of Friedland in 1807 toen Napoleon’s rijk op zijn hoogtepunt was. Dit Battle Pack voegt verder enkele nieuwe eenheden aan het spel toe.

SBK X – Legends Pack (PS3) € 9,99

Dit pakket zit bij de Special Edition inbegrepen, maar voor ieder ander voegt het tegen betaling een flink aantal legendarische motorcoureurs toe en een nieuwe spelmodi bij Superbike, Supersport en Superstok: Legends.

Skate 3 – Filmer Pack (PS3) € 8,99

Maak video’s en foto’s in een hogere resolutie, breid je opslagcapaciteit voor filmpjes uit tot maximaal vijf minuten en voeg je eigen watermerk toe.

Skate 3 – Skate Delen-pakket (PS3, X360) € 8,99 / 800 Microsoft Punten

Hiermee kun je zelfgemaakte video’s, foto’s en skateparken met iedereen delen en die van andere spelers bekijken. Ook krijg je hiermee toegang tot toekomstige gratis updates in de vorm van nieuwe personages en in-game locaties.

Split/Second – Full Vehicle Unlock! (PS3, X360) € 2,99 / 320 Microsoft Punten

Heb direct de beschikking over alle voertuigen uit het spel.

Split/Second – Track and Mode Unlock! (PS3, X360) € 2,99 / 320 Microsoft Punten

Krijg meteen toegang tot alle parkoersen en spelmodi zonder eerst de carrièremodus door te hoeven lopen.

Super Street Fighter IV – Super Femmes Fatales Pack (PS3, X360) € 3,99 / 320 Microsoft Punten

Bevat alternatieve kostuums voor Chun-Li, C. Viper, Sakura, Rose en Cammy.

Super Street Fighter IV – Super Shoryuken Pack (PS3, X360) €3,99 / 320 Microsoft Punten

Nieuwe kostuums voor Ruy, Ken, Gouken, Dan en Akuma.