Mass Effect 2 – Project Overlord (PC, Xbox 360)

Prijs: 560 BioWare Punten / 560 Microsoft Punten

BioWare brengt regelmatig nieuwe downloadbare content uit voor Mass Effect 2. Over de prijs-kwaliteitverhouding valt soms echter nogal te twisten. Zo betaal je voor sommige grote missies helemaal niets, maar ben je 160 Microsoft Punten kwijt voor een lullig extra wapen of bepantsering. Gelukkig krijg je met Project Overlord wel waar voor je geld.

Met de downloadbare content ben je ongeveer twee uur zoet. Dat lijkt weinig voor 560 Microsoft Punten, maar toch krijg je er een hoop voor terug. Je hebt uiteraard de gewone schietgevechten, maar de actie wordt ook afgewisseld door levels met de Firewalker. Dit voertuig was eerder al als gratis downloadbare content verkrijgbaar en is nu dus opnieuw te besturen. Toegegeven, de stukken waarin je de Firewalker bestuurt zijn niet de meest spannende, maar ze weten de actie aardig af te wisselen in overigens prachtige omgevingen. Naast de actie-elementen zal je ook nog regelmatig met anderen in gesprek moeten gaan en zitten er zelfs een paar puzzeltjes in deze kleine digitale uitbreiding.

De voornaamste reden om Overlord te checken schuilt in het verhaal dat verteld wordt. Commander Shepard wordt naar een nieuwe planeet gestuurd waar een laboratorium is overgenomen door een op hol geslagen virtual intelligence. Dit lijkt in eerste instantie een variant op het klassieke ‘man-tegen-machine’-epos, maar hoe verder je komt, hoe meer het geweldige plot zich ontrafelt. De griezelige sfeer en de ontroerende ontknoping behoren tot de hoogtepunten van deze downloadbare content. Daarbij is de gameplay nog altijd even sterk en er is genoeg variatie aanwezig.

9

Alan Wake – The Signal (Xbox 360)

Prijs: 560 Microsoft Punten (of gratis met de meegeleverde voucher)

The Signal is de eerste uitbreiding voor Alan Wake en verkrijgbaar door de bijgeleverde codekaart te gebruiken of 560 Microsoft Punten neer te tellen. De nieuwe episode gaat naadloos verder waar het oorspronkelijke verhaal ophield. Hierdoor raden we aan het origineel uit te spelen alvorens je aan de uitbreiding begint. Gelukkig bevat deze content, zoals gebruikelijk in het spel, een ‘previously on Alan Wake’-intro, waardoor je in vogelvlucht weer helemaal bij bent.

Omdat het verhaal verder gaat na het einde willen we niet teveel van de gebeurtenissen die de aanloop tot de downloadbare content vormen verklappen. Wel kunnen we stellen dat het verhaal kennelijk niet zo is geëindigd als Alan zou willen. De wereld rondom Alan is een vage plek geworden die continu veranderd, maar ditmaal door een ander toedoen dan voorheen. Veel oude locaties keren terug, maar zien er net iets anders uit dan je gewend bent, waardoor het beeld van een verdraaide realiteit versterkt wordt. De sfeer en het gevoel van dreiging in het donker zijn weer ijzersterk aanwezig. Helemaal omdat de punten om even uit te rusten verder uit elkaar liggen en flares en flashbangs schaarser aanwezig zijn.

Na iets minder dan anderhalf uur hadden we de episode afgerond en werden we getrakteerd op een open einde, maar nog veel erger was onze resterende smaak naar meer. De kwaliteit van de downloadbare content is enorm hoog en we snakken nu al naar de volgende episode,The Writer. Tot die tijd biedt The Signal echter precies wat je wilt: meer Alan Wake. Niks meer, maar zeker niks minder.

9

Worms 2: Armageddon – Battle Pack (Xbox 360)

Prijs: 400 Microsoft Punten

Het Battle Pack voor Worms 2: Armageddon verandert de eigenlijke game in wezen naar Worms 2.5. De uitbreiding voegt een volledige nieuwe singleplayercampagne toe met dertig levels en daarnaast een nieuwe spelmodus, Bodycount. Voor spelers die Worms 2 nog steeds af en toe spelen zal de nieuwe campagne niet meer dan een avond werk zijn. Wanneer je Worms 2 daarentegen al een tijdje niet aangeraakt hebt, biedt de nieuwe campagne genoeg uitdaging om terug te keren naar de gestoorde wereld vol wapengekke wormen. Met het doorlopen van de campagne zijn titels vrij te spelen om online de blits mee te maken, maar die zijn nogal onorigineel. Van een melig spel als Worms hadden we iets meer creativiteit verwacht.

Bodycount is een survivalmodus. Het is de bedoeling om met één worm zo lang mogelijk in leven te blijven tegen steeds sterker wordende tegenstanders. De vijandelijke wormen zijn in het begin gemakkelijk uit te roeien, maar naarmate je er meer verslaat, keren ze sterker terug. Je verdient punten met het opblazen van de wormen en vermenigvuldigers voor het tegelijk uitschakelen van meerdere wormen. Zo kun je tegen je vrienden en onbekenden strijden om de hoogste score op het leaderboard.

Naast een nieuwe campagne en een nieuwe spelmodus krijg je met het Battle Pack ook nieuwe wapens, manieren om je team van wormen uit te dossen en zijn er nieuwe grappige teksten die je wormen uitkramen tijdens het spelen. Jammer genoeg zijn het maar zes nieuwe wapens. Voor een spel dat draait om de meest bizarre wapens om ‘onschuldige’ wormen mee af te maken, lijkt ons dit een beetje weinig. Zeker omdat de nieuwe campagne vrij snel uitgespeeld is en je daarna toch weer tegen je vrienden gaat spelen. Een paar extra nieuwe wapens zou dan zeer welkom zijn. Al met al voegt het Battle Pack een hoop nieuwe dingen toe aan Worms 2, maar de houdbaarheid van een aantal van deze nieuwe opties is niet al te lang en de hoeveelheid nieuwe wapens is ook wat karig. De Bodycount-modus en de nieuwe manieren om je team aan te passen zijn wel een welkome aanvulling en maken het Battle Pack een veilige aankoop voor fans van het origineel.

7

Overige content

Bijna een jaar na het verschijnen van het laatste pakket downloadbare content voor Fallout 3 verschijnen Operation Anchorage, Broken Steel, The Pitt, Point Lookout en Mothership Zeta allemaal tegelijkertijd op Steam. De content valt vooral in negatief opzicht op, omdat de prijs per stuk € 9,99 bedraagt. Dit terwijl de Game of the Year-editie voor minder dan dertig euro verkrijgbaar is. Van de vijf pakketten vallen bij de meeste mensen enkel Broken Steel en Point Lookout in de smaak. De overige drie kunnen op minder enthousiasme rekenen.

Skate 3 blijft continu van nieuwe content voorzien. Werd er vorige maand nog een nieuw skatepark en skate-evenement geïntroduceerd, deze maand kun je losgaan in Danny’s Hawaï-droom en het After Dark Pack. In het op het tropische Hawaï geïnspireerde skatepark in Danny’s Hawaï-droom vind je onder andere baanbrekend terrein en de kenmerkende Mega-madness van Danny Way. Allemaal ontworpen door de skatelegende zelf. In het After Dark Pack kun je in het donker skaten in de nieuwe locatie Sanitarium en tevens is het OG San Van DIY-park in de duisternis gehuld. Het aantal uitdagingen en diens moeilijkheidsgraad is wel erg laag in het After Dark Pack. Danny’s Hawaï-droom is verkrijgbaar op de PlayStation 3 voor € 6,49 en op de Xbox 360 voor 560 Microsoft Punten. Het After Dark Pack is gratis voor iedereen die de activatiecode uit het hoesje van het spel gebruikt heeft. Voor alle overige mensen kost het 400 Microsoft Punten of € 3,99 in de in-game winkel.

In de allesbeslissende oorlog om Cybertron in Transformers: War for Cybertron kun je elke hulp gebruiken. Het Map and Character Pack #1 voegt vijf nieuwe personages toe om online het slagveld mee te betreden. De Technobot Scattershot, de leider van de Combaticons Onslaught, De Decepticons Demolishor en Shockwave en de Autobot Jazz. Naast de nieuwe personages bevat de downloadbare content ook vier nieuwe maps. Versla aanvalsgolven van Autobots in District of weer de Decepticons af in Forsaken. Daarnaast zijn Havoc en Fortress speelbaar in de reguliere multiplayermodi. Het Map and Character Pack #1 is verkrijgbaar voor de PlayStation 3 voor € 9,99 en voor de Xbox 360 voor 800 Microsoft Punten.

Verder verschenen in juli:

Aliens vs. Predator – Bughunt Map Pack (PC, PS3, X360) € 5,99 / 560 Microsoft Punten

Deze content bevat vier nieuwe maps voor de multiplayermodus. Tempest en Monument zijn puur voor de Overlevermodus en Crash Site en Fury zijn speelbaar in alle andere multiplayermodi.

Call of Duty: Modern Warfare 2 – Resurgence Pack (PC, PS3) € 13,99

Nu ook eindelijk beschikbaar voor de PC en PlayStation 3. Dit pakket voegt vijf multiplayer maps toe. Van de nieuwe maps Carnival, Fuel en Trailer Park tot remakes van de klassiekers Strike en Vacant.

Clash of the Titans – Athena’s Request Quest Pack (PS3, X360) gratis / 160 Microsoft Punten

Speel de twee extra quests ‘A Bird in Hand’ en ‘Songs of Enchantment’ in deze uitbreiding, die op de PlayStation 3 zelfs gratis is.

Clash of the Titans – Zeus’ Challenge Quest Pack (PS3, X360) € 1,99 / 160 Microsoft Punten

Nog eens twee extra quests in de vorm van ‘Temple of the Gods’ en ‘Man-eating Monster’.

Dragon Age: Origins – Leliana’s Song (PC, PS3, X360) € 6,99 / 560 Microsoft Punten / 560 BioWare Punten

Stap in deze prequel in de schoenen van Leliana en ontdek haar verleden en de gebeurtenis die haar voor altijd heeft verandert.

Forza Motorsport 3 – World Class Car Pack (X360) 400 Microsoft Punten

Tien nieuwe auto’s om de virtuele circuits mee onveilig te maken. Met deze keer onder andere de 2011 McLaren MP4-12C en de 2011 Cadillac CTS-V Coupe.

King Arthur – The Saxons (PC) € 14,99

Een compleet nieuwe campagne voor meer dan dertig uur extra speelplezier waarin je in de huid van de koning van de Saxen kruipt ten tijde van de gebeurtenissen van King Arthur. De campagne volgt een opzichzelfstaand verhaal.

Lost Planet 2 – Rush Arena (PS3, X360) € 2,99 / 240 Microsoft Punten

Wanneer je de bizar grote eindbazen van Lost Planet 2 aan het einde van elk level niet genoeg vond, kun je het in deze nieuwe gamemodus in een arena opnieuw tegen ze opnemen. Dit kan in je eentje of met tot vier personen tegelijk.

Mass Effect 2 – Aegis Pack (PC, X360) 160 Microsoft Punten / 160 BioWare Punten

Het Aegis Pack voegt het M-29 Incisor-sluipschuttersgeweer en het Kestrel-pantser aan de wapenkluis van Commander Shepard toe.

PAIN – Pinball (Abusement Park) (PS3) € 1,99

Pijnig je personage op een gigantische (op het Abusement Park geïnspireerde) flipperkast.

Super Street Fighter IV – Super Complete Alternate Costume Pack (PS3, X360) € 17,99 / 1440 Microsoft Punten

Inmiddels alweer het achtste pakket met nieuwe kleding voor Super Street Fighter IV. Met deze downloadbare content kun je elk personage in een nieuw jasje steken.

Theatre of War 2 – Centauro (PC) € 18,99

Vecht met de 131st Armored Division Centauro in de vele gevechten die ze in Noord-Afrika leverden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De slopende strijd die de divisie beleefde, duurde van december 1942 tot midden mei 1943.

The Settlers 7: Paths to a Kingdom – Uncharted Land Map Pack (PC) € 3,99

Drie nieuwe maps voor deze game: Battle of Tanholm voor twee spelers, Tempest Taiga voor vier spelers en Fiery Chasm voor drie spelers.

Tiger Woods PGA Tour 11 – Diverse golfbanen (PS3, X360) € 3,99 / 400, 560 en 800 Microsoft Punten per stuk

Download extra golfbanen om je vaardigheden te testen. Wat te denken van Bay Hill en Banff Springs in het North America Pack en Cog Hill en Spyglass Hill in het Championship Pack.

Trine – Path to New Dawn (PS3) € 0,99

Path to New Dawn gaat verder in de stijl van het laatste level, Tower of Sarek, van de originele game. Je kunt tien nieuwe items verzamelen, iets wat zeker op de hogere moeilijkheidsgraden een flinke uitdaging moet zijn.

Zen Pinball – Mars Table (PS3) € 1,99

Verken het leven op de rode planeet met deze vierde extra flipperkast voor Zen Pinball.