Het entertainmentapparaat

Je speelt dus niet alleen games op de Xbox One, “je ervaart er al je entertainment” zo laat Microsoft weten. Films kijken via de blu-ray-drive bijvoorbeeld, of de nieuwste populaire popnummers beluisteren. Microsoft legt de nadruk vooral op televisiekijken: sluit je digitale (kabel-)decoder op de console aan en je ontvangt alle zenders via de Xbox One. Je hebt geen afstandsbediening meer nodig, want met de bijgeleverde nieuwe versie van Kinect zeg je gewoon welke zender je wilt zien en het apparaat stemt er automatisch op af. Of je haalt met je stem de digitale gids tevoorschijn om te kijken welke programma’s komen, of wanneer jouw favoriete programma’s worden uitgezonden. Verder heeft Microsoft een deal met sportzender ESPN om fantasieleagues tijdens sportwedstrijden de tonen. Zo zie je meteen of je fantasieteam evenveel punten scoort als de echte sportmannen live op televisie.

Althans, zo ziet Microsoft het voor zich. De vraag is natuurlijk of je eind dit jaar (want dan ligt de Xbox One in de winkels) wel echt een spelcomputer wilt gebruiken voor het kijken van televisie. En of het ook daadwerkelijk kán: deze feature is namelijk compleet op de Verenigde Staten gericht, waar het bedrijf ijzersterke banden heeft met diverse televisieaanbieders. In Nederland (en de rest van Europa) zijn tientallen verschillende aanbieders en het wordt een pittige klus voor Microsoft om al die bedrijven overstag te krijgen. Dat gaat op de dag van lancering sowieso niet gebeuren en de deal met ESPN, dat in Nederland niet eens te ontvangen is, lijkt helemaal een ver-van-ons-bed show. Het paradepaardje van Microsoft voor de Xbox One is voor ons dus nog vrij onbelangrijk.

De games

Gelukkig zijn we zo nuchter dat we een nieuwe spelcomputer vooral voor de games willen. Microsoft heeft hier nog niet heel veel over vrij gelaten. Wel weten we dat er een gloednieuwe Forza Motorsport aan komt, deel vijf alweer, met nog realistischere graphics om je vingers bij af te likken. Alan Wake-ontwikkelaar Remedy Entertainment werkt daarnaast aan Quantum Break, dat de lijn tussen televisie en games moet vervagen: een tv-serie moet aangepast worden aan de ervaringen van spelers in de game. En dan is er natuurlijk Call of Duty: Ghosts, waarin je voor het eerst in de populaire shooterreeks niet vecht met een groot team aan soldaten, maar als een kleine groep huurlingen een gigantische supermacht te lijf gaat. Mét een uiterst realistisch geprogrammeerde viervoeter: de Duitse herder in Ghosts is de beste vriend die je je maar kunt wensen.

Op de E3 (van 11 tot en met 13 juni) doet Microsoft gelukkig nog veel meer games uit de doeken, want daar draait het uiteindelijk toch om. In het eerste levensjaar van de Xbox One gaat het bedrijf zelf in ieder geval 15 games uitgeven, waarvan 8 titels gebaseerd zijn op compleet nieuwe franchise. En het zou ons niet verbazen als populaire personages als Master Chief (Halo) en Marcus Fenix (Gears of War) hun gezicht laten zien. Veel uitgevers hebben al wat van hun line-up laten doorschemeren. Zo brengt Electronic Arts een scala aan nieuwe sportgames, waaronder FIFA 14 en de nieuwe UFC, mogen we van Ubisoft het spectaculair ogende Watch Dogs en natuurlijk Assassin’s Creed IV: Black Flag verwachten. Activision heeft naast Call of Duty ook Bungie’s first-person MMO Destiny in petto. Maar nogmaals: na de E3 in juni weten we pas echt wat de Xbox One voor gamers gaat bieden.

De controller en Kinect 2.0

Veruit het interessantste van wat we tot nu toe zijn te weten gekomen over de Xbox One is de controller en de vernieuwde Kinect-camera die bij elke console geleverd worden. We noemen die twee in één adem, omdat ze elkaar perfect gaan aanvullen. Allereerst de controller: die lijkt op het eerste gezicht enorm op de Xbox 360-controller. Dat is helemaal niet verkeerd, want die lag al heerlijk in de hand. De vierpuntdruktoets lijkt nu echter verbeterd en ook de analoge sticks moeten meer grip bieden. De Impuls-triggers hebben afzonderlijke trilfuncties, waardoor je bij het afschieten van een geweer de feedback pas echt goed voelt.

Met Kinect kun je het Xbox One-menu volledig met de stem besturen. ‘Xbox, go home!’, commandeerde een Microsoft-woordvoerder tijdens de onthulling, en de console ging braaf naar het beginscherm. Zo zet je met je stem net zo gemakkelijk een film op pauze, en open je terwijl de film op de ene helft van het scherm op pauze staat, op de andere helft Internet Explorer om bijvoorbeeld een filmfeitje op te zoeken. De camera in de nieuwe Kinect is ook sterk verbeterd, waardoor straks de kleinste bewegingen waargenomen worden. Hij herkent zelfs verschillende spelers. Dit voegt ook daadwerkelijk wat toe aan de games die je met de controller speelt – zo herkent Kinect wanneer een andere speler de controller overneemt. ‘Kinect 2.0’, zoals we het apparaat liefkozend noemen, kan daarnaast zelfs waarnemen wanneer spelers een versnelde hartslag hebben, waar dan vervolgens weer de gameplay op aangepast kan worden. Hoe tof zou het zijn dat een game nog meer monsters op je af stuurt op het moment dat je al het gevoel hebt de controle over een gevecht te verliezen?

Xbox Live

Een enorm belangrijk onderdeel van de Xbox 360 is het online netwerk, Xbox Live. Microsoft zou wel gek zijn om dat niet door te zetten met de Xbox One. Je zet je Gold-abonnement gewoon over naar Xbox One (al is hij ook nog gewoon bruikbaar op de Xbox 360) en je vriend of vriendin kunnen er zonder extra kosten gebruik van maken op je console. In plaats van 100 vrienden kun je er nu trouwens 1000 opslaan. Het mag voor zich spreken dat je achievements en vrienden ook meeverhuizen naar de nieuwe console, maar let op: Xbox 360-games zijn niet speelbaar op de Xbox One.

Veel interessanter is dat Xbox Live Gold toegang geeft tot de cloud, waar Microsoft vol op inzet deze generatie. Alles – van je savegames tot je profiel – wordt hier in opgeslagen, waardoor je bijvoorbeeld ook toegang krijgt tot al deze informatie wanneer je op een andere Xbox One-console inlogt. De kracht van de cloud is volgens Microsoft zo gigantisch, dat games hieruit kunnen putten. De kunstmatige intelligentie zou moeten leren van je speelstijl en sterke en zwakke punten, waardoor vijanden bij een volgende speelsessie nieuwe tactieken kunnen gebruiken om je het leven zuur te maken. De computer kan ook leren om net als jou te spelen, waardoor je vrienden het tegen een door de computer bestuurde versie van jou kunnen opnemen. Verder slaat de cloud op waar je bent gebleven tijdens het spelen. Dus als je Kinect opdraagt om even televisie te kijken en weer terugkeert naar je game, kun je zonder te hoeven wachten of te backtracken, verder spelen. Over wachten gesproken: spellen kunnen gespeeld worden terwijl ze worden geïnstalleerd.

Onduidelijkheid

Er zijn nog veel vragen die open staan. Niet alleen de prijs en exacte releasedatum van het apparaat is onbekend, maar we weten ook nog niet hoe het entertainmentaspect van de Xbox One in Nederland gaat werken en welke games we eind dit jaar en volgend jaar gaan spelen. Er zijn echter twee onbekende factoren die letterlijk voor woede bij afwachtende gamers zorgen. Microsoft berichtte kort na de onthulling van de Xbox One over het feit dat elke game met een code komt die nodig is om het spel te installeren. Deze code zou één keer te gebruiken zijn, waardoor tweedehands verkoop uitgesloten is. Microsoft kwam hier al weer snel op terug. Eerst zou het mogelijk zijn om de games wel digitaal te verkopen, daarna werd gemeld door anonieme bronnen dat je games ook nog gewoon bij winkels in kon leveren, maar uiteindelijk meldt het bedrijf dat we voor nu maar gewoon even moeten afwachten.

Hetzelfde geldt voor de vraag of de Xbox One altijd online moet zijn. Microsoft zegt van niet, maar een woordvoerder van het bedrijf meldde wel dat hij één keer in de 24 uur online moet, ook al speel je in je eentje games. Ook hier werd later weer op teruggekomen. Het standaard antwoord nu is: afwachten. Hoewel we begrijpen dat deze details nog vastgelegd moeten worden voor de release van het apparaat, beseffen we tegelijkertijd dat ze enorm belangrijk zijn voor gamers. We hopen dan ook dat Microsoft hier snel meer duidelijkheid over geeft. Het kan wel eens essentieel zijn in de beslissing van veel consumenten over waar hun geld heen gaat. Net zoals de entertainmentopties van de console: wordt de Xbox One ook in Nederland een entertainmentmachine of lanceert het bedrijf vanaf dag 1 een nog incomplete versie? Xbox One is make or break time voor Microsoft. Totale dominantie over onze televisie: ze hebben maar één kans.