Bart Smit heeft deze datum af laten drukken in een aankomende reclamefolder. Navraag van website Duimschroef bij een medewerker leert dat het de datum is die de winkelketen in zijn systeem heeft staan. Dat het geen informatie is die van Blizzard afkomt, bevestigt de Benelux-afdeling van de ontwikkelaar. Die noemt de vermelding van Bart Smit totale onzin. 

Blizzard zelf heeft nog geen specifiekere releasedatum gegeven dan "het tweede kwartaal van dit jaar". Het is ook best aannemelijk dat Bart Smit gewoon een datum heeft neergezet om bijvoorbeeld de pre-ordermolen nog wat verder aan te zwengelen.

Wij geloven wel dat Bart Smit 19 april 2012  uit een hele dikke Volendamse duim heeft gezogen. Toch is de claim van de winkel zo gek nog niet. Blizzard is de laatste weken druk bezig met het consolideren van de bètaversie van het spel. Er worden functies die nog niet helemaal goed uit de verf komen geschrapt en snel nog een aantal laatste veranderingen doorgevoerd aan het attributensysteem.

Releaseschema Blizzard

Op die manier kunnen spelers van de bèta nog even wennen aan de nieuwigheden voordat zij definitief worden gemaakt wanneer de game ook echt in de winkels ligt. Voor Blizzard zelf is het een slimme manier om zijn game 'af' te maken'. Daarbij komt nog eens dat de studio, ogenschijnlijk tegen zijn eigen principes in, dit jaar drie games uit hoopt te kunnen brengen. Naast Diablo III staan ook StarCraft II: Heart of the Swarm en World of Warcraft-uitbreiding Mists of Pandaria op de planning.

Een ontwikkelaar, en een uitgever als Blizzard, snapt ook wel dat je niet drie toptitels in een tijdsbestek van een paar maanden uit moet brengen. Zeker niet als het om drie PC- en drie Blizzard-titels gaat. Wil er dus genoeg ruimte tussen de drie games zitten, dan moet Diablo III niet al te lang meer op zich laten wachten. Het tweede deel van het StarCraft II-drieluik lijkt namelijk de zomerperiode te gaan bezetten - Wings of Liberty kwam ook rond die tijd. Mists of Pandaria zetten we op december.

Ook zonder duidelijke aanknopingspunten lijkt het 'snel' uitbrengen van Diablo III geen heel vreemde zet. Blizzard heeft altijd volgehouden de game pas uit te brengen wanneer deze klaar is. Er is jaren aan gewerkt, zonder dat er echt een concrete releaseperiode aan vast is komen te hangen. Maar als je de bèta ziet, is de game al nagenoeg af. Om er dan vervolgens nog een paar maanden aan loze tijd tussen te laten zitten, terwijl de hoofdgame niet meer in ontwikkeling is, voelt als stijlbreuk. 

Marketingcampagne

Er zal echter altijd een zekere aanlooptijd tussen de bekendwording en de uiteindelijke release blijven zitten. Er moeten marketingcampagnes worden uitgezet en er zijn acties om uit te rollen bij retailers. Dat laatste is zeker voor een titel als Diablo III belangrijk. Hoe populair de game ook is bij zijn trouwste fans, mensen die niet de afgelopen jaren in afwachting hebben geschreeuwd om een concrete datum, kennen de serie misschien nauwelijks. 

Het derde deel lijkt er daarom bij gebaat om breed uitgemeten te worden door winkelketens voor het daadwerkelijke product in de schappen komt te liggen. Om dat nog op tijd te kunnen regelen voor een release in het tweede kwartaal, moeten Activision en Blizzard zo rond deze tijd eens iets gaan ondernemen. 

Of Bart Smit al wel iets weet, of een grote fantasie heeft, is niet zeker maar eigenlijk al net zo irrelevant. Retailers zetten wel vaker releasedatums op hun website (volgens Bol.com komt Grand Theft Auto V bijvoorbeeld uit op 26 april 2013) en zelden hebben ze daarvoor contact gehad met de uitgever. Dat neemt echter niet weg dat ze, en in dit geval Bart Smit, wel eens heel dichtbij de waarheid zouden kunnen zitten.