Achtergrond

De zoektocht naar online spooksteden – Deel 4

Met o.a. Titanfall, Max Payne 3 en Rainbow Six Vegas 2

Geschreven door Ron Vorstermans op
In 2012 en 2013 gingen we op zoek naar digitale spooksteden, oftewel spellen waarvan niemand ze nog online speelt. We kwamen toen tot de conclusie dat met name online games steeds sneller een stille dood sterven. Jaren later herhalen we onze zoektocht. Zijn de games van de afgelopen jaren inmiddels spooksteden of juist speeltuinen? Ron dook in zijn spellencollectie.

Max Payne 3 (2012) –pc

Max Payne 3 was een fantastisch spel, maar had alle lofzang met name te danken aan het singleplayer-epos. Over de online modus waren we destijds iets minder te spreken.

Als we in de multiplayer op zoek gaan naar een potje, vinden we zonder enige moeite een Deathmatch-game die zich afspeelt op een fictieve begraafplaats in New York. Max Payne 3 lijkt er na release een community aan over gehouden te hebben. Althans, het is op de pc een stuk levendiger dan wij op voorhand hadden verwacht. In iedere modus kunnen we direct aan de slag en je komt zelfs mensen tegen die nog geen hoge rang hebben en pas onlangs zijn begonnen met spelen.

Bovendien waren we bijna vergeten dat Max Payne 3 ook online best lekker wegknalt. Een fikse opsteker dus.

Wachttijd: geen.

Castle Crashers (eerste verschijning in 2008) - Xbox 360/pc

Een kleurrijke coöperatief avontuur als Castle Crashers blijft jarenlang leuk, zou je zeggen. En dat klopt, want dankzij de lokale multiplayer is Castle Crashers nog altijd een game die we af en toe opstarten, uiteraard vergezeld met vrienden op de bank en een kratje bier. Zoek je die vrienden online, dan ga je een eenzaam bestaan tegemoet: zowel op de Xbox 360 als op de pc kunnen we in de drie beschikbare modi geen potjes vinden. Als we zelf ’n potje maken, doet er helemaal niemand mee, zelfs niet als we de game een halfuurtje open laten staan.

Wachttijd: geen, niemand speelt Castle Crashers.

Tom Clancy’s Rainbow Six Vegas 2 (2008) – Xbox 360

Vegas 2 was de laatste Rainbow Six-telg die het licht zag. In 2008 was de community van die game levendig en breed, anno 2015 is dat veel minder het geval. We komen geen enkele Nederlander tegen. Maar dat wil niet zeggen dat de game niet online gespeeld wordt.

Integendeel: zonder enige moeite kunnen we deze game van bijna 8 jaar oud (!) online spelen. In alle modi, zelfs in de niet-competitieve Terrorist Hunt-modus, komen we zonder lange wachttijden in volle servers terecht. Enkel minder populaire maps en modi kennen een wachttijd, maar ook in die servers kunnen we na verloop van tijd aan de slag. Via quick-match vinden we dus altijd wel een levendig potje.

Wachttijd: (bijna) geen, behalve in modi en maps die ook net na release niet populair bleken.

Medal of Honor Warfighter (2012) – pc

Warfighter zat vol met bugs toen de game uitkwam en bleek online nauwelijks speelbaar. Na het doorvoeren van enkele patches was de shooter maanden na release best goed te doen. Dat is niet aan iedereen voorbij gegaan. Als we de game op een vrijdagavond opstarten, wordt Warfighter door ongeveer 100 mensen gespeeld. We tellen vier (bijna) volle servers.

Gezien Warfighter is geflopt en de ontwikkelaar al enige tijd geen patches en dlc meer doorvoert, vonden we dat best verrassend. Maar daarmee is ook alles gezegd, want van een actieve community lijkt geen sprake.

Wachttijd: je kunt meestal wel in een server terecht, maar dan mag je geen eisen aan de map of modus stellen. Je moet het doen met een handjevol populaire servers. Het is niet veel.

Titanfall (2014) – Xbox One

Titanfall heeft naast drie betaalde dlc-pakketten ook een vrachtlading aan patches en gratis content gehad. Zo kunnen spelers Titans van cosmetische aanpassingen voorzien, is de wapenbalans een stuk beter dan voorheen en kun je Burn Cards kopen en verkopen op een ‘zwarte markt’. We hebben Titanfall daarom nog altijd hoog zitten en blijkbaar zijn we daarin niet de enige: zonder enige moeite kunnen we anderhalf jaar later in alle modi aan de slag. De servers zitten altijd vol en we kunnen volop potjes joinen die nog bezig zijn. We hadden eerlijk gezegd niet anders verwacht, al moeten we bekennen dat er van een community buiten de game om (zoals op de officiële fora en op Reddit) in mindere mate sprake is.

Wachttijd: geen.

Guitar Hero: Metallica (2009) – Xbox 360

Guitar Hero: Metallica bevatte als eerste Guitar Hero-game de Expert Plus-modus. Daarin worden de gitaartjes, maar zeker het drumstel, tot het uiterste gepusht. De Metallica-uitvoering kan dan ook gespeeld worden met dubbele basdrumpedaal.
Nadat we dat geheel aan gort geslagen drumstel van zolder halen en aansluiten, selecteren we een potje Pro Face-Off op Expert.

Pas na vijf minuten vinden we een tegenstander. We beginnen met de onnavolgbare drumpartij van het duistere Ride the Lightning. Na vier minuten drummen drupt het zweet van ons voorhoofd. We moeten even inkomen, maar zitten er al snel he-le-maal in. We ronden het nummer met een oerkreet af, gooien de drumsticks in de lucht en kijken voldaan naar de percentagemeter.

De zeer pijnlijke anticlimax liegt er niet om. We zijn compleet ingemaakt. De tegenstander raakt 100 procent van alle noten en heeft dus geen foutje gemaakt, wij blijven steken op een vrij belabberde 89 procent. Die vernedering was het wachten op een potje drummen niet waard. Als we spelen als gitarist gaat het allemaal wat sneller: na hoogstens twee minuten vinden we altijd wel ’n potje. Maar ook dan geldt dat we zonder uitzondering genadeloos worden ingemaakt. Sad but true.

Wachttijd: Dat ligt eraan. Als gitarist heb je binnen een paar minuten altijd wel een tegenstander om tegen te spelen. Als drummer kun je soms geen opponent vinden of duurt dat net iets te lang (onze langste wachttijd was iets van tien minuten).

Counter-Strike: Global Offensive (2012) – pc/PlayStation 3

Dit is een beetje een intikkertje, maar goed. Op de PlayStation 3 wordt Global Offensive nog steeds gespeeld en is een wachtrij voor de populaire modi schaars, maar die community verbleekt bij die op op de pc. Global Offensive is zonder twijfel een van de populairste competitieve shooters van dit moment. En we snappen waarom, want als team-based schietspel is Counter-Strike de beste in zijn soort - zeker als je de Ranked-modus met vrienden speelt.

Wachttijd: geen, alle tieners zeggen ‘ja’ tegen bombsite A.

Conclusie

De conclusie die we in 2013 trokken kunnen we in principe herhalen: op (logische) uitzonderingen na zijn veel oude games nog steeds online speelbaar. Toch merkten we op dat van een grote community bij veel games geen sprake meer is. Enkel echte pareltjes, zoals Global Offensive, hebben de tand des tijds zonder kleerscheuren doorstaan. Wat dat betreft is de conclusie soms tweeledig. Sommige oude multiplayermodi zijn nog geen spooksteden, maar dat komt enkel omdat een handjevol norse buurtbewoners niet wil verhuizen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Patch pc-versie Batman: Arkham Knight is uit Rocket League krijgt patch en nieuwe dlc
18

Reacties op: De zoektocht naar online spooksteden – Deel 4

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Slagroomtaart

  • 4 september 2015 10:59
  Alle tieners zeggen ja tegen bombsite A… Hahah top dit

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Massiv

  • 4 september 2015 11:06
  Haha ja goeie!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dooder39

  • 4 september 2015 11:38
  Wordt Vegas 2 nog op PC online gespeeld?

  Doden report van mij:
  Tribes: Ascend is nog levendig. Tribes 1 en 2 hebben een erg kleine active community.
  Strike Vector heeft een kleine community die elke vrijdag samen komt (kleine kans dat er nog een andere Gamer.NL speler is neem ik aan?).
  Bad Company 2 op PC is het hartstikke levendig! Op PS3 wordt waarschijnlijk alleen Arica Harbor gespeeld in conquest (geen idee of er nog andere maps worden gespeeld).
  Red Faction: Guerilla heeft ook nog een kleine active community.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Helios

  • 4 september 2015 23:48
  Tof dat er nog leven in Tribes Ascend zit! Het skill-level zal wel vrij hoog liggen, of niet?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dooder39

  • 5 september 2015 11:54
  Niet echt hoger dan normaal, veel pro's spelen nog maar er komen net zoveel bij newbees als dat er weg gaan. Sterker nog, na de aankondiging, dat Tribes weer dev support krijgt, van vorige week. Zijn er naast veel terug kerende pro's ook nog een hoop nieuwe spelers bij gekomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dooder39

  • 7 september 2015 19:06
  Skiën heb ik zelf ook nog problemen mee, het helpt erg om te leren hoe jezelf kunt weg blazen tijdens het skiën om snelheid te krijgen. Er is een ski tutorial waarmee je zo hoog mogelijk moet komen, die kan erg handig zijn om skiën onder de knie te krijgen.

  Als je skiën een beetje door hebt, kun je als j flag capper/chaser wilt spelen op yt zoeken naar de beste routes voor elke map.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Helios

  • 7 september 2015 19:07
  Thanx! Toch maar weer eens installeren dan. Ondanks dat ik nooit de ski-kwaliteiten heb kunnen benaderen van de meneren in de filmpjes, zou het dus toegankelijk genoeg moeten zijn ;).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 6 september 2015 14:53
  @dooder39 Nee hoor, op Ps3 worden alle maps gewoon nog gespeeld.(in conquest iig.) Servers wel wat vaker halfvol maar het is natuurlijk al een oudere BF. Had ze allebei laatst voor de lol ff geinstalleerd om te kijken of het nog druk was, zelfs Bad Company 1 wordt nog volop gespeeld!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dooder39

  • 6 september 2015 21:35
  Ik heb BC1 net gekocht. Vind aan de MP niks. Meestal wordt je gespawn knifed…

  Maar BC2 op PS3 wordt er nog flink gespeeld eh? Had ik eigenlijk niet verwacht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  vladimirr

  • 4 september 2015 12:16
  Heeft iemand voor mij de link van de 3 vorige artikelen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gillian

  • 4 september 2015 17:31
  Bij deze
  gamer.nl/ articles/achtergrond/de-zoektocht-naar-online-spooksteden/
  gamer.nl/ articles/achtergrond/de-zoektocht-naar-online-spooksteden-deel-2/
  gamer.nl/ articles/achtergrond/de-zoektocht-naar-online-spooksteden-rons-collectie/

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  vladimirr

  • 4 september 2015 19:25
  danku wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dooder39

  • 5 september 2015 12:02
  Werkt voor mij niet.

  EDIT: ohh, dat komt door de spatie voor "articles".

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  melody

  • 4 september 2015 14:40
  Ik ken een hoop 360 spellen waarin je nauwelijk nog een potje kunt vinden, maar voor bijna allemaal geldt dat je op de spitstijden, zoals vrijdag en zaterdag avonden vaak nog wel tientallen mensen online ziet om mee te gamen. Denk aan CoD 3, Project gotham 3, Grid 1 en 2, Crysis 2 en Prey (erg dood, mede vanwege enorme lagg).
  Beste is om via forums of gaming sites groepjes mensen te zoeken en dan een gaming sessie op te zetten. Lukt over het algemeen prima en vaak heb je dan ook de wat meer gezellige mensen ertussen. (mijn ervaring)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 5 september 2015 06:34
  Ik vind het vooral apart dat ik hier op gamer.nl toch wel erg vaak in de comments heb gelezen dat Titanfall op de xbone een dooie boel zou zijn. Maar dat ik nu dus lees dat dat wel mee valt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  VVG-Gamer

  • 6 september 2015 01:44
  Keep trolling

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 6 september 2015 03:04
  Gast, ga een hobby zoeken, of ga ergens anders triest lopen doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  VVG-Gamer

  • 8 september 2015 01:19
  En anders wat ???

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.