1. Razer Blackwidow (80 euro)

De Blackwidow is het beste toetsenbord van Razer en biedt alles wat de gamer zoekt: een mechanische werking voor betere aanslagendetectie, vijf macrotoetsen en een speciale gaming mode-toets. In gaming mode schakelt het toetsenbord de Windows-toets uit om te voorkomen dat je per ongeluk terug naar je Bureaublad schakelt. De vijf macrotoetsen kunnen via het toetsenbord in bepaalde toetscombinaties worden geconfigureerd, wat bij veel games van pas kan komen. Het blauw oplichtende Razer-logo is een leuke versiering, naast de gekleurde indicatielampjes aan de rechterkant van het toetsenbord. En niet te vergeten: de Blackwidow produceert een zeer aangenaam tikgeluid. Hierdoor hoor je duidelijk dat je ook echt een toets indrukt. Het grote nadeel van de Blackwidow is dat de toetsen niet gemakkelijk te demonteren zijn, wat de duurzaamheid van het toetsenbord negatief beïnvloedt.

2. Das Keyboard Ultimate (106 euro)

Mijn grote favoriet. Een aantal jaar geleden kocht ik een Das Keyboard en sindsdien ben ik verliefd. Das Keyboard is een mechanisch toetsenbord met USB-hub dat geïnspireerd is op de IBM Model M, mijn favoriete toetsenbord aller tijden. De IBM Model M produceert een hemels klikgeluid dat Das Keyboard evenaart. En er is niets heerlijker dan het verzadigde mechanische klikgeluid wanneer je aan het typen of gamen bent. Alle toetsen van Das Keyboard zijn te demonteren (handig tijdens het schoonmaken) en de WASD-toetsen en escapetoets kun je bijbestellen in respectievelijk de groene en rode kleur, om het toetsenbord een game-uiterlijk te geven. En daar heb ik echt een zwak voor. De Ultimate-versie is nog gaver dan het normale Das Keyboard: deze versie heeft geen letters, waardoor je naarmate van tijd sneller gaat typen omdat je niet meer hoeft te kijken waar een letter zit. Het Das Keyboard mag dan niet het beste gametoetsenbord zijn, het is zeker te weten het beste toetsenbord dat ik ooit heb gebruikt.

 

3. SteelSeries 6Gv2 (79,99 euro)

 

Het mechanische toetsenbord 6Gv2 is ijzersterk en zwaar van gewicht. Als je ooit een inbreker het ziekenhuis in wilt kunnen slaan: gebruik dit toetsenbord. Het zwart-witte toetsenbord ziet er vooral heel sober uit, maar dat zal veel gamers juist misschien wel aanspreken. De Windows-toets is vervangen door een SteelSeries-toets, die als activeringstoets van de volumeknoppen fungeert en voorkomt dat je per ongeluk de Windows-toets tijdens het gamen indrukt (dat hebben we toch allemaal wel eens gedaan?). Een handige bijkomstigheid van de 6Gv2 is de optie om het toetsenbord via een aparte kabel met de PS/2-ingang te verbinden, de paarse en ronde ingang op je moederbord. Deze ingang geeft toetsaanslagen direct door in plaats van een USB-poort, waarbij je computer constant de toetsaanslagen ophaalt. Net als de Razer Blackwidow zijn de toetsen niet gemakkelijk te demonteren.

4. Cyborg V.7 (79,99 euro)

Ik zal heel eerlijk zijn: ik vind de Cyborg V.7 spuuglelijk. Door alle lichtjes lijkt het net op een Star Trek-ruimteschip dat gaat opstijgen. Maar het toetsenbord van Cyborg is wel een beest als het om functies gaat. De Cyborg V.7 biedt je de mogelijkheid om verschillende onderdelen van je toetsenbord een andere kleur te geven, heeft een touchscreenpaneel aan de bovenkant waarmee je onder andere het volume kunt regelen en de WASD-, pijltjes-, Cyborg- en numpad-toetsen kunnen individueel opgelicht worden waardoor je de gametoetsen ook in het donker ziet. De Cyborg V.7 beschikt over 12 programmeerbare macrotoetsen en een USB-, microfoon- en koptelefooningang, waardoor je niet meer met kabels achter je pc hoeft te rommelen. Het grote nadeel van de Cyborg V.7 is dat het toetsenbord niet mechanisch is, maar daar zullen veel gamers zich door alle kleurtjes en extra mogelijkheden niet zo druk om maken.

5. Roccat Isku (78 euro)

De Roccat Isku zit boordevol met handige functies waar weinig andere toetsenbordfabrikanten over na hebben gedacht. Zo kun je de Isku en de muizen van Roccat met elkaar laten communiceren, waardoor je vanaf je toetsenbord muismacro’s kunt activeren en vice versa. Je hebt vijf standaard macroknoppen, maar het is mogelijk om met een speciale toets 28 extra macrotoetsen in te stellen. Eén van de tofste features van de Isku zijn de drie duimknoppen onder de spatiebalk. Omdat je tijdens het gamen met je duim vrijwel alleen de spatiebalk aanslaat, zijn er nu drie extra toetsen die speciaal voor je duim zijn gemaakt en tevens dienen als instelbare macrotoetsen. De Isku heeft de beschikking over vijf verschillende profielen die je zelf in kunt stellen, waardoor je het toetsenbord dus voor Windows, een first-person shooter of strategiegame kunt optimaliseren. Een puntje van kritiek: de toetsen van de Isku produceren vrijwel geen geluid en kun je niet lekker indrukken, wat de feedback van het toetsenbord vermindert.

 

6. Corsair Vengeance K60 (89 euro)

De WASD-knoppen en de nummers één tot en met zes hebben op de Corsair Vengeance K60 een rode kleur. Deze toetsen zijn mechanisch, maar een groot gedeelte van de andere toetsen niet. Hoewel veel gamers daar niet veel van zullen merken, is het wel een beetje een (technische) domper. Een leuke eigenschap van de rode toetsen is de bolling aan de uiteindes van een aantal toetsen, waardoor je vingers ‘beter op de toetsen blijven en niet uitschieten’. De toetsen kunnen overigens gewoon vervangen worden door de normale zwarte toetsen. De Vengeance K60 heeft ook een Windows-vergrendel toets, waardoor de Windows-toetsen tijdens het gamen niet meer per ongeluk ingedrukt kan worden. Het volume-scrollwiel aan de rechter zijde is nog een leuk detail op de Vengeance K60.

7. Logitech G19 (179 euro)

De Logitech G19 biedt gamers enorm veel opties. Het toetsenbord beschikt over een kantelbaar LCD-schermpje dat informatie geeft over je computer en andere programma’s en games, twaalf macrotoetsen, een USB-hub, media- en volumeknoppen en de G19 biedt je de mogelijkheid om de kleuren van de toetsen aan te passen. Hierdoor kun je de toetsen bijvoorbeeld in de kleur rood laten oplichten. De G19 heeft ook een gamemodus waarmee je de Windows-toets blokkeert om mogelijke game-interrupties te voorkomen. Daarbij is de G19 vooral enorm populair geworden door de verkrijgbaarheid bij verschillende computerwinkels, waarbij de G19 als één van de weinige gametoetsenborden – hooguit met het kleinere broertje G510 - werd verkocht. Het uiterlijk, de prijs en het gemis van mechanische werking zal niet iedereen even snel aanspreken, maar de mogelijkheden van het toetsenbord wel.