1. Razer Mamba (€ 129,99)

De Razer Mamba is mijn huidige muis. Ik heb altijd al van simpele muizen gehouden die niet te veel knoppen hebben. De Razer Mamba kan met en zonder draad worden gebruikt, heeft een gaaf lichtje bij het scrollwiel en de oplaaddock en ligt vooral fantastisch in de hand. Razer staat niet voor niets grotendeels bekend om zijn pc-muizen, die door velen de hemel in worden geprezen. Daarnaast kan de dots per inch (DPI)-waarde van de Razer Mamba oplopen tot 5600, wat belachelijk hoog is. Het is mogelijk om de DPI met twee speciale muisknoppen naar vijf verschillende niveaus aan te passen terwijl je gamet -  handig als je tussen wapens wisselt. De Razer Mamba is dus vooral voor de gekken die dit bedrag voor een pc-muis neer willen tellen. Ik heb er in ieder geval nooit één seconde spijt van gehad.

2. SteelSeries Xai (€ 79,99)

SteelSeries is misschien nog wel geliefder dan Razer. Het bedrijf dat vroeger bekend werd door de Steelpad, is uitgegroeid tot één van de grootste gamegearbedrijven in de wereld. De SteelSeries Xai beschikt over een ingebouwde bios waar je al je eigen muisprofielen in kunt bewaren. Deze bios kan overigens problemen veroorzaken tijdens het opstarten van je computer, maar die zijn vrij gemakkelijk te omzeilen. Aan de onderkant van de muis bevindt zich een gaaf blauw LCD-scherm, waar je kunt zien welk profiel je hebt geselecteerd. De Xai heeft zowel twee knoppen aan de linker- als aan de rechterkant en baseert zijn design op de oudere generatie muizen, waarbij simpliciteit het belangrijkste is. En dat simpliciteit altijd werkt, laat de Xai zien.

 

3. Logitech G500 (€ 69,99)

De G500 kreeg ik lang geleden van een sponsor van mijn Counter-Strike-clan en is in al die jaren maar weinig veranderd. De muis staat bekend om het ergonomische design, de kleine knoppen en de ijzerachtige buitenkant en is een voorbeeld voor andere ergonomische muizen als de Steelseries Ikari geweest. Het is toch zonde dat ik de G500 na een verloren pot tegen de muur heb gegooid, want ik durf te wedden dat deze oude muis zelfs op de dag van vandaag een uitstekende keuze is. De nieuwe G500 met 5700 dpi (!) kan alleen maar beter zijn.

 

4. Corsair Vengeance M60 (€ 59,99)

Net als de G500 heeft de Corsair Vengeance M60 ook een DPI van 5700, maar dat zullen de meesten niet eens merken. Wat je wel merkt, is dat de Vengeance M60 echt voor first-person shooters is gemaakt. De eerste muis van Corsair bestaat grotendeels uit aluminium en is vrij kort en breed, wat ‘m een beetje een vreemd handgevoel geeft. Bij de meeste muizen rusten mijn vingers op de muis, maar bij de Vengeance M60 zijn de vingers gekruld. Dit zou de snelheid van schieten moeten verbeteren, maar je kunt er wel ongelofelijk veel kramp in je vingers van krijgen als je de muis voor dagelijkse pc-taken gebruikt. De Vengeance M60 heeft ook een blauwe led (yes!) en aan de linkerzijde naast de twee standaard extra knoppen een gave sniper-knop. Deze sniper-knop wisselt de DPI naar een door jou ingestelde waarde, waardoor richten juist sneller (voor reactie) of langzamer (voor precisie) gaat.

5. ZOWIE AM (€ 59,90)

De ZOWIE AM is in samenwerking met HeatoN en SpawN (SK-Gaming) gemaakt: twee helden uit mijn Counter-Strike 1.5- en 1.6-periode. En ik vertrouw de twee heren wanneer het om first-person shooters draait. De ZOWIE AM bevat twee knoppen aan beide zijkanten en gaat door het design vooral de competitie met de Xai aan. De twee muizen lijken veel op elkaar, waar de ZOWIE AM vrij nieuw en wat onbekender is. De Xai bevat meer functies (waaronder de ingebouwde bios), maar de ZOWIE AM is wel een tientje goedkoper en heeft een gaaf rood-zwart design. Oh, en had ik al gemeld dat twee van de beste Counter-Strike-spelers ooit deze muis hebben ontworpen?

6. Razer DeathAdder (€ 59,99)

Het kleine broertje van de Mamba ziet er door de vorm meer als een ‘normale’ muis uit. Het logo op de bovenkant en het scrollwiel lichten blauw op: een gimmick die ik altijd wel kan waarderen. De DeathAdder is iets kleiner dan de Mamba en heeft een DPI-waarde van 3500, wat voor de meesten hoog genoeg zal zijn.  Net als de Mamba beschikt de DeathAdder ook over twee extra knoppen aan de linkerzijde en hebben de hoofdmuisknoppen eenzelfde design als zijn grotere broer. Dit design laat je vingers echt in de knoppen rusten, waardoor je een consistente grip behoudt. De prijs van 60 euro is nog steeds aan de hoge kant, maar het is en blijft een Razer. 

7. SteelSeries Ikari (€ 49,90)

De SteelSeries Ikari is eigenlijk een rechtstreekse kopie van de succesvolle Logitech G500. Het ergonomische design dat bij de G500 zo wordt geprezen, is grotendeels nagemaakt. Maar dat wil niet zeggen dat de Ikari een slechte muis is. Hooguit een ‘erg op de G500 geïnspireerde’-muis. Met de Ikari kun je tussen twee verschillende DPI-instellingen (ter vergelijking: de Mamba heeft er vijf) wisselen en het DPI-niveau wordt met een handig lichtje aan de linkerzijde aangegeven. Boven dat lichtje heb je twee extra knoppen, maar verder beschikt de Ikari over minder functies dan de G500. Dat merk je ook aan de prijs: met een bedrag van 50 euro is hij de goedkoopste van de zeven.