1. Spaceteam

ENGAGE AUTOBLADE! ACTIVATE NOVAQUARTZ! ENABLE ROTOFUSE! Het zijn enkele commando's die je naar je teammaten schreeuwt tijdens een potje Spaceteam. De game laat het hart van elke Star Trek- en sciencefictionfan sneller kloppen door een ruimtevlucht te simuleren. Op het scherm van je Android krijg je de cockpit van je ruimteschip te zien met enkele knoppen en hendels, voorzien van ietwat vreemde namen. Jij krijgt commando's op het scherm te zien en alleen jouw teamgenoten kunnen de actie uitvoeren, en vice versa. Al snel resulteert Spaceteam is één grote schreeuwpartij waarmee je probeert jouw ruimteschip niet door gevaarlijke stroomwolken, vliegensvlugge kometen of giftige gassen te laten verwoesten. Spaceteam is een enorme aanrader om met drie of meer mensen te spelen, het liefst met een drankje en in een gesloten omgeving. Want toen Gamer.nl het spel op Amsterdam Centraal speelde, keken wel heel veel mensen ons (logischerwijs) vreemd aan.

Download: Spaceteam (gratis)

Spaceteam

2. Threes

Threes is zo'n enorm simpel spelletje dat zijn eenvoud tot in perfectie heeft uitgevoerd. "Alles klopt in de game, van de visuele uitwerking en de diepgaande gameplay tot de grappige geluidseffecten. Uren worden minuten met deze game en voor je het weet zie je alleen nog maar drieën om je heen", aldus Gamer-.nl-redacteur Pascal Badenbroek in zijn review. En hij heeft gelijk. Threes is één van de leukste puzzelgames in de geschiedenis van mobile gaming en heeft ons uren - meestal op de wc, maar ook in de trein en wachtkamers - vermaakt. Na enkele weken zijn er al tientallen klonen in Google Play te vinden en sommige gratis alternatieven zijn enorm succesvol. Maar alsjeblieft, besteed gewoon 1,43 euro aan de échte game.

Download: Threes (1,43 euro)

Threes

3. Badland

De betoverende ervaring van Badland ga je niet snel vergeten. De game is gevuld met allerlei prachtige omgevingen en jouw doel is om zo veel mogelijk zwarte beestjes levend naar de volgende wereld te krijgen. Je begint elk level met maar één beestje en kunt onderweg meer soortgelijken redden, om ze vervolgens mee te nemen. Door op het scherm te drukken vliegen de zwarte beestjes. Hoe langer je drukt, hoe hoger ze vliegen. Tijdens je reis naar het einde van het level ontwijk je boobytraps, cirkelzagen en andere obstakels, waarbij timing, inzicht en soms ook doorzettingsvermogen enorm belangrijk zijn. In totaal zijn er tachtig levels te spelen. Vergeet niet je koptelefoon op te zetten: de soundtrack en geluidseffecten zorgen pas écht voor de complete ervaring van Badland. Lees ook onze review van Badland.

Download: Badland (gratis)

Badland

4. The Walking Dead

The Walking Dead-reeks is een parel in de wereld van point-and-click-games. Telltale heeft uitstekend werk afgeleverd door een game te maken die zo emotioneel meeslepend is en je voor zoveel ethische vraagstukken in je strot duwt, dan menig gamer het niet droog kon laten. De game volgt niet het verhaal van het stripboek of de serie van The Walking Dead, maar introduceert het verhaal van Lee Everett, die tijdens een zombie-uitbraak de zorg voor het kleine meisje Clementine op zich neemt. The Walking Dead-reeks is door zijn simpele besturing een uitstekende keuze om op een smartphone of tablet te spelen: je hoeft alleen met je vinger op het scherm te tikken. Het eerste seizoen van deze emotionele achtbaan is gratis, de afleveringen twee tot en met vijf zijn betaalde downloads.

Download: Walking Dead: Season One (gratis)

The Walking Dead

5. Ridiculous Fishing

Ridiculous Fishing van Vlambeer, Nederlands trots op gamegebied, werd pas écht populair toen de game door Apple in de App Store werd uitgelicht. Heel lang heeft Vlambeer, dat vooral een iOS-team is, gewacht met het uitbrengen van een Android-versie. Maar het wachten heeft Android-gebruikers wel één van de tofste mobiele games van de afgelopen jaren opgeleverd. Ridiculous Fishing combineert de aantrekkingskracht van simpele pixelgames met een voor smartphones en tablets geoptimaliseerd besturing. Voor wie de game nog niet kent: in Ridiculous Fishing gooit een oude man zijn hengel uit in het water. Jij moet de lijn met zijn haakje zo diep mogelijk krijgen zonder een vis aan te raken. Dit doe je door je toestel naar links of rechts te draaien. Als je eenmaal een vis aan de haak hebt geslagen, ga je weer naar boven en vang je zo veel mogelijk vissen. Om het helemaal af te maken, gooit de visser alle gevangen vissen in de lucht die jij daarna af mag knallen - met een uzi, bazooka of lasergun. Voor elke dode vis krijg je geld. Zo simpel en zo enorm goed. Lees ook onze review van Ridiculous Fishing.

Download: Ridiculous Fishing (2,25 euro)

Ridiculous Fishing

6. Super Hexagon

Hectiek is het geheim van Super Hexagon, een minimalistische puzzelgame die je zo in de stress laat schieten dat het gewoon verslavend is. In de game ben je een klein pijltje dat randen moet ontwijken en via piepkleine gaatjes aan de dood moet ontsnappen. Je wordt steeds vaker en sneller opgesloten, en de gaatjes waar je doorheen kunt gaan blijven constant variëren. Met de duim bestuur je het spel en hoe langer verder je in een gamesessie komt, hoe pijnlijker je duim wordt. Die pijn vergeet je gelukkig al snel door de oppeppende soundtrack met knallende beats, die je hartslag ook nog eens doen verhogen. Daarmee is Super Hexagon geen aanrader voor de streskippen, maar wel een must-have voor iedereen die graag op het puntje van zijn stoel zit.

Download: Super Hexagon (2,37 euro)

Super Hexagon

7. S.M.T.H.

S.M.T.H. is de gevaarlijkste Android-game ooit in Google Play. De game is zelfs zo gevaarlijk dat Apple 'm uit de App Store heeft verwijderd omdat het de speler "aanmoedigt" om schade aan zijn toestel aan te brengen. De afkorting staat voor Send Me To Heaven, dat duidt op de gameplay. Het is bij S.M.T.H. namelijk de bedoeling om je smartphone of tablet zo hoog mogelijk te gooien. Hoe hoger je gooit, hoe hoger de score die in meters wordt getoond. De scores kun je met vrienden delen en er is ook een scoreboard aanwezig waarmee je jouw highscore met die van anderen kunt vergelijken. S.M.T.H. is één van de meest eigenzinnige en gewaagde games in Google Play die je nooit op je smartphone moet hebben staan als je in een beschonken toestand verkeert. Dat brengt gegarandeerd ongelukken.

Download: S.M.T.H. (gratis)

Send Me To Heaven

De meeste games zijn logischerwijs ook voor iOS verkrijgbaar. Heb jij nog Android-games die niet in deze lijst staan? Noem ze vooral in de reacties!