De Xperia PLAY is de krachtigste en meest uitgebreide combinatie van een telefoon een gamemachine. Het maakt gebruik van een Qualcomm 1GHz Snapdragon-processor met Adreno 205 grafische processor, en is daarmee een krachtpatser die de meest veeleisende Android-spellen kan draaien. Ook het scherm met prima inkijkhoek is indrukwekkend: met zijn 10,1 centimeter is hij net iets groter dan het scherm van de iPhone. De resolutie van 854 bij 480 ligt wel lager dan de 960 x 640 beeldpunten van de iPhone 4.

De open structuur van Android biedt voor softwareontwikkelaars en hardwareproducenten veel mogelijkheden en de kans zelf ontwerpbeslissingen te nemen. In het geval van de Xperia PLAY heeft dat tot een sterk, maar op het eerste oog verwarrend aanbod van games geleid. De titels die je op dit apparaat kunt spelen, kun je indelen in drie categorieën: games die speciaal zijn ontworpen voor de Xperia PLAY (en gebruikmaken van de knoppen), games voor PlayStation pocket en ‘algemene’ Android-games. In het besturingssysteem zijn er verschillende apps die je naar de juiste plek wijzen, dus het went snel.

De Android-games kun je net als op vergelijkbare Android-smartphones met het touchscreen spelen. Alleen als de ontwikkelaar ervoor heeft gekozen om de mogelijkheden van de PLAY te benutten, kun je ook de knoppen gebruiken. De speciale PLAY-games maken optimaal gebruik van de knoppen en zijn zo geprogrammeerd dat ze alles uit de hardware halen. Deze PLAY-titels kun je downloaden en beheren via een aparte app. Het lijkt dus verwarrend dat er verschillende soorten games zijn, maar als je de Xperia PLAY zelf gebruikt, is die onderverdeling heel duidelijk.

PlayStation-klassiekers

Via de PlayStation pocket-app kun je PlayStation-klassiekers aanschaffen, downloaden en spelen met het uitschuifbare knoppenpaneel. Deze games hebben het zogenaamde PlayStation-certificaat gekregen. In deze stand oogt en voelt de Xperia PLAY een beetje als een PSPgo, met de aantekening dat de PLAY twee aanraakgevoelige stuurcirkeltjes heeft die dienst doen als de twee analoge sticks van de reguliere controller. Het gaat vooralsnog om PS1-titels als Crash Bandicoot, Destruction Derby, Wild Arms en Cool Boarders 2. Heel leuk is dat ook de vreemde titel Jumping Flash! verkrijgbaar is, dat bekendstaat als een van de eerste driedimensionale platformspellen in de geschiedenis.

De klassieke platformgame Crash Bandicoot loopt snel en moeiteloos. De knoppen blijken hier een echte meerwaarde: dit soort games spelen gewoon het lekkerst met een ‘echte’ gamebediening. De besturings- en actieknoppen voelen erg stevig aan – hier kun je serieus op gamen zonder dat de vrees je mooie, nieuwe telefoon te beschadigen. Ook de twee analoge stuurvlakken doen goed hun werk. De schouderknoppen zijn iets lastiger te bereiken, omdat ze dicht tegen de onderkant van de andere helft van het apparaat geplaatst zijn. De knoppen zijn geslaagd als onderscheidend vermogen van de Xperia PLAY: er is geen andere telefoon waarmee je op deze manier games kunt spelen. Overigens kun je meteen aan de slag met de PLAY. Als je hem uit de verpakking haalt, zijn er al vijf titels geïnstalleerd: Crash Bandicoot, The Sims 3, Star Battalion, Bruce Lee: Dragon Warrior en FIFA 10. Ook kun je de racegame Asphalt 6 gratis downloaden.

Bedenkingen

De technische kracht en uitgebreide mogelijkheden van de Xperia PLAY staan buiten kijf, maar de draagbaarheid van het apparaat roept wel vraagtekens op. Of je het nu beschouwt als een mobiele telefoon of een draagbare spelcomputer, de PLAY is net te dik (16 mm) en te zwaar (175 gram) om hem zomaar in je broek- of jaszak te stoppen. Doordat het uitschuifbare knoppenpaneel geen duidelijke vergrendeling heeft in dichtgeschoven toestand, verschuiven de twee helften van het apparaat soms ongewild ten opzichte van elkaar. Daarnaast zijn de knopjes op de telefoon gevoelig voor beschadiging. Een stevig hoesje lijkt dus geen overbodige luxe.

Naast een veelzijdig gamesapparaat met groot aanbod van Android-games, Xperia PLAY-games en PlayStation-games is de Xperia PLAY ook nog gewoon een uitgebreide smartphone. Het toestel bevat Android 2.3 (Gingerbread) en een 5 megapixel camera met LED-flits die heel knappe foto’s maakt. De browser is snel en kan Flash-websites laden, en zaken als e-mail en social media zijn een eitje. Door de explosieve groei van de Android Market zijn er bovendien eindeloos veel gratis en goedkope apps die allemaal soepel draaien.

De Xperia PLAY heeft een plaats veroverd in de categorie volwaardige spelcomputers. Deze razendsnelle smartphone met echte gameknoppen speelt de nieuwste Android-games en downloadbare PlayStation-klassiekers. Gamers die op zoek zijn naar een nieuwe smartphone, moeten dit apparaat serieus overwegen.