De stijl waarin Rapture is gebouwd, doet op geen enkele manier denken aan de huidige wereld. Constant heb je het idee dat je in een film rond loopt die afkomstig is uit het begin van de twintigste eeuw. Een klassieker als Casablanca is het eerste voorbeeld wat in mij opkomt. De hele stijl van Rapture doet denken aan een specifieke kunststroming, die zijn hoogtijd beleefde tijdens het begin van de vorige eeuw. Deze stijl staat bekend als Art Deco. Echter, de wereld van Rapture geeft wel een geheel eigen twist aan deze stijl en vormt zo een uniek uiterlijk die een nadere analyse meer dan waard is. Bij deze dus een korte blik op de uiterlijke verschijning van de stad Rapture.

De invloed van films als Chinatown en Casablanca is onmiskenbaar.

Art Deco is een afkorting van 'art décoratif', wat eigenlijk niets meer betekent dan 'decoratieve kunst'. Hoewel de term zelf redelijk simpel is, dekt het de lading volledig; Art Deco is namelijk boven alles een kunstvorm die gebruikt wordt om dingen te decoreren en esthetiek is binnen deze stroming het grootste goed. Het is niet precies aan te geven wanneer Art Deco precies is ontstaan. Het is ook niet een enkele kunstvorm, maar in plaats daarvan is het een samenraapsel van onder andere elementen uit het Futurisme, Constructivisme en Art Nouveau. Art Deco is ontstaan tijdens de zogenaamde 'roaring twenties' van de vorige eeuw in Amerika. De wereld beleefde in deze tijd een economische opleving en de mensen waren druk met het opbouwen van hun wereld na de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog. Nieuwe bouwmaterialen als gietijzer en glas deden hun intrede en onder andere deze materialen geven Art Deco zijn eigen stijl. Er ontstond ook een soort race om het bouwen van het grootste gebouw en de wolkenkrabbers zagen rond deze tijd het levenslicht. Misschien wel het beste voorbeeld van Art Deco in zijn puurste vorm is het Chrysler Building in New York. Dit enorme gebouw werd gebouwd van 1928 tot 1930 en in opdracht van de Chrysler Corporation, één van de grootste bedrijven als het aankomt op de productie van auto's en andere voertuigen. Veel elementen uit het gebouw zijn afgeleid naar onderdelen van een motorblok en de auto's van Chrysler. Zo is de gevel van de 61e verdieping gedecoreerd met kleine adelaars die ook gevonden kunnen worden op de motorkap van de Chryslers uit het jaar 1929. Het gebouw is verder uitgerust met veel ronde vormen in de top en er wordt veel gebruik gemaakt van glas en baksteen. Tot op de dag van vandaag is het Chrysler Building het één na hoogste gebouw van heel New York.

Enorme gebouwen beheersen de 'skyline van Rapture.

Wanneer je Rapture voor het eerst onder ogen krijgt, is het opmerkelijk hoeveel invloed de Art Deco-stijl heeft gehad op de gehele look van de game. Rapture bestaat voor een groot deel uit enorme wolkenkrabbers en sommige gebouwen in het centrum van het Utopia lijken een directe kopie te zijn van onder andere het Chrysler Building. Een ander element wat opkwam tijdens de Art Deco-periode is een manier van uiterlijk reclame maken die we allemaal wel eens gezien zullen hebben, namelijk het gebruik van neon in lichtreclames. In de jaren twintig werd ontdekt hoe men met neon fel gekleurde letters kon maken die ook nog eens relatief zuinig met energie zijn. Het resultaat is een enorm kleurig schouwspel wat vooral 's nachts de meeste grote steden een fraai uiterlijk geeft. Ook in Rapture zien we de neon vaak terug en ook dit element geeft op geheel eigen wijze een aparte feel aan de game.

Creatief gebruik van neon in BioShock.

Het is voor mij persoonlijk als kunstliefhebber leuk om te zien hoe trouw 2K het bronmateriaal van de Art Deco heeft gebruikt in BioShock en er een volledig eigen stijl een gegeven heeft. Voor iedereen die de stijl een beetje kan waarderen is het uiterlijk van de game echt een lust voor het oog. De game ademt sfeer van begin tot eind en de visuele stijl gecombineerd met de muziek uit de jaren vijftig en de korte primitieve filmfragmenten zorgen ervoor dat de game de juiste toon zuiver weet te raken.