Op dit moment worden de World Cyber Games gezien als het grootste e-sports-toernooi ter wereld. Het toernooi wordt ook wel de Olympische Spelen van de elektronische sport genoemd, mede omdat de beste spelers van verschillende landen strijden om gouden, zilveren en bronzen medailles. Tevens is het WCG-logo geïnspireerd door de officiële Olympische Spelen.

Elk deelnemend land organiseert kwalificatierondes voor de spellen  waar zij dit jaar aan deelnemen. In de meeste landen moeten spelers zich eerst in hun regio plaatsen voor de nationale finale, waarvan wederom enkel de winnaars hun land representeren tijdens het uiteindelijke internationale evenement.

De slogan "Beyond The Game" duidt erop dat de organisatie als doel heeft om de elektronische sport te verheven tot meer dan enkel ‘spelletjes spelen’ en is tevens de naam van een documentaire over de elektronische sport. Hierin volgt de Nederlandse documentairemaker Jos de Putter Manuel 'Grubby' Schenkhuizen en de Chinese speler Xiaofeng 'Sky' Li op hun weg richting de World Cyber Games 2007. De documentaire biedt inkijk in de wereld van de elektronische sport; hoe deze spelers leven, denken en zich voorbereiden op belangrijke evenementen.

Het verhaal

De World Cyber Games kennen hun oorsprong in het jaar 2000 in Korea. Het evenement genaamd The World Cyber Game Challenge maakte zijn opwachting op 7 oktober van dat jaar en werd gesponsord door de Koreaanse overheid; met name het ministerie van cultuur en toerisme en het ministerie van informatie en communicatie. Toentertijd namen zeventien landen het tegen elkaar op in spellen als Quake III Arena, Fifa 2000, Age of Empires II en StarCraft: Brood War. Het eerste hoofdtoernooi maakte een jaar later zijn opwachting in Seoul en kende een totaal prijzengeld van maar liefst 600.000 dollar. De kwalificaties voor dit toernooi telden 389.000 deelnemers, waarvan 430 deelnemers uit 24 landen deelnamen aan het uiteindelijke toernooi.

Sinds 2003 werden de World Cyber Games steeds in andere grote steden gehouden, zoals San Francisco, Los Angeles en Monza. Het toernooi groeide steeds meer, om uiteindelijk in 2008 een piek te bereiken qua deelnemers. De World Cyber Games 2008 vonden toen plaats in Keulen, Duitsland en telde maar liefst 800 deelnemers voor spellen zoals Command & Conquer 3: Kane's Wrath, Counter-Strike 1.6, Warcraft III: The Frozen Throne en Virtua Fighter 5.

World Cyber Games 2011

De grote finale van de World Cyber Games 2011 vindt dit jaar van 8 tot 11 december plaats in Busan, de op een na grootste stad in Zuid-Korea na Seoel, waar één speler voor StarCraft II en één speler FIFA 2011 Benelux representeert in wedstrijden tegen de beste spelers ter wereld. Naast deze twee spellen worden ook Tekken 6, Counter-Strike 1.6, Crossfire, World of Warcraft, League of Legends en Warcraft III gespeeld. Voordat spelers echter in het vliegtuig zitten richting Zuid-Korea moeten ze eerst hun tegenstanders uit Benelux uitschakelen. Elk spel kent tijdens de Benelux-kwalificaties 24 plaatsen, ingedeeld in 6 poules. Eenmaal uit de groepsfase nemen spelers het tegen elkaar op in het zogenaamde single-elimination systeem, wat betekent dat je uitvalt wanneer je hebt verloren.

Een van de deelnemers is Manuel 'Grubby' Schenkhuizen die sinds begin van dit jaar van Warcraft III is overgestapt naar StarCraft II. Grubby is niet alleen het uithangbord van de Nederlandse e-sport, maar ook van het hardwarebedrijf SteelSeries. Na meerdere jaren een actieve rol te hebben gespeeld binnen de professionele tak van Warcraft III en in verschillende teams actief te zijn geweest is hij nu, na zijn overstap naar StarCraft II, zijn eigen Team Grubby begonnen. Grubby is geen onbekende binnen de WCG-kringen. Hij is zelfs opgenomen in de hall of fame omdat hij in 2004 en 2008 de Warcraft III-finale wist te winnen van de World Cyber Games. Ook Absalom Warkor, die tijdens het laatste Nederlands Kampioenschap FIFA 10 met de winst naar huis ging, neemt deel aan het evenement. Absalom is inmiddels een kleine drie jaar actief binnen de FIFA-kringen en begon zijn carrière met FIFA 08.

Het toernooi biedt spelers de mogelijkheid te tonen dat ook de Benelux topspelers kent in twee van de grootste games van de elektronische sport. Grubby heeft een grote inhaalslag gemaakt, aangezien hij niet al sinds de bèta StarCraft II speelt. Maandenlang was te volgen hoe hij gedreven oefende, deelnam aan toernooien en zich actief bezighield met de community. Vandaar dat het zo gek nog niet zou zijn als Grubby de Benelux gaat vertegenwoordigen in Korea. Absalom daarentegen moet bewijzen dat hij nog steeds een topspeler is. Steeds meer goede spelers willen deel uitmaken van de professionelere tak van FIFA en is het aan hem om te bewijzen dat vaardigheden én ervaring de beslissende factoren zijn voor een eindoverwinning. Volgende week lees en zie je meer over onze ervaring tijdens de kwalificaties.