In zijn strijd tegen allerlei demonen en andere duivels, hoeft John Constatine niet alleen van zijn vuisten gebruik te maken. John heeft namelijk de keuze uit voorwerpen (artefacts) en spreuken (incantations). Je zult het dan ook zonder vol-automatische geweren en bazooka's moeten doen, maar dat maakt het spel niet minder leuk of interessant. Hieronder een overzicht van een aantal spreuken en voorwerpen die je in het spel tegenkomt. Voorwerpen

Met de artefacts die je in het spel vindt, kun je al het demonische tuig een lesje in religieuze normen en waarden leren. Sommige voorwepen kun je als wapen gebruiken, terwijl andere weer als grananten gebruikt kunnen worden.

Witch's Curse

Dit is een wapen waar Clint Eastwood met zijn Magnum een puntje aan kan zuigen. Het pistool, dat van een zeer grote loop voorzien is, werd gemaakt in 1845 en heeft als enige doel het afschieten van demonen. Volgens de legende waren er oorspronkelijk twee van deze wapens, die ieder van religieuze voorwerpen gemaakt waren en een demonenjager uit de 19e eeuw moesten helpen bij het bevechten demonen.

Crucifier

De Crucifier is een zeer oud voorwerp dat door een stam uit het oude en vergane continent Atlantis is gemaakt. Het binnenste gedeelte van het wapen is leeg, waardoor de energie versterkt wordt. Hierdoor kunnen metalen voorwerpen die je erin stopt met hoge snelheid worden afgeschoten. Dit wapen is wel van een waarschuwing voorzien. Je kunt het niet al te lang gebruiken of de Crucifier zal oververhit raken. De Crucifier kun je als een machinegeweer zien dat met hoge snelheid kogels kan afschieten. In plaats van kogels worden echter de nagels gebruikt die in martelaren geslagen worden. Heb je iemand met de nagels naar een volgend leven geschoten, dan kun je de nagels weer gebruiken. Een beter mileu begint tenslotte bij jezelf.

Holy Shotgun

De heilige shotgun is niet zomaar een wapen. Dit leuke speelgoed bestaat uit drie delen. Als je alle delen in elkaar hebt gezet, dan ontstaat er een zeer krachtig wapen dat als munitie gezegend metaal gebruikt, dat ook nog eens van magische krachten voorzien is. Deze shotgun is dodelijk van dichtbij en kan meerdere tegenstanders in één keer raken. De reloadtijd van het wapen is daarentegen wel aan de lange kant. In de tussentijd zul je dan ook de nodige schietgebedjes moeten doen.

Holy Water Bombs

Je hebt in Constantine dan wel geen granaten, heilig water doet het ook nog altijd goed tegen de figuren uit de onderwereld. In dit spel heb je dan ook de beschikking over Holy water bombs, wat eigenlijk gewoon gevulde glazen bollen met water zijn. De bommen zijn erg effectief tegen half-menselijke demonen.

Amityville Screech Beetle

De Amityville Screech Beetle behoort tot één van de origineelste wapens uit Constantine. Deze kleine, zwarte kever komt uit Amityville en wordt bewaard in een luciferdoosje. De Screetch Beetle werkt als een geluidsgranaat voor de demonische horden. Als het luciferdoosje wordt gegooid, geeft de kever een hoge schreeuw af die een gigantische pijn bij de demonen veroorzaakt.

Spreuken

Tijdens het onderzoek van John komt hij allerlei magische teksten, rituelen en spreuken tegen, die zijn invloed in de donkere kunst versterken. Door de spreuken goed te gebruiken kan hij al het kwade terugsturen naar de plek waar het vandaan kwam.

Stormcrow

Via de Stormcrow spreuk kan John verschillende bliksemschichten op zijn tegenstanders afschieten. Vijanden die door de bliksem getroffen worden, kunnen zich tijdens de spreuk niet bewegen. De spreuk duurt een paar seconden als John stil blijft staan, maar kan verstoord worden als John wordt aangevallen of beweegt. Hoe langer John stil bijft staan, hoe groter de schade die de spreuk veroorzaakt.

Hunger

Hunger is een krachtige spreuk die vijanden op laat gaan in een zwerm donkere, hongerige insecten, die zich het kaas niet van het brood laten eten en de vijand volledig verslinden. De spreuk is vooral handig tegen kleinere tegenstanders, maar wil ook grotere vijanden nog wel eens de das om doen.

Excorcise

De Excorcise spreuk wordt gebruikt voor het vangen van "Bile-Riz" demonen in het dode menselijk lichaam waar ze zich op dat moment bevinden. Via de spreuk kan voorkomen worden dat de Bile-Riz demoon aan het "lichaam hoppen" gaat en een ander slachtoffer kiest.

Confusion

Deze spreuk schept een optische illusie, die de betoverde tegenstander op John laat lijken. Elke vijand in de buurt van de illusie, zal onmiddelijk het betoverde doelwit aanvallen. De Confusion spreuk duurt een paar seconden en kan van de ene vijand op de andere vijand worden overgebracht.

Conclusie

Sommige wapens zoals de spirituele shotgun en de Crucifier hebben we, zij het in aangepaste vorm, ook in andere games gezien. Toch zijn er in Constantine talloze wapens, met elk een eigen verhaal en door de aanwezigheid van "magie" hebben de makers de gelegenheid gekregen een aantal unieke spreuken/wapens toe te voegen, die het spelplezier alleen maar ten goede komen.