Traditioneel sluiten we de laatste vijf dagen altijd af met een aantal video’s waarin we vooruit kijken naar het volgende jaar. In die video’s behandelen we altijd de vraag wat volgens ons de honderd meest veelbelovende games zijn die in het komende jaar op stapel staan. Klinkt eenvoudig, maar het proces heeft altijd behoorlijk wat voeten in de aarde.

Het selectieproces

Het feit dat we halverwege november de lijst al hebben gemaakt, is even goed om door te laten dringen. Eventuele aankondigingen van de Video Game Awards moesten we bij voorbaat negeren, puur vanwege een gebrek aan tijd. ‘Gelukkig’ bleek de show wat tegen te vallen en de beelden van Dark Souls 2 zijn voor zover wij konden zien niet in-game – en een CGI-filmpje alleen is niet genoeg voor een nominatie. Jammer is wel dat we Hawken niet kunnen meenemen in de lijst. Pas begin december werd bekend dat de titel in 2013 verschijnt.

De voorlopige lijst is op twee momenten opgesteld. Een eerste ruwe versie na E3, wat een echte informatiebom vormt en veel potentieel materiaal oplevert voor 2013. Later in het jaar is er vervolgens nog nauwkeuriger geïnventariseerd en uiteindelijk stonden er zo’n 130 titels op de lijst.

In november is een voorlopige lijst met potentiele kandidaten naar elk redactielid van Gamer.nl gestuurd met de vraag om (in tientallen) aan te geven waar volgens hen titels thuishoorden. Door alle persoonlijke lijsten naast elkaar te leggen, verscheen er een eerste ruwe versie van de Top 100. Eentje die naderhand verbazingwekkend weinig is veranderd, op een paar titels na. Zo vergat iemand bijvoorbeeld Total War: Rome 2. Kan gebeuren, niets wat een kleine corrigerende tik van ondergetekende of Marcel niet kan verhelpen. De uiteindelijke lijst was eigenlijk vrij snel gepiept hierdoor.

De stelregel

Er is een belangrijke regel die we altijd in acht houden als we bezig gaan met de Top 100. Er moet in-game beeldmateriaal van een titel verschenen zijn. Dit domweg omdat je met video’s te maken hebt en op basis van een CGI-filmpje de kwaliteit van een game niet te bepalen valt.

Zo halverwege november hadden we een uiteindelijke lijst, aangezien er nog een heel script geschreven moest worden (van meer dan tienduizend woorden), een voice-over zijn stembanden mocht smeren en er ook het één en ander in elkaar geknutseld moet worden voor de video zelf.

En helaas moesten we streng zijn voor een hoop games, die wel zijn aangekondigd, maar nog geen officiële in-game beelden hebben getoond. Cyberpunk 2077 is waarschijnlijk het prominentste slachtoffer. Maar ook andere titels zijn geen kleintjes, al blijft het voorlopig bij alleen die titel. In de Top 100 van 2013 dus nog geen plek voor Battlefield 4, Thief IV, Saints Row 4, Dragon Age 3: Inquisition, Doom 4, Project Zwei, Lightning Returns: Final Fantasy XIII, Cities in Motion 2 of Plants vs. Zombies 2.

Een fikse lijst helaas, en dan hebben we hierboven alleen nog maar een selectie genoemd. Zo zijn er nog een aantal Kickstarter-projecten (Double Fine Adventure, Project Eternity) waar nog niets officieel naar buiten is gebracht. Maar de lange lijst stemt ook positief: naast de 100 overgebleven kandidaten in de uiteindelijke Top 100 zijn er nog genoeg titels die in de loop van 2013 de kaarten op tafel kunnen leggen.

O ja, en er zijn nog van die dingen als Dark of Rambo: The Video Game, die we met ons goed verstand niet in de Top 100 dúrven te zetten.

De laatste vijf dagen van december kunnen jullie het resultaat zelf bekijken op Gamer.nl. Veel plezier!