MX vs. ATV Reflex

De eerste titel op ons lijstje is misschien niet de beste game aller tijden. De kunstmatige intelligentie van de tegenstanders is niet al te best en de zwaardere voertuigen in het spel zijn veel te makkelijk om te besturen. Maar als je alleen keihard met een crossmotor door een zanderig parkoers wil knallen, dan zit je met het onuitspreekbare MX vs. ATV Reflex in ieder geval goed. De banden laten echt sporen achter in de grond, dus na een paar rondjes rijden wordt het steeds lastiger om overeind te blijven in het omgeploegde terrein. Ook de besturing voelt realistisch: de motor en de motorrijder moet je apart bewegen. Door je gewicht te verplaatsen kun je bochten haarscherp nemen. Het zorgt er echter wel voor dat je door een kleine kuil al onderuit kunt gaan. Ach, dat hoort er nou eenmaal bij als je de motor op stapt.

Tourist Trophy

Wie meer op zoek is naar het echte motorwerk in plaats van het crossen, kan het best zijn PlayStation 2 afstoffen. In 2006 bracht Polyphony namelijk het bijzonder realistische en lastige Tourist Trophy uit. De studio is natuurlijk bekend om de Gran Turismo-serie, dus een beetje racen is bij hen wel in goede handen. De ontwikkelaar knipte en plakte wat in Gran Turismo 4 en stopte er vervolgens een aantal motoren in. Dezelfde menu's, dezelfde muziek, zelfs dezelfde tracks, maar dan met twee wielen in plaats van vier.

Een goedkoop trucje misschien, ware het niet dat de game rijdt als een vorst. Polyphony weet als geen ander het gevoel te benaderen van al die paardenkracht tussen je benen. De ideale lijn om een bocht door te komen is subtiel anders dan in Gran Turismo. Motorrijders moeten eerder de bocht in leunen om hem haarscherp te kunnen nemen. En zo hoort het ook, een motor is immers geen auto.

En wie geen zin heeft om zijn PlayStation 2 vanonder een laag stof te trekken: met MotoGP ’13 heb je een prima motorvariant voor deze generatie te pakken. Prima, maar niet bijzonder.

Burnout Paradise

Goed, misschien waren dat niet helemaal de games waar onze brievenschrijver om vroeg. Hij wil vooral vrij rondrijden en gaan en staan waar hij wil, zoals het een echte biker betaamt. Welnu, hebben wij even de game van zijn dromen opgesnord. Burnout Paradise! Jawel, dat spel waarin je met auto's rondjes rijdt door een virtuele stad terwijl Guns N’ Roses door je speakers knalt. Af en toe kun je ook nog een uitdaging aangaan, als je er zin in hebt.

Allemaal leuk en aardig, maar die auto's zijn natuurlijk niet wat onze biker wil zien. Gelukkig bood Criterion in 2008 gratis de Bike Pack aan als DLC. Ineens was het mogelijk om op een motor door die mooie bergen te scheuren of keihard over een brug te razen. Of gewoon rustig een paar rondjes door de stad te rijden, als dat meer je ding is. Met deze uitbreiding werd Burnout pas echt een paradijs.

Manx TT Superbike

Alle games die we tot nu toe genoemd hebben zijn eigenlijk maar kinderspel vergeleken bij deze titel. Hoe goed de simulatie ook is, het geeft gewoon geen ultieme voldoening om een motor te besturen met je vingers op twee pookjes. Nee, een echte biker moet een zadel onder zijn kont hebben en met zijn volle gewicht in zijn stalen ros hangen. Bij Manx TT Superbike kan dat, alhoewel het in dit geval gaat om een plastic ros.

Het arcadespel van Sega verscheen in 1995 in de welbekende hallen, met een oogstrelende levensechte motor voor het scherm. Natuurlijk, er waren al eerde arcadekasten met motorfietsjes uitgebracht, maar dat waren maar lullige dingetjes waarbij je altijd nog je voeten op de vloer moest houden. Bij Manx TT Superbike kon je jezelf echter voor het eerst helemaal over je tweewieler heen vleien om het spel te besturen met je gewicht. Een tip: speel vooral niet de Saturn-port. Dan kom je er namelijk achter dat dit fantastische arcadespel eigenlijk maar twee tracks had. Als je er niet constant kwartjes in hoeft te stoppen, ben je daar snel klaar mee.

Road Rash

Het is misschien een inkoppertje, maar voor degenen die het nog niet wisten: de beste motorgame is deze klassieker uit 1991, Road Rash. Niet omdat de wegen zo mooi zijn of omdat de wegligging zo realistisch is, maar omdat je tegenstanders met een knuppel van zijn tweewieler kunt rammen. Je begint met alleen je handen en voeten, maar voor je het weet heb je ook een koevoet of een nunchaku tot je beschikking.

Voordat een wedstrijd begint, vinden deelnemers als Natasha het nodig om je uit te dagen en op te stoken. Het lachen vergaat hen snel als je ze tegen een tegemoet rijdende auto weet te drukken. Niet alleen je tegenstanders zijn het slachtoffer van je gewelddadige uitspattingen, ook politieagenten moeten er vroeg of laat aan geloven. Het geld dat je op de een of andere manier verdient met deze illegale straatraces steek je in een nieuwe motor, die je hard nodig hebt om de volgende rondes te overwinnen. Want hoe leuk het meppen van tegenstanders ook is, uiteindelijk gaat het er toch om wie er als eerste over de streep komt.

 

Dus, beste Marco, hopelijk hebben we op deze manier je vraag kunnen beantwoorden. Als hier niks van je gading bij staat, kun je je altijd nog aansluiten bij de motorbende van de Lost and the Damned DLC van GTA 4. Je kunt Mario op een motor zetten in Mario Kart op de Wii (U). Of crash jezelf een ongeluk in Joe Danger of in een van de Trials-games.