Deze week staat Battlefield: Vietnam in de aandacht, de nieuwste shooter van DICE en EA. De Vietnamoorlog is tegenwoordig een geliefd onderwerp voor gameontwikkelaars. Om onze bezoekers toch nog iets educatiefs mee te geven en te kunnen zeggen dat Gamer.nl wel degelijk een verantwoorde website is, besloten we de geschiedenis van de Vietnamoorlog door te nemen. Kun je toch nog zeggen dat je iets leert op het Internet

Voor degene die onder een grote steen vandaan komen of toevallig erg slecht in topografie zijn, Vietnam is een land dat in Zuid-Oost Azie ligt en als je niet weet waar Azie ligt koop je maar een bosatlas. Vietnam is een land dat door de eeuwen heen bezet is. In 1858 landen de Fransen in het Aziatische land en besluiten er een kolonie van te maken. Ruim 80 jaar regeren de Fransen, maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. De Franse Vichy regering in Frankrijk accepteert dat hun kolonie door de Japanners wordt bezet. Vijf jaar lang zijn de Vietnamezen aan de Japanners overgeleverd. In 1945 zien de Japanners dat verlies onvermijdelijk is en zetten de Franse autoriteiten in Vietnam gevangen. De Japanners verklaren Vietnam namelijk onder Japanse bescherming "onafhankelijk". Na de oorlog is de toekomst van het land onzeker, en voordat Westerse machten de situatie kunnen stabiliseren verschijnt Ho Chi Minh. Ho Chi Minh, wiens echte naam Nguyen Ai Quoc is, was tijdens de bezetting door de Japanners het hoofd van het Viet Minh Front. Ho Chi Minh ziet zijn kans in de chaos schoon en claimt zoveel mogelijk land. Zijn politieke partij wordt zo machtig dat de Fransen in 1946 zelfs de democratisch republiek van Vietnam erkennen. De spanningen tussen de beide landen stijgt en als Frankrijk eind 1946 de haven van Haiphong bombardeert, barst de bom en beveelt Ho Chi Minh een oorlog tegen de aanwezige Fransen.

De Fransen vechten acht jaar lang een oorlog tegen de Viet Minh, maar worden in 1954 bij Dien Bien Phu verslagen. De oorlog werd grotendeels door de Amerikanen gefinancierd. Zij waren bang dat het communisme in de Aziatische regio teveel invloed zou krijgen. Ondanks alle steun kon men niet voorkomen dat de Fransen het land moesten verlaten. Na lange besprekingen wordt in 1956 het land in twee stukken verdeeld. Noord en Zuid Vietnam zijn een feit. Het noorden wordt door de communisten geregeerd, in het zuiden wordt een Veramerikaniseerde Vietnamees geinstalleerd, maar de Vietnamezen accepteren hem niet. Als de Amerikanen besluiten om de verkiezingen in 1956 niet door te laten gaan, beginnen Vietminh guerilla's uit het Zuiden (genaamd Vietcong) openlijk te rebelleren. De communisten willen de twee landen namelijk met elkaar verenigen. De politieke weg die men in eerste instantie inslaat werkt niet en men gaat over op "revolutionair geweld."

Aan de andere kant van de aardbol kijken de Amerikanen toe hoe de ontwikkelingen in het verre Vietnam plaatsvinden. In 1961 raden adviseurs President Kennedy aan om een grote troepenmacht naar Vietnam te sturen. Kennedy besluit echter om in plaats van een grote troepenconcentratie, adviseurs en wapens te sturen. De situatie blijft echter onrustig en ondanks de steun van Amerika kan het Zuiden geen vuist tegen de communisten maken.