Achtergrond
Fifa 18

De vier belangrijkste vernieuwingen van Fifa 18

Drama op het veld, veel Ronaldo en de terugkeer van Hunter

Geschreven door Lars Cornelis op
Voetbal blijft voetbal en dus is het inherent dat alle Fifa-games een beetje op elkaar lijken. Dat betekent echter niet dat EA niks nieuws heeft bedacht voor Fifa 18. Waar EA vorig jaar een grote stap zette door over te schakelen naar de Frostbite Engine, neemt het dit jaar de tijd om die engine beter in te zetten. Daarnaast sleutelt de Canadese studio rustig verder aan de verschillende modi van Fifa 18. We zetten de belangrijkste vernieuwingen op een rij.

Fifa 18 verschijnt op verschillende platformen, maar niet op alle platformen zien we dezelfde vernieuwingen. De hoofdversie van de game verschijnt op pc, Xbox One en PlayStation 4. Op deze platformen zijn alle vernieuwingen uit dit artikel terug te vinden. Op deze platformen is de game ook verkrijgbaar in de zogenoemde Ronaldo- en Icon-edities, die beiden extra’s bevatten voor de Fifa Ultimate Team Modus. In Nederland verschijnen er ook nog speciale Ajax- en PSV-edities voorzien van een Steelbook met clubkleuren.

Fifa 18 voor de Nintendo Switch is een iets andere versie van de game, waarin niet alle vernieuwingen terug te vinden zijn. Wel bevat deze versie in ieder geval Fifa Ultimate Team en de nieuwe FUT Icons. Fifa 18 is ook nog verkrijgbaar voor de Xbox 360 en PlayStation 3, maar dan gaat het wel om een zogenoemde ‘Legacy Edition’. Dat houdt in dat deze game geen vernieuwingen bevat, enkel geüpdatet teams.

Fifa 18

Meer drama

EA belooft dit jaar meer ‘dramatische momenten’ in Fifa 18. Onder deze noemer zitten eigenlijk een hele rits grote en kleine aanpassingen om die wedstrijdbeslissende momenten beter uit de verf te laten komen. Zo zijn er een hele lading nieuwe animaties opgenomen, waarvoor onder andere Cristiano Ronaldo met EA de motion capture-studio in is gegaan. Loopacties, trucjes en de bewegingen die spelers maken tijdens het afronden zijn daardoor realistischer en er zit bovendien meer verschil tussen de diverse spelers.

De besturing bij het maken van voorzetten is onder handen genomen, zodat je nu nauwkeuriger bepaalt hoe je een bal voor geeft. Daarnaast probeert EA nog beter de speelstijlen van de echte teams na te bootsen. Fundamenteel hierbij is dat je in Fifa 18 meer tijd en ruimte hebt, vanwege een iets lager speltempo en een betere veldbezetting. Spelers staan minder dicht op elkaar en je krijgt net wat meer de tijd om bewust een stapje te zetten of de bal te laten stuiteren. Zo moeten verschillende speelstijlen beter uit de verf komen, wat weer moet leiden tot meer sensatie en drama op het veld.

Het laatste stukje drama speelt zich vooral af naast het veld. Supporters zijn dit jaar een stuk actiever, met meer sfeeracties, spandoeken en liederen. Ze gaan bovendien meer uit hun dak bij een goal. Specifieke details, zoals een nauwkeurig kloppende positie van de zon voor ieder stadion, maken de ervaring af.

Fifa 18

The Journey: Hunter Returns

EA bracht vorig jaar voor het eerst een serieuze verhaalmodus naar Fifa. Het verhaal van het jonge talent Alex Hunter gaat dit jaar verder in Fifa 18. Nadat hij furore maakte in de Premier League is het dit jaar tijd om zijn vleugels uit te slaan. Onbekend is waar hij heen gaat; waarschijnlijk mag je dat lekker zelf bepalen in het nieuwe seizoen van The Journey. In trailers zien we hem in ieder geval al op voorbereidingskamp in Los Angeles vertoeven, en schittert een cast van internationale voetbaliconen als Thomas Müller, Jurgen Klopp, Thiery Henry, Guardiola en uiteraard coverster Cristiano Ronaldo. EA trekt dus een hoop uit de kast om dit seizoen van The Journey een stuk internationaler te maken.

Hunter

Ultimate Team Icons

De belangrijkste vernieuwing in de populairste modus van Fifa 18, Ultimate Team, is de toevoeging van de zogenoemde Icons. Dit zijn de opvolgers van de welbekende FUT Legends. Onder de Icons bevinden zich sterren van weleer zoals Henry, Maradonna en de Braziliaanse Ronaldo. Ook de Nederlandse Ruud Gullit bevindt zich onder de Icons.

Nieuw ten opzichte van de FUT Legends, is dat de Icons er in verschillende varianten zijn. Zo is er een jonge Ronaldo beschikbaar uit 1994, toen hij nog bij PSV speelde, maar ook de Ronaldo die in 2002 het WK Voetbal in Japan en Zuid Korea won is beschikbaar, met weer net even andere statistieken. Hoewel de FUT Legends exclusief voor Xbox beschikbaar waren, zijn de FUT Icons overigens gewoon op alle platformen aanwezig.

Verder is Fifa Ultimate Team voorzien van nog een paar kleinere vernieuwingen. Nieuw is de singleplayermodus Squad Battle, waarin je oefent tegen de teams van andere spelers, echte voetballers of beroemdheden. EA heeft ook een aantal nieuwe uitdagingen bedacht, zoals de Squad Building Challenges die je uitdagen een team te smeden dat precies voldoet aan bepaalde voorwaarden. Natuurlijk houd je standaard al rekening met de Chemistry binnen je team, maar deze challenges dagen je uit om binnen zo’n team bijvoorbeeld nog een aantal spelers van een bepaalde nationaliteit in te passen.

Fifa 18

Carrièremodus

EA moet nog officiële aankondigingen doen omtrent de carrièremodus van Fifa 18, maar in uitgelekt beeldmateriaal is al zichtbaar dat in ieder geval de manier waarop transfers zich voltrekken is aangepast. Naar voorbeeld van The Journey ga je nu in een filmpje echt rondom de onderhandeltafel zitten met een vertegenwoordiger van de andere club. Vervolgens stel je middels verschillende dialoogopties een overeenkomst samen waar hopelijk beide partijen mee kunnen leven. Nieuw is de mogelijkheid om bijvoorbeeld een doorverkoopclausule op tafel te gooien. Na een succesvolle deal krijg je ook echt te zien hoe de speler wordt gepresenteerd, iets dat in het verleden enkel werd voltrokken met een karig e-mailtje in je mailbox.

Fifa 18

Fifa 18 is verkrijgbaar vanaf 29 september op alle platformen. De Ronaldo- en Icon-editie verschijnen drie dagen eerder. Medio september wordt er eerst nog een demo van Fifa 18 verwacht.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: Speciale edities van Fifa 18 en Destiny 2-aim assist Atari onthult Atari Retro-handheld en plug-and-play joystick
4

Reacties op: De vier belangrijkste vernieuwingen van Fifa 18

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • timtim96

  • 2 september 2017 10:16
  Als de vernieuwing van de carrière modus in de Switch versie zit ben ik zeer tevreden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • soccerroos

  • 2 september 2017 11:03
  Hopelijk komen er nog meer aanpassingen in Carrièremodus. Speel alleen de Carrièremodus en verhaalmodus. Net even YouTube filmpje gezien ziet er allemaal wel tof uit moet ik zeggen. Ook hebben ze de aftrap aangepast.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • MaTriX50

  • 3 september 2017 12:30
  whoop whoop vernieuwingen, jammer genoeg geen toegevoegde waterpistooltjes :D.

  Ik haal hem voornamelijk voor seizoen 2 van The Journey dus zin in.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Darkness2K7

  • 3 september 2017 21:20
  jaren geleden kon je je eigen geluiden/sounds laden op de console versie..

  als deze functie ooit zou terugkomen ….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.