Met nog maar 12 uur op de klok voordat de show losgaat, sommen we de bevestigingen, vermoedens en verlangens snel even voor je op.

1. The Last of Us (krijgt wellicht een releasedatum)
2. South Park: The Stick of Truth
3. Tomb Raider
4. BioShock: Infinite
5. Gears of War: Judgment
6. Castlevania: Lords of Shadow
7. Assassin’s Creed 3 DLC
8. Project Destiny
9. Wolfenstein
10. Dragon Age 3
11. Bonusaankondiging: Dark Souls 2

Doodgeverfd

Eerst maar eens de zekerheidjes: GameTrailers-boegbeeld Geoff Keighley tweet en retweet zich al weken een ongeluk: het wordt weer een ongelofelijke show dit jaar. De teams achter BioShock: Infinite, The Last of Us, Gears of War: Judgment, South Park: The Stick of Truth en Tomb Raider en Assassin’s Creed 3 zijn de afgelopen dagen druk bezig geweest met het klaarmaken van een speciale trailer voor het evenement. Dat moesten we weten ook: Hoewel wij de teasers van Keighley de al de eerste keer snapten, weet hij zelf niet eens wat een hint is, zoveel lagen bevestiging kwamen er bovenop. Hoe dan ook: verwacht nieuwe beelden van bovenstaande games (voor AC3 is dit nieuwe DLC), evenals de eerste gameplay van Castlevania: Lords of Shadow 2.

Kijk nog eens goed naar het bovenstaande lijstje. Valt je iets op? Vijf van de zeven games komen met zekerheid tijdens de eerste helft van volgend jaar uit en eentje ligt zelfs al in de winkels. Het plaatje wordt alleen maar helderder wanneer je alle titels die in 2013 uitkomen in beschouwing neemt. Op een PC-game hier en daar staat er eigenlijk nog niets voor het najaar.

Dat laatste kunnen we wel verklaren. De game-industrie bevindt zich in een lastige fase, eentje waarin de nieuwe consoles nog niet uit zijn, maar waar iedereen weet dat ze er wel aan zitten te komen. Toch zullen we er nog niet al te veel van zien, niet voordat Microsoft en Sony hun nieuwe krachtpatsers officieel uit de doeken doen. Een CGI-trailer kan nog net, maar meer hoef je niet te verwachten.

De nieuwe generatie

Wat zouden we dan wel gaan zien? Ondanks de terughoudendheid van ontwikkelaars, is er op zijn minst één die zijn project voor de volgende generatie gaat tonen. Wij gokken op Bungie’s Destiny, waar heel toevallig twee weken terug al wat details van uitlekte. De voormalige Halo-ontwikkelaar is te lang uit de spotlight geweest en ook Activision bleek er niet vies van om tijdens de VGA’s iets nieuws te tonen. Zo werd Prototype 2 onthuld tijdens de VGA’s van 2010.

We hebben nog wat runner-ups. Just Cause-ontwikkelaar Avalanche maakte pasgeleden een statement door al zijn ontwikkelkits voor deze generatie de deur uit te doen. De studio gaat vol voor next-gen. Sowieso heeft Square Enix verder nog niet echt iets aangekondigd voor 2013/14, dus een nieuwe Just Cause zou mooi in het portfolio van de uitgever staan, die vorig jaar met Hitman: Absolution ook van de partij was op de VGA’s. Voor de tweede kandidaat halen we toch weer even Twitter aan: Een ontwikkelaar van Alan Wake-studio Remedy retweette een bericht van Keighley over de VGA’s. Als dat geen bevestiging meer is.

7 down, 3 to go

Keighley zelf liet vallen dat er in totaal 10 world premiers zijn. Meer dan de helft is al bekend; we houden er nog drie over om precies te zijn, waarvan minimaal één next-gen. Kandidaten voor een aankondiging zijn Bethesda, dat twee jaar terug Skyrim onthulde, en EA, bijna een stamgast van de show is wat betreft nieuwe titels. SSX, Command & Conquer: Generals 2….Mirror’s Edge 2? Of gaat de uitgever soms de zure Medal of Honor-nasmaak wegspoelen met de eerste Battlefield 4-trailer? Wie weet wil het Activision nog wel een grotere loer draaien: Bungie komt voor Activision met Destiny, Respawn Entertainment knalt er overheen door eindelijk zijn sci-fi shooter aan te kondigen.

Ergens zien we voor die game een onthulling op de E3 meer voor ons. Sowieso vergeten we bij EA nog een hele studio: BioWare. Het team achter Dragon Age 3 is de laatste weken opvallend open geweest over het derde deel. Volgens een medewerker van EA Shanghai is er zelfs een hoop werk verzet aan een zogeheten vertical slice, een klein stukje van het spel dat al wel een compleet beeld geeft. Zoiets als een trailer bedoelt hij?

Bethesda kan ook nog een aantal kanten op. Prey 2 ligt ergens met Human Head in de vriezer, Elder Scrolls Online komt vanzelf wel uit en voor een nieuw singleplayeravontuur in die serie is het nog te vroeg. Voor een Dishonored-vervolg trouwens ook, dat mogen ze lekker volgend jaar rond deze tijd aankondigen. Een betere kandidaat is Project Zwei, de survivalhorrorgame van Shinji Mikami. Het spel staat voor 2013, dus het wordt de hoogste tijd om de sluier er met geweld af te rukken. Zo niet, dan mag Bethesda er van ons wel een trailer van de nieuwe Wolfenstein uitgooien. Komt die dan? Wij durven er best gif op in te nemen. En natuurlijk is id Software officieus/officieel ook al jaren bezig met Doom 4.

Het klinkt misschien wat vergezocht, maar Keighley zei dat er een game bijzit die nostalgisch ingestelde gamers blij zou maken. Nu kan hij daar ook best Mirror’s Edge mee bedoelen, maar welke serie is ouder dan Wolfenstein of Doom? Jazz JackRabbit? Nee, maar wie weet? Eén van de mannen achter het konijn, Cliff Bleszinski, is aanwezig op de show. Hij is echt niet zonder werk gebleven sinds hij bij Epic Games weg is en heeft dus waarschijnlijk een agenda tijdens de VGA’s. Thief 4 is ook nog een kanshebber. Misschien niet zo klassiek, maar wel een spel dat al een hele tijd op de plank ligt, en volgens geruchten meer dan rijp is om getoond te worden.

En toen?

Missen we de dan nog uitgevers? EA, Activision, Square Enix, Bethesda, THQ: ze zijn volgens ons allemaal van de partij. Capcom hebben we nog niet vaak op een optreden kunnen betrappen. Sowieso heeft het met DmC Devil May Cry, Lost Planet 3 en Remember Me zijn line-up al redelijk staan voor komend jaar. Namco Bandai dan? Wellicht dat From Software er nog een tweede Dark Souls weet uit te persen voordat ook deze consoles hun onvermijdelijke einde tegemoet zien.

Wat hopen wij zelf? Half-Life 3 dan maar. Klassiek, next-gen en genoeg om de gamewereld weer even op zijn kop te zetten. Met de GTA 5-trailer nog vers in het geheugen, kunnen we toch wel een soortgelijke klapper verwachten. Als we Keighley mogen geloven tenminste.

De VGA’s zijn vanaf vannacht 3 uur Nederlandse tijd live te volgen, via de website van Spike TV: http://www.spike.com/events/video-game-awards/

Wat betreft nieuwe games die worden aangekondigd: deze kunnen we wegens voorbereidend werk aan de Top 100 van 2013 niet meer in de lijst meenemen. Als ze volgens ons wel in de lijst horen, worden ze met de januari-update van de lijst alsnog toegevoegd.