Achtergrond
E3 2018

De verwachtingen van Gamer.nl voor E3 2018

De mogelijke line-ups van Sony, Nintendo, Microsoft en de grote uitgevers

Geschreven door Michel Musters op
Van 12 tot en met 14 juni is het weer zover: dan tonen alle uitgevers hun nieuwste games op de E3. De dagen ervoor worden meerdere persconferenties gehouden waarop de games in kwestie worden aangekondigd en uitgelicht. Gamer.nl is er natuurlijk bij, en speculeert een maand op voorhand alvast wat we van de grootste uitgevers kunnen verwachten.

Het blijft natuurlijk koffiedik kijken. Hoewel een aantal uitgevers al min of meer de plannen voor de E3 heeft aangekondigd, is het overgrote deel nog onbekend. Een groot deel van dit artikel is gebaseerd op harde info van de afgelopen maanden, maar minstens evenveel is pure speculatie, gevoed door geruchten, op schimmige informatie gebaseerde gokken en onze jarenlange ervaring met de show. Dat gezegd hebbende: let the games begin!

ghosts of tsushima

Sony

Na twee duizelingwekkende E3-persconferenties kon Sony’s presentatie vorig jaar niet anders dan tegenvallen. Al die eerder aangekondigde games moesten immers nog uitkomen en dan blijf je relatief gezien met weinig verrassingen over. We verwachten dat Sony dit jaar een mengeling van voorgaande shows weggeeft. Een aantal van de grootste titels die het bedrijf afgelopen jaren op de E3 heeft getoond, zoals God of War en Detroit: Become Human, is tegen die tijd al uit. Toch heeft het nog meer dan genoeg aankomende games in petto waar we het bestaan al van weten, zoals Spider-Man, Ghost of Tsushima, Days Gone, Death Stranding, Dreams en The Last of Us: Part 2. Vooral laatstgenoemde titel heeft dankzij de hype rondom het eerste deel en de constante kwaliteit die ontwikkelaar Naughty Dog aflevert kans om de show te stelen met een indrukwekkend gameplaysegment.

Qua verrassingen zou het al heel wat zijn als we de remake van Final Fantasy 7 en de nieuwe game van Dark Souls-ontwikkelaar FromSoftware te zien krijgen. Van beide titels weten we dat ze in de maak zijn, maar we hebben nog nauwelijks iets van ze gezien. Uitgebreide trailers of zelfs wat gameplaybeelden zouden genoeg zijn om Sony’s persconferentie het gesprek van de dag te maken. Het is waarschijnlijk nog te vroeg voor een eerste trailer van het nieuwe project van het Nederlandse Guerrilla Games, dat begin vorig jaar hoge ogen gooide met Horizon: Zero Dawn, maar we willen graag van het tegendeel bewezen worden.

Spyro

Als we de geruchten over Devil May Cry 5 mogen geloven, dan lijkt Sony’s persconferentie ook de beste plek om deze game te onthullen. Natuurlijk kunnen we ook genoeg andere third party-titels op Sony’s persconferentie verwachten. Gezien de deals tussen Activision en Sony deze generatie verwachten we dat Call of Duty: Black Ops 4 en de aangekondigde remaster van de Spyro-trilogie een prominente plek innemen.

Een plotselinge onthulling van de PlayStation 5 verwachten we niet. De PlayStation 4 is op een apart, daarvoor bestemd evenement onthuld en daarbij is het nog te vroeg: de PlayStation 4 draait commercieel gezien nog op volle toeren. Op zijn hoogst zien we Sony tijdens zijn E3-conferentie melding maken van het feit dat er achter de schermen aan een opvolger wordt gewerkt, maar veel meer dan dat verwachten we dit jaar niet.

PlayStation 5

Nintendo

Nintendo heeft vorige maand aangekondigd zich tijdens de E3 Spotlight (het bedrijf houdt geen live persconferenties meer) te richten op games die dit jaar op de Switch verschijnen. Vorig jaar zei het iets soortgelijks, maar toonde het toch games die nog langer op zich laten wachten. Desalniettemin benadrukt Nintendo deze keer dat games die na 2018 uitkomen, pas op een later moment uitgelicht worden. Dat zorgt er in ieder geval voor dat we onze verwachtingen inperken.

Toch hoeft dat niet te betekenen dat de Showcase niet gaat verrassen. We hebben nog geen gameplay gezien van de nieuwe Super Smash Bros. en dat is dit jaar de belangrijkste titel van het bedrijf, dus het wordt sowieso genieten voor fans van die vechtreeks. Ook de eerder aangekondigde Yoshi-game zien we veel aandacht krijgen. We vermoeden daarnaast dat Nintendo nog minstens één grote Switch-titel voor dit najaar gepland heeft. Dat kunnen de eerder aangekondigde Pokémon-game of Metroid Prime 4 zijn, of wellicht de mysterieuze titel waar Retro Studios al jaren aan werkt. Maar het kan net zo goed een game zijn die we totaal niet aan zien komen. Of zou het bedrijf toch eindelijk met een nieuwe Wave Race op de proppen komen? Dat is het mooie van Nintendo op de E3: het bedrijf heeft altijd een paar onvoorspelbare verrassingen klaarliggen.

Super Smash Bros Switch

We vermoeden overigens dat er ook enkele grote third party-titels voor de Switch worden onthuld. De geruchten over een overzetting van Grand Theft Auto 5 doen al geruime tijd de ronde en er wordt ook gehint naar het immens populaire Fortnite. Daarnaast zijn er geruchten over een exclusief Ridge Racer-deel. De Showcase is een ideaal moment om dat soort games uit de doeken te doen.

Metroid Prime 4

Microsoft

Microsoft is dit jaar de grote onbekende. Van de drie consoleboeren kunnen we het minst goed peilen waar het bedrijf uit Redmond deze E3 mee op de proppen komt. Wel heeft Microsoft al aangekondigd een nieuwe Forza Horizon te tonen en natuurlijk wachten we altijd nog op Crackdown 3 (dat vorig jaar overigens weinig indruk maakte), maar verder is de toekomstige line-up van de Xbox One (X) nog in mysterie gehuld. Zien we Phil Spencers investering in nieuwe games eindelijk uitbetaald worden in de vorm van een aantal sterke singleplayertitels? Is de nieuwe Fable daar één van? Wat is de toekomst van Microsofts belangrijkste franchise, Halo? En had de legendarische Britse ontwikkelaar Rare genoeg mankracht om tijdens de ontwikkeling van Sea of Thieves wellicht aan een tweede titel te werken? We hebben vooral veel vragen als we vooruitkijken naar Microsofts aanwezigheid op de E3, en dat maakt het des te spannender.

Fable Legends

Phil Spencer heeft in een tweet al laten weten dat de uitgever in de E3-persconferentie voldoende aandacht wil geven aan in Japan gemaakte games. Maar ook wat dat betreft is het vooral gissen naar de games die hij daarmee bedoelt. Ontwikkelaar Remedy (Alan Wake, Quantum Break) toont tevens zijn nieuwe game op E3. Hoewel het spel ook naar concurrerende platformen komt, zou de goede band tussen de ontwikkelaar en Microsoft er weleens voor kunnen zorgen dat die game uitgelicht wordt op Microsofts persconferentie. En mocht het bedrijf de lijn die het vorig jaar heeft uitgezet vast willen houden, dan verwachten we ook meer dan voldoende aandacht voor indietitels.

Crackdown 3

Andere uitgevers

Op de E3 zijn daarnaast talloze andere ontwikkelaars en uitgevers die hun nieuwe games tentoonstellen. Al die partijen afgaan zou dit artikel onnodig lang maken, maar de uitschieters mogen niet missen in dit artikel.

Electronic Arts legt dit jaar de nadruk ongetwijfeld op een nieuwe Battlefield en de vorig jaar onthulde BioWare-game Anthem. Met die twee titels vestigt de uitgever meteen de aandacht van veel gamers op zich. De kers op de taart is het altijd populaire Fifa, waarvan het jaarlijkse nieuwe deel op de E3 uitgebreid wordt uitgelicht.

Ubisofts line-up is nog wat mysterieuzer. Het lijkt ons sterk dat de nieuwe Assassin’s Creed nu al onthuld wordt, aangezien de release van Origins vorig jaar bewees dat een jaartje overslaan de franchise goed doet. Een derde deel van Watch Dogs lijkt aannemelijker. Daarentegen is de grote onthulling dit jaar zeer waarschijnlijk een nieuwe Splinter Cell. Een pagina op Amazon eerder dit jaar hintte hier al naar, en Ubisoft-president Yves Guillemot liet op Reddit al weten dat fans nog even geduld moesten hebben. Sam Fisher dook onlangs natuurlijk al op in Ghost Recon: Wildlands, mogelijk een voorbode van de volledige comeback van het gamepersonage. Verder wordt er ongetwijfeld dieper ingegaan op de ruimtegame Starlink, waarbij spelers hun eigen ruimteschepen kunnen bouwen. Tot slot verwachten we weer een update over Beyond Good & Evil 2, al vrezen we dat die niet zo uitgebreid wordt getoond als dat veel gamers hopen.

Beyond Good and Evil 2

Bethesda is al een aantal jaar een erg zichtbare uitgever op de E3 dankzij zijn persconferenties. Dit jaar lijken een vervolg op Doom en een uitbreiding op Prey inkoppertjes. De uitgever kondigt op bijna elke persconferentie echter meerdere nieuwe titels aan. Een van die nieuwe games zou het langverwachte Starfield kunnen zijn. Vorig jaar gingen er al geruchten over een sciencefictiongame met die naam, die zich in hetzelfde universum als de Fallout-reeks zou afspelen, maar dan veel verder in de toekomst. Bethesda heeft het spel nog altijd niet onthuld, maar dit jaar zou de ontwikkeling weleens ver genoeg gevorderd kunnen zijn voor een eerste blik. En als we het toch over Fallout hebben, het vierde deel in die reeks zou na het succes van de Switch-versie van Skyrim een goede volgende kandidaat zijn voor Nintendo’s hybride console.

Tot slot richten we ons vizier nog op het wat kleinere maar daarom niet minder interessante CD Projekt Red. De ontwikkelaar van de The Witcher-franchise werkt al jaren aan de futuristische actie-rpg Cyberpunk 2077. Nu op de E3-site te zien is dat het bedrijf een rpg toont op de beurs, kan het bijna niet anders dat we eindelijk meer krijgen te zien van dit langverwachte project.

Er zijn in potentie dus meer dan genoeg toffe games en verrassingen om van de E3 dit jaar een onvergetelijke editie te maken. Vanaf 9 juni gaan de persconferenties van start en kunnen we een week lang onze ogen uitkijken naar al die virtuele werelden waar we ons de komende jaren weer in kunnen storten. Bekijk het volledige schema van de persconferenties en zorg dat je Gamer.nl komende maand in de gaten houdt voor het laatste nieuws en de meest uitgebreide impressies.

Dit artikel delen:

Lees meer

Call of Duty: WW2 dit weekend gratis op Steam For Honor heel het weekend gratis speelbaar
5

Reacties op: De verwachtingen van Gamer.nl voor E3 2018

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  TheChief

  • 4 mei 2018 11:26
  Ik hoop vooral op veel informatie betreffende de nieuwe Battlefield (gameplay beelden, niet alleen maar CGI trailers). Hopelijk met betere gameplay dan BF:Hardline en BF1 ons hebben gebracht.

  Voor de rest heb ik niet echt games waar ik naar uit kijk, ik laat me gewoon verrassen wanneer het begint (een nieuwe Doom bijvoorbeeld zou zeker iets zijn dat mijn interesse wekt).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  woutzorz

  • 4 mei 2018 12:27
  Ik hoop echt heel erg dat ze wat meer info geven over Ghost of Tsushima. Dat zag er zo vet uit vorig jaar!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rpenning

  • 4 mei 2018 12:46
  The last of is game of the show voor mij als die er is l,maar dat neem ik wel aan voor de rest ga ik het allemaal wel zien kijken wat sony voor verrassingen heeft

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 5 mei 2018 12:08
  Ik hoop vooral meer nieuws over Pokemon Switch (al zal dat wel een 2019 titel worden) en Metroid Prime 4. Dat moet echt een monstergame worden! En ik blijf toch stiekem hopen op een nieuwe 3DS Zelda… en een, motion vrije, remake van Skyward Sword.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Masterchief

  • 5 mei 2018 21:01
  Ik hoop vooral op VR op de Xbox One X met Microsoft Mixed Reality en op een nieuwe Elder Scrolls…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.