Eufloria (PC, PSN, iOS)
Ontwikkelaar: Rudolf Kremers (en Alex May) | Release: 2009

Eufloria is, ondanks dat het een strategiespel is, een enorm ontspannen ervaring. De game maakt gebruik van rustgevende muziek en simpele graphics, terwijl je asteroïden koloniseert en de bron van een mysterieuze grijze aanwezigheid probeert te achterhalen.

Xyanide (XBX)
Ontwikkelaar: Playlogic Entertainment | Release: 2006

Lang geleden in een sterrenstelsel hier ver, ver vandaan was er eens…Xyanide. In deze ruimteshooter moet je de heks Aguira zien te stoppen die door blootstelling aan de chemische substantie Xyanide haar gedachten werkelijkheid kan laten worden. Het is een van de kritisch meer succesvolle games die Playlogic uitgegeven (en ontwikkeld) heeft.

Fingle (iOS)
Ontwikkelaar: Game Oven | Release: 2012

Fingle is een beetje als Twister, maar dan voor de iPad (en gebruik alsjeblieft je vingers en niet je voeten!). Spelers moeten gelijktijdig verschillende vlakjes met hun vingers aanraken, maar omdat deze vlakken tijdens het spel verschuiven, komt het meer dan eens voor dat je de vingers van de andere speler tegenkomt. Dit kan leiden tot enkele onhandige, maar misschien vooral genante momenten wanneer je met elkaar in de knoop komt te zitten.

Radical Fishing (PC)
Ontwikkelaar: Vlambeer | Release: 2010

“Vissen, dat doe je toch met een hengel?” Dat hoeft niet per se als je ontwikkelaar Vlambeer mag geloven. De vissen bijten stukken beter wanneer je dynamiet of ander zwaar geschut gebruikt. Met de Flashgame Radical Fishing zette Vlambeer voorzichtig voet aan land, waarna het succes nog eens dunnetjes over werd gedaan met het vervolg Ridiculous Fishing.

Killzone (PS2)
Ontwikkelaar: Guerrilla Games | Release: 2004

Waar de latere delen van Killzone enorm positief ontvangen werden, was dat bij het eerste deel in mindere mate het geval. Grafisch stond het futuristische schietspel zeker zijn mannetje, maar de kunstmatige intelligentie was niet bijzonder goed en het spel kende de nodige technische mankementen. Toch was toen al goed te zien dat er een hele mooie franchise uit kon ontstaan.

Gatling Gears (PC, PSN, XBLA)
Ontwikkelaar: Vanguard Games | Release: 2011

Gatling Gears is na Greed Corp het tweede spel dat zicht afspeelt in het Mistbound-universum dat ontwikkelaar Vanguard Games (voorheen W!Games) creëerde. De spellen verschillen echter wel volledig in genre. Waar Greed Corp een turn-based strategiespel betreft, is Gatling Gears een twinstick shooter. Verwacht dus veel rondvliegende kogels en hectische actie. Heerlijk om je even helemaal mee te laten gaan.

Proun (PC)
Ontwikkelaar: Joost van Dongen | Release: 2010

Proun is eigenlijk ‘maar’ een hobbyproject, maar dan wel een van uitzonderlijke klasse. Joost van Dongen van Ronimo Games heeft in zijn vrije tijd van het racegenre een kunstzinnige ervaring weten te maken met zijn creatie. Je bestuurt een bal die vastzit op een soort van kabel. Het doel is om objecten te ontwijken door je rond de kabel te bewegen en zo een snelle tijd neer te zetten. Door de lineaire opzet van de parkoersen raak je snel in een trance en probeer je keer op keer een fractie van je tijd af te snoepen.

Nuclear Dawn (PC)
Ontwikkelaar: InterWave Studios | Release: 2011

Oorspronkelijk zou Nuclear Dawn slechts als mod uitgebracht worden, maar na jaren van tergend langzame vooruitgang werd het spel plotseling als commerciële release aangekondigd. De game is een hybride tussen een first-person shooter en een real-time strategiespel. Eén speler neemt de rol van commandant op zich, die het speelveld van bovenaf bekijkt, en de overige leden van het team spelen het spel als een first-person shooter.

The Chronicles of Spellborn (PC)
Ontwikkelaar: Spellborn International | Release: 2008

Erg origineel was The Chronicles of Spellborn misschien niet – de game leek in de meeste opzichten de belangrijke elementen van de grootmachten op MMO-gebied te hebben afgekeken – maar het probeerde toch ook enigszins te vernieuwen. Vooral het gevechtssysteem week af van de traditionele standaard. Uiteindelijk had het spel wellicht niet op een slechter moment uit kunnen komen, in de buurt van de releases van uitbreidingen voor World of Warcraft en The Lord of the Rings Online. Binnen een jaar na het uitbrengen van de game ging de ontwikkelaar alweer failliet en de belofte van uitgever Acclaim, dat de game als free-to-play-spel nieuw leven in wilde blazen, werd nooit ingelost.

Awesomenauts (PSN, XBLA)
Ontwikkelaar: Ronimo Games | Release: 2012

Awesomenauts is een typisch geval van schijn bedriegt. De game oogt simplistisch door zijn cartooneske stijl en tweedimensionale spelwereld, maar de onderliggende spelmechanieken zijn dieper dan je zou vermoeden. Het spel doet uitstekend dienst als introductie voor spelers die nieuw zijn binnen het multiplayer online battle arena-genre (MOBA).

Greed Corp (PC, PSN, XBLA)
Ontwikkelaar: W!Games | Release: 2010

‘Door de grond zakken‘ kreeg een nieuwe betekenis in Greed Corp. Wanneer een stuk land in dit strategiespel volledig uitgeput was qua resources, brokkelde dit onder je voeten weg. Je moest dan ook continu een balans vinden tussen middelen oogsten en oppassen dat je nog wel stukken land had waar je eenheden op kon zetten om de vijand te bevechten.

Rocket Riot (XBLA, iOS)
Ontwikkelaar: Codeglue | Release: 2009

“Explosief, chaotisch en grappig”, zijn de drie steekwoorden die Erwin gebruikte om Rocket Riot te beschrijven in onze review. Het is een multiplayerspel waarin acht spelers het met een raketwerper en een jetpack tegen elkaar opnemen in een volledig vernietigbare, tweedimensionale omgeving.

Overlord II (PC, PS3, X360)
Ontwikkelaar: Triumph Studios | Release: 2009

De slechterik uithangen gaat nooit vervelen. Dat bewijst het tweede deel in de Overlord-serie wel. Net als in zijn voorganger heb je de controle over een slechte Overlord en stuur je de grappige, maar evenzo gewelddadige Minions aan in een poging om verschillende volkeren te verslaan. De game staat bol van de satire en zwarte humor.

Toki Tori (GBC, PC, PSN, WW, iOS, And)
Ontwikkelaar: Two Tribes | Release: 2001

Voor Two Tribes begon het allemaal met een kuiken. Toki Tori was in 2001 het eerste spel dat de ontwikkelaar uitbracht en het is meteen hun meest succesvolle intellectuele eigendom. Sinds het verschijnen van de puzzelgame op de Game Boy Color is de game op bijna ieder huidig platform uitgebracht. Inmiddels is de studio bezig met het tweede deel, dat ergens dit jaar moet verschijnen.

Super Crate Box (PC, iOS)
Ontwikkelaar: Vlambeer | Release: 2010

De jongens van Vlambeer weten als geen ander hoe je kleine, verslavende games moet maken. Dat hebben ze inmiddels wel bewezen met releases als Radical Fishing, Luftrauser en The Random Encounter. Hun (huidige) magnum opus is toch wel Super Crate Box, het spel waarmee ze definitief tot de ‘grote’ jongens van de indiegemeenschap zijn gaan behoren.

Morgen volgt het tweede deel van onze lijst van de beste Nederlandse games, waarin de nummers 10 tot en met 1 voorbijkomen.