Bekijk hier de Top 100 van september 2011.

Deus Ex: Human Revolution kreeg van ons een hele dikke 9,5. Gamer.nl geeft sinds kort halve cijfers en de 9,5 leek wel voor deze topper gemaakt. We laten hem dus lekker op de eerste plek staan. Het is natuurlijk altijd nog mogelijk dat een paar titels, zoals The Elder Scrolls V: Skyrim (op 2) of Rage (op 6) uiteindelijk er met die felbegeerde eerste positie vandoor gaan, maar dat moeten ze dan eerst maar eens bewijzen.

Modern Warfare 3 en Battlefield 3

Oplettende bezoekers zullen zien dat Modern Warfare 3 (plek 4) deze maand Battlefield 3 (5) heeft ingehaald. Vat deze wijziging vooral niet verkeerd op: beide titels hebben de potentie ons maanden aan het beeldscherm gekluisterd te houden. Eén van de twee zou best eens een beter product kunnen worden, maar dat is simpelweg nog niet in te schatten. Daarom moeten we er van uitgaan welke game het meeste bij ons leeft per maand en door het grootste Call of Duty XP-evenement deze maand (video hier en hier) en de onthulling van de multiplayer van Modern Warfare 3, heeft deze game even het hoogste woord. Mogelijk dat dit volgende maand weer verandert.


Call of Duty: Modern Warfare 3

Verder zijn er geen veranderingen bij de eerste twintig titels, behalve dat we Saints Row: The Third één plekje hebben laten stijgen naar 18. Deze game is zo’n grote ode aan het puur plezier van games an sich, dat we niet anders kunnen dan enorm uitkijken naar deze titel. De eerstvolgende minimale wijzigingen: Resistance 3 stijgt een plek naar 27 doordat we al bezig zijn met de reviewversie en onder de indruk zijn. Minecraft stijgt naar 28 door de grootse update die de game binnenkort krijgt: de combat gaat hierin op de schop, je kunt sprinten en het wordt gemakkelijker om servers te vinden.


Frozen Synapse

Binnenkomers

De hoogste nieuwe binnenkomer is Frozen Synapse op 39, een strategische game met enorm simplistische graphics die toch een heel positieve indruk op ons achter wist te laten. Eigenlijk had de titel al langer in onze Top 100 moeten zitten, maar nu krijgt hij alsnog een mooie plek. Ook nieuw zijn de Xbox Live Arcade-games Insanely Twisted Shadow Planet (70) en Toy Soldiers: Cold War (77), beiden beloond met een 8 op Gamer.nl afgelopen maand. Andere nieuwe titels zijn de ietwat niche titel Williams Pinball Classics (84) en Halo: Combat Evolved Anniversary (79). Naar die game kijken we toch wel naar uit, omdat het immers een remake wordt van mogelijk de beste shooter van de vorige generatie consoles. De laagste nieuwe binnenkomer is de remake van de remake van GoldenEye, Reloaded voor de Xbox 360 en PlayStation 3, op 92.

Dan zijn er ook nog drie titels die van positie zijn veranderd omdat we inmiddels al bezig zijn met de recensie. Dat geeft meteen al een indruk van hoe goed de titels het op Gamer.nl zullen doen. Allereerst Xenoblade Chronicles. Deze Wii-RPG stijgt van 49 naar 40: verwacht volgende week de recensie. De Dead Island-recensie komt deze week al online, maar dat het een topgame wordt is sowieso al uitgesloten: we hebben hem laten zakken naar positie 74. El Shaddai verlaat de lijst vanwege de recensie die we geplaatst hebben. De game is een duidelijk geval van style over substance.