Bekijk hier de Top 100 van november.

De grote opruiming die we hebben gehouden zorgt ervoor dat bijna alle titels verschuiven deze maand, maar natuurlijk zijn er een aantal games die extra opvallen. De grootste verandering is de nummer 1: Deus Ex: Human Revolution staat de felbegeerde koppositie voor het eerst dit jaar af, namelijk aan The Elder Scrolls V: Skyrim. Zoals je in de lovende recensie (met als cijfer een 9,5) kunt lezen mag Skyrim met recht Bethesda’s magnum opus genoemd worden. Na Deus Ex op de tweede plek volgt nog een 9,5, namelijk Batman: Arkham City. De game is in alles beter dan het origineel en daarmee zomaar even de beste superheldengame ooit. Portal 2, dat begin dit jaar uitkwam, mag natuurlijk niet vergeten worden en bezet de vierde plek, met de geweldige Wii-RPG Xenoblade Chronicles als hekkensluiter van de top vijf.


The Elder Scrolls V: Skyrim

De twee shooters

Dan de twee grootste shooters van het jaar, Battlefield 3 en Call of Duty: Modern Warfare 3. Beide games zijn inmiddels uit en de verhoudingen liggen toch wat anders dan verwacht. Hoewel beide games op hun eigen manier de moeite waard zijn en eigenlijk niet vergeleken kunnen worden, staat Battlefield 3 hoger in de Top 100: op plek 8. Modern Warfare 3 maakt door onze 8,5 een flinke snoekduik naar de vijfentwintigste plek. Nog steeds een prima prestatie, maar duidelijk is dat de serie inmiddels toe is aan een nieuwe visie.

Uncharted 3: Drake’s Deception (plek 6) en Gears of War 3 (plek 9) behoren gewoon tot de beste games van het jaar. Hun hoge notering is dan ook geen verassing. Wel opvallend is The Legend of Zelda: Skyward Sword op positie 7. De game komt later deze week uit en de recensie van Gamer.nl volgt snel, maar door de vele impressies en recensies van andere media moge duidelijk zijn dat we hier met één van de beste Zelda-games sinds Ocarina of Time te maken hebben. Dark Souls bezet nu de tiende plek. De actie-RPG is zeker niet een game voor mensen die snel opgeven. Diens uitdaging, gecombineerd met de spannende fantasiewereld en het unieke gebruik van online opties, mag beloond worden. En dat doen we dan ook.


Batman: Arkham City

Slam dunk

Bij de nummers 11 tot en met 20 hebben we ook wat wijzigingen toegepast. Dead Space 2 is een ijzersterk vervolg en is dus van 18 naar 13 gegaan. Ook voor games als FIFA 12, DiRT 3, Forza Motorsport 4 en LittleBigPlanet 2 is nu ruimte. De belangrijkste binnenkomer is NBA 2K12 op 16: door ons genegeerd tot de release, maar toen we hem eenmaal in handen hadden bleek het de beste sportgame van het jaar. De game heeft alles: diepgang, ijzersterke presentatie en een NBA’s Greatest-modus waarmee je klassieke wedstrijden kunt herspelen. We zullen je nooit meer negeren, NBA 2K, beloofd! Overigens moeten we sowieso beter op sportgames letten, want ook Football Manager 2012 komt deze maand de lijst binnen op plek 32. Zoals elk jaar betreft het weer een goed gebalanceerde managergame.

Nog meer wijzigingen

Andere belangrijke nieuwe binnenkomers, die we om wat voor reden dan ook eerder hebben gemist, zijn Dance Central 2 op 30, Skylanders: Spyro’s Adventure op 38, F1 2011 op 37, Dungeon Defenders op 40, HD-remakes God of War: Collection Volume II en ICO & Shadow of the Colossus: Classics HD op respectievelijk 43 en 60, Just Dance 3 op 63, PES 2012 op 66, Ilomilo op 68, Kinect-game The Gunstringer op 70, Ace Combat: Assault Horizon op 72, Beyond Good & Evil HD op 76 en de Nederlandse game Nuclear Dawn op 98. Opvallende stijger: Sonic Generations van 95 naar 52. Eindelijk weer een goede Sonic-game! Opvallende daler: Saints Row: The Third van 19 naar 49. We zijn inmiddels met de game bezig en we hebben de grootste lol, maar zó hoog als eerst in onze lijst komt hij waarschijnlijk niet te staan.


NBA 2K12

Al die nieuwe titels zorgen er natuurlijk voor dat er geen plek meer is voor flink wat andere games. Bij games die uitgesteld zijn naar volgend jaar, zoals I Am Alive, Jagged Alliance: Back in Action en Fez is dat geen probleem. Wel is het jammer voor titels die net niet goed genoeg zijn om in de Top 100 van 2011 te staan. Vaarwel Dragon Ball Z: Ultimate Tenkaichi, Ratchet & Clank: All 4 One, GoldenEye 007: Reloaded en Dead Island.

Nu we de lijst eens goed hebben opgeruimd, zijn we klaar voor de laatste update in december. Dan presenteren we jullie de uiteindelijke Top 100 van 2011, de honderd beste games van dit jaar volgens de Gamer.nl-redactie. En, ook niet onbelangrijk, in de laatste week van dit jaar tellen we natuurlijk weer dagelijks af met de honderd meest veelbelovende games van 2012!