Bekijk hier de Top 100 van mei.

Deze maand zijn er heel veel nieuwe titels, steigers en dalers te vinden. De eerste en tweede plek staan nog steeds zo vast als een rots: Deus Ex: Human Revolution nog als onbetwiste nummer 1 na de positieve preview. Volgende week hebben we nog een uitgebreide indruk van de game, naar aanleiding van maarliefst tien uur spelen. Ook L.A. Noire blijft enorm hoog op onze verlanglijst staan. De constante stroom aan trailers tonen de nog altijd enorm indrukwekkende gezichtsanimaties en we kunnen niet wachten tot we op onderzoek kunnen gaan. Portal 2 is doorgestoten naar de derde plek na de positieve recensie: het is gewoonweg één van de beste games van het jaar. Dat betekent dat The Elder Scrolls V: Skyrim naar 4 zakt, nog steeds een hele goede plaats natuurlijk.

Ruimtemariniers en heksenjagers

In de tweede helft van de top 10 verschuift Battlefield 3 van 10 naar 6. De animatie in de trailers blijft ons verbazen en daarbij is onze eerste indruk enorm positief. Hoogste nieuwe binnenkomer in de lijst is Mass Effect 3 op 8. We zitten natuurlijk al lang te wachten op de afsluiter van deze geweldige trilogie, maar afgelopen maand zijn de eerste screenshots getoond en we verwachten dat het weer een genot wordt om aan de slag te gaan met Commander Shepard. Afgezien van het feit dat deze binnenkomer er voor zorgt dat veel games weer een plaatsje zakken, is er niet heel veel veranderd bij de nummers 11 tot en met 20. The Witcher 2 is twee plekken gestegen naar 13 door onze lovende preview, waarin we onder andere aangeven dat het gevechtssysteem soepeler werkt. Gears of War 3 stond vorige maand nog op de 20e plek, maar beslaat nu plek 17 door de leuke multiplayer die een beetje teruggaat naar het eerste deel.

DiRT 3 stond voorheen nog op 27, maar nu op 22. Volgens onze hands-on sessie biedt de game voor ieder wat wils, maar richt de game zich tot grote vreugde van de fans toch vooral op traditionele rally. Rift schiet van 71 naar 23 door de lovende recensie: echt een MMO die de moeite waard blijkt te zijn. Dit terwijl Zelda: Skyward Sword (van 18 naar 28) en Crysis 2 (van 23 naar 31) zakken door respectievelijk een grondig gebrek aan nieuwe informatie en gameplaybeelden en een recensie die de game beloont met een welverdiende 8: een heel goede game, maar geen klassieker. Op 30 komt Minecraft binnen: het is inmiddels bekend dat deze game dit jaar dan eindelijk officieel uitkomt. Vele miljoenen gamers spelen de bèta van de game natuurlijk inmiddels al.

Voetballen en Lara Croft

Ook nieuw op 34 is Hydroventure voor WiiWare: we beloonden deze game voor de vloeiende gameplay, aangezien het helemaal om water draait. Van FIFA 12 is inmiddels ook al wat meer bekend geworden: naast een eerste screenshot is ook bekendgemaakt dat de game 'Impact Zones' introduceert. Deze zones moeten voor realistischer contact tussen de spelers zorgen tijdens een fysiek duel en ook voor logischere blessures. FIFA 12 komt binnen op de 42e plaats. Brink stijgt één positie naar 43 door de positieve impressies. Deze maand kun je de recensie verwachten. Ook de nieuwe Tomb Raider stoten we een paar plekken omhoog (van 54 naar 50). Het concept van een jonge Lara Croft die moet overleven op een mysterieus eiland spreekt ons erg aan. Nieuw is Mario Kart voor de 3DS op plek 58. De game komt volgens bedenker Shigeru Miyamoto nog dit jaar uit, dus we mogen onze karts weer afpoetsen voor een hoop multiplayerlol. Nog een nieuwe binnenkomer: PixelJunk Shooter 2 die we afgelopen maand met een 8 waardeerden.

El Shaddai mag dan misschien erg kunstzinnig ogen, de eerste impressies gebaseerd op de verkrijgbare demo stemmen niet erg positief. De game zou erg repetitief zijn. De game zakt dan ook van 59 naar 73. Nieuw op 95 is Final Fantasy IV: The Complete Collection, volgens ons de definitieve versie van deze klassieke RPG. De laatste binnenkomer is Sonic Generations op 98: we wachten nog even af tot we de game uitgebreid gespeeld hebben voordat we beoordelen of Sonic weer helemaal terug is. Shadow of the Damned hangt tenslotte aan een zijden draadje op de 100e plek. De humor die via de nieuwe trailer gecommuniceerd wordt is wel leuk, maar onze impressie schetst toch nog niet een heel positief beeld. Door al die nieuwe binnenkomers verdwijnen er een flink aantal titels uit de lijst. In het geval van The Last Guardian is dat geen probleem: de game is immers uitgesteld naar volgend jaar. Toch moeten we (voorlopig) afscheid nemen van onder andere Patapon 3, Hunted: The Demon’s Forge, Cities in Motion en Virtua Tennis 4. So long!