Bekijk hier de Top 100 voor maart.

Februari was alles behalve een rustige maand op gamegebied, met enkele grote releases en nieuw beeldmateriaal van langverwachte toptitels. Dit heeft geleid tot behoorlijk wat veranderingen in de lijst. Om gelijk een deel van de spanning weg te nemen: de nummer één is nog steeds Deus Ex: Human Revolution, een spel dat na onze hands-on ervaringen alleen maar steviger in het zadel is geklommen. Maar Deus Ex voelt wel de hete adem van L.A. Noire in zijn nek, dat na de prachtige trailer en een hoopgevende hands-on sessie naar een tweede plek is gepromoveerd. Ook op nummer drie vinden we een game die dankzij zijn trailer een hogere positie heeft bemachtigd: The Elder Scrolls III: Skyrim. Hiermee worden The Last Guardian en Portal 2 van hun tweede en derde plek verdreven naar respectievelijk de zevende en vierde positie. The Last Guardian moet zich eerst weer eens laten zien, voor we overwegen zijn oude stekje weer beschikbaar te stellen. THQ's Homefront behoudt de indrukwekkende negende plek door een lovende hands-on sessie. De Top 10 wordt deze maand afgesloten door Total War: Shogun 2, dat stuivertje wisselt met Rage op plek 11. Van Rage kregen we weliswaar ook een nieuwe trailer te zien maar deze wist ons nergens weg te blazen. Een goede reden om Shogun 2, dat al bijna uit is, een streepje voor te gunnen.

Natuurlijk komen er in de loop van het jaar steeds meer games uit de top 100 in de winkels te liggen. Deze maand verschenen maar liefst drie titels uit de top 20: Killzone 3, Bulletstorm en Marvel vs. Capcom 3. Van deze drie games maakte eigenlijk alleen Killzone 3 zijn hooggespannen verwachtingen echt waar en deze behoudt dan ook zijn positie in de top 20, op plek 14. Bulletstorm en Marvel vs. Capcom 3 waren echter verre van slecht (beide scoorden een zeer nette acht) en staan daarom stevig op respectievelijk plek 26 en 30. Met twee plekken vrij in de top 20 is het slechts een kwestie van tijd tot er een andere game komt die deze felbegeerde positie opeist. Dark Souls laat zo’n kans niet voorbij gaan en verovert de 19e plek, mede dankzij een uitgebreide nieuwe trailer.

Andere games die deze maand zijn gestegen omdat we er mooie dingen van gehoord of gezien hebben, zijn Dragon Age 2, Crysis 2, Dirt 3, Brink en Red Faction: Armageddon. Andere games dalen juist omdat we er weinig van gehoord hebben en we eigenlijk inmiddels toch wel graag wat meer informatie zouden hebben gehad, bijvoorbeeld omdat het al weer even stil is. Zo wordt het wel eens tijd dat 2K Games weer wat laat zien van Spec Ops: The Line en Xcom, twee heel interessante titels waarover het angstvallig stil blijft. Over Xcom gaan geruchten dat er behoorlijk wat aan de game veranderd is sinds we hem voor de laatste keer gezien hebben. We willen graag weten of dat zo is en wat er dan anders is, voordat we de game opnieuw met een hogere positie gaan belonen.

Er zijn in februari ook nog een aantal nieuwe games aangekondigd. Van Battlefield 3 hebben we eindelijk wat gezien en hoewel het weinig was, was het mooi genoeg om de nieuwe shooter van DICE alvast de 37e plek te gunnen. Ook The Darkness 2 werd aangekondigd en krijgt een de 53e plaats toegewezen. We zijn blij dat er een vervolg komt op deze donkere shooter, maar de nieuwe, comic-achtige stijl heeft ons nog niet helemaal overtuigd. Daarbij moet ontwikkelaar Digital Extremes moet zich nog steeds echt bewijzen. De mooiste trailer van de maand was ongetwijfeld die van Dead Island, maar van het spel zelf weten we nog te weinig om hem hoger dan plek 79 te kunnen plaatsen. Wat dat betreft hebben we ietsje meer vertrouwen in die andere game van het Poolse Techland, Call of Juarez: The Cartel, die we op plek 75 gezet hebben. Ergens is het jammer dat de Wild West-setting verlaten wordt, anderzijds is de Mexicaanse drugsoorlog ook een interessant thema.

Uiteraard zijn er ook games helemaal uit de lijst verdwenen. True Crime:  Hong Kong werd geannuleerd door uitgever Activision, Inversion komt pas in 2012 op de markt en Bionic Commando Rearmed 2 maakte zijn verwachtingen niet waar. De snelste daler binnen de lijst is Test Drive Unlimited 2, dat ons met een zesje maar matig kon bekoren. We houden hem echter nog wel even in de lijst omdat we nog maar moeten zien of al die andere games echt wel beter worden. Een plek net binnen de top 100, op 96, leek ons daarom wel geschikt.