Om maar gelijk met de teleurstellingen te beginnen. Ni No Kuni: Wrath of the White Witch hebben we met pijn in ons Ghibli-hart uit de lijst moeten halen; de game zal pas in 2013 hier verschijnen omdat de lokalisatie (naar verluidt) flink wat tijd kost. Een andere teleurstelling was Escape Plan, de Vita-game blijkt helaas vooral op zijn uiterlijk te teren. Wij gaven de titel daarom een 5 en als gevolg vind je 'm niet meer terug in de Top 100. Yakuza: Dead Souls was vooral een beetje ‘jakkie’, die game zetten we op de 93e plek, nog net binnen de lijst. Minder gelukkig zijn titels als Anarchy Reigns, Awesomenauts, Mario Tennis 3D of The Amazing Spider-Man, maar die kunnen we natuurlijk later nog altijd terug zien keren.

Even buiten de lijnen

Februari 7,5-maand

Februari was naast de kortste maand ook de 7,5-maand. Tal van titels vielen daarmee in het middensegment van de lijst en rond de posities 35 tot en met 50 is dan ook genoeg te melden. Nieuw zijn Warp en Sanctum, terwijl we bij FIFA Football en Final Fantasy XIII-2 eigenlijk weinig reden zien om de titels nog te verschuiven – ze staan prima op plek 54 en 42. Een (onverwachte) domper voor sommigen wellicht: Uncharted: Golden Abyss bleef ook steken op een 7,5 en verhuist van 22 naar 40. Rond dit middenblok schuiven we ook Sleeping Dogs (True Crime: Hong Kong met een nieuwe naam) naar binnen op plek 51 – we zijn nog niet helemaal overtuigd van deze titel.

Nu we het toch over nieuwkomers hebben; we vonden deze maand ook een mooie tijd om nog wat indiegames mee te pakken die we om onbegrijpelijke redenen hebben genegeerd. Nieuw zijn dus Gunpoint op 37, Hawken op 60 en Retro City Rampage op 66. Wellicht dat Dear Esther ons even heeft wakkergeschud, een andere indietitel die we ergens onderaan de lijst hadden staan, maar die plots toch wel heel bijzonder bleek. We beloonden de titel al met een 9 en doen er nog een schepje bovenop door de titel op 10 te zetten.

Daarmee hebben we gelijk een bruggetje te pakken om het verder over de top van het klassement te hebben. De Borderlands 2-trailer beviel ons goed (die met electro eronder, of was het toch dubstep?) en daarom laten we deze titel even stuivertje wisselen met Hitman: Absolution, dat van plaats 6 naar 7 gaat. Een zelfde positieve indruk kregen we van Guild Wars 2, waardoor we des te meer geloven dat de 8e positie prima past bij deze titel. Verder zijn onze zorgen weggenomen dat The Last of Us niets meer wordt dan een verplichte escortmissie - we krijgen om die reden nog steeds de kriebels van Enslaved.

We gilden van geluk bij Guild Wars 2

Twijfelgevalletjes

We moeten tot slot de hand in eigen boezem steken; we zijn wat later met deze lijst, waardoor er de afgelopen dagen weer een aantal titels in beeld zijn gekomen...allemaal begin maart. Het meest prominente voorbeeld hiervan is natuurlijk de onthulling van Assassin’s Creed III, maar ook Mass Effect 3 is ondertussen uitgebreid onder de loep genomen en we zijn ontzettend enthousiast. Toch houden we onszelf even in. Mass Effect 3 schuiven we enkel een positie omhoog naar 4 vanwege een enthousiaste preview in februari. Assassin’s Creed III en ook Medal of Honor: Warfighter zul je volgende maand pas in de lijst zien. 

Bekijk hier de Top 100 van maart.