Bekijk hier de Top 100 van juni.

Ook al hebben Portal 2 en L.A. Noire in respectievelijk april en mei al een dikke 9 ontvangen, we zien in Elder Scrolls V: Skyrim een kanshebber voor die magische 10, helemaal als we uitgaan van het vorige deel en de informatie en beelden die we tot nu toe onder ogen hebben gekregen. De wereld van Skyrim oogt niet alleen mooi, er lijken ook enorm veel opties aanwezig te zijn. De algemene uitstraling en sfeer van de game is precies wat we zoeken in een avontuur van dit kaliber. Vandaar dat Skyrim deze maand de tweede plaats inneemt. Tussen Portal 2 en L.A. Noire vinden we nog een andere stijger, te weten Battlefield 3. Hoewel we afgelopen maand geen nieuwe beelden hebben gezien, denken we dat de titel het in zich heeft één van de beste titels van het jaar te worden. Op E3 deze maand gaan we er achter komen of de hype gerechtvaardigd is.

Mass Effect 3 verdwijnt uit de lijst, aangezien de titel pas in 2012 uitkomt. Dit geldt overigens ook voor de nieuwe Tomb Raider, Metal Gear Solid: Rising, Spec Ops en Anarchy Reigns. Titels worden helaas nog altijd met regelmaat uitgesteld, maar zolang het de kwaliteit van de games ten goede komt, hoor je ons niet klagen. Nieuw in de top 10 is The Witcher 2, de RPG die door de geweldige spelwereld en uiteenlopende plot een dikke 9 verdiende. Het spel komt dan ook binnen op de 8e plek. Op de 10e plek, nipt binnen in de top 10, vinden we een compleet nieuwe game: Modern Warfare 3. De nieuwe Call of Duty-game levert weer veel discussie op, en de spectaculaire eerste trailer valt niet te negeren. Daarbij zorgt de terugkeer van de Spec Ops-modus voor veel enthousiasme bij gamers die graag met vrienden op de bank aan de slag gaan met een shooter.

DiRT 3 schuift twee plekjes omhoog naar de 20e plek, door een geweldige race-ervaring te bieden; we beloonden dat met een 9. Ook InFamous 2 hebben we een aantal plekken omhoog gegooid, naar 22, door de naderende releasedatum, mooie trailers en de groeiende realisatie dat dit waarschijnlijk een hele goede actiegame wordt. FIFA 12 klimt ook, 10 plekken zelfs, dankzij de positieve eerste indruk die we op een perstrip op hebben gedaan. De gameplay wordt in dit deel verfijnd om spelers nog meer controle te geven, en dat kan in een voetbalgame alleen maar positief zijn. Capsized komt binnen op plaats 47. Een vrij onbekende indiegame die volgens Gamer.nl wel eens de beste in zijn soort kan gaan worden dit jaar. We recenseerden de game al en beloonden hem met een dikke 8. Dead Island bestormt de lijst en vliegt van de 89e naar de 49e plek. De positieve indruk die de game op ons heeft achtergelaten tijdens een speelsessie bevestigt dat de ontwikkelaar niet alleen leuke trailers kan maken.

XCOM gooien we van positie 51 naar 67. We hebben al lang niets meer vernomen van de titel, en de verwachtingen rondom de titel verdwijnen dan ook langzaam. We hopen echter meer te weten komen op de E3 deze maand, dus er is nog hoop voor XCOM. Warhammer 40:000: Space Marine stijgt een paar plekken door goede gameplaybeelden, terwijl ook Rayman: Origins stijgt, die nu fysiek in de winkels komt te liggen. Dat betekent dat het een volledige game wordt en niet een kleinere downloadtitel, wat ons positief stemt. We sluiten af met twee titels die nieuw in de lijst staan: Naruto Shippuden Ultimate Ninja Impact op plek 86, omdat het wel eens een epische vechtgame voor de PSP kan worden, en Dead or Alive: Dimensions op 91, een vechtgame voor de 3DS die ons prima is bevallen: het doet niets nieuws, maar biedt wel solide gameplay en indrukwekkende graphics.

Volgende maand zou een groot gedeelte van de Top 100 van 2011 er wel eens heel anders uit kunnen zien, want dan is de E3 achter de rug en hebben we veel impressies van titels uit deze lijst opgedaan. Wie weet kent de lijst dan zelfs een nieuwe nummer 1!