Bekijk hier de Top 100 van juli.

De eerste vier posities in de Top 100 blijven hetzelfde. We hebben getwijfeld of we The Elder Scrolls V: Skyrim op de eerste plek moesten zetten, want het ziet er geweldig uit en daarbij vormen de draken in de game magnifieke vijanden. We zijn maar wat enthousiast, alleen hebben we de game simpelweg nog niet zelf kunnen spelen. Deus Ex: Human Revolution daarentegen blijft er goed uitzien en hebben we wel al diverse malen op de pijnbank gelegd, zonder dat de game daaronder bezweek. In augustus gaan we zien of de titel de enorme hype waar gaat maken. Portal 2 op 3 blijft een topgame en Battlefield 3 op 4 heeft veel van zich laten zien op de E3 en lijkt zowel grafisch als gameplaytechnisch alle verwachtingen waar te gaan maken. Door de positieve indruk die de Spec Op-modus bij ons achterliet op de E3, klimt Modern Warfare 3 naar de vijfde plek.

Rage stijgt van positie 12 naar 6. We hebben de game op de E3 gespeeld en de excentrieke wapens en intrigerende spelwereld maken dat we er nog meer in zijn gaan geloven. Dat de game van de enige echte Carmack is zegt eigenlijk al genoeg. De hoogste stijger van deze maand is The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D op 12, een game die wij met een 9 beloonden. De titel is nog net zo goed als het origineel, beter zelfs, en weet zich prima staande te houden tussen de games van tegenwoordig. L.A. Noire komen we op positie 13 tegen. Ondanks de dikke 9 hebben we de titel iets laten zakken, omdat we links en rechts toch diverse kritiekpunten horen. Natuurlijk is de 13e plek nog altijd heel netjes. Op 20 komt Assassin’s Creed: Revelations binnen, het nieuwste deel in een reeks die met iedere game beter lijkt te worden. We verwachten dan ook veel van alweer het vierde deel.

Nieuwe 3DS-games

We vinden drie nieuwe 3DS-titels in de Top 100 deze maand, met als hoogste nieuwe binnenkomer Super Mario op 15. We hebben de game gespeeld op de E3 en het belooft klassieke Mario-gameplay in een modern jasje. Grafisch is de game dik in orde en wordt er ook echt gebruik gemaakt van het 3D-effect om nieuwe uitdagingen te bieden. Op 59 verschijnt Star Fox 64 3D. Na de uitstekende remake van Ocarina of Time verlangen we naar nog meer topgames van de Nintendo 64 en Star Fox 64 lijkt dat te gaan bieden. En niet te vergeten: de game krijgt nu een save-optie, iets wat we altijd al misten in het origineel. Ook op de E3 aangekondigd: Luigi’s Mansion 2, die op plek 71 de lijst binnenkomt. Fans vragen al sinds het origineel op de GameCube om een vervolg en dat is precies wat deze game is. Misschien weinig nieuwe gameplay-elementen, maar toen we het speelden viel op hoe leuk de mechaniek in de game nog altijd is.

Rayman: Origins gooien we ver omhoog naar plek 27, want we hebben vier levels gespeeld tijdens de E3 en de titel weet zowaar dicht in de buurt van de kwaliteit van het origineel te komen. Pure tweedimensionale platformfun voor vier, gedoopt in een prachtig grafisch sausje dat ons likkebaardend achterliet. Nieuw in de lijst is Forza Motorsport 4 op 53, waar we voor E3 nog weinig over wisten, maar sinds het evenement vol vertrouwen naar uitkijken. Het lijkt weer een heerlijke mix tussen fun en realisme te gaan worden. F.E.A.R. 3 stond begin dit jaar in onze lijst maar verdween al vrij snel door de negatieve indruk die de titel achterliet. Uit onze recensie blijkt dat het echter toch een goede titel is geworden, die zowaar dicht in de buurt van het eerste deel komt. F.E.A.R. 3 staat dan ook op 56. Space Marine, de shooter in het Warhammer-universum, stijgt flink door naar de 60e plek na onze preview. Ook Shadows of the Damned weet te klimmen naar 72, het product van Suda51 en Shinji Mikami bleek gewoon een hele leuke game. We mogen zelfs een nieuwe Wii-game verwelkomen in de lijst: Xenoblade Chronicles (positie 75) komt in september naar de spelcomputer. Deze RPG van de makers van Baten Kaitos en Xenosaga wordt niet uitgebracht in de Verenigde Staten, maar gelukkig mogen we er in Europa wel van gaan genieten.

Dan zijn er door al die nieuwe binnenkomers ook nog titels die de lijst hebben moeten verlaten. Resident Evil Revelations, Xcom en Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier zijn allen uitgesteld naar volgend jaar. Red Faction: Armageddon, Homefront, Brink, Alice: Madness Returns en Dungeon Siege III hebben ruimte moeten maken voor games die waarschijnlijk toch net wat beter zijn. We moeten daarbij hard zijn, want eind dit jaar moet er natuurlijk een lijst van honderd titels liggen die het meest de moeite waard zijn om te spelen. Nu we op de helft van het jaar zijn, begint die lijst steeds beter vorm aan te nemen.