Bekijk hier de Top 100 van februari 2011.

De top 100 van februari biedt nog geen al te grote veranderingen ten opzichte van de originele lijst. Januari was vooral een betrekkelijk rustige maand, met weinig releases en weinig nieuwe aankondigingen die de lijst volledig op zijn kop hebben gezet. Zelfs de top 4 is onveranderd gebleven, met Deus Ex 3 nog steeds als onze grote favoriet. Wel zien we een geheel nieuwe binnenkomer in onze lijst in de top 10: The Elder Scrolls V: Skyrim op nummer 8, de RPG van Bethesda die weliswaar vorig jaar al werd aangekondigd, maar waarover we in januari genoeg goede dingen hebben gehoord om het spel een plaatsje in de top 10 te gunnen.

Uncharted 3: Drake’s Deception is van de zevende naar de vijfde plaats gestegen. Toen vorig jaar de lijst voor de top 100 definitief werd vastgelegd waren er nog geen ingame beelden en concrete informatie van het spel beschikbaar; dat kwam pas toen de top 100 al in volle gang was. Daarom kunnen we het spel nu pas belonen voor de spannende actie die toen werd getoond. Het stijgen van Uncharted en de komst van Skyrim zorgen ervoor dat Diablo 3, Homefront en L.A. Noire een plekje zakken. Van die laatste game verscheen weliswaar een prachtige nieuwe trailer, maar we hadden inmiddels toch op wat echte gameplay gehoopt. Het is wel een opluchting L.A. Noire inmiddels een releasedatum heeft.

Een grote stijger vinden we op plek 13: Bulletstorm. De demoversie die afgelopen week op Xbox Live en PlayStation Network verscheen heeft ons positief verrast, waardoor het spel vijf plekken omhoog is gegaan. Twee games die deze maand zijn verschenen, LittleBigPlanet 2 en Dead Space 2, blijven ongeveer staan waar ze stonden. Ze hebben hun verwachtingen waargemaakt en de plek waarop we ze vooraf hadden ingeschat, lijkt vooralsnog juist te zijn geweest.

Een spel dat uit de top 20 is verdwenen is Duke Nukem Forever. We hebben weliswaar een releasedatum, 6 mei 2011, maar de nieuwe trailer heeft onze verwachtingen van The Duke toch een beetje getemperd. De actie is opnieuw heftig en lomp, maar blijft qua dynamiek toch nog een beetje hangen in de eerste jaren van deze eeuw. Sommige games zijn juist gestegen omdat we er nieuwe dingen van gehoord of gezien hebben. Zo stegen Top Spin 4, Journey, Silent Hill: Downpour, Natural Selection 2 en F.E.A.R. 3 allen op basis van nieuwe informatie, trailers of hands-on ervaringen die we met de games hadden.

De aankondiging van de 3DS heeft een aantal nieuwe titels in de lijst opgeleverd. Super Street Fighter IV: 3D Edition is de hoogstgeplaatste titel voor Nintendo’s nieuwe handheld, op plek  39. Ook de remake van The Ocarina of Time heeft een plekje in de lijst verworven op 51. Omdat het rond Metal Gear Solid 3D vooral stil was, is die game een aantal plekjes gedaald. Ook over Kid Icarus zijn we een tikje minder enthousiast geworden, het nieuwe avontuur van de engel Pit blijkt immers voor het grootste gedeelte ‘slechts’ een on-rail-shooter.

Het nieuw aangekondigde Anarchy Reigns van Platinum Games hebben we vooralsnog voorzichtig de 65e plek gegeven. Het is vooral het cv van Platinum dat ons vertrouwen geeft in die games, want de eerste screenshots weten nog niet echt een duidelijk beeld te geven van hoe de gameplay in zijn werk zal gaan. Bodycount van Codemasters is ook opgedoken in de lijst, nadat hij oorspronkelijk net buiten de top 100 stond. Een gesprek dat we met de ontwikkelaar hadden, gaf ons nieuwe hoop in deze destructieve shooter. Mindjack ten slotte, is helemaal uit onze lijst verdwenen. Games die slechts een 3 krijgen, horen er uiteraard niet langer in thuis.