Capcom besloot januari aan te grijpen om Resident Evil 6 aan te kondigen en het nieuwste deel lijkt meer actiegericht te worden, een richting waarover de fans het nog steeds niet eens zijn. Wij geloven dat dit de enige mogelijke richting is die klopt bij een nieuw RE-deel en we zijn overtuigd dat Capcom er wat van weet te maken. We zetten Resident Evil 6 voorlopig op positie 24.

Twee andere nieuwkomers toonden zichzelf via het Amerikaanse blad Game Informer, te weten South Park: The Game en XCOM: Enemy Unknown - ene XCOM eruit, andere erin zogezegd. De South Park-game wordt ontwikkeld door Obsidian, een bedrijf dat vooral goed is in het maken van vervolgen, niet zozeer in originele games (denk aan Alpha Protocol). We zijn echter optimistisch ingesteld doordat de makers achter de animatieserie zich met de ontwikkeling zullen bemoeien. South Park schalen we in op 34. Over XCOM: Enemy Unknown zijn we stuk minder zeker – het ziet er niet geweldig uit en de vibe van de originele X-Com-games ontbreekt nog een beetje. We zetten de titel op 75.

Tot slot dook daar plots, een beetje schimmig door de bocht, plots Test Drive: Ferrari Legends op. Met Test Drive lijkt het weinig te maken te hebben, maar scheuren met de mooiste bolides van het legendarische automerk vinden we altijd leuk. Dat de Shift-ontwikkelaars zich ermee bemoeien geeft ons de moed om de game op plek 42 te zetten.

Recensies en previews

Dan over naar wat wij in januari allemaal te zien hebben gekregen. Grote verschuivingen vinden er niet echt plaats in de traditioneel rustige januarimaand. De opvallendste verandering vindt hoog in het klassement plaats: we schuiven Hitman: Absolution een paar plaatsen op naar plek 6 nadat we een indrukwekkende presentatie hebben gekregen. Hetzelfde geldt voor UFC Undisputed 3 een stukje lager op de lijst, dat je nu terugvindt op 20. Ook van Darksiders II hebben we positieve beelden gezien, beelden die vooral de positie binnen de Top 100 bevestigen.

Qua recensies is het zo mogelijk nog stiller. Final Fantasy XIII-2 blijft met zijn 7,5 steken op de 40e positie, terwijl Soulcalibur V met een 8 net iets bovenuit steekt en op de 36e plek staat.

Verdwenen uit de lijst, en niet alleen doordat er games bij zijn gekomen, is Resident Evil: Raccoon City, de preview liet ons vooral proeven wat we al vermoedden: een standaard third-person shooter met standaard speelsituaties.