Bekijk hier de Top 100 van augustus 2011.

De eerste vier posities blijven onveranderd. Deus Ex: Human Revolution komt deze maand uit en dan zullen we eindelijk te weten komen of die nummer 1 positie die de game al heel het jaar opeigent, ook terecht is. The Elder Scrolls V: Skyrim komt daar echt niet ver achter. We hebben maandelijks discussies op de redactie of Skyrim niet gewoon op de eerste plek moet, maar we hebben besloten nu te wachten op de recensie van Deus Ex later deze maand alvorens we de knoop doorhakken. Portal 2 blijft onze favoriete game van alle spellen die tot nu toe dit jaar zijn verschijnen, en we kijken ook heel erg uit naar Battlefield 3.

Rage is een positie gestegen naar de vijfde plek, want de preview heeft ons nog enthousiaster gemaakt. id Software lijkt met deze game weer helemaal terug te komen. Als gevolg staat Modern Warfare 3, het slotstuk in één van de bestverkopende gamereeks, nu op de nog altijd zeer respectabele zesde plek. Uncharted stijgt van 8 naar 7 vanwege het totaalpakket: we keken al reikhalzend uit naar de singleplayer, maar nu we mee hebben gegaan met de multiplayerbèta kunnen we ook daar maar niet genoeg lof aan geven. Batman: Arkham City, The Witcher 2 en Diablo 3 sluiten de top 10 af, al zitten wij bij die laatste titel nog altijd met spanning te wachten of hij wel dit jaar nog uitkomt.

Saints Row

De opvallendste toevoeging aan de lijst deze maand is Saints Row: The Third op de 19e plek. De game heeft op E3, maar ook daarna met diverse filmpjes, veel indruk op ons gemaakt. De game schreeuwt gewoon dikke fun uit en zou daarmee wel eens de leukste game van het jaar kunnen worden. Zelda: Skyward Sword hebben we ook iets omhoog gegooid naar de 23e plek, want wat we hebben gezien en gespeeld op E3 heeft veel van onze zorgen weggenomen. De game lijkt uitdagend en, inmiddels wel weer eens nodig in de Zelda-reeks, origineel te worden.

Bastion schiet zelfs tientallen plekken omhoog naar positie 35. De game kreeg een 9 in onze recensie en is daarmee een van de belangrijkste XBLA-releases van het jaar. Net zoals From Dust overigens, die nu op de 38e plek staat. Ubisoft’s XBLA-game waarin je het landschap verandert om het de mens aangenamer te maken kreeg ook al een 9 van ons. Mario Kart 7 gooien we vervolgens 10 plekken omhoog naar 37, want de game wist ons prima te vermaken op de E3. Leuke toevoeging deze keer is de optie om je eigen kart samen te stellen en in de lucht te zweven met een deltavlieger. Ook Xenoblade Chronicles stijgt, naar de 49e plaats. We hebben de game mogen spelen en het lijkt een prachtige JRPG voor de Wii te worden, waar wij Europeanen maar wat blij mee mogen zijn (in de V.S. verschijnt hij namelijk niet).

Nieuwe games

Andere wijzigingen in de Top 100 betreffen vooral nieuwe games, vaak wat onbekendere (indie)games die we deze zomer aan de tand hebben gevoeld. Dat deze ook prima mee kunnen dingen in de Top 100 blijkt wel: zo hebben we het Nederlandse Proun op 67, Terraria op 71, Solatorobo: Red the Hunter op 72, Revenge of the Titans op 75, Galaga Legions DX op 89 en Half-Minute Hero: Super Mega Neo Climax op 99. Driver: San Fransisco komt opnieuw de lijst binnen op 86 nadat we de game uitgebreid hebben kunnen spelen en hij verrassend goed blijkt te zijn. Ook nieuw is Stronghold 3, een nieuw deel in de bij PC-gamers populaire strategiereeks, waar pas een nieuwe trailer van uit is gekomen. Ook zijn we benieuwd naar de remake van Jagged Alliance 2, Back in Action. Deze strategiereeks voor fans van o.a. Commandos moest ook nodig weer ververst worden. Het gevolg van al deze nieuwe titels is dat er weer een heel stel games uit de lijst verdwijnen, zoals Nintendogs + Cats, No More Heroes: Heroes Paradise en Call of Juarez: The Cartel. Daarnaast zijn ook flink wat titels uitgesteld naar 2012, waaronder Luigi’s Mansion 2, Kid Icarus: Uprising, The Darkness 2 en Metal Gear Solid 3D: Snake Eater. Maar dat is eigenlijk geen probleem, want de lijst begint nu toch aardig vol te raken met (mogelijke) toptitels. De kwaliteit van de complete lijst verbetert met de maand en we kunnen niet wachten om te zien hoe de Top 100 er eind dit jaar uitziet.