Ja, laten we maar gewoon van boven naar beneden werken dit keer. In de Top 10 staat de crème de la crème van 2012, daar worden de ereplaatsen verdeeld en iedereen wil daar bij horen. Daarom is het waarschijnlijk ook een bittere teleurstelling voor Lara Croft. Haar Tomb Raider tuimelt drie hele plekken naar beneden staat nu ‘nog maar’ op zes. Waarom dat gebeurd is? Simpel, andere toptieners hebben wel van zich laten horen. Assassin’s Creed III donderde daar bijvoorbeeld plots binnen en parkeren we stevig op nummer drie. Mass Effect 3 beloonden we met een ferme 9,5 en blijft daarom op nummer 4 staan. Dishonored verdient nog steeds zijn vijfde positie – de perstrip boezemde ons vertrouwen in. Dus Lara, volgende maand kom jij weer kijken?

Nog een stijger in de Top 10 vinden we in de vorm van Guild Wars 2; hoe meer we zien van deze game, hoe minder geduld we kunnen opbrengen voor de daadwerkelijke release. Ook Hitman: Absolution liet van zich horen met een nieuwe (en opvallend bloederige) trailer; die overtuigde ons echter niet genoeg om de titel omhoog (maar ook niet omlaag) te schuiven - en door de andere verschuivingen zakt deze automatisch twee plekken.

Stijgers en nieuwkomers

Dan de overige plekken, die ook niet onbelangrijk zijn. Far Cry 3 rukt met een indrukwekkende trailer op naar de zeventiende stek en niet ver daarachter vliegt Kid Icarus binnen op plek negentien. Ook lichtelijk gestegen is Darksiders II, dat ons goed beviel en nu op 21 staat. In 8,5-gebied beviel er ook genoeg te beleven: SSX, Angry Birds Space, WipEout 2048, Tiger Woods PGA Tour 13, Beat Sneak Bandit proppen we binnen rond de posities 20 tot 30. En uiteraard vind je wat lager de games die een 8 hebben gekregen; Vessel, Unit 13, Lumines: Electronic Symphony en het nieuwe Inazuma Eleven 2: Blizzard / Firestorm. Nog één opvallende stijger: Retro City Rampage, na de game wat beter te hebben bekeken schoppen we deze nog even een paar plekken omhoog – het is gewoon een 8-bit GTA!

Zijn er nog andere nieuwkomers? Uiteraard. Medal of Honor: Warfighter liet zich met een eerste trailer zien, maar we zijn niet helemaal overtuigd. Is dit wel echt gameplay? En kan ontwikkelaar Danger Close er echt wat van maken? Echte triple-A titels hebben zij voorheen als EA Los Angeles ook  al een tijdje niet gemaakt…Medal of Honor: Airborne was aardig, maar niet meer dan dat. Daarom zetten we Warfighter voorlopig op plek 54. Wat verderop in de lijst, op positie 71, vinden we Disney Epic Mickey 2: The Power of Two. Het eerste deel was leuk, maar voelde uitgerekt aan op het eind, wellicht dat een tweede deel een volgend stapje kan zetten en de magie van Disney het hele spel vast kan houden - nu ook op de PlayStation 3 en Xbox 360. Een laatste debutant die we hier willen noemen is LittleBigPlanet Karting, die we op 91 inpassen - de eerste trailer viel toch wat tegen.

Wat valt er verder nog te zeggen over de Top 100? Niet zoveel eigenlijk. We raden jullie vooral aan zelf te kijken, te beoordelen en verschrikkelijk boos te worden over de rare wijzigingen die we hebben doorgevoerd. Veranderen wij dat volgende maand weer terug, of niet….

Bekijk hier de volledige Top 100 van april 2012