Ja, laten we maar gewoon van boven naar beneden werken dit keer. In de Top 10 staat de crème de la crème van 2012, daar worden de ereplaatsen verdeeld en iedereen wil daar bij horen. Daarom is het waarschijnlijk ook een bittere teleurstelling voor Lara Croft. Haar Tomb Raider tuimelt drie hele plekken naar beneden staat nu ‘nog maar’ op zes. Waarom dat gebeurd is? Simpel, andere toptieners hebben wel van zich laten horen. Assassin’s Creed III donderde daar bijvoorbeeld plots binnen en parkeren we stevig op nummer drie. Mass Effect 3 beloonden we met een ferme 9,5 en blijft daarom op nummer 4 staan. Dishonored verdient nog steeds zijn vijfde positie – de perstrip boezemde ons vertrouwen in. Dus Lara, volgende maand kom jij weer kijken?
Nog een stijger in de Top 10 vinden we in de vorm van Guild Wars 2; hoe meer we zien van deze game, hoe minder geduld we kunnen opbrengen voor de daadwerkelijke release. Ook Hitman: Absolution liet van zich horen met een nieuwe (en opvallend bloederige) trailer; die overtuigde ons echter niet genoeg om de titel omhoog (maar ook niet omlaag) te schuiven - en door de andere verschuivingen zakt deze automatisch twee plekken.
Stijgers en nieuwkomers
Dan de overige plekken, die ook niet onbelangrijk zijn. Far Cry 3 rukt met een indrukwekkende trailer op naar de zeventiende stek en niet ver daarachter vliegt Kid Icarus binnen op plek negentien. Ook lichtelijk gestegen is Darksiders II, dat ons goed beviel en nu op 21 staat. In 8,5-gebied beviel er ook genoeg te beleven: SSX, Angry Birds Space, WipEout 2048, Tiger Woods PGA Tour 13, Beat Sneak Bandit proppen we binnen rond de posities 20 tot 30. En uiteraard vind je wat lager de games die een 8 hebben gekregen; Vessel, Unit 13, Lumines: Electronic Symphony en het nieuwe Inazuma Eleven 2: Blizzard / Firestorm. Nog één opvallende stijger: Retro City Rampage, na de game wat beter te hebben bekeken schoppen we deze nog even een paar plekken omhoog – het is gewoon een 8-bit GTA!
Zijn er nog andere nieuwkomers? Uiteraard. Medal of Honor: Warfighter liet zich met een eerste trailer zien, maar we zijn niet helemaal overtuigd. Is dit wel echt gameplay? En kan ontwikkelaar Danger Close er echt wat van maken? Echte triple-A titels hebben zij voorheen als EA Los Angeles ook al een tijdje niet gemaakt…Medal of Honor: Airborne was aardig, maar niet meer dan dat. Daarom zetten we Warfighter voorlopig op plek 54. Wat verderop in de lijst, op positie 71, vinden we Disney Epic Mickey 2: The Power of Two. Het eerste deel was leuk, maar voelde uitgerekt aan op het eind, wellicht dat een tweede deel een volgend stapje kan zetten en de magie van Disney het hele spel vast kan houden - nu ook op de PlayStation 3 en Xbox 360. Een laatste debutant die we hier willen noemen is LittleBigPlanet Karting, die we op 91 inpassen - de eerste trailer viel toch wat tegen.
Wat valt er verder nog te zeggen over de Top 100? Niet zoveel eigenlijk. We raden jullie vooral aan zelf te kijken, te beoordelen en verschrikkelijk boos te worden over de rare wijzigingen die we hebben doorgevoerd. Veranderen wij dat volgende maand weer terug, of niet….
Bekijk hier de volledige Top 100 van april 2012
Reacties op: De Top 100 van april 2012
Pro-Rick (inactief)
GerarDOS
Waarom wil jij schietijzers boven een poëtische ervaring? Ik dacht dat iedereen een beetje geweldsmoe begon te worden? :) (O ja, en door ze nu nog wat lager te houden, kunnen we ze altijd nog laten stijgen hè. ;))
Quorumz
Pro-Rick (inactief)
Zowel Max Payne als Far Cry dragen enige vorm van mystiek met zich mee, iets wat ontbreekt in laten we zeggen de populaire shooters BF3 en MW3. Far Cry 3 vind ik daar in tegen ook iets minder persoonlijk lijken. Net zoals in tijden van oorlog hoef je de eerste slag niet te winnen als je maar zorgt dat je de laatste wint! Dit geldt ook voor de top 100.
darkstar-assassin
Daeda
FarCry 3 heeft tevens een hele rits positieve previews gehad, dat mag ook tellen. Wat we zien doet ons vertrouwen dat de game meer terugkeert naar de roots van het eerste deel ipv die van 2.
Wat betreft de nrs1/3.. er wordt verwacht dat die de potentie! hebben om beter of iig gelijkwaardig te worden aan ME3. Ze zijn nog niet uit, dus dat kunnen we niet zeker zeggen, maar deze lijst geeft niet noodzakelijk de voorkeur aan games die gerecenceerd zijn.
Cwookie
Toch staat Journey echt veel te laag. Deze perfect geslepen diamant verdiend zeker een top 3 notering
Edit: nog even wat toevoegen.
Dit spel. Ik weet niet of iemand van jullie redactie dit spel heeft gespeeld en uitgespeeld. Maar de complete journey naar je doel en alles wat je hier in mee maakt is gewoon zoo perfect. De adaptieve muziek die je compleet in het spel weet te zuigen. Ik ga niks verklappen over het eind. Maar toen ik mijn journey voltooit had heb ik nog bijna een half uur op de bank gezeten gewoon met de gedachte "Wooooow…."
En dit terwijl ik normaal nooit van dit soort spellen ben. Hoe meer actie hoe beter. Maar deze game, deze ervaring is iets wat ik niet snel zal vergeten.
En juist om die reden ben ik ik van mening dat een 12e plek echt niet genoeg is voor dit stukkie hemel =]
Baukereg
Overigens verdomd weinig games die mij interesseren. Diablo is mijn enige topper, daarna valt er een gat tot aan Journey, waarna er weer een gigantisch gat valt. Misschien ben ik gewoon een ouwe zeur die te lang meeloopt om nog verrast te worden door de middelmaat.
Baukereg
Pro-Rick (inactief)
Dear Esther is ook 'mystiek' maar ik zie het als een film, geen game. Opnieuw ik ga er echt niet meer op in. Ik heb er een artikel aan gewijd en meerdere comments, die kunnen op elk moment bekeken worden. Misschien niet zo netjes om geen argumentatie erbij te zetten, maar ik ben er wel klaar mee.
Revin
Ik begrijp alleen niet helemaal in welke context ik dit moet lezen. Ben je het met bepaalde hooggenoteerde games niet eens?
DanielVerlaan
SanderHolsgens
Pro-Rick (inactief)
Pro-Rick (inactief)
droidfan
ultraspaz
Daeda
Daeda
Goed, na die disclaimer: De relatie tussen gamepers en game industrie is altijd een beetje vreemd. Er zijn meer situaties waarin dat voorkomt (zoals muziek en films) maar de game pers lijkt het verband soms wat sterker omdat advertenties misschien meer rondom games draaien dan ze op filmsites om films draaien. Dat creëert een vreemde afhankelijkheid, want de inkomsten van de media komt direct van hetgeen zij over schrijven. Hier zijn al vaker onderzoeken naar gedaan, onder andere door enkele (oud-)redactieleden van deze site. Als je een beetje rondzoekt kun je die discussies waarschijnlijk wel vinden.
Je zou in eerste opzicht misschien zeggen dat de relatie voor gamemedia veel macht legt bij de uitgever, maar dit is niet noodzakelijk het geval. Want hoewel uitgever natuurlijk het liefst de cijfers zo hoog mogelijk ziet is hij wel degelijk afhankelijk van een onafhankelijke pers. Game media zijn namelijk consumenten voorlichters, en hun invloed valt en staat met het vertrouwen dat hun lezers/kijkers hen toedichten. Als een medium consequent te hoge cijfers geeft dan zal het vertrouwen in hun onafhankelijkheid ter discussie komen te staan en worden cijfers vaker met een korrel zout genomen. Dat kost op den duur lezers, wat weer ten nadele is van de advertentieinkomsten voor het medium en het bereik verkleint voor de gameindustrie. Zowel het medium zelf als de uitgever hebben er dus belang bij dat de recensies als betrouwbaar worden ervaren.
Bovendien, als uitgevers hun advertenties of recensiekopieeen terugtrekken, zeker bij een grote en vertrouwde site, dan lopen zij wel degelijk een grote bekendheid mis. De kans dat de lezer van een gamemedium wordt beïnvloed is immers groter dan die van de lezer van een bushokje (gericht adverteren enz)
Een goed gelezen gamemedium heeft dus ook een zekere macht naar de uitgevers toe. Daarmee is de relatie tussen de twee meer symbiotisch van aard dan afhankelijk in een enkele richting. Het is absoluut niet ideaal, maar ook weer niet zo zwak als je misschien zou denken.
Rest me nog te zeggen dat de advertentieafdeling en content afdeling van vrijwel ieder gamemedium (waaronder deze website) onafhankelijk van elkaar opereren.
Pro-Rick (inactief)