Achtergrond

De Top 100 van 2018 - Deel 5: 10 t/m 1

De kersjes op de taart

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

5. Ori and the Will of the Wisps

Ontwikkelaar: Moon Studios – Microsoft Studios

Platforms: pc, Xbox One | Releasedatum: 2018

Ori, wie werd er niet verliefd op het bijzondere eerste deel? In Ori and the Will of the Wisps gaat het verhaal van de witte beschermgeest Ori verder, als hij de wereld voorbij het bos van Nibel verkent om achter zijn ware bestemming te komen.

Net als Ori and the Blind Forest is het tweede deel een echte Metroidvania, waarin je door nieuwe vaardigheden vrij te spelen ook toegang krijgt tot nieuwe gebieden. Ori and the Will of the Wisps is (op de Xbox One X) in 4K te spelen, zodat de schoonheid van de game nog meer tot zijn recht komt.

Ori

4. Spider-Man

Ontwikkelaar: Insomniac – Sony Interactive Entertainent

Platforms: PS4 - Releasedatum: Eerste helft 2018

Insomniac, bekend van Ratchet & Clank en Sunset Overdrive, heeft de eer om aan de slag te gaan met Marvel’s Spider-Man. Het is voor het eerst dat de studio werkt aan een licentie-game, al staat het spel volledig los van de films en comics en geniet Insomniac dus alsnog redelijk wat creatieve vrijheid.

In deze Spider-Man is Peter Parker al ietsje ouder en meer ervaren dan in bijvoorbeeld de meest recente film. Hij rekent af met misdaad in de straten van New York, die je al slingerend, kruipend of rennend verkent. New York wordt recentelijk geteisterd door een groepering genaamd de Inner Demons, dus er is genoeg werk aan de winkel voor Spidey. In de game krijg je overigens ook Peter Parker zonder kostuum onder de knoppen, en ook zijn vriendinnetje Mary Jane Watson is op bepaalde momenten in de game speelbaar.

3. Detroit: Become Human

Ontwikkelaar: Quantic Dream – Sony Interactive Entertainment

Platforms: PS4 | Releasedatum: Eerste helft 2018

Detroit: Become Human is zicht- en voelbaar een spirituele opvolger van Heavy Rain en Beyond: Two Souls. Quantic Dreams typische manier van besturing en verhaalvertelling is niet te missen. Detroit: Become Human is echter de eerste game van de studio op de PlayStation 4, en daar schuilt dan ook de grootste troef in. We gaan dit keer echt op zoek naar de menselijkheid.

In het futuristische Detroit zijn robots gemeengoed geworden, al genieten ze niet hetzelfde aanzien als ‘echte’ mensen. De robots – Androids – zijn het slachtoffer van discriminatie, al is niet alle argwaan even ongegrond als er zo nu en dan een Android door het lint gaat en veel schade berokkent.

In Detroit: Become Human speel je zelf als verschillende Androids in deze wereld, en geniet je veel keuzevrijheid. Niet in wat je doet of waar je gaat en staat, maar wel in hoe je reageert op de wereld om je heen. Wanneer je bijvoorbeeld wordt geconfronteerd met huiselijk geweld kun je op talloze manieren de confrontatie met de geweldpleger aangaan of juist uit de weg gaan, en als onderhandelaar tijdens een gijzelneming kun je ervoor kiezen om het plaats delict eerst helemaal te onderzoeken om de vergaarde informatie vervolgens te gebruiken bij de onderhandeling, of ga je gelijk het gesprek aan en zie je wel waar het schip strandt.

De manier waarop gespeeld wordt is dan ook bekende kost, maar de grootste vooruitgang wordt geboekt op grafisch gebied. De fraaie graphics en realistische (gezichts)animaties komen zo’n verhalende game als deze natuurlijk flink ten goede. Het is echter nog afwachten hoeveel invloed al jouw acties en keuzes nu echt op het totale verhaal hebben, want juist op dat gebied heeft Quantic Dream geen smetteloze reputatie.

Detroit Become Human

2. God of War

Ontwikkelaar: Santa Monica - Sony Interactive Entertainment

Platforms: PS4 | Releasedatum: Eerste kwartaal 2018

Vergeet alles wat je weet over de Griekse mythologie, want die laten we vernietigd en wel achter ons. God of War is echt een frisse start voor de serie. Kratos is in de Noorse mythologie beland en wordt nu bovendien vergezeld door zijn zoon, Atreus.

Niet alleen qua setting is God of War heel anders dan we gewend zijn, ook qua vechtsysteem. De Blades of Chaos zitten niet meer met kettingen aan Kratos’ polsen vast. Dit keer is Kratos bewapend met een grote bijl, die geladen kan worden met de elementen van de natuur, zoals ijs. Atreus staat Kratos bovendien bij, en schiet bijvoorbeeld pijlen af om zijn vader te helpen. De samenwerking tussen de twee is te vergelijken met die tussen Joel en Ellie in The Last of Us.

Ondanks alle veranderingen zien we wel één bekend gezicht terug bij de ontwikkeling van God of War. Cory Barlog staat namelijk aan het roer van deze soft reboot en dat is goed nieuws. Hij leidde namelijk ook de ontwikkeling van God of War 2, misschien wel het beste deel uit de serie.

God of War

1. Red Dead Redemption 2

Ontwikkelaar: Rockstar Studios – Rockstar Games

Platforms: PS4, Xbox One | Releasedatum: Tweede kwartaal 2018

De meest veelbelovende game van 2018 komt wat ons betreft uit de stal van Rockstar Games. Dit jaar geen nieuwe GTA, maar wel een nieuwe Red Dead Redemption en daar lijken gamers misschien nog wel enthousiaster van te worden. Het is immers alweer bijna acht jaar geleden dat we voor het laatst virtueel cowboytje mochten spelen.

Hecht alleen niet teveel waarde aan de nummering. Het is immers al het derde deel in de Red Dead-serie en het is bovendien een prequel op de originele Red Dead Redemption. Veel doet dat er niet toe. In Red Dead Redemption 2 speel je als Arthur Morgan die samen met de Van der Linde-gang het westen wild maakt. Ze roven, plunderen en vechten zich een weg door het gigantische landschap, dat onder andere moerassen, bossen, prairies en besneeuwde bergen beslaat. Saillant detail is trouwens dat gangleider Dutch van der Linde ook al in de eerste Red Dead Redemption zat. We zijn dan ook erg benieuwd of John Marston ook een verschijning maakt.

Red Dead

Naast het singleplayeravontuur met Arthur Morgan, heeft Red Dead Redemption 2 ook een multiplayermodus. Dat kan haast geen verrassing zijn na het succes van Grand Theft Auto Online. Details zijn echter nog niet bekendgemaakt, maar aangezien de release van Red Dead Redemption 2 met rasse schreden nadert, kan dat niet lang meer op zich laten wachten.

Ondanks dat de multiplayer nog in nevelen gehuld is, en we ook van de singleplayer relatief nog weinig gezien hebben, is Red Dead Redemption 2 veelbelovend. Rockstar maakt sowieso al zelden kinderachtige games (zowel letterlijk als figuurlijk), maar hun laatste game, Grand Theft Auto 5, dateert ook al weer van zo’n viereneenhalf jaar terug en werd bovendien nog ontwikkeld voor de vorige generatie spelcomputers. Die game werd later weliswaar ook naar de PS4, Xbox One en pc gebracht, maar pas met Red Dead Redemption 2 zal Rockstar écht hun spierballen op de huidige generatie consoles laten zien. Deze torenhoge anticipatie maakt dat Red Dead Redemption 2 op nummer één staat in de Top 100 van 2018!

Red Dead Redemption 2

Dit was de Top 100 van 2018. De afgelopen vijf dagen zijn honderd prachtige games de revue gepasseerd. We hopen dat jullie net zo hebben genoten van het consumeren van deze Top 100 als dat wij er van hebben genoten om hem te maken. Alvast een fijne jaarwisseling en tot 2018. Het gaat weer een prachtig gamejaar worden!

De Top 100 van 2018 is samengesteld door de complete Gamer.nl-redactie. De teksten zijn geschreven door Erik Nusselder, Arthur van Vliet, Erwin Vogelaar, Michel Musters en Lars Cornelis.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. De nummers 5 t/m 1

Dit artikel delen:

Lees meer

Twintig jaar Grand Theft Auto: Deel 2 Horizon Zero Dawn is Nederlands trots
18

Reacties op: De Top 100 van 2018 - Deel 5: 10 t/m 1

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 31 december 2017 11:41
  Geweldige top 10. Bijna al mijn games die op mijn verlanglijstje voor 2018 staan, staan in de top 10 (spider-man, God of war, far cry 5, red dead redemption 2 en detroit: become human). Alleen a way out valt er buiten. Waar 2017 het jaar van Nintendo was, lijkt 2018 het jaar van Sony te gaan worden met zoveel exclusives hoog in de lijst.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 1 januari 2018 17:12
  @obi-twan kenobi denk dat Nintendo nog wel wat uit ze grote hoed toont en dat er bij Sony nog wel wat uitgesteld word god of war i s zeker, maar days gone nog niet zover ik weet en Spidey zie ik ook zo nog wel naar begin 2019 gaan wat ik niet hoop.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aquemini

  • 31 december 2017 11:44
  Days gone op de verkeerde plek, zeker als je zoveel remakes meeneemt en ook nog in de top 10. Voor de rest weer een fijn jaar om vooruit te kijken. Komen al wat topper binnen de eerste 3 tot 6 maanden uit, super!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 31 december 2017 12:04
  @Aquemini Die remakes in deze lijst snap ik ook niet. Armoe troef. Zo veel toffe nieuwe games en dan zet je een 2e remaster van een game uit 2005 in de top 10.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 31 december 2017 12:42
  @Baukereg

  Remake. Zit een groot verschil tussen een remake en een remaster. Remakes kunnen terecht in een top 10 staan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 31 december 2017 13:00
  @coola Opnieuw opgebouwd ja, maar verder precies dezelfde game. Is ook wat de developers zelf aangeven in interviews.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 31 december 2017 11:47
  Opzich een mooi lijstje, al ben ik het zoals ik gisteren al zei niet eens met alle posities maarja daar hebben we verschillende meningen voor.

  Anthem is overigens imho wel zwaar misplaatst EA heeft met met hun acties van de laatste paar maanden (eigenlijk heel het jaar door) mijn interesse voor anthem helemaal laten verdwijnen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  water

  • 1 januari 2018 03:43
  @coola vond anthem er op de e3 mooi uitzien, maar de combat die ze lieten zien was enorm saai en ver onder de maat qua diversiteit, en alleen op looks koop ik een game niet. Met de achterliggende gedachte dat het ook nog eens EA betreft baart het me alleen maar meer zorgen, nooit fan geweest van EA overigens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 31 december 2017 11:54
  Ben het niet eens met de plaatsing in hoogte op de lijst voor veel titels. Maar deze top 100 heeft wel mooi voor 4-5 nieuwe games gezorgd op mijn lijstje voor volgend jaar.

  Eigenlijk dacht ik dat red dead redemption 2 ook uitkwam voor pc. Dat is dan weer wel balen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  alex201

  • 31 december 2017 13:07
  @rohirrimdwarf rdr 2 komt volgens mij wat later voor de pc uit, maar ik weet het niet zeker.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr. Harrow

  • 31 december 2017 12:14
  RDR2 ben ik ook heel benieuwd naar. Net als Detroit: Become human. Vond Beyond: two souls ook erg goed. Beter dan Heavy Rain.

  Bedankt weer voor de top 100! Vast weer een enorme klus geweest met veel discussie, maar altijd erg leuk om te lezen tussen kerst en oud en nieuw en om vooruit te kijken naar wat er komen gaat. Fijne jaarwisseling allemaal!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 31 december 2017 12:18
  Terechte top-3 en ook alledrie games die ik meteen ga halen.

  Maar waarom Shadow Of The Colossus op de lijst? Remasters tellen toch niet?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr. Harrow

  • 31 december 2017 12:31
  @bigds9fan
  Is ook geen remaster, maar een remake. Zal daarom wel op de lijst mogen, alhoewel je daar nog steeds over kunt discussiëren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • coolharry

  • 31 december 2017 13:56
  Ik heb er als eigenaar van een switch niet zo veel aan, maar van de top 4 ben ik alleen van God of war nog niet helemaal overtuigd. De andere 3 zouden ook bij mij bovenaan staat. Indien mijn financiën het toelaten komt er aan het eind van volgend jaar misschien nog wel een ps4 in huis ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wazp

  • 31 december 2017 17:45
  Geen enkele switch game hoog in de top 100. Hmm.. benieuwd of nintendo nog iets uit de hoge hoed tovert voor volgend jaar..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 31 december 2017 19:24
  @wazp Metroid en Pokémon zijn al aangekondigd maar twijfelachtig of die volgend jaar al zullen komen. Het merendeel van de écht grote Switch titels hebben we voor nu al wel gehad.

  Ben wél blij dat ik alle consoles heb staan hier :) hoewel m'n Xbox One echt al máánden niets te doen heeft, vermaak ik me prima met de Switch & PS4/PSVR combi.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  anyaka

  • 31 december 2017 20:02
  Zo te zien gaat ook 2018 een gemiddeld jaar worden voor mij als het op games aankomt (heb geen ps4/switch anders was dit jaar wel een super jaar geweest), top tien ziet er totaal niet interessant uit voor mij.
  Enige game die ik misschien zou willen uit de top 10 is Anthum, maar met de hopen stront genaamt DA:Inquisition en Andromeda in het achterhoofd heb ik totaal geen vertrouwen meer in Bioware.

  Games waar ik wel naar uit kijk in 2018 zijn:
  Monster Hunter World
  Darksiders 3
  Code Vein
  loodstained Ritual of the Night
  WoW: Xpack

  En daarnaast heb ik natuurlijk nog steeds een gigantische backlog op me Steamacount,,,, dus ga me iig wel vermaken volgend jaar :p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 2 januari 2018 12:56
  Voor mij worden RDR2 en ORI2 instant buys.. voor de rest ook interesse in Sea of Thieves en Anthem. Nog geen release voor Cyberpunk zeker?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.