Achtergrond
Top 100

De top 100 van 2018 - Deel 3: 40 t/m 26

Klimmen naar de top

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat het zoals elk jaar weer tijd is voor de Top 100. Gamer.nl zet de honderd meest veelbelovende games van 2018 in een lijstje en tellen af naar de nummer 1, die op oudjaar wordt bekendgemaakt. Vandaag passeren de nummers 40 tot en met 26 de revue.

40. Shenmue 3

Ontwikkelaar: Ys Net - Deep Silver

Platforms: PlayStation 4, pc | Releasedatum: Tweede helft 2018

Na zeventien jaar vervolgt Shenmue 3 eindelijk het verhaal van Ryo Hazuki. Een succesvolle Kickstarter-campagne toonde aan dat fans nog steeds te porren zijn voor een nieuw deel in deze avonturenserie. Gelukkig staat Yu Suzuki weer aan het roer. Zijn nieuwe bedrijf Ys Net heeft namelijk de rechten hiervoor van Sega in handen gekregen.

Er is nog niet bijzonder veel bekend over Shenmue 3. De game volgt voornamelijk het verhaal van Ryo en het meisje Ling Shenhua en uiteraard moet er ook regelmatig een potje gevochten worden. Of de hoge verwachtingen waargemaakt kunnen worden is natuurlijk maar de vraag. Fans wachten echter al zo lang, dat het gewoon niet tegen mag vallen.

Shenmue

39. The Crew 2

Ontwikkelaar: Ivory Tower - Ubisoft

Platforms: PlayStation 4, Xbox One, pc | Releasedatum: Tweede helft 2018

The Crew breidt zich uit. Het eerste deel van deze raceserie wist nog niet compleet te overtuigen. Hoewel spelers een flinke open wereld kregen waar op de bekende Ubisoft-wijze een hoop te doen was, bestuurde de auto's niet lekker en was het verhaal slecht. Uitbreiding Wild Run voegde een stapel leuke nieuwe wagens toe en die lijn trekt Ubisoft nu door in The Crew 2. Niet alleen met vierwielers, maar ook met boten, vliegtuigen en motoren.

In de nieuwe open wereld wissel je vrij tussen deze voertuigen. Of dat de besturing ten goede komt is natuurlijk nog maar de vraag, maar het ziet er in ieder geval spectaculair uit. Ubisoft zal geleerd hebben van de problemen uit de eerste game en deze hopelijk niet herhalen. Met een beter verhaal en strakkere besturing kan The Crew 2 een heerlijke game worden. Leuk is ook dat je via de videomodus van de game je beste stunts kunt terugkijken, bewerken en kunt delen op sociale media.

The crew

38. Darksiders 3

Ontwikkelaar: Gunfire Games - THQ Nordic

Platforms: PlayStation 4, Xbox One, pc | Releasedatum: 2018

Darksiders keert terug in 2018. Deze gameserie volgt de verschillende ruiters van de apocalyps in wat kort samengevat kan worden als een duistere The Legend of Zelda met meer actie. Deze keer is Fury aan de beurt. Zij heeft niet enkel een zweep, maar ook magie in haar arsenaal. Het verhaal speelt zich parallel af met de vorige game en het is tijdens die gebeurtenissen voor Fury zaak om de zeven dodelijke zonden te vernietigen die de aarde verwoesten.

De Darksiders-games spelen heerlijk weg en dat is met Darksiders 3 waarschijnlijk niet anders. De games hebben een juiste combinatie van actie en ontdekking en vallen op door een hele eigen grafische stijl. Fury's zweep doet wat denken aan de kettingen van Kratos in God of War, dus dat komt goed uit als je die komend jaar mist.

Darksiders

37. A Way Out

Ontwikkelaar: Hazelight Studios - EA

Platforms: PlayStation 4, Xbox One, pc | Releasedatum: 23 maart 2018

Er zijn te weinig co-op-games op de markt en daarom kunnen we niet wachten tot A Way Out uitkomt. In deze game, van de makers van het uitstekende Brothers: A Tale of Two Sons, volg je twee mannen die moeten ontsnappen uit de gevangenis. Ben je er uit dan houdt het verhaal natuurlijk niet op. Daarna moet je er namelijk voor zorgen dat je niet weer gesnapt wordt.

De game speel je volledig met z'n tweeën en je hebt elkaar nodig om verder te komen. Interessant is dat je de game prima meerdere keren kunt spelen, want de twee personages benaderen situaties op verschillende manieren. Onverwachts maakt EA het mogelijk dat maar één speler de game hoeft te kopen. De ander kan een trial-versie downloaden en vervolgens de volledige game meespelen.

A Way Out

36. Pillars of Eternity 2: Deadfire

Ontwikkelaar: Obsidian Entertainment - Versus Evil

Platforms: pc, Mac | Releasedatum: 2018

Pillars of Eternity van Obsidian Entertainment was niet alleen een succes op Kickstarter, maar ook als product. In onze review noemden we de game de ultieme ode aan rpg-klassiekers. Dat fans meer wilden bleek wel uit de crowfundingcampagne voor het tweede deel. Binnen een dag werd het doel al gehaald. Net als de voorganger speelt deze game weer als een ouderwetse rpg. Je duikt met bekende en nieuwe personages in een andere deel van de levende wereld Eora.

Dit deel draait om Eothas. Deze god van licht en hergeboorte verwoest de woonplek van de held en in de game ga je op zoek naar antwoorden. Leuk is dat de keuzes die je in de eerste game hebt gemaakt doorlopen naar dit deel. Het kan niet anders dan dat dit weer genieten wordt, zeker omdat Obsidian de kritieken van het eerste deel meeneemt.

Pillars of Eternity 2

35. The Walking Dead: Final Season

Ontwikkelaar: Telltale Games

Platforms: PlayStation 4, Xbox One, PlayStation Vita, pc, Mac, iOS, Android | Releasedatum: 2018

Inmiddels weet je wel wat je van Telltale's The Walking Dead kunt verwachten: een emotioneel verhaal rond het personage Clementine waarin je als speler constant moeilijke keuzes moet maken. Deze keuzes hebben invloed op het verhaal en het lot van de andere personages. Deze keer zullen de gevolgen groter zijn dan ooit, want dit is het allerlaatste seizoen.

Na het einde van The Walking Dead: A New Frontier gaat Clementine op pad richting een nieuw avontuur met een nieuw kapsel. Wat ze gaat beleven weten we nog niet, maar de kans is natuurlijk groot dat er enkele bekende personages terugkeren. We zijn voornamelijk benieuwd hoe ver Telltale durft te gaan met de keuzes en gevolgen, want als er geen vervolg komt is alles mogelijk. We zetten de tissues alvast klaar.

Walking Dead

34. Super Meat Boy Forever

Ontwikkelaar: Team Meat

Platforms: PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, pc, iOS, Android | Releasedatum: 2018

Het is tijd voor een vervolg op het moeilijke Super Meat Boy. In het eerste deel moest je Bandage Girl redden uit de handen van Dr. Fetus. Deze keer heeft deze slechterik hun kind ontvoert en moeten ze samenwerken.

In tegenstelling tot de vast ontworpen levels uit Super Meat Boy, maakt Super Meat Boy Forever gebruik van willekeurig gegenereerde levels. Vandaar het 'forever' in de titel, want de game is in principe oneindig te spelen. Er wordt gebruik gemaakt van een volledig nieuw besturingssysteem, waardoor je maar twee knoppen nodig hebt. Meat Boy (of Bandage Girl) rent automatisch en jij springt of mept een vijand uit de weg. Maar wees niet bang: ondanks de versimpelde besturing, wordt de game weer genadeloos moeilijk.

33. Donut County

Ontwikkelaar: Ben Esposito - Annapurna Interactive

Platforms: PlayStation 4, pc, Mac, iOS | Releasedatum: 2018

Het concept van Donut County is extreem simpel: je bestuurt een gat in de grond waar je objecten doorheen laat vallen. Des te meer objecten verdwijnen, des te groter het gat wordt. Denk aan Katamari Damacy, maar in plaats van een groter wordende bal waar objecten aan plakken is het een gat waar objecten doorheen vallen.

Daar blijft het natuurlijk niet bij. Dit simpele concept wordt gebruikt om interessante puzzels te maken. Niet alleen door objecten op te zuigen en uit te spugen, maar bijvoorbeeld ook door met water, vuur of wind te spelen. De leuke grafische stijl en de komische manier waarop objecten en personages in de wereld op het gapende gat reageren maakt ons extra enthousiast.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. De nummers 32 t/m 26

Dit artikel delen:

Lees meer

Voorspel: Top queer gamepersonages van 2017 Eindelijk niet meer als laatste gekozen in Echo Arena
18

Reacties op: De top 100 van 2018 - Deel 3: 40 t/m 26

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Eurootje

  • 29 december 2017 12:05
  Woop woop! Pillars of Eternity 2: Deadfire toegevoegd aan mijn lijstje!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Dr-Saint

  • 29 december 2017 12:07
  Oeiii, maar 1 switch release deze keer (super meat boy). Hoop dat er komende 'afleveringen' nog wel een en ander voor switch (exclusive) tussen staat…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 29 december 2017 12:33
  @Dr-Saint

  Van een aantal exclusieve Switch-games waar we met de redactie erg naar uitkijken, zoals Metroid 4 en Bayonetta 3, is nog geen verschijningsdatum bekend. Deze doen daarom helaas niet nog mee in de Top 100. Maar er komt dus nog genoeg moois voor de Switch uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Gamegod

  • 29 december 2017 12:46
  @Dr-Saint
  De enige exclusieve game die ik nog kan bedenken die nog voor de switch komt is Fire Emblem Switch.
  Pokemon, Metroid Prime 4 & Bayonetta 3 zijn dan wel aangekondigd maar hier hangt nog geen release datum aan dus die komen niet voor in deze lijst (ongeacht of ze nu wel/niet volgend jaar uitkomen).
  Misschien dat er nog een paar Indies voorkomen in de lijst die (ook) voor de Switch komen (bijv. Hollow Knight, Shovel Knight: King of Cards, Morphies Law, Wargroove, Owlboy, Runner3, Flipping Death, No More Heroes: Travis Strikes Again, Titan Quest) maar voor de rest verwacht ik niets.

  Is dit slecht?
  Ik word er (nog) niet warm of koud van.
  Ik verwacht nog steeds een Nintendo direct in januari waar de Switch line up voor 2018 bekend wordt.
  Vergeet niet dat Mario ook pas in januari van dit jaar bekend werd (wat toch wel voor veel gamers in de top 10 van dit jaar zit).

  Komt er geen direct in januari en/of valt deze enorm tegen dan ga ik me zorgen maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 29 december 2017 14:06
  Ik verwacht Guacamelee 2 uiteindelijk ook wel op de Switch (en de PC).

  Hollow Knight is ook een dikke aanrader. Niet voor niets gaf gamer.nl die game een dikke 10 en werd anoniem door de redactie uitgeroepen tot de game van 2017.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • marco300

  • 29 december 2017 12:33
  Hmmm had nu al wel een beetje the last night verwacht. Die staat echt heel hoog op mijn lijstje. Misschien dat deze nog hoger staat dan verwacht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Warpaint

  • 29 december 2017 12:46
  @marco300 The Last Night is al voorbij gekomen op nummer 58.

  Staat ook hoog op mijn lijstje!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • marco300

  • 29 december 2017 16:37
  @Warpaint
  Okay thanks helemaal overheen gelezen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • FisherJB

  • 29 december 2017 12:35
  Days gone is wel erg laag op het lijstje. Ben beniewd wie er eerste word, ik gok rdr 2

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Warpaint

  • 29 december 2017 12:48
  Days Gone hoort gewoon in de top 10, de toekomst zal het bewijs leveren.

  Red Dead Redemption 2 staat uiteraard op 1, anders is er iets niet goed gegaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The soy sauce

  • 29 december 2017 18:14
  @Warpaint

  Zit persoonlijk meer op een Anthem of God of War te wachten dan een nieuwe Red Dead…..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 29 december 2017 19:32
  @The soy sauce God of War snap ik wel, maar anthem niet. Anthem kan namelijk heel slecht uitvallen vanwege EA.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Gamegod

  • 29 december 2017 22:33
  @armilo-theus
  Met die redenering kan RDR 2 ook slecht uitvallen.
  Take Two heeft ook al aangegeven dat al hun toekomstige games micro transactions gaan bevatten (https://www.pcgamesn.com/take-two-service-games-only).

  Deze lijst moet (IMHO) gemaakt worden naar de verwachtingen en niet naar mogelijke problemen.
  Daar zijn reviews voor :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aquemini

  • 29 december 2017 13:32
  Lol, days gone zo laag? Ik kan dit niet serieus nemen 🤪

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 29 december 2017 14:21
  @Aquemini Het is de mening van de redactie hè, niet meer en niet minder. Days Gone doet mij persoonlijk ook helemaal niks.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aldodilly

  • 29 december 2017 20:57
  @Aquemini Days Gone ziet er echt niet zo heel goed uit tbh.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 29 december 2017 23:43
  @Aquemini

  Ik voel hem eerlijk gezegd nog niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 29 december 2017 15:28
  Die laatste Walking Dead ga ik meteen kopen. Geweldige games zijn dat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.