Achtergrond

De Top 100 van 2018 - Deel 1: 100 t/m 71

Onderaan, maar niet vergeten

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat het zoals elk jaar weer tijd is voor de Top 100. Gamer.nl zet de honderd meest veelbelovende games van 2018 in een lijstje en tellen af naar de nummer 1, die op oudjaar wordt bekendgemaakt. Vandaag passeren de nummers 100 tot en met 71 de revue.

100. Greedfall

Ontwikkelaar: Spiders - Focus Home Interactive

Platforms: PlayStation 4, Xbox One, pc | Releasedatum: 2018

Greedfall is dit jaar de hekkensluiter van onze Top 100, maar dat betekent niet dat je hem niet in de gaten moet houden. De sfeervol ogende actie-rpg speelt zich af op een paradijselijk eiland, waar meerdere naties een kolonie willen stichten. Jij kunt je bij een van hen aansluiten, of de kant kiezen van de oorspronkelijke bewoners van het land. Klinkt best interessant, maar toch houden we een grote slag om de arm. De laatste game van ontwikkelaar Spiders was The Technomancer, en die scoorde bij ons een diepe onvoldoende. Laten we dus hopen dat ze dit keer een beter spel weten te smeden.

99. Starlink

Ontwikkelaar: Ubisoft Toronto - Ubisoft

Platforms: Switch, PlayStation 4, Xbox One | Releasedatum: 2018

Er was een tijd, niet zo lang geleden, dat iedereen en zijn moeder een toys to life-game leek te maken. Skylanders, LEGO Dimensions, Disney Infinity, noem het maar op. De rage lijkt wat te zijn bekoeld, maar dat weerhoudt Ubisoft er niet van om met hun eigen versie op de proppen te komen. En eerlijk is eerlijk, Starlink kan best een interessante variatie worden. Je klikt namelijk heuse ruimteschepen op je controller, die je vervolgens kunt voorzien van allerlei wapens en andere opzetstukjes. Vervolgens krijg je dat exacte scheepje onder je knoppen. Het spelen met zo’n enorm plastic schip op je controller ziet er wel een beetje lomp uit, maar als er genoeg variatie wordt geboden en de gameplay in orde is, zou Starlink ons kunnen verrassen.

98. Project Phoenix

Ontwikkelaar: CIA Inc.

Platforms: pc, PlayStation 4 | Releasedatum: 2018

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: een jrpg, verstopt in een squad-based real-time strategy game, gemaakt door veteranen uit het vak uit zowel Japan als het westen. In 2013 wist dat de fantasie van veel gamers te prikkelen en haalde het project ruim een miljoen dollar op via Kickstarter. De vrijgegeven art ziet er heerlijk uit en van het idee van de game krijgen we het helemaal warm. Waarom dan toch zo’n lage plek in de Top 100? Tja, we vragen ons eerlijk gezegd af of deze game ooit uit gaat komen. Oorspronkelijk zou hij in 2015 uit moeten zijn gekomen, maar dat hebben ze lang niet gehaald. De ontwikkelaars zijn ondertussen ook nog met een andere game bezig, om geld voor dit project op te halen. Nou, dan voelen wij de bui al hangen.

97. Indivisible

Ontwikkelaar: Lab Zero Games - 505 Games

Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One, Switch | Releasedatum: 2018

Wat krijg je als een studio die bekend is om zijn strakke fighters ineens een metroidvania-game gaat maken? Daar gaan we in 2018 achter komen, want Indivisible komt van de makers van Skullgirls, een moeilijke maar bevredigende vechter. Tijdens een moeizame crowdfunding-campagne werd uiteindelijk toch 1,5 miljoen dollar opgehaald voor deze hybride tussen een platformer en een rpg. Qua genre gooit Lab Zero Games het nu misschien over een andere boeg, maar de stijl komt ons in ieder geval wel bekend voor. De handgetekende animaties worden in dit geval vergezeld door muziek van de man die Secret of Mana van zijn soundtrack voorzag. We zijn onverdeeld benieuwd!

96. Wandersong

Ontwikkelaar: Dumb and Fat Games

Platforms: pc, Switch | Releasedatum: Begin 2018

De meesten van jullie zingen misschien alleen soms onder de douche. Maar je zou waarschijnlijk heel wat meer noten op je zang hebben als jouw stembanden de wereld zouden kunnen redden. In Wandersong gebruik je de kunst van het zingen om verder te komen in een kleurige wereld vol geheimen. Voorwerpen en mensen reageren telkens anders op jouw zangnoten, wat voor een hoop vrolijke ontdekkingen zorgt. Het ziet er allemaal lieflijk uit, maar wij weten nog niet precies wat we er van moeten maken, en dus zetten we de game op een voorzichtige 96e plek.

95. Blood and Truth

Ontwikkelaar: SIE London Studios - Sony Interactive Entertainment

Platforms: PSVR | Releasedatum: 2018

Als je een van de gelukkige bezitters van een PlayStation VR-headset bent, dan is de kans groot dat je The Heist wel gespeeld hebt. Als klein onderdeel van het ervaringspakket PlayStation VR Worlds was het een geinig stukje gangster-actie, waarin je met twee revolvers de slechteriken van je af probeerde te schieten. Wel een aardig stukje tijdverdrijf, maar niet meer dan een korte ervaring. Dat idee wordt nu omgevormd tot een volledige vr-game, waarin je ook rond kunt lopen en wat meer vrijheid krijgt. Dat is mooi, want Sony’s headset schreeuwt om volwaardige vr-game. We wachten nog even af of het dit keer ‘wel aardig’ overstijgt.

94. Light Fall

Ontwikkelaar: Bishop Games

Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One, Switch | Releasedatum: Maart 2018

Games waarin een zwart, klein figuurtje zich door een duister sidescrolling level voortbeweegt heb je misschien wel genoeg gezien sinds Limbo, maar met een creatief idee kan zo’n game onze interesse natuurlijk prima opwekken. Light Fall is zo’n game, vooral omdat het na het uiterlijk helemaal niet op de schaduwachtige platformer lijkt. Dit is een game waarin je veel meer je behendigheid nodig hebt om de vallen en vijanden te ontwijken, als een soort mildere vorm van Super Meat Boy. Je kunt op elk moment een magische doos onder je voeten toveren, die je nodig hebt om je behendig langs alle obstakels te manoeuvreren. We laten ons graag uitdagen.

93. Conan Exiles

Ontwikkelaar: Funcom - Funcom

Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One | Releasedatum: 8 mei 2018

Deze survivalgame in de open wereld van Conan is al bijna een jaar in Early Access, maar dit jaar moet versie 1.0 toch het levenslicht gaan zien. En daar verheugen we ons best op, want de reacties zijn tot nu toe overwegend positief. Je speelt niet als de bekende barbaar zelf, maar als een verbanneling die moet zien te overleven in een wereld vol goden, zandstormen en bloeddorstige monsters. Dat kun je gewoon local in je eentje spelen, of in een persistente online wereld met andere barbaren. De alfaversie verkocht in zijn eerste maand al bijna een half miljoen exemplaren, dus interesse is er zeker.

92. Sociable Soccer

Ontwikkelaar: Tower Studios

Platforms: pc, console- en mobiele versies zijn gepland | Releasedatum: 2018

Vraag ons wat de beste sportgame ooit gemaakt is, en we zeggen Sensible World of Soccer. Nee, niet de pracht en praal van een Fifa of de tactische overwegingen van een PES, maar de verslavende fun van een oersimpel voetbalspelletje met maar één knop: schieten. En toch heb je ook hier tactiek en behendigheid nodig om de bal in het net te krijgen. Geestelijk vader Jon Hare komt dit jaar terug met een spiritueel vervolg op de legendarische voetbalgame. Dus zing maar mee: You’re a goal scoring superstar hero!

91. Long Gone Days

Ontwikkelaar: BURA - BURA

Platforms: pc | Releasedatum: 18 februari 2018

De term ‘false flag’ doet tegenwoordig regelmatig de ronde op het internet, gebezigd door aanhangers van complottheorieën die stellen dat terroristische aanslagen eigenlijk door de overheid worden gepleegd. In de dystopische wereld van Long Gone Days wordt dat scenario werkelijkheid. Jij speelt een soldaat die er na een missie achterkomt dat de doelen die hij zojuist heeft doodgeschoten, onschuldige burgers waren. Hoofdpersoon Rourke besluit om het leger te verlaten en te strijden voor het goede. De game houdt het midden tussen een visual novel en een turn-based rpg en mede door de actuele thema’s verdient het een plekje in onze Top 100.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. De nummers 90 t/m 81
 3. De nummers 80 t/m 71

Dit artikel delen:

Lees meer

'Pokémon op Switch krijgt real-time gevechten' Verliefd op de wereld van Assassin’s Creed Origins
18

Reacties op: De Top 100 van 2018 - Deel 1: 100 t/m 71

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Baukereg

  • 27 december 2017 11:15
  Super, altijd leuk om aan de hand van deze lijst een soort van wishlist te maken voor het nieuwe jaar. Ik vermoed overigens dat Griftlands dit jaar in early access uikomt maar nog geen volwaardige release.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 27 december 2017 12:22
  @Baukereg

  Klei kennende zal me dat inderdaad niet verbazen. :)

  P.S. Elke keer dat ik je avatar zie, bedenk ik me dat ik Hollow Knight nog moet spelen. :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 28 december 2017 15:38
  @Swieb

  Ik heb dus precies hetzelfde als ik zijn avatar zie, echter wacht ik op de Switch versie. Denk namelijk dat dit het perfecte platform is voor dat spelletje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mikmak

  • 27 december 2017 11:48
  Geen video meer? :(

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 27 december 2017 12:39
  @mikmak

  Nee, helaas niet. Daar gaat elk jaar veel tijd in zitten (schrijven, opnemen, monteren) en er keken (in verhouding tot de tekst) weinig mensen naar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ruubj3

  • 27 december 2017 14:22
  @Swieb ik snap het wel maar wat jammer. Ik keek als tiener altijd gammo en volgens mij was het dezelfde persoon bij de top 100 en was het altijd een nostalgisch feest om die stem weer te horen. De hype voor volgend jaar werd daardoor dubbel zo groot

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 27 december 2017 14:07
  @mikmak ja, jammer

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bombtrack

  • 27 december 2017 14:57
  @mikmak Ik mis em ook. Vond het zelf juist wel lekker om tussen kert en oud en nieuw iedere dag ff een half uurtje onderuit te hangen en het gamenieuws voor komend jaar soort van ge-force-feed naar binnen gedouwd te krijgen. Nu moet ik moeite doen :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  shadowfirenl

  • 31 december 2017 01:39
  @Bombtrack hier hetzelfde ieder jaar met plezier de videos bekeken, begrijpelijke beslissing maar wel klote…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 27 december 2017 12:33
  Staan nu al een paar interessante games in.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 27 december 2017 13:49
  Beter gaat Kingdom Come Deliverance in de top 10 staan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 27 december 2017 14:18
  Beter staat Into To Breach op nummer 1.

  ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 27 december 2017 14:42
  @coola

  Hij staat hoog, maar hoe hoog precies ga ik niet vertellen. ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 27 december 2017 14:55
  @Swieb

  In ieder geval mooi om te horen dat hij hoog staat ben benieuwd op welke plek hij staat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ichi

  • 27 december 2017 15:43
  @coola Niet eens DragonBall Z fighters?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 27 december 2017 18:10
  @Ichi ook daarvan hoop ik dat hij een plek in de top 10 heeft. Maar van Kingdom Come Deliverance verwacht ik heel veel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ichi

  • 27 december 2017 15:43
  Moet zeggen dat ik even maar weinig voor de geest kan halen wat volgend jaar uitkomt. Denk niet dat "The last of us 2" (edit, lees net pas de regels :), staat er niet in) en "FFVII remake" erin staan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  tektwo

  • 31 december 2017 08:15
  Tennis World Tour staat hier op nummer 84 en dat vind ik apart. Het is de grote tennis titel waar veel gamers op wachten. Deze game hoort thuis in de top 50 imo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.