Achtergrond

De Top 100 van 2017: nummers 70 t/m 41

Met o.a. Halo Wars 2, Star Citizen en Nioh

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
De laatste vijf dagen van het jaar kijken we zoals elk jaar vooruit: van welke games die in 2017 verschijnen verwachten we het meest? Onze verwachtingen worden elke dag in tekst en video uit de doeken gedaan. Op oudejaarsdag krijg je de tien meest veelbelovende games van 2017 te zien. Nadat we gisteren nummers 100 tot en met 71 hebben behandeld, krijg je vandaag nummers 70 tot en met 41 voorgeschoteld.

70. Lone Echo

Ontwikkelaar: Ready at Dawn | 2017

Platform(s): Oculus Rift (Oculus Touch)

Ready at Dawn, de ontwikkelaar van onder andere The Order: 1886 op de PlayStation 4 en God of War op de PSP, komt met een totaal andere titel. Lone Echo is een exclusieve Oculus Touch-game waarin de speler de rol aanneemt van een kunstmatige intelligentie in een synthetisch lichaam. Het sciencefictionavontuur speelt zich af op en rond een ruimtestation, waar de speler met futuristische hulpmiddelen kapitein Olivia Rhodes te hulp schiet bij een mysterieuze gebeurtenis. Gewichtloosheid speelt hierbij een grote rol.

Los daarvan bevat de game ook een multiplayermodus die veel wegheeft van de gevechtssimulatie uit het Orson Scott Cards befaamde sciencefictionboek Ender’s Game. Twee teams van vijf gewichtloze spelers proberen een schijf in het doel van de tegenstander te werpen. Met obstakels in de ruimte lijkt dit een uitdagende klus waarbij de schijf overgespeeld en tegenstanders tijdelijk verdoofd kunnen worden. Om daadwerkelijk in 360 graden volledige controle te verkrijgen lijkt het erop dat spelers gebruik moeten maken van een behoorlijk uitgebreide set-up met wel twee of zelfs drie camera’s.

69. ECHO

Ontwikkelaar: Ultra Ultra | lente 2017

Platform(s): pc, consoles

Acht oud-medewerkers van IO-Interactive’s Hitman-reeks werken aan ECHO: een third-person sciencefiction-actiegame waar de titel al grotendeels het belangrijkste gameplayelement verklapt. Na een eeuw door de ruimte gesluimerd te hebben belandt hoofdrolspeler En op haar bestemming: een mysterieus ruimteschip dat een eeuwenoud paleis huisvest. Het complex staat vol met vergeten technologieën. Een daarvan laat het paleis exacte kopieën maken van de speler.

De moordlustige evenbeelden, Echoes, gedragen zich naar de acties van de speler. Door te rennen wordt de vijand sneller; sluipen maakt de vijand geniepiger; schieten laat de vijand terugvuren. Iedere interactie heeft hierbij effect op de vijand. Dit gebeurt in cyclussen, waarbij het paleis zich na enkele minuten ‘reboot’, gevolgd door een korte black-out. Bij deze herstart worden vijanden geüpdatet met nieuw gedrag van de speler, waarbij oude acties worden afgeleerd. Tijdens de blackout is het paleis 'blind', de perfecte tijd om acties uit te voeren die de Echoes niet leren.

68. Tokyo 42

Ontwikkelaar: SMAC Games | begin 2017

Platform(s): pc

Met klassiekers als Syndicate en Grand Theft Auto (1) als inspiratiebron weet Tokyo 42 onze aandacht te trekken. Het isometrische perspectief waarbij de camera 360 graden om de cyberpunk-wereld gedraaid kan worden vergroot de aantrekkingskracht. In zowel singleplayer als multiplayer nemen spelers de rol aan van een huurmoordenaar. Gigantische concerns vormen daarbij het strijdtoneel van Tokyo 42. De mix tussen schieten, sluipen en de simulatie van grote menigtes moeten de game interessant maken. De ontwikkelaar is er zelf bovendien erg trots op dat spelers ook als kat kunnen spelen.

67. Call of Cthulhu

Ontwikkelaar: Cyanide Studio | 2017

Platform(s): pc, consoles

De kosmische horrorverhalen van H.P. Lovecraft zijn altijd al een inspiratiebron geweest voor een legio games. Call of Cthulhu is daadwerkelijk gebaseerd op de gelijknamige tabletop-rpg, een duistere variant op het originele verhaal en een die deze mixt met een Sherlock Holmes-achtig mysterie in Groot Brittannië. Volgens Cyanide mogen we een rpg verwachten met veel stealth-gameplay. Met de verrassende titel Styx: Masters of Shadows heeft de ontwikkelaar laten zien het genre tot op zekere hoogte onder de knie te hebben gekregen.

66. Friday the 13th: The Game

Ontwikkelaar: IllFonic | begin 2017

Platform(s): pc, PS4, Xbox One

Horrorverhalen blijken in trek, zo ook de gamevariant van de filmreeks Friday the 13th. Het betreft een multiplayertitel voor acht spelers, waarvan een gelukkige de gemaskerde moordenaar Jason Voorhees speelt. De zeven andere spelers kruipen in de schoenen van kampleiders en moeten proberen zo lang mogelijk in leven te blijven of door goed samenspel de rollen om te draaien. Dat gaat niet zomaar, want Jason beschikt over beter aangescherpte zintuigen. Het third-person kat-en-muis-spel bereikt zijn hoogtepunt als Jason alle spelers weet te vermoorden en dit geheel in Friday the 13th-stijl gepresenteerd wordt in een filmtrailer.

65. Visage

Ontwikkelaar: SadSquare Studio | Q2 2017

Platform(s): pc, PS4, Xbox One

In de nasleep van Kojima’s P.T. zag Visage het licht. Wat begon als een remake van de Silent Hill-demo veranderde uiteindelijk in een daadwerkelijk game. De setting is dan ook soortgelijk: een levensecht huis vol met duistere geheimen en huishoudelijke voorwerpen die het verhaal vertellen. Via korte fragmenten leren spelers de macabere geschiedenis van de bewoners kennen en komen er zo achter hoe ze zijn gestorven. Dat de ontwikkelaar zich met Visage vooral richt op psychologische horror en Sierra’s horror-adventure Phantasmagoria ook als grote inspiratiebron ziet maakt ons enthousiast.

64. Night in the Woods

Ontwikkelaar: Infinite Fall | 10 januari 2017

Platform(s): pc, Linux, Mac, PS4

De antropomorfische cast gevuld met schattige dieren en de aandoenlijke art-stijl springen direct in het oog. Deze tweedimensionale adventuregame vertelt echter een zwaarmoedig verhaal. In Night in the Woods treedt de speler in de schoenen van de kat Mae, een college dropout die terugkeert naar haar geboortestadje Possum Springs. Melancholie en zwarte humor voeren de boventoon en zijn een leidraad voor de vele gesprekken in de game. Naast de kleine spetters van gameplay, in de vorm van lichtvoetig platformwerk en korte mini-games, lijkt Night in the Woods vooral een emotioneel en mysterieus verhaal te willen vertellen.

63. Gwent: The Witcher Card Game

Ontwikkelaar: CD Projekt RED | 2017

Platform(s): pc, Xbox One, PS4

Het digitale kaartspel Gwent is een standalone versie van hetzelfde spel uit The Witcher 3: Wild Hunt. Gwent: The Witcher Card Game is bovendien gratis te spelen, tenzij de speler zelfs besluit om pakjes kaarten aan te schaffen. In vergelijking met andere kaartspellen bevat Gwent bovendien enkele unieke spelelementen. Zo worden sommige kaarten beïnvloed door weersomstandigheden, geven leider-kaarten bepaalde bijeffecten, kan bluffen soms een verstandige tactiek zijn en wordt in ‘best-of-three’ gespeeld. Ook wordt er een singleplayeroptie beloofd.

62. Dreams

Ontwikkelaar: Media Molecule | 2017

Platform(s): PS4

Een jaar geleden hadden we geen idee wat Dreams precies was. Inmiddels is dat een stuk duidelijker. Media Molecule’s titel geeft spelers een creatieve tool, waarbij levels, voorwerpen, puzzels, regels en animaties gemaakt kunnen worden. Dreams moet vooral draaien om de community, waarbij gebruikers samen een mini-game, verhaal of puzzel maken en deze vervolgens delen en aan elkaar koppelen. Zie het als een leeg vel papier dat de speler zelf kan opvullen en naar zijn eigen regels kan vervormen. De ontwikkelaar van LittleBigPlanet gokt dan ook op de creatieve geest van een gigantisch community.

61. Ace Combat 7

Ontwikkelaar: Project Aces | 2017

Platform(s): PS4

Volgend jaar is het alweer tien jaar geleden dat we met een echte Ace Combat-titel aan de slag konden. Na enkele misstappen tekent Ace Combat 7 het debuut op de huidige generatie consoles. Dat we dit keer ook met de PlayStation VR plaats mogen nemen in de cockpit maakt ons extra opgetogen en we kunnen niet wachten om voor het eerst over de kop te gaan. Daarbij doet Ace Combat waar het altijd al goed in is geweest: visuele pracht combineren met arcade gameplay. De vliegreeks is al jaren een uiterst degelijke en ook dit deel belooft een Hollywood-achtige campaign en chaotische, doch tactische actie in de multiplayer.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Nummers 60 t/m 51
 3. Nummers 50 t/m 41

Dit artikel delen:

Lees meer

Video: De Top 100 van 2017 - Aflevering 2: 70 t/m 41 Nieuwe details en geruchten over Nintendo Switch
9

Reacties op: De Top 100 van 2017: nummers 70 t/m 41

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • MaTriX

  • 28 december 2016 14:00
  State of Decay 2 is de enige in de gehele lijst die ik haal, de rest is gewoon niet m`n ding.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mrhotshot85

  • 28 december 2016 17:25
  @MaTriX Dat is de enige die ik sowieso nooit aan zal schaffen. Puur om de streek die zij met deel 1 hebben uitgehaald. Kocht die game tijdens early access en zat vol met bugs. Na een paar simpele updates werd het stil en een paar maanden later durven ze een versie(vrij van bugs) vrij te geven. Helaas noemden ze deze "game of the year" en moest je er, zelfs al had je de game al, gewoon opnieuw voor betalen. Überhaupt al belachelijk zat dat zo een studio wegkomt met dat soort taferelen en gewoon kan beginnen aan deel 2.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • MaTriX

  • 28 december 2016 22:43
  @Mrhotshot85 Heb deel 1 tijdens release gekocht en uitgespeeld zonder vrij grote problemen, later de X1 versie gekocht en ook die werkte zonder grote problemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Aquemini

  • 28 december 2016 15:31
  Hoop nie dat er al te veel VR games in de totale lijst zitten. Voor de rest top werk weer dit, altijd leuk om dit te bekijken. Sowieso RE7 en Mass Effect halen, de rest zien we volgend jaar allemaal wel

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • jaquesparblue

  • 28 december 2016 16:03
  Star Citizen gaat er voorlopig niet komen. Misschien SQ42 als je geluk hebt, maar zou er geen geld op inzetten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ichi

  • 28 december 2016 16:58
  Toch weer twee interessante titels voor mij; Echo en Little Nightmares

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Linksquest

  • 29 december 2016 09:41
  Sonic Mania is volgens de officiele website ook voor de Xbox One, in het artikel ontbreekt dat systeem.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Scream2Late

  • 29 december 2016 11:31
  State of decay en star citizen

  Voor de rest .. wat een matig jaar word het
  Vr demos gaan lekker door
  Die vr game van de metro ontwikkelaar zag redelijk uit als een normale game, maar dan weer die belachelijke zwevende handjes…..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • spree

  • 29 december 2016 12:01
  Thanks voor het overzicht weer mannen! Moet alleen wel zeggen dat ik me helemaal dood erger aan de voice over en 'humor', maar over smaak valt niet te twisten ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.