Achtergrond

De Top 100 van 2017: nummers 40 t/m 26

Zo veel goede games volgend jaar!

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
De laatste vijf dagen van het jaar kijken we zoals elk jaar vooruit: van welke games die in 2017 verschijnen verwachten we het meest? Onze verwachtingen worden elke dag in tekst en video uit de doeken gedaan. Op oudejaarsdag krijg je de tien meest veelbelovende games van 2017 te zien. Nadat we gisteren nummers 70 tot en met 41 hebben behandeld, krijg je vandaag nummers 40 tot en met 26 voorgeschoteld.

40. Kingdom Come: Deliverance

Ontwikkelaar: Warhorse Studios | Releasedatum: 2017

Platform(s): pc, PS4, Xbox One

De nieuwe Mass Effect is dé titel waar rpg-liefhebbers komend jaar massaal naar uitkijken, maar op veel van hun wenslijstjes zal ook Kingdom Come staan. De Middeleeuwse rpg ziet er op het eerste gezicht uit als een Skyrim of een The Witcher, maar gaat een stuk verder qua realisme. Sterker nog; Kingdom Come kun je beter bestempelen als een simulator. Een deel van Tsjechië uit 1403 is tot in detail gereconstrueerd, met muziek, kleding en een zwaardvecht-systeem dat bij de tijd past. Geen magie en draken dus!

Iedereen die een keer als een echte ridder wil spelen zonder naar een LARP te hoeven afreizen is welkom in Kingdom Come. Geld is van grote waarde, voor pantsers zul je moeten werken of knokken en je eten vergaat met de tijd. Dit klinkt briljant, maar realisme is ook echt realisme. Dus bij zwaardvechten moet je jezelf goed verdedigen en naar openingen zoeken, bij het boogschieten heb je geen handige crosshairs en de epische muziek zul je zelf bij je acties moeten neuriën.

39. Finding Paradise

Ontwikkelaar: Freebird Games | Releasedatum: zomer 2017

Platform(s): pc, Mac, Linux

Met To The Moon vertelde Freebird Games een verhaal over leven en dood. Vervolg Finding Paradise bewandelt datzelfde pad. Wederom volgen we dokter Rosalena en dokter Watts. Zij geven ernstig zieke patiënten een kans om hun leven in hun gedachten opnieuw te leven. Aan de hand van oude en nieuwe herinneren speel je de game. Zo worden onvervulde wensen vervuld en kunnen de doodzieke patiënten voldaan hun laatste adem uitblazen.

Finding Paradise is net als To The Moon gemaakt met RPG Maker en lijkt daarom ook op het eerste gezicht op een typische tweedimensionale jrpg. De focus ligt echter niet op gevechten en puzzels, maar op het verhaal. De combinatie van nostalgie uit het 16-bit-tijdperk, de ijzersterke verhaalvertelling en een prachtige soundtrack moeten van Finding Paradise wederom een emotionele ervaring maken.

38. Torment: Tides of Numenera

Ontwikkelaar: inXile Entertainment | Releasedatum: Q1 2017

Platform(s): pc, Mac, Linux, PS4, Xbox One

De isometrische rpg Torment: Tides of Numenera is een van de games die Kickstarter tot hét crowdfundingplatform voor games maakte, met een recordopbrengst van 4,1 miljoen. Helaas is het ook een symbool geworden voor de traagheid van Kickstarter-projecten, met een releasedate die van 2014 helemaal naar 2017 is verschoven. Een beetje raar, aangezien inXile in dezelfde tijd enkele nieuwe games aankondigde in plaats van Torment te voltooien. Maar goed, voor degenen die niet kunnen wachten staat het voorlopige resultaat al een tijdje op Early Access.

Daar krijgt het project in ieder geval een hoop waardering van spelers voor het verhaal en het schrijfwerk van oud Planescape: Torment-schrijver Chris Avellone. Torment speelt zich een miljard jaar in de toekomst af, in een neo-Middeleeuwse maatschappij die leeft tussen de relieken van de oudheid. De achtergelaten constructies zijn voor de bewoners vrijwel niet te onderscheiden van magie, wat dit tot een hele aparte setting maakt. De game kent behoorlijk wat diepgang en je moet zeker tegen een flinke hoeveelheid tekst kunnen om ervan te genieten. Sterk is ook dat je de rpg met pure diplomatie en stealth kunt doorploegen.

37. Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands

Ontwikkelaar: Ubisoft Paris | Releasedatum: 7 maart 2017

Platform(s): pc, PS4, Xbox One

Met Wildlands blaast Ubisoft de stoflaag van de Ghost Recon-serie af. Het resultaat is een actievolle open wereld waarin de nadruk ligt op de coöperatieve speelervaring. Met een team van vier Ghosts word je gedropt in Bolivia, om daar een invloedrijk Colombiaans drugskartel te ontbinden. Deze strijd vindt plaats op twee fronten: het gevecht met de drugsbendes en het uitschakelen van hun leider, El Sueno; aan de andere kant bevindt zich een corrupt leger dat El Sueno ondersteunt.

Het Zuid-Amerikaanse land in Wildlands biedt een grote diversiteit aan ecosystemen; van besneeuwde bergtoppen en gortdroge woestijnen tot eilandgroepen en tropische regenwouden. Hierin is de aanpak bij iedere missie vrij. De ene speler schiet vanuit de heuvels met een sniper vijanden neer, twee andere parachuteren vanuit een helikopter het kamp in, een vierde zet de jeep klaar om snel te ontsnappen. Ghost Recon voelt hierdoor veel toegankelijker voor een breed publiek en heeft alles in huis om de volgende hit van Ubisoft te worden.

36. Eitr

Ontwikkelaar: Eneme Entertainment | Releasedatum: 2017

Platform(s): pc, PS4

Het combineren van Dark Souls, Diablo en de Noorse mythologie levert Eitr op. De isometrische actie-rpg brengt met prachtige pixel-art een duistere fantasiewereld tot leven. Een naamloze schildmaagd reist door de negen Noorse werelden om de wonderboom Yggdrasil uit duisternis te ontwaken. De mythologische werelden worden bevolkt door elfen, reuzen, mensen, dwergen, goden en allerlei andere mythische wezens. De invloed van de Souls-serie is overduidelijk. Ontwijken, afschermen met een schild en vijanden behoedzaam te lijf gaan zijn vereisten.

Eitr komt op meer vlakken overeen met Dark Souls. Zo draag je slechts een beperkt aantal potions bij je om te genezen en dienen kampvuren als tijdelijke rust- en veiligheidspunten. De titel gooit ook het traditionele level-systeem op de schop en maakt gebruik van het Favor-systeem. Hierbij moet er een keuze gemaakt worden tussen permanente level-upgrades of sterkere tijdelijke upgrades. Met de combinatie van de sfeervolle Noorse-stijl, de zwaarmoedige soundtrack en de belofte van Dark Souls-achtige gameplay legt Eitr de lat hoog.

35. Dragon Quest 11

Ontwikkelaar: Square Enix | Releasedatum: TBA

Platform(s): PS4, Switch, 3DS

Bijster veel weten we eigenlijk niet over Dragon Quest 11. Wel weten we dat het inmiddels al tien jaar geleden is dat we met een volwaardige Dragon Quest-rpg op een console aan de slag konden. De eerste gameplaybeelden en een handjevol screenshots, die de typerende stijl van Akira Toriyama in de Unreal 4-engine tonen, zien er in ieder geval veelbelovend uit. Dat geldt evenzo voor de 3DS-versie, waarbij gedurende de game gewisseld kan worden tussen de ouderwetse 2D-stijl vanuit het vogelperspectief of de vernieuwde 3D-modus.

Als we Dragon Quest 7 als leidraad mogen nemen, dan moet de lokalisatie van de Japanse rpg het wachten ook meer dan waard zijn. Destijds wist men deze perfect over te zetten naar het Engels, met zelfs ruimte voor Britse humor. Dragon Quest 11 belooft ook vele malen groter te worden dan we voorheen van de serie gewend zijn. Toch voelt het elfde deel nog mijlenver verwijderd van een release, helemaal als we bedenken dat de game eveneens op Nintendo’s Switch moet verschijnen.

34. Crackdown 3

Ontwikkelaar: Reagent Games | Releasedatum: 2017

Platform(s): pc, Xbox One

Microsoft hamerde vanaf de aankondiging van Crackdown 3 op de online multiplayermodus. De nadruk lag vooral op het ongegeneerde domme vermaak dat de game met zijn open wereld moest bieden. Rocket launchers in combinatie met de mogelijkheid om gigantische sprongen te maken bleken vele malen leuker dan iemand had kunnen bedenken. Crackdown 3 pakt dit concept grootser aan dan ooit tevoren en biedt zelfs de mogelijkheid tot totale vernietiging.

Dat dit alleen online kan is te danken aan Microsofts cloudtechnologie Azure. Door naast de rekenkracht van de Xbox One gebruik te maken van andere computers kan tot wel twintig keer de rekenkracht van de console worden benut. Met dat vermogen en de nog grotere spelwereld staat Crackdown 3 wat betreft fun ook dit jaar hoog in onze lijst. Het uitstellen van de titel wijdt Microsoft aan de toevoeging van een waardige singleplayermodus.

33. Pyre

Ontwikkelaar: Supergiant Games | Releasedatum: 2017

Platform(s): pc, Mac, PS4

Het team achter Bastion en Transistor weet ons voor de derde keer op rij positief te verrassen. Zoals we gewend zijn van ontwikkelaar Supergiant schittert de game dankzij de wonderschone geschilderde visuele stijl en een meeslepende verhaalvertelling. Pyre is een rpg waarin je in een karavaan met een groep bannelingen op zoek gaat naar je vrijheid. Aan de hand van de sterren volg je een pad dat van hemellichaam naar hemellichaam leidt. Hier vinden wedstrijden plaats die deel uitmaken van een eeuwenoude competitie.

Dit spel is het best te vergelijken met een combinatie van trefbal en basketbal. Drie leden uit je groep nemen het op tegen drie tegenstanders. Het doel is om een bol met energie in de ‘pyre’ (brandstapel) van de andere partij te krijgen. Hierbij is het mogelijk om te springen, de bol te werpen en tegenstanders tijdelijk buitenspel te zetten door ze met je aura te raken. Tijdens de het reizen in de caravan zijn daarvoor nieuwe vaardigheden te leren en hulpmiddelen te verzamelen. Het levert een vreemde, unieke game op die alleen Supergiant kan maken.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Nummers 32 t/m 26

Dit artikel delen:

Lees meer

Video: De Top 100 van 2017 - Aflevering 3: 40 t/m 26 CD Projekt Red werkt aan vliegende voertuigen voor Cyberpunk 2077
7

Reacties op: De Top 100 van 2017: nummers 40 t/m 26

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  haastnooit

  • 29 december 2016 13:41
  Hoe kan Dragon Quest in deze lijst staan als er nog geen releasedatum bekend is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Romyo

  • 29 december 2016 15:48
  27 mei. Europese release onbekend

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 29 december 2016 16:03
  @haastnooit we gokken dat ie 2017 wel haalt. Dat doen we met wel meer games, misschien gokken we soms te positief, maar ach dan staan ze er volgend jaar weer in, gezellig toch?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 29 december 2016 14:25
  Dank je wel. Weer 3 titels er bij om in de gaten te houden. Mijn top 100 lijkt nu al geslaagd. Voor we de top 25 in gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mrhotshot85

  • 29 december 2016 14:27
  Ik vind dat Torment: Tides of Numenera hier niet tussen hoort. Ten eerste is die game al geruime tijd te spelen als early access en daarnaast valt hij enorm tegen. Trage voortgang, zeer lineair en weinig veelzijdigheid in gameplay. Ook Dragonquest valt mij op want deze is vergelijkbaar met remakes aangezien er telkens maar weinig nieuws toegevoegd wordt. Zelfde game in een nieuw jasje. Ben zelf erg benieuwd naar RE7. Nog geen instant buy maar hoop dat dit deel de serie weer wat positief leven in zal blazen want de laatste 2 delen vond ik magertjes.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ivo001

  • 29 december 2016 16:04
  Kingdom come stond vorig jaar ook al in de lijst en lijkt me nog steeds een interessante game. Verder kijk ik erg uit naar Ghost Recon Wildlands, heb de collector's edition al een tijdje in de pre-order staan.
  For Honor heb ik de alpha van gespeeld, maar vond de besturing toch wel erg complex en lastig tegen echte spelers.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Napels

  • 30 december 2016 10:08
  Wow, vroeger was het hier the place to be met de jaarlijkse top 100. Nu lijkt het helemaal uitgestorven. Jammer voor al de tijd en moeite die erin gestopt wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.