Achtergrond

De Top 100 van 2017: nummers 25 t/m 11

We naderen het einde!

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
De laatste vijf dagen van het jaar kijken we zoals elk jaar vooruit: van welke games die in 2017 verschijnen verwachten we het meest? Onze verwachtingen worden elke dag in tekst en video uit de doeken gedaan. Op oudejaarsdag krijg je de tien meest veelbelovende games van 2017 te zien. Nadat we gisteren nummers 40 tot en met 26 hebben behandeld, krijg je vandaag nummers 25 tot en met 11 voorgeschoteld.

25. Divinity: Original Sin 2

Ontwikkelaar: Larian Studios | Releasedatum: 2017

Platform(s): pc

De trots van België! Divinity: Original Sin is een van de meest geprezen games die mede mogelijk werd gemaakt door Kickstarter-funding. Met een relatief beperkt budget wist het Vlaamse Larian Studios een top-down, turn-based rpg te maken die niet zozeer de mooiste of de meest epische ooit was, maar vooral zeer uitdagend is en een opvallend grote lading grappige side-quests had. Bovendien stak het graag de draak met gameconventies. Neem alleen al de feature Pet Pal, waarmee de speler in staat was om flauwe opmerkingen van alle dieren in het spel te kunnen lezen.

Voor het vervolg stapte Larian weer naar Kickstarter en kreeg wederom in no-time het benodigde bedrag. Nieuwe mogelijkheden draaien voornamelijk om meer aanpassingsmogelijkheden voor de personages, die ook van invloed zijn op de dialogen, quests en het vormen van relaties tussen de spelers. Een beetje à la Dragon Age: Origins’ origins-systeem, maar dan in het extreme doorgevoerd waarbij spelers in co-op zelfs tegengestelde doelstellingen kunnen hebben en elkaar in conversaties tegenwerken. Als Larian Studios Original Sin 2 wat verder weet te polijsten dan het eerste deel, dan kan maar weinig een hoge score in de weg staan.

24. Tacoma

Ontwikkelaar: Fullbright | Releasedatum: begin 2017

Platform(s): pc, Mac, Linux, Xbox One

Bij Gamer.nl houden we wel van een mysterieus verhalende game en daar valt Tacoma zeker onder. De eerste trailer vertelde ons vrij weinig, behalve dat het om een avontuur op een verlaten ruimtestation met hologrammen gaat. Maar aangezien het een game is van Gone Home-ontwikkelaar Fullbright moet het wel iets bijzonders worden. Inmiddels weten we iets meer over de ervaring. Tacoma lijkt een mix te worden van de gameplay van Gone Home, met de looks en vertelwijze van BioShock, een serie waar Fullbright-schrijver Steve Gaynor en een aantal van zijn teamleden lange tijd aan hebben gewerkt.

Je infiltreert het ruimtestation Tacoma, waar mogelijk een doorgedraaide kunstmatige intelligentie de boel op stelten heeft gezet. Aan jou de taak om uit te vinden wat er met de crew is gebeurd. Door de omgevingen af te speuren naar objecten en het afspelen van opnames van de voormalige bewoners, kun je je een weg banen door het station. Oorspronkelijk zou Tacoma in 2016 uitkomen, maar na playtests besloot Fullbright om delen van het spel opnieuw onder handen te nemen. Het resultaat is hopelijk weer zo boeiend als Gone Home.

23. What Remains of Edith Finch

Ontwikkelaar: Giant Sparrow | Releasedatum: 2017

Platform(s): PS4

“A lot of this isn’t going to make sense. And I’m sorry about that,” staat in het boek van hoofdpersonage Edith Finch geschreven. Een aardige beschrijving van wat What Remains moet gaan worden. Het is geen traditioneel spel, maar een collectie van korte, interactieve verhalen over een vervloekte familie. Edith Finch is het laatste nog levende familielid, de rest is in de afgelopen honderd jaar onder bizarre omstandigheden gestorven. Finch gaat op zoek naar de reden hiervoor, die lijkt verbonden te zijn aan het familiehuis.

What Remains of Edith Finch trekt onmiddellijk de aandacht met haar tragische sfeer en de mysterieuze projectiebeelden in het huis. Wat zorgelijk is dat we al een jaar geen woord meer over de game hebben gehoord van de Unfinished Swan-ontwikkelaar. Eind 2015 leek het al bijna klaar voor release, met volop aandacht van Sony en veel positieve previews. Sindsdien is het echter doodstil in de pers en op social media. Officieel staat het overal nog aangekondigd voor 2016, maar het laatste dat we van Giant Sparrow hebben gehoord was uit een interview in juni, waarin Creative Director Ian Dallas liet weten dat ze nog niet helemaal tevreden zijn. Vingers gekruist dat het toch nog goed komt.

22. Rime

Ontwikkelaar: Tequila Works | Releasedatum: 2017

Platform(s): PS4, TBA

Net als Below, waar we zo aan toekomen, was de prachtige open wereld-adventure Rime een van onze absolute Top 100-favorieten uit voorgaande jaren. Maar de game werd onverwachts keer op keer uitgesteld. Waar Below-ontwikkelaar Capybara beloofde om geen stap meer te zetten voor hun game af was, besloot Tequila Works ondertussen aan een volledige nieuwe game, The Sexy Brutale, te gaan sleutelen. Opvallend is dat de game wellicht niet langer een exclusief voor PlayStation 4 ontwikkeld wordt. Tequila Works heeft de rechten voor Rime teruggekocht van Sony en alle referenties naar het platform verwijderd.

Hoewel de ontwikkelaars beweren dat de relatie verder top is, is er toch een kans dat PlayStation nu haar potentiële antwoord op The Legend of Zelda: Breath of the Wild kwijtraakt. Tequila Works heeft in de afgelopen jaren weinig losgelaten over Rime. Ze geven voornamelijk aan dat het een zeer persoonlijk project is over de kindertijd, alsook dat schaduwen, licht en geluid een rol spelen, maar verder blijft het nog erg vaag tot de onthulling volgend jaar. Door die onzekerheid staan we ook iets strenger tegenover Rime dan voorheen.

21. Yooka-Laylee

Ontwikkelaar: Playtonic Games | Releasedatum: maart 2017

Platform(s): pc, Mac, Linux, PS4, Xbox One, Wii U

De titel doet denken aan een dancehit uit 1998, maar Yooka-Laylee is toch echt geïnspireerd op een Rare-game uit datzelfde jaar: Banjo-Kazooie. Terwijl het huidige Rare werkt aan Sea of Thieves, verzamelde een groep oud-teamleden zich onder de naam Playtonic Games met als doel om het klassieke platformgenre weer tot leven te roepen. Gezien het recordbrekende succes van hun Kickstarter voor Yooka-Laylee, voelden aardig wat meer mensen wat voor dat idee. In maart 2017, minder dan twee jaar na de crowdfundingactie, zou de game moeten verschijnen.

Om Yooka-Laylee slechts 'geïnspireerd' door Banjo-Kazooie te noemen is eigenlijk nog te vriendelijk; het is gewoon een sequel met andere namen en een gedeeltelijk afwijkend uiterlijk om rechtenkwesties te vermijden. De lieve kameleon Yooka neemt de rol over van beer Banjo, terwijl het sarcastische vleermuisje Laylee de rol van vogel Kazooie pakt. De game moet zelfs een “N64-modus” krijgen waarin de grove blokkerige-look van de Nintendo console wordt geëmuleerd. Zelfs de voice-acting is volkomen retro: die zit er namelijk niet in. Dus iedereen die weer terug wil naar zijn of haar kindertijd van kleurrijke klim- en klauter-gameplay met minigames tussendoor, kan hopelijk het hart naar tevredenheid ophalen met Yooka-Laylee.

20. Vampyr

Ontwikkelaar: Dontnod Entertainment | Releasedatum: 2017

Platform(s): pc, PS4, Xbox One

Vampyr is wellicht een van de meest verrassende aankondigingen van het afgelopen jaar. Ontwikkelaar Dontnod ging bijna failliet door het falen van de cyberpunkgame Remember Me, maar wist zich compleet opnieuw uit te vinden met de emotionele episodic adventure Life Is Strange, een van de beste games van de afgelopen jaren. De game was een succes en de studio kondigde aan om af te stappen van blockbusters. Maar de eerstvolgende aankondiging was: blockbuster Vampyr. Euh ja, wij vatten ‘em ook niet.

Maar goed, Dontnod heeft een hoop goodwill bij ons op de redactie gekweekt met Life Is Strange, dus we gunnen de Franse ontwikkelaars zeker een kans. Er schuilt ook meer achter Vampyr dan de gebruikelijke actiegame, want je speelt de rol van een dokter die tevens vampier is. Dit geeft je niet alleen superkrachten, maar je kunt ook bloed keuren, teleporteren en mensen charmeren. Heel interessant, maar belangrijker nog is dat iedereen die jij vermoordt een golf-effect kan hebben op het einde, waardoor Dontnod stiekem toch in Life Is Strange-territorium blijft hangen.

19. Prey

Ontwikkelaar: Arkane Studios | Releasedatum: 2017

Platform(s): pc, PS4, Xbox One

Hoe moeilijk kan het zijn om een shooter met geinige zwaartekrachteffecten te maken? Als we naar de bizarre geschiedenis van de Prey-franchise kijken, lijkt het de grootste uitdaging in de gehele game-industrie. De originele game was jaren in ontwikkeling met constant nieuwe versies, ontwikkelingsteams en reboots. Het uiteindelijke resultaat was best een tof spel, waarbij je vanaf de muren en het plafond aliens kon afknallen met Cherokee Tommy. Het concept stond als een huis, maar om onbegrijpelijke redenen maakte de sequel precies dezelfde ontwikkelingsproblemen mee.

Na vele onvervulde beloftes van Bethesda was daar eindelijk een trailer voor… een non-sequel sci-fi-versie van Groundhog Day? Okay, dat was onverwacht en interessant. Arkane Studios wilde iets totaal nieuws maken van de serie en we hebben alle vertrouwen in de ontwikkelaar van Dishonored. Het lijkt op een horrorgame als Dead Space, maar het is iets meer een door BioShock-geïnspireerde sciencefiction shooter met een hoop keuzemomenten, bizarre wapens en vijanden. Zo kun je schieten met de Gloo-Cannon (een lijmpistool) en veranderen vijanden in huishoudelijke artikelen als stoelen. Bovendien kun je spelen als een kopje koffie, waarvoor we het in ieder geval de toppositie op het gebied van originaliteit geven.

18. Below

Ontwikkelaar: Cabybara Games | Releasedatum: 2017

Platform(s): pc, Xbox One

“Oh how the mighty have fallen.” Below stond in 2015 nog op de 5de plek van onze top 100. Ondanks de twee jaar extra uitstel van een game die an sich al jaren in ontwikkeling was, hebben we nog genoeg vertrouwen in indieontwikkelaar Capybara voor een 18de plek. De game is al vrijwel af, maar Capy gaf aan dat ze meer tijd wilden nemen om het project verder uit te diepen. Het bedrijfje heeft zichzelf daarom van de buitenwereld afgesloten tot ze een absolute releasedatum kunnen geven.

De top-down adventure rogue-like-like draait voornamelijk om zijn superhoge moeilijkheidsgraad. De prachtige, posterwaardige minimalistische omgevingen worden willekeurig gegenereerd en geven je het idee dat je maar een minutieus heldje bent in enorme, vijandelijke grotten. Dit effect wordt nog eens versterkt door de sporadische muziek van Indie Game: The Movie-componist Jim Guthrie. We kijken zonder twijfel uit naar Below… maar dan moet ‘ie wel eens uitkomen.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Nummers 17 t/m 11

Dit artikel delen:

Lees meer

Video: De Top 100 van 2017 - Aflevering 4: 25 t/m 11 Piratengroep brengt fangame Pokémon Prism alsnog uit
20

Reacties op: De Top 100 van 2017: nummers 25 t/m 11

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  MaTriX

  • 30 december 2016 14:18
  Zo te zien wordt 2017 een mager jaar voor mij, gelukkig maar gezien er nog genoeg backlog hier in de kast ligt :).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 30 december 2016 15:45
  @MaTriX Maakt voor mij ook niet zo veel uit. Ben nog wel even zoet met civilization 6, battlefield 1, ancient empires mod (Attila total war) en flink wat rpg`s (skyrim/fallout 4) van grote en kleine ontwikkelaars. Ook paradox is goed bezig met zijn support van eu4, stellaris en hoi4.

  Zou er een geslaagde historische total war aan komen in de tweede helft van 2017 dan heb ik nog steeds een heel goed jaar. Ook verwacht ik nog wel iets van bethesda in 2017 (hopelijk single player en niet multiplayer rpg).

  Er zijn wel enkele leuke titels maar geen van allen hebben dusdanig haast/prioriteit om niet uit de budgetbak gevist te worden tijdens een steam sale een half jaar of jaar later. Na de release van battlefield 1 loop ik nog niet echt warm voor mass effect Andromeda.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MaTriX

  • 31 december 2016 01:56
  @rohirrimdwarf Ik ben eigenlijk blij met de vele troep (althans voor mij dat is) die ik hier zie, games als Assassins Creed en Mass Effect zijn eigenlijk de enige waar ik naar uit kijk, tenzij Red Dead Redemption 2 in 2017 komt dan zijn dat er 3.

  Paar kleine titels waar ik ook wel zin in heb maar veel is het gelukkig niet en dat komt goed uit gezien ik een hoop backlog hier heb liggen.

  Wat betreft je reactie van Bethesda hoop ik op een nieuwe Fallout maar ik betwijfel het.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • blopa

  • 30 december 2016 14:43
  Yooka-Laylee komt niet meer op de Wiiu.
  Gaat waarschijnlijk naar de switch.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ivo001

  • 30 december 2016 15:42
  Ik kijk uit naar Yooka-Laylee, Sea of Thieves, Scalebound en Detroit: Become Human.

  En volgens mij stonden deze allemaal vorig jaar ook in de lijst ;)

  Edit: NieR: Automata komt ook op mijn lijstje erbij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr. Harrow

  • 30 december 2016 17:01
  Ik kijk wel uit naar Vampyr en Detroit: Become Human. Ik houd wel van dat soort games. Days gone is voor mij nog twijfel. Het concept met open wereld spreekt me wel aan, maar weet niet of ik gelukkig wordt van hordes rennende zombies. Zal daarbij de reviews afwachten.
  Ben benieuwd naar de laatste tien morgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  keepitfrosty

  • 30 december 2016 18:03
  Dat Nier zo hoog in de lijst staat zeg. Ik hou normaal echt van hack and slash games maar ik vond de demo echt slaapverwekkend slecht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RoderikR

  • 30 december 2016 21:38
  Wat bedoelen jullie met "Beyond: Two Souls vergeten we maar even?" Was een geweldige game! Detroit: Become Human staat zeker in mijn top 5 van games waar ik naar uitkijk!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 30 december 2016 22:52
  @RoderikR we bedoelen dat we dat een draak van een game vonden :-)
  En persoonlijk vond ik Heavy Rain ook verschrikkelijk. Dus het is mijn schuld dat Detroit niet in de top 10 staat, muahahaha! ;-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RoderikR

  • 30 december 2016 23:23
  @ErikNus Op Metacritic krijgt deze game van reviewers een 7 en van gamers een 8,1. Ik waardeer het alleen maar dat jullie een eigen mening hebben, maar het is wel duidelijk dat er een grote groep mensen is die dit spel meer heeft kunnen waarderen dan jullie. Persoonlijk heb ik de indruk dat reviewers het moeilijk vinden om objectieve standaarden te vinden om een unieke game als deze op te beoordelen, waardoor de score (nog meer dan anders) een kwestie van persoonlijke smaak wordt. Als je Beyond puur als een game beoordeelt dan heeft het natuurlijk een minder diepgaande gameplay dan bijvoorbeeld Metal Gear Solid 5. En als film is het misschien ook niet direct oscarmateriaal. Maar als interactieve film doet het iets super gaafs dat je echt nergens anders vindt!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 30 december 2016 23:44
  @RoderikR Een review is altijd subjectief… En een lijst als dit ook. Trouwens, plek 11 is best hoog he, ik zit ook een beetje te trollen.
  Maar als de gameplay niet leuk is en het verhaal ook niet, wat is er dan precies leuk aan?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RoderikR

  • 31 december 2016 00:14
  @ErikNus Ja, reviews zijn altijd subjectief natuurlijk, maar het lijkt me moeilijker zonder een duidelijk referentiekader. Als je een hekel hebt aan FPS games dan zou je als reviewer waarschijnlijk alsnog geen 6 geven aan Battlefield 1, omdat duidelijk is dat Battlefield 1 aan alle gevestigde kwaliteitsstandaarden van het FPS genre voldoet en gunstig afsteekt ten opzichte van andere FPS games. Maar voor een game als Beyond ontbreekt dat vergelijkingsmateriaal en kan je echt alleen afgaan op hoe je je persoonlijk vermaakt hebt met de game. Zo verklaar ik dat de review scores van Beyond:Two Souls veel meer uiteenlopen dan bij bijvoorbeeld Battlefield 1. Wat ik persoonlijk zo gaaf vind aan Beyond: Two Souls is dat het een interactieve film is. Qua gameplay is het nauwelijks echt een "game", maar het is meer dan genoeg om de filmervaring enorm te verrijken. Door zelf te interacteren met de spelwereld krijg je een diepere en meer meeslepende ervaring dan je normaal hebt bij een film of serie, waar je alleen maar passief naar zit te kijken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gillian

  • 31 december 2016 00:10
  @RoderikR Reviews zijn altijd een uitdrukking van persoonlijke smaak, objectief reviewen is niet een bestaand iets.

  We hebben zowel liefhebbers als mensen die niet enthusiast worden van Quantic Dreams games op de redactie, de 11de plek mag het zeker tevreden mee zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Scream2Late

  • 31 december 2016 09:36
  @ErikNus

  Horizon dawn staat toch op 1 ..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 31 december 2016 10:59
  @Scream2Late nee, en wat is je punt?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 30 december 2016 22:41
  Ik heb met Kerst een Xbox One S gewonnen .. komt over 2 weken binnen verwacht ik, dan heb ik alle moderne consoles hier staan (WiiU en Switch bij launch, PS4, en XBone). Zal vást een mooi jaar worden ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 30 december 2016 23:44
  @JaapGoose Gefeliciteerd!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 31 december 2016 10:29
  Ik hoop echt dat God of War nog in 2017 verschijnt. Naar die game kijk ik echt uit. Op de voet gevolgd door Red Dead Redemption 2. Dat worden games die dag 1 in huis komen. De remaster van Full Throttle hoort ook daarbij, dat is één van mijn favoriete games aller tijden. Verder hoop ik ook dat Spider-man en Days Gone in 2017 zullen verschijnen. Die games lijken me ook tof, maar daar wil ik eerst nog wat meer van zien. Ook ben ik deze keer wel benieuwd naar de nieuwe Battlefront vanwege de toevoeging van een singleplayer campaign. Ghost Recon Wildlands staat ook op mijn verlanglijstje. Horizon Zero Dawn heeft mij nog niet kunnen overtuigen. De game ziet er super mooi uit, maar ik weet niet of het verhaal en de gameplay wel op hetzelfde niveau zal staan. Even afwachten dus.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  haastnooit

  • 31 december 2016 11:58
  Ik vermoed rdr2 op 1

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoRightAhead

  • 31 december 2016 13:32
  @haastnooit
  Is daar al gameplay van dan?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.