Achtergrond
Top 100

De Top 100 van 2016: de eervolle vermeldingen

Waar regels zijn, zijn uitzonderingen

Geschreven door Sam Beesems op

We sloten 2015 af met een belangrijke traditie: de Gamer.nl Top 100 voor het aankomende jaar. Na het opzetten van een aantal spelregels volgden de discussies tussen de redacteuren. Na vele uren beraad verscheen er een definitieve lijst van 100 games waar jullie enthousiast op gereageerd hebben. Het was echter onvermijdelijk dat er games (nét) buiten de boot vielen, iets waar zowel jullie als het keurkorps van Gamer.nl niet over uitgesproken raken.

Tijdens het maken van de lijst waren er games die we niet goed genoeg bevonden, games die niet aan de spelregels voldeden en werden er na het sluiten van de lijst nog nieuwe titels onthuld. Daarnaast wist de Gamer.nl-community nog een aantal spellen te noemen waar we zelf nog niet eens aan gedacht hadden. Al deze titels hebben de Gamer.nl Top 100 niet gehaald, maar een aantal zijn desalniettemin veelbelovend. Met die reden hebben we besloten de belangrijkste missers en buiten-de-boot-vallers een eervolle vermelding te geven. Je vindt hier dus zowel favorieten van de Gamer.nl-redactie als favorieten van jullie, de community.

Voor de duidelijkheid: de spelregels voor de Top 100 zijn op deze lijst niet van toepassing en we vertellen je precies waarom deze games niet tot de uiteindelijke lijst behoren.

Superhot
Ontwikkelaar: Superhot Team | Releasedatum: Q1 2016
Platform(s): pc, Mac, Linux, Xbox One
Reden van uitsluiting: Niet meegenomen in beoordeling

Op een zevendaagse game-jam in 2013 werden de eerste regels code voor Superhot geschreven. De ontwikkelaars postten het prototype online en waren overweldigd door de positieve ontvangst. Een succesvolle Kickstarter-campagne en $250.000 later was het duidelijk: Superhot is superhot.

Superhot
Superhot

Helemaal niet vreemd, want de beschrijving van Superhot klinkt vermakelijk in al zijn eenvoud. In Superhot speel je een polygonaal figuur die zijn tegenstanders met een vuurwapen uit moet schakelen. Dat lijkt simpel, maar niet als je weet dat de tijd stil staat zo lang jij ook stil staat. Vliegt er een kogel recht op je gezicht af? Geen probleem: stop met bewegen en zoek naar een veilige uitwijkmogelijkheid alvorens je verder beweegt.

Deze vorm van gameplay zorgt ervoor dat Superhot meer puzzelgame dan shooter wordt, ondanks de fps-conventies waar de game gebruik van maakt. Hoe de combinatie van de twee genres uit zal pakken valt nog niet te zeggen, maar interessant is het zeker.

Black Desert Online
Ontwikkelaar: Pearl Abyss | Releasedatum: 2016
Platform(s): pc
Reden van uitsluiting: De game werd lager dan plaats 100 gezet

Deze MMORPG van Koreaanse makelij is zonder al te veel discussie buiten de Top 100 geplaatst, maar bij enkele redacteuren begon het daarna toch te knagen. De eerste closed beta is op 16 december gestart en men verwacht in 2016 de game op de westerse markt te brengen. In Korea is Black Desert Online al enige tijd speelbaar.

Black Desert Online
Black Desert Online

Black Desert Online noemt zichzelf ‘the next-gen MMORPG’ en heeft een aantal troeven uit te spelen om deze titel waar te maken. Zo is de gamewereld naar verluidt één van de grootste MMORPG-werelden die er is, kun je karakters gedetailleerder dan ooit customizen en is er veel aandacht besteed aan lichtval en weersomstandigheden. Maar ook het gevechtssysteem wordt geprezen om zijn eenvoudige opzet, zonder aan visueel spektakel of vaardigheden in te boeten.

Genoeg reden dus om Black Desert Online een eervolle vermelding te geven, al moeten we nog zien of de typisch Aziatische invloeden die de game kent voet aan de grond krijgen in het westen. Maar zeg nou zelf, wie wil nou niet een zelf gevangen ezel als vervoersmiddel? En wat als we je vertellen dat de ezel met je mee levelt?

That Dragon, Cancer
Ontwikkelaar: Numinous Games | Releasedatum: 12 januari 2016
Platform(s): pc, Mac, Ouya
Reden van uitsluiting: Niet meegenomen in beoordeling

Dat games onze emoties bespelen is geen geheim. De één leeft een week lang in een roes na het behalen van de landstitel in Fifa 16, de ander pinkt een traantje weg bij dat ene moment in The Last of Us. Toch zijn sommige games inherent emotioneler dan andere. Het bijzonder verdrietige en korte levensverhaal van Joel Green is hier een perfect voorbeeld van.

That Dragon, Cancer
That Dragon, Cancer

Ontwikkelaar Ryan Green van Numinous Games kreeg te horen dat zijn zoon Joel van één jaar oud kanker had. Doktoren schatten dat Joel nog enkele maanden te leven had, waarop Ryan en zijn vrouw besloten alles op alles te zetten om Joel te genezen. Toen Joel op 4-jarige leeftijd weer even achteruit leek te gaan, kreeg Green het idee om de intense emoties van zijn vrouw, zoon en zichzelf te verwerken in een game.

In That Dragon, Cancer zit je in dezelfde positie als Ryan ooit zat en krijg je als vader te horen dat je kind terminale kanker heeft. De aard van de gameplay is bewust stil gehouden om te zorgen dat spelers niet weten wat ze moeten verwachten. Wel heeft Green verteld dat we vanuit een first-person view bepaalde keuzes moeten maken omtrent het wel en wee van kind, gezin en jijzelf. Joel Green zal helaas de eerste release van Numinous Games niet mee maken. Hij overleed op 13 maart 2015, op 5-jarige leeftijd.

Distance
Ontwikkelaar: Refract Studios | Releasedatum: Verwacht Q4 2016
Platform(s): pc, Mac, Linux
Reden van uitsluiting: De game werd lager dan plaats 100 gezet

Distance is typisch zo’n game waarbij je even de tijd moet nemen om een beschrijving te bedenken. Deze Tron-esque survival racer draait maar om één ding: overleven op hoge snelheid. In futuristisch ogende omgevingen vol gevaren zal je jouw tegenstanders moeten zien te verslaan zonder zelf ten prooi te vallen aan blokkades, lasers en andere vallen.

Distance
Distance

Wie één blik op Distance werpt kan zien dat frustratie en plezier er dicht bij elkaar liggen. Met een ogenschijnlijk gebrek aan regels zijn er tal van mogelijkheden waarop je als winnaar over de streep kan komen. Dat kan helemaal te wijten zijn aan je racekwaliteiten, maar ook aan hoe achterbaks je bent. Je tegenstander met een goede tik op het achterwiel een actieve laserstraal in duwen kan je namelijk net zo goed een hoge plaats in het klassement op leveren als een loden voet.

Het concept van Distance is buitengewoon interessant, zeker wanneer je de online multiplayermodi en de level-editor in acht neemt. Super Mario Maker toonde immers recentelijk al aan hoe leuk het kan zijn om je eigen levels te delen en die van anderen te spelen, iets waar Distance absoluut op mee kan liften.

Chronos
Ontwikkelaar: Gunfire Games | Releasedatum: 2016
Platform(s): pc/Oculus
Reden van uitsluiting: Niet meegenomen in beoordeling

Er bleek in de Top 100 plaats voor slechts één held met een zwaard, schild en groen vestje. Toegegeven, het hoofdpersonage in Chronos heeft niet de staat van dienst die Nintendo-held Link heeft, maar het avontuur dat hij beleeft is er niet minder om.

Chronos
Chronos

Deze jonge held moet zijn wereld redden van een groot kwaad en dient dat te doen door het centrum van een labyrint te bereiken. Daar huist het geheim wat het kwaad kan verslaan. Het labyrint gaat slechts éénmaal per jaar open. Als de held faalt wordt hij uit het labyrint gegooid en zal hij een jaar lang moeten wachten alvorens hij het opnieuw probeert. Dat maakt het levelen van je karakter een belangrijke zaak. Want de jonge en beweeglijke held heeft op zijn 50e lichamelijk aardig moeten inboeten. Daarom moet je gaandeweg investeren in andere vaardigheden die ook op latere leeftijd goed tot zijn recht komen.

De beklemmende sfeer van het labyrint komt helemaal goed tot zijn recht wanneer je een VR-bril gebruikt tijdens het spelen. Maker Gunfire Games adviseert je zelfs om zo’n bril te gebruiken om zo de spelervaring nog ietsjes spannender en moeilijker te maken.

Severed
Ontwikkelaar: Drinkbox Studios | Releasedatum: 2016
Platform(s): PlayStation Vita
Reden van uitsluiting: De game werd lager dan plaats 100 gezet

Dat Severed voorlopig alleen voor de PlayStation Vita uit zal komen was geen reden om de game niet in de Top 100 op te nemen. Toch wist dit avontuur van de makers van Guacamelee ons niet genoeg te betoveren. Dat gezegd hebbende, Severed is wel uniek.

Severed
Severed

Hoeveel gamehoofdpersonages nemen het op tegen monsters terwijl ze maar één arm kunnen gebruiken? Sasha, de heldin van Severed, doet precies dat en meer. Zo kan ze met haar zwaard de lichaamsdelen van monsters afsnijden om deze vervolgens zelf als harnas te gebruiken. Je zwaard beweeg je door á la Fruit Ninja je vinger in de juiste richting over het scherm te swipen, terwijl monsters je van meerdere kanten tegelijk zullen aanvallen.

De eenarmige actie van Severed gaat gepaard met graphics die veel weg hebben van Guacamelee. Het tekenfilmachtige stijltje is nét iets kleurrijker dan de vrolijke lucha libre-game, terwijl de tegenstanders wat enger zijn. Ondanks dat deze game over een eenarmige heldin geen notering behaalt heeft, lijkt hij leuk genoeg om met beide handen aan te pakken.

Cyberpunk 2077
Ontwikkelaar: CD Projekt RED | Releasedatum: Onbekend
Platform(s): TBA
Reden van uitsluiting: Twijfelachtig of de game in 2016 verschijnt

CD Projekt RED wil na een drietal zeer succesvolle The Witcher-games graag laten zien geen ‘one trick pony’ te zijn. Met de volgende game van deze Poolse ontwikkelaar wordt het roer dan ook aardig omgegooid.

Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077 is een spirituele opvolger van Cyberpunk 2013 en Cyberpunk 2020, waarin de wereld zoals wij hem kennen compleet afhankelijk is geworden van gigantische bedrijven. Deze bedrijven proberen elk zoveel mogelijk geld en macht te verwerven, terwijl het ‘gewone’ volk enkel te lijden heeft. Het opvallende aan eerdere delen was dat je uiteenlopende classes kon kiezen, iets wat het aankomende deel hopelijk in stand houdt. De wereld van Cyberpunk 2077 ziet er namelijk heel anders uit door de ogen van een zakenman of journalist dan door de ogen van een politieagent of crimineel. CD Projekt RED heeft al beloofd dat de keuzes die je maakt tijdens het levelen invloed hebben op het verloop van het verhaal. Spannend…

De game put zijn inspiratie uit het toekomstbeeld uit de jaren ’80, waarin films als Blade Runner een donkere visie op de toekomst lieten zien. Dit zorgt voor een kenmerkende stijl en een wereld die menig gamer het liefst urenlang zal willen ontdekken.

Dishonored 2
Ontwikkelaar: Arkane Studios | Releasedatum: 2016
Platform(s): pc, PS4, Xbox One
Reden van uitsluiting: Geen gameplaybeelden beschikbaar

De originele Dishonored bewees dat steampunk springlevend is. Ook in het tweede deel mogen we een prachtig vormgegeven wereld verwachten en krijgen we naast hoofdpersonage Corvo Attano ook de mogelijkheid om met een nieuw personage te spelen: Emily Kaldwin.

Dishonored 2
Dishonored 2

Dishonored kent meerdere eindes, maar Dishonored 2 gaat er voor het gemak van uit dat je de gebeurtenissen uit haar voorganger tot een zo goed mogelijk einde gebracht hebt. Hoofdpersonage Emily is keizerin van Dunwall en leeft een rustig leven met Corvo. Het geluk kan echter nooit lang duren in een succesvolle franchise. Kort na haar aanstellen als keizerin valt een bovennatuurlijke macht Dunwall aan en wordt Emily verstoten. Tijd voor Emily en Corvo om zowel technologie als magie ter hand te nemen en het kwaad uit Dunwall te verdrijven.

Dunwall is ditmaal slechts het begin. Spelers kunnen de nieuwe stad Karnaca gaan ontdekken, een kuststad die sterk verschilt van het grimmige en vaak smerige Dunwall. Kortom: nieuwe omgeving, nieuw personage, nieuw avontuur!

Mass Effect: Andromeda
Ontwikkelaar: BioWare | Releasedatum: Verwacht Q4 2016
Platform(s): PC, PS4, Xbox One
Reden van uitsluiting: Geen gameplaybeelden beschikbaar

Omdat er nul komma nul gameplay-beelden te zien zijn (enkel een CGI-trailer), viel deze space opera al vanaf seconde één buiten de boot. De spelregels staan immer niet toe dat we een oordeel vellen zonder een indruk te hebben gekregen van wat er in-game gebeurt. Toch kunnen we Mass Effect: Andromeda de toegang tot dit rijtje niet ontzeggen.

Mass Effect Andromeda
Mass Effect Andromeda

Het is nog maar even afwachten welk van de eindes van Mass Effect 3 als canon beschouwd wordt, maar zeker is dat je niet langer met Commander Shepard zal spelen. Na drie delen ga je aan de slag met een nieuw personage in een nieuw sterrenstelsel. Sterker nog, de game speelt zich naar verwachting lange tijd na de gebeurtenissen van Mass Effect 3 af. Genoeg ruimte dus om het verhaal over de Reapers en Collectors achterwege te laten en een nieuwe uitdaging te laten zien.

Het verhaal van voorgaande delen beviel niet iedereen, maar als BioWare iets goed gedaan heeft in de Mass Effect-franchise dan is het wel het scheppen van rijke werelden. Van maankolonie tot onderwaterplaneet, Mass Effect: Andromeda belooft een bijzondere reis te worden.

Tot zo ver onze eervolle vermeldingen! Genoeg titels dus die de Top 100 van 2016 niet gehaald hebben, maar toch de moeite waard zijn. Wil je de volledige Top 100 nog eens teruglezen en –kijken, dan kan dat hier.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Odin Sphere: Leifthrasir krijgt extra gamemodi Systeemeisen pc-versie Final Fantasy 9 bekendgemaakt
12

Reacties op: De Top 100 van 2016: de eervolle vermeldingen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  ivo001

  • 8 januari 2016 16:48
  Zelfs geen eervolle vermelding voor PvZ GW2? Dat die onder drift stage staat vind ik nog steeds onbegrijpelijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mrblueeyes

  • 9 januari 2016 11:52
  @ivo001 Ben ik het mee eens. Plant vs zombies garden warfare was een hele goede game. Niet voor niks hebben ze nu een vervolg hierop gemaakt aangezien deel 1 een groot succes bleek.
  Dat de game ontbreekt in de top 100 is onbegrijpelijk!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 8 januari 2016 20:01
  Battlefield 5, Cyberpunk, Mass effect, Civilization 6. De games waar ik het meest naar uitkijk in de toekomst stonden niet op de lijst. Ook hearts of iron 4 en total war: Warhammer waren niet al te hoog gewaardeerd. Om eerlijk te zijn kan ik een top 10 maken van games waar ik het meest naar uitkijk waardoor de top 100 lijst zal verbleken. Die niet op de lijst stonden. Voor mij als pc gamer althans.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 8 januari 2016 20:45
  @rohirrimdwarf

  De uiteindelijke top 100 blijft een gemiddelde en wat voor de ene redacteur leeft, laat de andere koud. Ik heb m'n persoonlijke lijst er bij gepakt en HoI4 en Total Warhammer staan bij mij in de top 10, net als XCOM 2 overigens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 9 januari 2016 14:44
  @Swieb Xcom 2 is het enige spel in de top 10 waar ik graag naar uitkijk. De rest van de top 10 laat me koud. De eerste xcom was goed voor vele honderden uren met de long war mod. En dit tweede deel lijkt nog beter te gaan worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 9 januari 2016 14:26
  Stellaris, ook helemaal niet genoemd, foei redactie!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 9 januari 2016 00:17
  Als Mass Effect dit jaar komt dan zou dat mega vet zijn, waar ik verbaast over was toen ik hierboven las dat niet iedereen het verhaal van Mass Effect kon waarderen wat is/was daar mis mee dan volgens de zeikerds ?, vond het zelf een geweldig verhaal en zou graag zien dat ze toch een beetje voort borduren op dit verhaal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 9 januari 2016 05:32
  Beter dan de hele top 100 bijmekaar rofl

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mrblueeyes

  • 9 januari 2016 11:50
  Ik vind het jammer dat ik het spel 'Grim dawn' niet tegenkom in jullie top 100.
  De game is op dit moment al speelbaar als BETA op de PC en er zijn heel veel mensen enthousiast over. (net als ik)

  Het gaat om een ARPG ala 'Diablo 2' en 'Titan Quest'.
  Het is gemaakt door een aantal mensen die ook aan Titan Quest hebben gewerkt.
  Aan deze Indie game is in totaal minstens 4 jaar gewerkt door 8 mensen. Het resultaat is indrukwekkend!
  De grauwe sfeer is aanwezig, er zijn veel verschillende qlasses, de questen zijn interessant en het looten is erg verslavend.

  De game komt uit in Februari dit jaar(100% zeker) en ik hoop dat jullie dit artikel nog willen updaten. Deze game is het vermelden waard.
  Alvast bedankt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 9 januari 2016 12:59
  @Mrblueeyes Holy crap, is die game nog steeds in early access? Dat duurt al moeilijk lang.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mrblueeyes

  • 9 januari 2016 13:54
  @Baukereg Ja als je maar een team van 8 man hebt dan ben je inderdaad jaren bezig :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 9 januari 2016 14:24
  @Mrblueeyes Heb de game al gekocht en een paar uurtjes gespeeld, anderhalf jaar terug inmiddels. Het heeft de vibe van Path of Exile maar de gameplay is veel sneller en dat is positief. Ga 'm zeker weer proberen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.