Achtergrond
Top 100

De Top 100 van 2016 - Aflevering 3: 40 t/m 26

Het kaf van het koren

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

De laatste vijf dagen van het jaar kijken we zoals elk jaar vooruit: van welke games die in 2016 verschijnen verwachten we het meest? Onze verwachtingen worden elke dag in tekst en video uit de doeken gedaan. Op oudejaarsdag krijg je de tien meest veelbelovende games van 2016 te zien. Nadat we gisteren nummers 70 tot en met 41 hebben behandeld, mogen we vandaag genieten van de nummers 40 tot en met 26!

40. Gravity Rush 2
Ontwikkelaar: SCE Japan Studio (Team Gravity) | Releasedatum: 2016
Platform(s): PS4

De langzame dood van Sony’s handheld draaide een vervolg op deze must-have voor de Vita bijna de nek om. Gelukkig is de liefde voor de stijlvolle actietitel niet onopgemerkt gegaan bij de Japanse uitgever en verschijnt Gravity Rush 2 in volle glorie op de PS4. Het origineel trakteerde ons al op een prachtig avontuur dat je met de wetten van de zwaartekracht laat spelen en dit concept keert terug in hetvervolg. Over het verhaal is nog weinig bekend, wel kregen we al enkele korte gameplayelementen te zien.

Kat, het hoofdpersonage uit in het eerste deel, keert bovendien terug en beschikt dit keer over nieuwe vaardigheden. Zo zijn er drie zwaartekrachtstijlen waarin gevochten wordt: Normal, Lunar en Jupiter. In Lunar-stijl is Kat lichter en sneller; terwijl in Jupiter de zwaartekracht juist verhoogd wordt en Kat trager maar krachtiger is. Tijdens het spelen zijn de stijlen continue te wisselen en te combineren. Een andere toevoeging is een Tag Battle-systeem, waarbij een ander personage je bijstaat in gevechten. Voeg daar de charme van het origineel aan toe en Gravity Rush 2 lijkt net als het eerste deel een regelrechte must-have voor de fijnproever te worden.

39. Fire Emblem Fates
Ontwikkelaar: Intelligent Systems | Releasedatum: 2016
Platform(s): 3DS

De vorige Fire Emblem-game voor de 3DS wist in 2013 eigenhandig de verkoop van de handheld een boost te geven. De turn-based fantasiegame verkocht niet alleen als een trein, maar was ook kwalitatief een van de beste uit de hele Fire Emblem-reeks. Een vervolg was dan ook onvermijdelijk en deze komt in de vorm van Fire Emblem Fates. Liefhebbers van de serie weten precies wat ze mogen verwachten: tactische gevechten op een Middeleeuws strijdperk.

Fire Emblem Fates voegt echter een ambitieus element toe. De oorlog die woedt tussen meerdere families zorgt ervoor dat je al snel in de game tussen deze moet kiezen. De beslissing verandert niet alleen het plot, maar ook de gameplay. Zo worden gevechten anders behandeld in de verschillende versies. Zo lijkt de ene meer gericht op beginnende spelers met eenvoudige missies zoals het vernietigen van alle vijanden. De andere biedt complexere missies, zoals het vangen van vijanden; winnen binnen een tijdslimiet; het verdedigen van een locatie of het doorbreken van een vijandelijke linie. Kies je bovendien voor een kant dan is er geen weg meer terug, zelfs niet wanneer je de game opnieuw begint.

38. Abzu
Ontwikkelaar: Giant Squid Studios | Releasedatum:
Platform(s): pc, PS4

Aan het roer van dit onderwateravontuur staat creative director Matt Nava, hiervoor art director bij thatgamecompany. Mocht er nog geen belletje rinkelen: de beste man is verantwoordelijk voor de betoverende werelden van titels zoals Flower en (tromgeroffel) Journey. Abzu lijkt dan ook net als die games een indrukwekkende reis te worden. Dit keer eentje die zich diep onderwater afspeelt.

Als duiker kom je terecht in een verborgen wereld. Dat het verhaal wederom wordt verteld door het ontdekken van de prachtige omgeving is dan ook de charme van Abzu. Onderwater kom je onder andere in aanraking met kleurrijke vissen, majestueuze reuzenmanta’s, nieuwsgierige zeehonden en reusachtige walvissen. In tegenstelling tot Journey lijkt Abzu wel degelijk bepaalde doeleinden te hebben, al zijn deze simpel. Zo moet je bijvoorbeeld met behulp van kleine onderwaterdrones zand weghalen om verder te geraken. Het maakt van Abzu een interessante titel die wederom belooft een onvergetelijke reis voor te schotelen.

37. Divinity: Original Sin 2
Ontwikkelaar: Larian Studios | Releasedatum: december 2016
Platform(s): pc

Ontwikkelaar Larian Studios liet met Divinity: Original Sin zien dat er nog voldoende behoefte is aan klassieke role-playing games. Het team uit Gent wist met een Kickstarter-project meer dan een miljoen euro op te halen en uiteindelijk een geprezen titel uit te brengen. Een nieuw Kickstarter-project voor een vervolg was dan ook meer dan logisch. Original Sin 2 wist binnen twaalf uur haar doel te bereiken om vervolgens meer dan 2 miljoen dollar op te halen.

De terugkeer naar de typische turn-based D&D-wereld laat je dit keer met vier spelers samen spelen op een tocht om bisschop Alexander the Innocent te verslaan. Deze heeft alle tovenaars bestempeld als criminelen. Andere toevoegingen bestaan uit meer manieren om de omgeving te manipuleren, een coversysteem en een relatiesysteem genaamd Love & Hate. Deze laatste maakt het mogelijk om complexe vriendschappen, romantische en vijandelijke relaties te vormen. Met al deze toevoegingen kan het haast niet anders dat Divinity: Original Sin 2 ook volgend jaar bewijst dat de klassieke rpg nog volop leeft.

36. Crackdown 3
Ontwikkelaar: Reagent Games | Releasedatum: herfst 2016
Platform(s): XOne

Het verhaal van Crackdown kon zo de prullenbak in en diende eigenlijk als excuus voor het ongegeneerd domme vermaak dat de open spelwereld van de game wist te bieden. Raketlanceerders in combinatie met de mogelijkheid om gigantische sprongen te maken bleek vele malen leuker dan iemand had kunnen bedenken. Crackdown 3 pakt dit concept grootser aan dan ooit tevoren en biedt zelfs de mogelijkheid tot totale vernietiging.

In de online multiplayermodus is het mogelijk alles, voor de volle honderd procent, te vernietigen. Dat dit alleen online kan is te danken aan Microsoft’s cloudtechnologie: Azure. Door naast de rekenkracht van de Xbox One gebruik te maken van andere computers kan tot wel twintig keer de rekenkracht van de console worden benut. Met dat vermogen en de nog grotere spelwereld staat Crackdown 3 wat betreft ongegeneerde fun hoog in onze lijst.

35. Gears of War 4
Ontwikkelaar: The Coalition | Releasedatum: winter 2016
Platform(s): XOne

De Gears of War-reek was één van de grootste trekpleisters van de Xbox 360. Het vierde deel is een direct vervolg op het derde deel en gaat terug naar de roots van de actievolle third-person shooter. De bijdehante personages, de duistere setting, het coversysteem, de kettingzagen en ook de splitscreenmodus keren allen terug. Vooral deze laatste is een belangrijke geweest voor de Gears of War-games. Met een vriend of vrienden de game in coöperatieve stand spelen stond garant voor een onvergetelijke ervaring.

Over het verhaal en de setting van Gears of War 4 is nog weinig bekend. De ontwikkelaar heeft weliswaar aangegeven dat men zich meer gaat richten op horrorelementen. Met de eerste vier games in het achterhoofd en de remake van Gears of War eerder dit jaar voor de Xbox One begint de drang naar een nieuwe Gears of War weer te groeien. Bovendien kunnen bezitters van de remake in de zomer van 2016 ook alvast aan een ander belangrijk onderdeel van iedere Gears of War-game beginnen: de multiplayer.

34. Hyper Light Drifter
Ontwikkelaar: Heart Machine | Releasedatum: lente 2016
Platform(s): pc, Mac, Linux, PS4, XOne, Wii U, Vita, Ouya

Met zijn Kickstarter-campagne wist Hyper Light Drifter een half miljoen euro op te halen, vijfentwintig keer zoveel als de oorspronkelijke doelstelling van 20.000 euro. Geheel in de traditie van 2D actie-rpg’s uit het 8-bit en 16-bit tijdperk lijkt de game een mix tussen The Legend of Zelda: A Link to the Past en Diablo te gaan bieden. Studio’s Ghibli’s animatiefilm Nausicaä of the Valley of the Wind diende als inspiratiebron voor de stijlvol vormgeven spelwereld.

Als Drifter ga je opzoek naar een geneesmiddel voor de onbekende ziekte die je draagt. Daarbij zijn verloren technologieën voor handen waarmee je de wereld en ruïnes van vergeten beschavingen verkent. Eén element dat de ontwikkelaar heeft meegenomen uit het 16-bit tijdperk is dat er geen gesproken dialoog is, maar er nadruk ligt op verhaalvertelling middels de visuele presentatie en de soundtrack. De muziek, die van de hand komt van de componist van de Fez-soundtrack, past perfect en er zijn maar weinig games die sprites en animaties zo vloeiend en gedetailleerd presenteren.

33. Far Cry Primal
Ontwikkelaar: Ubisoft Montreal | Releasedatum: maart 2016 (pc), 23 februari 2016
Platform(s): pc, PS4, XOne

Alsof de Himalaya-gebergten, tropische eilanden en oerwouden nog niet exotisch genoeg waren: Far Cry Primal neemt ons dit keer mee naar de oertijd. De open-wereld gameplay speelt zich af tijdens de steentijd, 10.000 v.Chr. om precies te zijn, toen mensen nog niet bovenaan de voedselketen stonden. Als de jager Takkar probeer je in een wereld te overleven waar op mensen wordt gejaagd. Op deze overlevingstocht ontmoet je andere mensen die je helpen bij het jagen op voedsel, het maken van vuur en om te vechten tegen vijandelijke stammen.

Bij het vechten ontbreekt voor het eerste in de serie de grote diversiteit aan schietijzers. Wapens moeten deels gemaakt worden met de beenderen van gedode dieren. Gezien het tijdperk is dat al een uitdaging opzicht. De beesten in de game bestaan onder andere uit kolossale mammoeten en hongerige sabeltandtijgers. Om de strijd daarmee aan te gaan is het mogelijk om dieren te temmen. Hierdoor strijd en jaag je bijvoorbeeld met een wolf, sabeltandtijger of beer aan je zijde. Wij staan in ieder geval te popelen om ons weer naar de top van de voedselketen te knokken in Far Cry Primal.

Bron: null

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Nummers 32 t/m 26

Dit artikel delen:

Lees meer

Video: De Top 100 van 2016 - Aflevering 3: 40 t/m 26 Piranha Pit-map vanaf vandaag beschikbaar voor Splatoon
22

Reacties op: De Top 100 van 2016 - Aflevering 3: 40 t/m 26

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  ivo001

  • 29 december 2015 12:57
  Toch weer een paar games die ik interessant vind:
  Far Cry Primal
  Tom Clancy's Ghost Recon: Wildlands
  Overwatch
  South Park: The Fractured But Whole
  Tom Clancy's The Division


  Vind Ghost Recon er echt heel strak uit zien, nog nooit een Tom Clancy game gespeeld (nee ik schaam me niet), maar deze lijkt me echt heel vet. De E3 gameplay trailer was awesome.

  De vorige South Park game was echt fantastisch, ook al volg ik de serie niet zo veel, kijk af en toe eens een aflevering.

  The Division heb ik afgelopen jaar een demo gespeeld op Firstlook, en die viel echt keihard tegen. Misschien kwam het omdat er geen goede samenwerking was, en ik helemaal geen game geluid kon horen, maar ik ben toch wat voorzichtiger geworden met die game, ik wacht het eventjes af.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • XXMiMa20XX

  • 29 december 2015 13:50
  @ivo001
  The Division is een beetje over zijn hoogtepunt en hype heen aan het gaan. Een gevolg van continue uitstellen van de game en weinig tot geen nieuwe informatie. Eigenlijk weten we nog steeds niet veel dan dat het een MMO-achtige shooter is in een grote stad met een naadloze overgang tussen SP en MP. Ik heb het zelf ook, heb nog niets gespeeld van The Division, maar mijn enorme enthousiasme is wel enorm afgenomen en ben nu bang dat de plannen te wild waren en dat alles teruggeschroefd is. Ik hoop het natuurlijk niet, maar de vrees is er wel. Uitstellen is prima voor betere kwaliteit maar te veel en te vaak uitstellen, voorspelt vaak niet veel goeds. Kijk alleen al naar Watch Dogs.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mrhotshot85

  • 30 december 2015 08:56
  @XXMiMa20XX Helemaal mee eens. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de setting en de sfeer erg aantrekkelijk vind. Maar uit ervaring blijkt dat dit helemaal niets zegt over de gameplay. Om deze reden laat ik de hype ook achter me en ga ik dit spel pas bekijken wanneer deze uit is gekomen want ik ga ook zeker niet weer een "Watchdogs" meemaken. Overigens vind ik Far Cry: Primal erg hoog staan. 4 is qua gameplay een exacte kopiue van 3 en Primal lijkt op de video's ook qua gameplay niets te verschillen van zijn voorgangers. "Did I ever tell you the definition of insanity?"

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  haastnooit

  • 30 december 2015 09:18
  @Mrhotshot85 dat doe ik bij elke game er is maar een handjevol ontwikkelaars waarvan ik de games blind koop. The Division is qua concept erg interessant, maar ben ook enigszins sceptisch.
  Of uitstel slecht is weet ik niet. Na de problemen omtrent andere games is Ubisoft duidelijk iets voorzichtiger. Ik vraag me altijd af waarom andere uitgevers niet zoals blizzard te werk gaan. Pas echt een releasedatum aankondigen wanneer ze daar zeker van zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geert1

  • 29 december 2015 13:01
  Kijk, nu begint het interessant te worden :)

  Divinity: Original Sin 2 wordt vast weer super. Dit keer verwacht ik een beter afgewerkte game door de verbeterde engine en de inmiddels ruime ervaring die het team daarmee heeft. Dit spel wordt meer van hetzelfde, maar dan wel uitgebreider en met een nieuw verhaal, dus mij hoor je niet klagen.

  The Banner Saga 2, daar wacht ik ook met smart op. De eerste vond ik super en voor het vervolg hoop ik alleen nog op iets meer tactiek en diepgang in het vechten. Qua verhaal, sfeer, mysterie en art style zal het sowieso weer goed zitten.

  En als derde indie ben ik erg benieuwd naar Hyper Light Drifter. Leuk stijltje, toffe combat en hopelijk ook een mooi mysterie om na te jagen.

  Wildlands en The Division hebben potentie, maar zullen voornamelijk voor co-op-fans interessant zijn volgens mij. Far Cry Primal heeft een leuke setting, maar verder lijkt het me toch weer meer van hetzelfde en de Far Cry-formule staat me niet zo aan. Dan heeft Ubi ook nog South Park (en For Honor uit de vorige lijst, én waarschijnlijk de volgende AC) klaarstaan, dus een flink aantal releases van de fransozen.

  Verder kijk ik uit naar Gears of War 4 (hopelijk komt die nog naar de PC) en naar Overwatch (kan een erg vermakelijke multiplayer shooter worden).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 29 december 2015 13:30
  Ik hoop vooral dat het verhaal van D:OS2 verbeterd is, want dat was in D:OS1 ondermaats. Maar het gevechtssysteem en de compacte wereld vol content was geweldig, dat mag zo blijven.

  The Banner Saga 1 moet ik nog steeds spelen, screw me!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Flessuh

  • 29 december 2015 13:11
  Toch wel jammer dat bij games als The Division de ontwikkelaar "gestraft" wordt voor de slechte reputatie van de uitgever. Massive Entertainment heeft zover ik weet erg goede kwaliteit neergezet, en toch door het gestuntel met Assassins Creed zijn de verwachtingen enorm bijgesteld… ook hier.
  Uitstellen voor meer ontwikkeltijd zou toch juist als iets positiefs gezien moeten worden?

  Tuurlijk, als ik kijk naar wat de trend is met nieuwe games moet je voorzichtig blijven (zie rainbow six: siege, waar ik me ondanks de problemen prima mee vermaak) en daarnaast is the division volgens mij redelijk ambitieus groot, zelfde voor ghost recon. Aan de andere kant… bij GTA is het ook goed gegaan, dus een grote wereld kan wel goed gemaakt worden!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 29 december 2015 13:16
  @Flessuh

  En niet te vergeten met Assassin's creed syndicate zijn ze juist weer helemaal op het juiste pad en hebben ze bewezen dat ook zij nog steeds een mooie open wereld game kunnen maken. AC syndicate's london is echt prachtig en imho 1 van de mooiste open werelden in game geschiedenis.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  haastnooit

  • 29 december 2015 14:03
  @coola Het is maar net wat je het 'juiste' pad vindt. Ik vind het nog steeds jammer dat Ubisoft alleen games copy-paste, de setting veranderd en klaar is kees. In grote lijnen dan. Je ziet het bij Far Cry nu ook al gebeuren. Andere tijd en setting en klaar is kees.
  Dat vind ik niet het juiste pad.

  Als je doelt op het verschil in bugs tussen Unity en Syndicate: ik vind het niet meer dan normaal dat een ontwikkelaar het oplossen van bugs de prioriteit geeft boven de game voor de kerst uitbrengen.
  Zo is hoe het hoort te zijn, maar blijkbaar niet bij iedere uitgever vanzelfsprekend.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 29 december 2015 14:28
  @haastnooit

  Het is zoals je zelf al zegt het is maar wat je het "juiste" pad vind ;) en ik vind eerlijk gezegd het pad wat ze volgen met AC het juiste pad.

  En sinds ik nu al paar keer alle delen achter elkaar heb gespeeld. Merk ik dat ze toch heel wat aan het anders zijn ten opzichte van elkaar. Niet alle aanpassingen zijn over duidelijk en veel veranderingen zijn extreem subtiel. Maar ze zijn er wel degelijk. Je merkt het alleen heel goed als je alle delen achter elkaar speelt.

  Maar ik kan best begrijpen dat niet iedereen de serie kan waarderen.

  Btw. Pluspunten dat jij nog wel fatsoenlijk en met respect kan reageren. Sommige mensen ( ik noem nu geen namen) kunnen nog van je leren

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 29 december 2015 13:28
  Divinity: Original Sin 2
  Hyper Light Drifter
  Unravel

  Deze games zou ik in mijn persoonlijke top 10 hebben staan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • XXMiMa20XX

  • 29 december 2015 13:42
  Poeh als je dit lijstje ziet, wordt 2016 echt een heel er tof gamejaar! Uiteraard een gevolg van al die toffe games die eigenlijk al in 2015 zouden uitkomen, maar uitgesteld zijn. Ik kan niet wachten en ben nu al geld aan het sparen om het gehele jaar die toffe games te kunnen kopen!

  Most Wanted list van 40 t/m 26:
  Street Fighter V
  TCGR: Wildlands
  South Park
  Unravel
  Gravity Rush

  Runner-ups:
  The Division
  Far Cry: Primal

  En dan te bedenken dat Uncharted 4, Horizon: Zero Dawn, Maffia 3 en Ratchet en Clank nog moeten komen! Nu The Division redelijk laag staat, en vrij logisch ook imo, ben ik heel benieuwd wie er op 1 staat. Denk Uncharted, maar Horizon of Maffia kan natuurlijk ook!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 29 december 2015 13:54
  Gears of War 4
  Far Cry primal
  The Division (samen met me (m'n) zoon samen dit spel spelen)
  South Park Instant buy :)

  Bovenste 4 komen er sowieso bij.

  Unravel en Crack Down 3 weet ik nog niet 100% zeker.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  haastnooit

  • 29 december 2015 14:29
  Tot nu toe zijn er niet echt veel games die mij echt aanspreken, behalve Thimbleweed Park en Unravel lijkt me ook leuk. Maar weinig Must haves

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  haastnooit

  • 29 december 2015 15:15
  @coola Ik denk persoonlijk dat het de serie goed zou doen als ze een jaartje of misschien zelfs langer geen AC zouden uitbrengen. Dat geeft ze de tijd om de serie eens goed onder handen te nemen en mensen worden minder snel AC-moe.

  "Btw. Pluspunten dat jij nog wel fatsoenlijk en met respect kan reageren. Sommige mensen ( ik noem nu geen namen) kunnen nog van je leren"
  Ik heb zo sporadisch mijn momenten

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AtariMario

  • 29 december 2015 16:26
  Ben benieuwd of Cuphead ook is meegenomen, of dat deze gewoon buiten de 100 valt… Dat laatste lijkt me niet. Ik hoor helemaal niets meer over dat spel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 29 december 2015 16:29
  @AtariMario Spannend he? :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AtariMario

  • 29 december 2015 20:48
  @MichelMusters Zeker, dat spel was m'n selling point naar m'n vrouw toe om alvast een xbox te kopen, naast mijn andere consoles :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WijvanWCeend

  • 29 december 2015 20:35
  @AtariMario Cuphead! Ik heb er al een tijd niet meer aan gedacht, maar ik heb ook echt rete-benieuwd naar deze game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ivo001

  • 29 december 2015 17:16
  Zou orgen The Witness voorbij komen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.