Achtergrond

De Top 100 van 2016 - Aflevering 1: 100 t/m 71

Het startschot!

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

80. The Solus Project
Ontwikkelaar: Teotl Studios | Releasedatum: begin 2016
Platform(s): pc, XOne


Overleven is het doel in The Solus Project, de tweede game van de makers van The Ball. In deze op Unreal draaiende game strand je als astronaut op een mysterieuze planeet die bezaaid is met tempels en artefacten. Deze wereld verkennen is belangrijk, maar lang genoeg in leven blijven om gered te worden ook. In The Solus Project moet er daarom rekening gehouden worden met honger, dorst, de eigen lichaamstemperatuur en de weersomstandigheden van de planeet.

79. Planet Coaster
Ontwikkelaar: Frontier Developments | Releasedatum: Q4 2016
Platform(s): pc


Rollercoaster Tycoon is een geliefde serie die ondanks teleurstellende nieuwe delen nog altijd een vaste schare fans heeft. Die liefhebbers van achtbanen en pretparken zouden zomaar beter aan hun looping- en gil-quotum kunnen komen in Planet Coaster, een spiritueel vervolg op Rollercoaster Tycoon 3 dat door dezelfde makers wordt ontwikkeld. In Planet Coaster draait het daarom gewoon weer om het bouwen van pretparken, met de nadruk op spectaculaire achtbanen. Uniek in Planet Coaster is de mogelijkheid om je zelf verzonnen attracties online met anderen te delen, zodat jouw achtbanen in parken van andere spelers terugkomen.

78. Star Ocean 5: Integrity and Faithlessness
Ontwikkelaar: | Releasedatum: 2016
Platform(s): PS3, PS4


Star Ocean is al jaren een vaste naam als het aankomt op Japanse rpg’s, maar echt groot mainstreamsucces heeft de serie nooit helemaal weten te behalen. De vraag is nog maar of het vijfde deel met zijn vage subtitel hetzelfde kan bereiken. Niet dat het de vaste schare liefhebbers van deze games iets kan schelen. Star Ocean staat sinds het allereerste deel al bekend als een serie die zich misschien niet kan meten met de Final Fantasy’s of Dragon Quest’s van deze wereld, maar desalniettemin degelijke gameplay weet te combineren met prettig Japanse verhaallijnen vol melodrama, liefde en verraad. Die verhaallijn met sci-fi setting wordt in dit vijfde deel gebracht met tussenfilmpjes die uiteindelijk naadloos in de actie overgaan.

77. Sniper: Ghost Warrior 3
Ontwikkelaar: CI Games | Releasedatum: Q2 2016
Platform(s): pc, PS4, XOne


De vorige Sniper-games speelde zich nog af in het verleden, maar dit derde en nieuwe deel brengt de serie naar het heden. In een fictief conflict in het Oostblok begeef je je als de Amerikaanse sniper tussen de vijandelijke troepen om ongezien en van een grote afstand belangrijke doelwitten uit te schakelen. De open wereld speelt daarin een belangrijke rol, want spelers kunnen zelf hun positie uitkiezen om de missie te voltooien. Missiedoelen moeten bovendien gevonden worden door soldaten te ondervragen en met behulp van een drone kan het slagveld gesurveilleerd worden. Hoewel de eerdere Sniper-games niet bepaald van hoog niveau waren, heeft deze game de potentie om grote stappen in de juiste richting te zetten. De spanning van een succesvol schot lossen onder extreme omstandigheden blijft in de kern namelijk een uitstekend uitgangspunt voor een game.

76. Hellblade
Ontwikkelaar: Ninja Theory | Releasedatum: 2016
Platform(s): pc, PS4

Hellblade is de nieuwe game van de makers van onder andere DmC: Devil May Cry en Heavenly Sword. Het verhaal van deze eerste onafhankelijke game van de ontwikkelaar is gebaseerd op een oude Keltische mythe waarin het personage Senua de verschrikkingen van de onderwereld moet doorkruizen. Daarbij komen zwaardgevechten met de verschrikkelijke wezens die deze wereld bevolken kijken en in deze strijd van staal en bloed draait het vooral om het blokkeren en pareren van vijandelijke aanvallen. De breekbare mentale staat van Senua is misschien nog wel haar grootste vijand, doormiddel van flashbacks en hallucinaties worden glimpen van haar tragische lot aan de speler getoond.

75. Ni-Oh
Ontwikkelaar: Team Ninja | Releasedatum: 2016
Platform(s): PS4


Gebaseerd op een incompleet script van de legendarische filmmaker Akria Kurosawa is Ni-Oh misschien wel Team Ninja’s meest ambitieuze game. De game draait om een samurai die de zoon is van een Japanse krijger en een westerse moeder. De setting is het historische Japan waarin verschillende staten in constante strijd met elkaar zijn. Naast de aan de geschiedenisboeken trouwe verhaallijn is er in de game ook plaats voor mythische wezens zoals Oni die het de speler in dit door Dark Souls geinspireerde spel moeilijk maken. Waarom we hem dan niet hoger hebben geplaatst? De game is al goed en wel sinds 2004 in ontwikkeling. Dat kan niet goed aflopen… of toch wel?

74. Below
Ontwikkelaar: Codemasters | Releasedatum: 2016
Platform(s): pc, XOne


De game had vorig jaar al beschikbaar moeten zijn, maar we zijn er nog steeds op aan het wachten: Below. Ontwikkeld door de helden van de indiescene, Capybara (Superbrothers: Swords & Sworcery EP en Super Time Force) en door Microsoft zelf nog voor de Xbox One-lancering naar voren geschoven als het glorieuze voorbeeld van hoe indiegames kunnen gedijen op het platform. In Below daal je af in een berg, werk je je door duistere grotten die ook nog eens random gegenereerd worden. En ga je dood, dan blijf je dood. We kijken enorm uit naar de game, maar het constante uitstellen en geen duidelijke releasedatum stemmen ons minder hoopvol. Maar die graphics blijven ons prikkelen...

73. Zero Time Dilemma
Ontwikkelaar: Aksys Games | Releasedatum: 2016
Platform(s): 3DS, PS Vita

De Zero Escape-serie mag zich gerust de meest populaire reeks van visual novels noemen. In deze games wordt er aan de hand van een intrigerend verhaal vol bizarre twists. Consistent in de games is de opzet waarin een stel vreemden met elkaar opgesloten zitten in een afgesloten ruimte. Om te ontsnappen moeten ze deelnemen aan een ziek spelletje van de bedenker. Het derde deel belooft spelers nog meer ethische en morele dilemma’s voor te schotelen. Hoeveel van je eigen menselijkheid ben je bereid te offeren voor je eigen vrijheid?

72. Eitr
Ontwikkelaar: Eneme Entertainment | Releasedatum: 2016
Platform(s): pc, PS4


Geïnspireerd door Noorse mythologie en Dark Souls is Eitr een indiegame om in de gaten te houden. De stoere krijgster die het in dit spel opneemt tegen hordes monsters, wezens en mythologische figuren reist in Eitr af naar de negen verschillende wereld waarin de antwoorden waarna ze opzoek is schuilen. De duistere stijl gecombineerd met de gedetailleerde pixels waaruit de wereld is opgebouwd beloven veel goeds voor deze game.

71. Thimbleweed Park
Ontwikkelaar: Terrible Toybox | Releasedatum: juni 2016
Platform(s): pc, Mac


Een nieuwe point’n click-game van één van de geestelijke vaders van het genre is genoeg om voor veel oudere gamers de aandacht te trekken. Thimbleweed Park is namelijk niet zomaar een projectje. Ontwikkeld door Ron Gilbert en Gary Winnick is dit een adventuregame in (grafische) stijl, maar ook in gameplay. De twee detectives die de hoofdrol spelen in het komische verhaal geinspireerd door The X-Files en Twin Peaks, kunnen met behulp van een lijst werkwoorden de interactie met hun omgeving aangaan. Met dit ouderwetse gegeven alleen al weet Thimbleweed Park interesse te wekken, maar het zijn vooral de grote namen die het vertrouwen geven dat dit een vertrouwd goede point’n click adventure gaat worden.

Kom morgen terug op Gamer.nl voor de nummers 70 tot en met 41 uit de Top 100 van 2016!

De Top 100 van 2016 is samengesteld en geschreven door de complete Gamer.nl-redactie. De bijbehorende video is geschreven door Erik Nusselder, ingesproken door Eric van Horssen en gemonteerd door het Reshift videoteam. De teksten zijn geschreven door Thijs Barnhard, Gijs Scheltens, David Kers en Arthur van Vliet.

Bron: null

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Nummers 90 t/m 81
 3. Nummers 80 t/m 71

Dit artikel delen:

Lees meer

Video: De Top 100 van 2016 - Aflevering 1: 100 t/m 71 De regels voor de Top 100 van 2016 en missende titels
11

Reacties op: De Top 100 van 2016 - Aflevering 1: 100 t/m 71

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Mr. Harrow

  • 27 december 2015 13:50
  Ben eigenlijk wel benieuwd naar Drift Stage. Lijkt me wel leuk om de Vita te spelen. Van de serie Zero Time Dilemma heb ik nog nooit gehoord, maar ook deze zal ik in de gaten gaan houden. Stel dat het mij echt wat lijkt, dan zal ik tegen die tijd wel kijken of de 3DS of de Vita versie beter is.
  Is me even ontgaan dat er weer een nieuwe Sniper komt. Is echter nog geen must-buy voor mij. Net als alle jrpg's. Vind ik ook interessant, maar als er tegen die tijd teveel uitkomt, dan zal ik ze misschien toch laten liggen. Moet ook nog de tijd hebben om alles te spelen :)
  Wel weer een mooie lijst. Ik ben benieuwd naar het vervolg morgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 27 december 2015 14:17
  Dit wordt het jaar van Paradox, met Hearts of Iron 4 en Stellaris.

  Eitr en The Solus Project zien er ook vet uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 27 december 2015 15:53
  @Baukereg 2016 wordt best wel een goed gaming jaar. 2 toppers van paradox inderdaad. En wellicht 1-2-3 expansions eu4. Kijk er naar uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Adebisi

  • 27 december 2015 17:25
  @Baukereg

  Inderdaad, dat zijn wel een paar spellen om naar uit te kijken.
  Kingdom Come lijkt me ook erg leuk. Ben wel benieuwd naar de rest van de top 100 nu
  HoI 4 en Kingdom Come al langsgeweest zijn

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 27 december 2015 15:26
  Voorlopig hou ik me geld in me zak wat betreft 100 t/m 71 :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DunkieXL

  • 27 december 2015 16:25
  In het stukje van nr:84. Kingdom Come: Deliverance staat het volgende:

  " ondanks de bugs die de vroege alfas plaagden" Maar daar is de alfa toch voor?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 27 december 2015 20:03
  Ik ook, grotendeels troep deze titels

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vriess

  • 27 december 2015 20:35
  Ben bang dat de ontwikkelaars van Kingdom Come: Deliverance een beetje te ambitieus zijn en hun beloftes niet waar zal maken. Hij was al over zijn Kickstarter doel heen, dus ik heb besloten om de kat uit de boom te kijken.

  Below is weer een voorbeeld van een titel die veel te vroeg is aangekondigd. De meeste mensen zijn die titel al weer vergeten en we hebben de laatste twee jaar onze dosis rogue-like titels wel gehad. Ben toch benieuwd.

  Hellblade belooft echt een unieke titel te worden. De sfeer, het verhaal, het visuele aspect en vooral het psychische element lijken me echt heel bijzonder.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hellraidermike

  • 27 december 2015 21:14
  Dit word het jaar van star citizen, als die niet op 1 staat. Dan weet ik het ook niet meer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aquemini

  • 27 december 2015 21:36
  Staat voor mij niet echt wat tussen waar ik warm van wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Timmerito

  • 29 december 2015 13:51
  Typfoutje bij nummer 99, staat multiplaye inplaats van multiplayer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.