Achtergrond

De Top 100 van 2016 - Aflevering 1: 100 t/m 71

Het startschot!

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

90. Californium
Ontwikkelaar: Darjeeling en Nova Productions | Releasedatum: 2016
Platform(s): pc


Californium’s opvallende grafische stijl is het werk van de Franse illustrator Olivier Bonhomme. Het is niet het enige indrukwekkende onderdeel van dit spel, waarin de speler de rol aanneemt van een paranoide schrijver. Die auteur heet in de game Elvin Green, maar zijn naam had net zo goed Philip K. Dick kunnen zijn. Die ideeën en visies die deze echte schrijver plaagde dienen als het uitgangspunt van deze game, waarin de wereld om Green steeds meer uit elkaar begint te vallen. Wat echt is en wat niet wordt in de wereld van Californium alleen maar onduidelijker.

89. Project Setsuna
Ontwikkelaar: Square Enix | Releasedatum: 2016
Platform(s): PS4, PS Vita


Japanse rpg’s van Square Enix die niet Final Fantasy of Dragon Quest heten zijn ook vaak de moeite waard om in de gaten te houden. Dat kan ook gezegd worden van Project Setsuna, een game die met zijn active vechtsystem meteen al doet denken aan de betere Final Fantasy’s en Chrono Trigger. Het spel speelt zich af in een wereld die in de greep is van een eeuwige winter en waar een mysterieuze huurling het meisje Setsuna moet beschermen zodat ze geofferd kan worden om de demonen van de wereld tevreden te houden.

88. Ark: Survival Evolved
Ontwikkelaar: Studio Wildcard | Releasedatum: juni 2016
Platform(s): Pc, Mac, PS4, XOne


Gestrand op een mysterieuze eiland en poedelnaakt. Iedere speler in Ark: Survival Evolved, dat momenteel via Early Access speelbaar is, begint op deze manier aan zijn of haar avontuur op Ark. Prehistorische monsters maken deze plek nog een stukje gevaarlijker. Overleven is het doel en daarvoor moet er niet alleen een veilige plek gebouwd worden, maar moeten wilde beesten zoals dinosauriers afgericht worden zodat ze als voertuig gebruikt kunnen worden. Met een online structuur die doet denken aan Minecraft is Ark: Surival Evolved een game die volgend jaar met gemak complete vriendengroepen kan vermaken.

87. Trackmania Turbo
Ontwikkelaar: Nadeo | Releasedatum: begin 2016
Platform(s): pc, PS4, XOne


Trackmania Turbo moet de definitieve versie van de langlopende raceserie worden. Dat is vooral te danken aan de uitgebreide editor die spelers gemakkelijk zelf een circuit vol haarspeldbochten, loopings en afdalingen laat maken. De voorraad parkours is haast oneindig omdat de game met een paar drukken op de knop compleet willekeurig gegenereerde banen in elkaar zet. Met ondersteuning voor splitscreen en een speciale speelstand waarin twee spelers dezelfde wagen besturen is Trackmania Turbo hard op weg om een gegarandeerd succes op feestjes te worden.

86. LawBreakers
Ontwikkelaar: Boss Key Productions | Releasedatum: 2016
Platform(s): pc


De nieuwe game van sterontwikkelaar Cliff Bleszinski moet een free-to-play arena shooter worden. Het spel lijkt daarmee vooral voor te willen bouwen op het werk van Unreal Tournament, de serie waar Bleszinski zijn carrière vorm mee gaf. LawBreakers, dat eerder bekend stond als project BlueStreak, is op moment van schrijven nog behoorlijk geheimzinnig. Wel is duidelijk dat het spel draait om teams van criminelen en agenten die het met veel geld en geschiet tegen elkaar opnemen in gedetailleerde en sfeervolle arena’s.

85. EverQuest Next
Ontwikkelaar: Daybreak Game Company | Releasedatum: 2016
Platform(s): pc, PS4


Dit nieuwe deel in de legendarische serie van mmorpgs is geen vervolg of prequel, maar speelt zich af in een parallelle fantasiewereld. Hoewel Next uiteindelijk moet gaan bestaan uit twee onderdelen - een typische mmo met quests en Landmark, waarin spelers zelf complete werelden kunnen maken - is het lot van dat laatste onderdeel niet helemaal duidelijk. Ontwikkelaar Daybreak gaf deze zomer aan zich vooral op het quest-gedeelte van de game te gaan richten. Niet zo gek, want de wereld van Norrath is onder veel gamers nog steeds geliefd. Dat de game uiteindelijk virtual reality-ondersteuning via Oculus Rift gaat krijgen staat wel al zo goed als vast.

84. Kingdom Come: Deliverance
Ontwikkelaar: Warhorse Studios | Releasedatum: zomer 2016
Platform(s): pc, Mac, Linux, PS4, XOne


Geen draken of orcs, maar historische gebeurtenissen uit de 15e eeuw bepalen het verloop van deze middeleeuwse game. Aangezien je keuzes en acties invloed hebben op de spelwereld, ben je desondanks in staat om de geschiedenis toch een beetje naar je eigen hand te zetten. In plaats van focus op fantasy is de game hyperrealistisch. Je houdt dan ook niet zomaar even een gevecht met een paar ridders, maar moet écht leren zwaardvechten. De pers struikelt over elkaar om het spel de hemel in te prijzen, ondanks de bugs die de vroege alfas plaagden. Dit zou wel eens één van de meest epische games die ooit is gestart op Kickstarter kunnen worden, als de beloftes worden waargemaakt natuurlijk.

83. Battleborn
Ontwikkelaar: Gearbox Software | Releasedatum: 3 mei 2016
Platform(s): pc, PS4, XOne


Battleborn is een first-person shooter in de stijl van games als League of Legends en DOTA. Spelers beginnen iedere ronde in de arena op hetzelfde niveau. Het is vervolgens de kunst om door computergestuurde tegenstanders te verslaan in level te stijgen en meer vaardigheden vrij te spelen. Door de verschillende types speelbare personages zijn er tal van strategische combinaties mogelijk die iedere speelstijl moeten kunnen vermaken. Voor spelers die liever alleen te werk gaan is er, vrij uniek voor het genre, ook een singleplayer waarin de computer de rol van de andere spelers overneemt.

82. Amplitude
Ontwikkelaar: Harmonix | Releasedatum: januari 2016
Platform(s): PS3, PS4


Er moest een Kickstarter aan te pas komen om het langverwachte vervolg op Amplitude mogelijk te maken. In deze muziekgame zonder plastic instrumenten zweef je over verschillende banen die stuk voor stuk andere onderdelen van hetzelfde nummer voorstellen. Om de muziek zo goed mogelijk te laten klinken is het de bedoeling om alle ritmes evenveel aandacht te geven. Verschillende power-ups helpen daar een handje bij, maar uiteindelijk draait het in Amplitude vooral om een goed gevoel voor ritme en vlugge vingers.

81. Tekken 7
Ontwikkelaar: Bandai Namco Entertainment | Releasedatum: 2016
Platform(s): PS4


De langlopende fightingreeks Tekken maakt met het zevende deel een grote stap. De game gaat namelijk ondersteuning krijgen voor PlayStation VR, waardoor de bonte cast van speelbare vechters nog beter tot hun recht moet komen. Tekken 7 introduceert bovendien een aantal nieuwe onderdelen in de 1-op-1 gevechten. Zo zijn er extra sterke, vrij te spelen aanvallen in de vorm van Rage Art en kunnen spelers met behulp van Power Crush kunnen de vechters aan blijven vallen terwijl ze zelf klappen ontvangen. De verhaallijn is door zijn soap-achtige kwaliteit een geheel terechte guilty pleasure voor veel spelers en wordt volgens de makers een stuk duisterder dan zijn voorgangers. Dat belooft veel goeds voor de vetes tussen de hoofdpersonages die in dit zevende deel ongetwijfeld uitgevochten gaan worden.

Bron: null

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Nummers 90 t/m 81
 3. Nummers 80 t/m 71

Dit artikel delen:

Lees meer

Video: De Top 100 van 2016 - Aflevering 1: 100 t/m 71 De regels voor de Top 100 van 2016 en missende titels
11

Reacties op: De Top 100 van 2016 - Aflevering 1: 100 t/m 71

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Mr. Harrow

  • 27 december 2015 13:50
  Ben eigenlijk wel benieuwd naar Drift Stage. Lijkt me wel leuk om de Vita te spelen. Van de serie Zero Time Dilemma heb ik nog nooit gehoord, maar ook deze zal ik in de gaten gaan houden. Stel dat het mij echt wat lijkt, dan zal ik tegen die tijd wel kijken of de 3DS of de Vita versie beter is.
  Is me even ontgaan dat er weer een nieuwe Sniper komt. Is echter nog geen must-buy voor mij. Net als alle jrpg's. Vind ik ook interessant, maar als er tegen die tijd teveel uitkomt, dan zal ik ze misschien toch laten liggen. Moet ook nog de tijd hebben om alles te spelen :)
  Wel weer een mooie lijst. Ik ben benieuwd naar het vervolg morgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 27 december 2015 14:17
  Dit wordt het jaar van Paradox, met Hearts of Iron 4 en Stellaris.

  Eitr en The Solus Project zien er ook vet uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 27 december 2015 15:53
  @Baukereg 2016 wordt best wel een goed gaming jaar. 2 toppers van paradox inderdaad. En wellicht 1-2-3 expansions eu4. Kijk er naar uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Adebisi

  • 27 december 2015 17:25
  @Baukereg

  Inderdaad, dat zijn wel een paar spellen om naar uit te kijken.
  Kingdom Come lijkt me ook erg leuk. Ben wel benieuwd naar de rest van de top 100 nu
  HoI 4 en Kingdom Come al langsgeweest zijn

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 27 december 2015 15:26
  Voorlopig hou ik me geld in me zak wat betreft 100 t/m 71 :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DunkieXL

  • 27 december 2015 16:25
  In het stukje van nr:84. Kingdom Come: Deliverance staat het volgende:

  " ondanks de bugs die de vroege alfas plaagden" Maar daar is de alfa toch voor?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 27 december 2015 20:03
  Ik ook, grotendeels troep deze titels

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vriess

  • 27 december 2015 20:35
  Ben bang dat de ontwikkelaars van Kingdom Come: Deliverance een beetje te ambitieus zijn en hun beloftes niet waar zal maken. Hij was al over zijn Kickstarter doel heen, dus ik heb besloten om de kat uit de boom te kijken.

  Below is weer een voorbeeld van een titel die veel te vroeg is aangekondigd. De meeste mensen zijn die titel al weer vergeten en we hebben de laatste twee jaar onze dosis rogue-like titels wel gehad. Ben toch benieuwd.

  Hellblade belooft echt een unieke titel te worden. De sfeer, het verhaal, het visuele aspect en vooral het psychische element lijken me echt heel bijzonder.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hellraidermike

  • 27 december 2015 21:14
  Dit word het jaar van star citizen, als die niet op 1 staat. Dan weet ik het ook niet meer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aquemini

  • 27 december 2015 21:36
  Staat voor mij niet echt wat tussen waar ik warm van wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Timmerito

  • 29 december 2015 13:51
  Typfoutje bij nummer 99, staat multiplaye inplaats van multiplayer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.