Achtergrond

De Top 100 van 2016 - Aflevering 1: 100 t/m 71

Het startschot!

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
De komende vijf dagen kijken we zoals elk jaar vooruit: van welke games die in 2016 verschijnen verwachten we het meest? Onze verwachtingen worden elke dag in tekst en video uit de doeken gedaan. Op oudejaarsdag krijg je de tien meest veelbelovende games van 2016 voorgeschoteld. Maar we beginnen vandaag met de nummers 100 tot en met 71!

100. Drift Stage
Ontwikkelaar: Super System Softworks | Releasedatum: 2016
Platform(s): pc, Mac, Linux, PS4, Vita


Racegames zijn in de loop der jaren steeds meer op elkaar gaan lijken. Drift Stage, een project dat begin 2015 succesvol gefinancierd werd op Kickstarter, gaat daar echter verandering in brengen. Met flitsende neon-kleuren, OutRun-achtige drifts en een grafische stijl die nog het meeste doet denken aan de logge sprites uit het SNES-tijdperk, voelt Drift Stage als een flitsende ouderwetse wending voor het genre.

Drift Stage

99. Metroid Prime: Federation Force
Ontwikkelaar: Next-Level | Releasedatum: 2016
Platform(s): 3DS


Na jaren wachten op een nieuw deel is Metroid Prime: Federation Force misschien niet de Metroid-game waar fans op zitten te wachten. Federation Force zet je samen met drie andere spelers in de schoenen van soldaten die het universum een stukje veiliger dienen te maken. Met de typische Metroidformule hebben modi zoals Blast Ball weinig te maken, maar in dit multiplaye avontuur maakt heldin Samus Aran waarschijnlijk toch nog een kleine verschijning.

Metroid Prime Federation Force

98. Fortnite
Ontwikkelaar: Epic Games | Releasedatum: 2016
Platform(s): pc, Mac

Even leek het er op dat Epic Games, bekend van titels als Unreal Tournament en Gears of War, het maken van spellen had gestaakt. Fortnite moet de game worden die de ontwikkelaar - die vooral bekend staat om zijn engines - weer op de kaart zet. Fortnite is een co-op game waarin het draait om het bouwen van een fort. Iedere nacht komen er namelijk monsters naar buiten die het op de spelers gemunt hebben. De wisselwerking tussen de overduidelijk op Minecraft geinspireerde bouw-gameplay en de actievolle nachten die weer wat meer weg hebben van Left 4 Dead maken Fortnite’s unieke opzet meteen duidelijk.

97. Alienation
Ontwikkelaar: Housemarque | Releasedatum: 2016
Platform(s): PS4


Alienation is een spiritueel vervolg op Dead Nation, een soortgelijke twin-stick shooter van de in dit genre gespecialiseerde ontwikkelaar Housemarque. De ondoden zijn vervangen voor buitenaardse wezens die zo mogelijk nog gevaarlijker en moordlustiger zijn. Als speler neem je een personage onder de knoppen die vuur met vuur moet bestrijden. Met veel wapengeweld, flitsende actie en omgevingen waarvan net zoals het buitenaardse gespuis weinig van overblijft maken van Alienation een ideale co-op game. Spelers kunnen op ieder moment het spel inspringen en verlaten om een andere speler uit de brand te helpen.

Alienation

96. Limit Theory
Ontwikkelaar: Procedural Reality | Releasedatum: 2016
Platform(s): pc


Met behulp van een succesvolle Kickstarter werd de ontwikkeling van Limit Theory gefinancierd. De game draait om een volledig willekeurig gegenereerd universum die spelers naar hartelust kunnen verkennen. Vrijwel alles in dit spel moet per speler compleet anders opgebouwd zijn. Iedere planeet, ruimteschip en sterrenstelsel heeft daardoor een andere opbouw. De ontwikkelaar belooft bovendien dat het uiteindelijke universum zo oneindig is, dat geen enkele speler ooit alles zou kunnen verkennen. Mooie beloftes die gezien de moeizame ontwikkeling van de game misschien met een korreltje zout genomen moeten worden.

95. Anamophine
Ontwikkelaar: Artifact 5 | Releasedatum: 2016
Platform(s): pc


Anamophine is niet bang om het kunstzinnig aan te pakken. In deze surrealistische adventure is niets wat het lijkt en veranderen de acties van de speler op onduidelijke en ongeziene wijze de wereld. Dat klinkt vaag en abstract en dat is precies waar Anamophine op uit is. Door deze illusie van perspectief wordt er bovendien een reis gemaakt door de geest van een persoon die niet helemaal in orde is. Wat dat precies zegt over de dingen die de speler gaat zien tijdens het spelen van de game en hoe die ervaring voor iedereen uiteindelijk anders is, vormt misschien wel het meest interessante onderdeel van Anamophine.

94. Final Fantasy Explorers
Ontwikkelaar: Square Enix | Releasedatum: 29 januari 2016
Platform(s): 3DS


Final Fantasy Explorers is de zoveelste Final Fantasy die de aanwezige nostalgie handig weet te benutten. In deze game ga je met je party, bestaande uit verschillende typische Final Fantasy-personages, op bezoek bij bekende locaties uit de hoofddelen. Bekende vijanden en iconische aanvallen maken het nostalgiepakket compleet, waardoor het op het eerste gezicht vooral lijkt alsof Final Fantasy Explorers alleen is gemaakt voor een vaste schare fans. Toch zou de Monster Hunter-achtige gameplay en het uitgebreide questsysteem nog wel eens wat nieuwe spelers kunnen aantrekken.

Final Fantasy Explorers

93. Hearts of Iron 4
Ontwikkelaar: Paradox Development | Releasedatum: 2016
Platform(s): pc, Linux, Mac


IJzersterke strategiegames voelen zich al jaren als een vis in het water op pc en als het over zulke games gaat hoort een serie zoals Hearts of Iron daar zeker bij. De vierde game in de langlopende serie draait om conflicten uit de Tweede Wereldoorlog waarin spelers de nodige beproefde strategieën moeten toepassen om Europa te redden. Dat doet Hearts of Iron 4 met behulp talloze details. Veel elementen zijn daarbij gestroomlijnd, zonder de tactische diepgang daarbij uit het oog te verliezen.

Hearts of Iron IV

92. Necropolis
Ontwikkelaar: Hairebread Schemes | Releasedatum: 2016
Platform(s): pc


In het dodenrijk van een gigantische graftombe moeten spelers in Necropolis zien te overleven. Dat is niet gemakkelijk, want dode avonturiers, kwaadaardige priesters en ander gespuis uit het hiernamaals hebben het gemunt op het hoofdpersonage die in deze actie-rpg alleen door middel van het oplossen van puzzels en het verslaan van vijanden kan ontsnappen. Wat actie betreft doet de game nog het meeste denken aan Dark Souls, maar het constant veranderende labyrinth lijkt vrijwel direct geinspireerd te zijn door Spelunky. Met twee van zulke inspiratiebronnen maakt Necropolis zich onmiddellijk een game om in de gaten te houden.

91. Edge of Nowhere
Ontwikkelaar: Insomniac Games | Releasedatum: 2016
Platform(s): pc


De Oculus Rift heeft met Edge of Nowhere één van zijn meest interessante exclusieve games te pakken. In deze third-person adventure draait het om overleven tijdens een mislukte expeditie in de sneeuw waarin het onverwachte om iedere hoek loert. Gezien de H.P Lovecraft-achtige wezens die zich in deze wereld schuil houden is dat niet zo gek. Daarmee lijkt Edge of Nowhere vooral een actie-adventure te worden in de stijl van games zoals Uncharted, waarin de ene setpiece de andere in sneltreinvaart opvolgt. Dat virtual reality tot nu toe uitermate geschikt is gebleken als simulatiemiddel van een achtbaan maakt ons alleen maar enthousiaster voor het spektakel dat Edge of Nowhere wil gaan bieden.

Bron: null

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Nummers 90 t/m 81
 3. Nummers 80 t/m 71

Dit artikel delen:

Lees meer

Video: De Top 100 van 2016 - Aflevering 1: 100 t/m 71 De regels voor de Top 100 van 2016 en missende titels
11

Reacties op: De Top 100 van 2016 - Aflevering 1: 100 t/m 71

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Mr. Harrow

  • 27 december 2015 13:50
  Ben eigenlijk wel benieuwd naar Drift Stage. Lijkt me wel leuk om de Vita te spelen. Van de serie Zero Time Dilemma heb ik nog nooit gehoord, maar ook deze zal ik in de gaten gaan houden. Stel dat het mij echt wat lijkt, dan zal ik tegen die tijd wel kijken of de 3DS of de Vita versie beter is.
  Is me even ontgaan dat er weer een nieuwe Sniper komt. Is echter nog geen must-buy voor mij. Net als alle jrpg's. Vind ik ook interessant, maar als er tegen die tijd teveel uitkomt, dan zal ik ze misschien toch laten liggen. Moet ook nog de tijd hebben om alles te spelen :)
  Wel weer een mooie lijst. Ik ben benieuwd naar het vervolg morgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 27 december 2015 14:17
  Dit wordt het jaar van Paradox, met Hearts of Iron 4 en Stellaris.

  Eitr en The Solus Project zien er ook vet uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 27 december 2015 15:53
  @Baukereg 2016 wordt best wel een goed gaming jaar. 2 toppers van paradox inderdaad. En wellicht 1-2-3 expansions eu4. Kijk er naar uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Adebisi

  • 27 december 2015 17:25
  @Baukereg

  Inderdaad, dat zijn wel een paar spellen om naar uit te kijken.
  Kingdom Come lijkt me ook erg leuk. Ben wel benieuwd naar de rest van de top 100 nu
  HoI 4 en Kingdom Come al langsgeweest zijn

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 27 december 2015 15:26
  Voorlopig hou ik me geld in me zak wat betreft 100 t/m 71 :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DunkieXL

  • 27 december 2015 16:25
  In het stukje van nr:84. Kingdom Come: Deliverance staat het volgende:

  " ondanks de bugs die de vroege alfas plaagden" Maar daar is de alfa toch voor?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 27 december 2015 20:03
  Ik ook, grotendeels troep deze titels

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vriess

  • 27 december 2015 20:35
  Ben bang dat de ontwikkelaars van Kingdom Come: Deliverance een beetje te ambitieus zijn en hun beloftes niet waar zal maken. Hij was al over zijn Kickstarter doel heen, dus ik heb besloten om de kat uit de boom te kijken.

  Below is weer een voorbeeld van een titel die veel te vroeg is aangekondigd. De meeste mensen zijn die titel al weer vergeten en we hebben de laatste twee jaar onze dosis rogue-like titels wel gehad. Ben toch benieuwd.

  Hellblade belooft echt een unieke titel te worden. De sfeer, het verhaal, het visuele aspect en vooral het psychische element lijken me echt heel bijzonder.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hellraidermike

  • 27 december 2015 21:14
  Dit word het jaar van star citizen, als die niet op 1 staat. Dan weet ik het ook niet meer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aquemini

  • 27 december 2015 21:36
  Staat voor mij niet echt wat tussen waar ik warm van wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Timmerito

  • 29 december 2015 13:51
  Typfoutje bij nummer 99, staat multiplaye inplaats van multiplayer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.