Achtergrond
Wii

De 10 beste Wii-games

Tien spellen die het succes verklaren

Geschreven door Thijs Barnhard op

Na het commercieel gezien matige succes van de Nintendo 64 en de GameCube had Nintendo weer een klapper nodig. De Wii was dat en nog heel veel meer. Ook de vaak gezochte groep van non-gamers of meer casual spelers was van het apparaat gecharmeerd. Deze massa wist van de Wii een waar fenomeen te maken. Het was namelijk niet alleen de makkelijk te begrijpen bewegingsbesturing, maar ook het grote aantal geweldige games die het succes van deze console verklaren. De redactie van Gamer.nl heeft tien games gekozen die samen het beste van de Wii weerspiegelen.

Super Mario Galaxy

Kijk naar Super Mario Galaxy in actie en je ziet niets minder dan pure Nintendo-magie. Deze zoveelste platformer van de goedgemutste loodgieter in de hoofdrol brengt hem naar de verste uithoeken van zijn sterrenstelsel, waar ieder level bestaat uit kleine planeten die rondzweven in de ruimte en ieder zo hun eigen zwaartekracht en karakteristieken hebben. Mario doorkruist ieder sterrenstelsel via plezierig platformen, zoals alleen dat Nintendo kan maken. Het gebruik van de unieke functies van de Wii is minimaal, maar slim bedacht. Door de controller te schudden doet Mario een snelle draai-aanval. Super Mario Galaxy heeft het vooral druk met het voorschotelen van nieuwe frisse ideeën die je in de meeste gevallen maar een enkele keer tegenkomt. De niet minder dan fantastische soundtrack is de zon waar Mario Galaxy met zichtbaar plezier omheen draait.

Lees de Gamer.nl-recensie van Super Mario Galaxy

Xenoblade Chronicles

Aan grootschalige Japanse rpg’s ontbrak het in de vorige generatie van consoles een beetje. De Wii deed dit genre gelukkig eer aan en Xenoblade Chronicles was wat dat betreft het absolute hoogtepunt. De wereld in deze game bestaat uit twee giganten die na een lange strijd in een eeuwige worsteling vaststaan. De hoofdpersonages die meer over deze wereld te weten komen zijn misschien niet de meest originele figuren die je ooit bent tegengekomen in een jrpg, maar de over-de-top accenten in de voice-acting maken veel van het herkenbare verhaal goed. De mmo-achtige combat in Xenoblade is niet voor iedereen weggelegd, maar de game speelt zich af op zo’n gigantische schaal en heeft zo’n fijne soundtrack dat dat best iets is om je overheen te zetten.

Lees de Gamer.nl-recensie van Xenoblade Chronicels

Metroid Prime Trilogy

Door de Metroid Prime-trilogie aan deze lijst toe te voegen spelen we een klein beetje vals. Alleen het derde deel verscheen namelijk exclusief voor de Wii, maar laat dat nou ook net een game zijn die zit inbegrepen in deze collectie. De eerste twee Prime’s hebben de niets minder dan geweldige bewegingsbesturing van Corruption meegekregen en dat werkt

eigenlijk probleemloos bij games die hier niet voor zijn gemaakt. Wat resteert zijn drie van de misschien wel beste games ooit gemaakt waarin je in ieder nieuw deel een zo goed als verlaten planeet steeds verder verkent en door nieuwe vaardigheden steeds meer onbereikbare gebieden kunt bezoeken. De overzetting van Metroid van 2D naar 3D was al fantastisch, maar op de Wii komt het in de buurt van perfectie.

Lees de Gamer.nl-recensie van Metroid Prime Trilogy

Donkey Kong Country Returns

Na aan drie uitstekende Metroid Prime-games gewerkt te hebben was het een behoorlijke verrassing toen duidelijk werd dat Retro Studios verantwoordelijk was voor een geheel nieuwe Donkey Kong Country-game. Met het talent achter deze studio was het natuurlijk wel te verwachten dat ook deze game bijzonder goed begreep wat er zo goed was aan die oude titels. Donkey Kong en Diddy Kong nemen het deze keer op tegen de Tiki Tak Tribe die hun voorraad van bananen heeft gestolen. Die motivatie voor hun avontuur doet er verder niet zoveel toe, want Returns zit weer ouderwets vol met uitdagende levels. Ook de fantastische muziek van David Wise, die tevens verantwoordelijk was voor de legendarische deuntjes uit de vorige games, is noemenswaardig. Een betere comeback ga je op de Wii niet vinden.

Lees de Gamer.nl-recensie van Donkey Kong Country Returns

The Legend of Zelda: Skyward Sword

Met Twilight Princess kregen gamers al een klein voorproefje van hoe een Zelda op de Wii zou kunnen werken. Door Wii Motion Plus te gebruiken worden de bewegingen van de controller - die in Skyward Sword onder andere als zwaard functioneert - bijna een op een overgezet. Dat geeft de speler zoveel precisie dat wild in de rondte zwaaien geen goed idee is om een zwaardgevecht te winnen. Met gebieden die functioneren als grote aaneengesloten dungeons, creatieve nieuwe items zoals een zweep en een op afstand bestuurbare vliegende scarabee, wordt de bewegingsbesturing nog verder uitgebuit. De muziek is weer van ouderwets hoog niveau en de pastelkleurige graphics zorgen ervoor dat Skyward Sword wat stijl betreft op een prettige manier tussen The Wind Waker en Twilight Princess in zit. De beste Zelda ooit is het misschien niet, maar dankzij de unieke besturing en de uitstekende dungeons gooit deze Zelda hoge ogen in deze lijst.

Lees de Gamer.nl-recensie van The Legend of Zelda: Skyward Sword

Zack & Wiki: Quest for Barbaros’ Treasure

Genres waar heel lang niets meer van vernomen werd kregen op de Wii ineens een tweede leven. Zack & Wiki: Quest for Barbaros’ Treasure is bijvoorbeeld een avonturengame in de stijl van de point & click-spellen van toen. De twee vrolijke hoofdfiguren moeten in de ene

na de andere kleurrijke en gedetailleerde omgeving puzzels oplossen die ze beetje bij beetje dichter bij de legendarische schat van Barbaros brengen. De Wii Remote maakt het zoeken naar de juiste klikbare voorwerpen in de omgevingen een heerlijk werkje, wat tevens onderstreept dat Zack & Wiki zo’n zeldzame game is die de unieke functies van Wii op een simpele en slimme manier gebruikt.

Lees de Gamer.nl-recensie van Zack & Wiki: Quest for Barbados' Treasure

Super Smash Bros. Brawl

Groot, groter, grootst. Super Smash Bros. Brawl neemt wat zijn voorgangers zo goed wist te maken en gooit er alleen maar schepjes bovenop. Meer vechtersbazen uit Nintendo’s rijke geschiedenis, meer arena’s, meer trofeeën, meer speelstanden en meer remixes van bekende deuntjes. Brawl is zo’n overweldigende game dat het ergens wel fijn is dat er een uitgebreide singleplayer is die je als steeds meer verschillende personages laat spelen. De beste Smash Bros is het door de wat zweverige personages en onnodige toevoegingen zoals struikelen niet, maar een grotere liefdesverklaring aan de games van Nintendo ga je op de Wii niet snel vinden.

Lees de Gamer.nl-recensie van Super Smash Bros. Brawl

Sin & Punishment Star Successor

De controller van de Wii maakt genres die aan de tijd verloren zijn gegaan weer fris. Geen wonder dus dat de on-rails shooter Sin & Punishment Star Successor zo fantastisch werkt met bewegingsbesturing. In het ene na het andere spectaculaire level vol vijanden vlieg, duik en ren je van de ene bizarre eindbaas naar de andere. De game draait vooral om het halen van highscores, maar alleen al om alle aanwezige waanzin te bekijken is Star Successor het spelen waard. Het verhaal is niet minder dan onzinnig en de dialogen zijn behoorlijk knullig, maar geen andere game gaat zo heerlijk los met gigantische shoot-outs en torenhoge eindbazen als Sin & Punishment.

Lees de Gamer.nl-recensie van Sin & Punishment: Successor of the Skies

Wii Sports Resort

De eerste Wii Sports was de game die de Wii op de kaart wist te zetten, maar het was Wii Sports Resort die de techniek van de console tot het uiterste wist te benutten. Sporten zoals golf en bowling maken in deze game gewoon hun terugkeer, maar de sporten die de show stelen zijn helemaal nieuw. Onder andere zwaardvechten, frisbeeën en racen op een waterscooter maken hun opwachtingen en dankzij de toevoeging van Wii Motion Plus is het allemaal net wat preciezer. Dat verschil is merkbaar in iedere individuele sport. Wii Sports Resort is daarmee een betere game dan de originele Wii Sports en vooral ook een heerlijk zomers tussendoortje.

Lees de Gamer.nl-recensie van Wii Sports Resort

Rhythm Heaven Fever

De Wii was altijd de console voor verzameling van kleine, korte spelletjes, maar Rhythm Heaven voegt er zijn eigen uniek ritme aan toe. Iedere minigame is een muzieknummer waarin je het ritme moet zien te herkennen. De omlijsting hierbij is altijd prettig gestoord. Een hond en een kat die vanuit twee vliegtuigen een potje badminton spelen, cheerleaders in de bibliotheek die lezers aanmoedigen en een interview met een worstelaar die op specifieke vragen moet knikken, zijn spierballen moet tonen of moet poseren. Rhythm Heaven Fever weet deze simpele spelletjes zo leuk te verpakken dat je terug blijft keren voor meer van zijn vrolijke ritme.

Deze lijst samenstellen was geen makkelijke klus. De volgende games vielen helaas net buiten de boot: Last Story, Boom Blox, Mario Kart Wii, The Legend of Zelda: Twilight Princess, New Super Mario Bros. Wii, Super Mario Galaxy 2 en No More Heroes.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Overleven in No Man’s Sky The Elder Scrolls: Legends (hands-on)
8

Reacties op: De 10 beste Wii-games

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  AllSeeingFish

  • 27 juli 2016 20:13
  Sin & Punishment: Successor of the Skies is zon kei goewde game die niet bekend is bij het grote publiek, heb zelf erg genoten van deze game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 29 juli 2016 01:56
  Was binnen 2 weken helemaal klaar met het zwiepen en zwaaien onzin en gelukkig deze onding op tijd voor een goede prijs kunnen doorverkopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mysticmaus

  • 29 juli 2016 11:14
  Skyword Sword beter dan Twilight Princess??? O__O , No way! , ik krijg nog nachtmerries van die vreselijke besturing om die loftwing recht te houden in de lucht / fatsoenlijk te vliegen , de enigste Zelda die ik na uitspelen nooit meer heb aangeraakt -__-

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AllSeeingFish

  • 29 juli 2016 12:28
  @Mysticmaus

  Ben zelf ook gestopt met Skyward Sword,Nintendo had de speler zelf de keus moeten geven tussen de controls.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 29 juli 2016 14:06
  Net even Sin and Punishment en Metroid Other M opgevist uit de budgetbak bij Bart Smit voor vijf euro 't stuk! Voor die prijs toch zonde om te laten liggen.. Dat zullen dan gelijk m'n allerlaatste aankopen voor de Wii geweest zijn, al gaan ze om af te spelen natuurlijk in de Wii U.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 29 juli 2016 15:50
  @clandestine666 Voor other M hadden ze je 50 euro terug moeten geven, want je gaat de schade die je van deze game oploopt zeer betreuren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 29 juli 2016 16:01
  Ik heb een love/hate relatie met de Wii. Het is een fantastisch apparaat met ongelovelijke onnauwkeurige kutcontrols.

  Gelukkig zijn mijn paar meest geliefde games (tatsenuko vs capcom , sin&punishment) gewoon te spelen met een fightstick en gewone controller.

  ik heb Sin & punishment uitgespeeld met mijn gamecube controller, een verademing.

  En idd, zoals enkele hierboven al vermelden.. skyward sword is totaal verprutst JUIST door de controls. Dit werd mij al duidelijk tijdens de live presentatie op de E3, toen Myamoto hilarisch afging on-stage omdat de controls niet werken in de live demo, en hij het flitslicht van de aanwezige pers de schuld gaf ;)

  Verder is de wii vooral een apparaat met heel veel baggergames en een handje vol parels, maar het beste eraan is te vinden in de Homebrew, het is ook mn fav. emulator console.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • coolharry

  • 31 juli 2016 13:17
  Ondanks dat hij op meerdere consoles uitkwam en als eerste op de gamecube, vind ik wel dat Resident Evil 4 in de lijst ontbreekt. Hoort in de top 3 van beste games op de wii en de besturing werkte hier juist erg goed.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.