10. Shenmue

Of je haat het, of je houdt ervan. Maar wat je er ook van vindt, Shenmue is in ieder geval één van de bekendste titels uit de relatief korte Dreamcast-geschiedenis. Het is het meesterwerk van Yu Suzuki, de man achter de Virtua Fighter-reeks. Hij wilde een game met een extreem ambitieuze open wereld maken, waarin het echte leven gesimuleerd wordt. De gameplay is daardoor ontzettend gevarieerd: je loopt rond in een Japanse stad en kan daar van alles ondernemen. Je praat met mensen, je speelt een enorme hoeveelheid minigames – zoals het rondrijden in een vorkheftruck, achtervolgt mensen door drukke straten of onderzoekt de stad op je eigen tempo. De ontwikkeling van de game was extreem duur en het had de grote hit voor de jonge console moeten worden, maar het spel flopt uiteindelijk jammerlijk.

9. Space Channel 5

In het Dreamcast-tijdperk heeft Sega er geen problemen mee om de meest vreemde Japanse games ook naar het westen te brengen. Een extreem voorbeeld daarvan is Space Channel 5, een ritme-game waarin je met een ruimtejournalist door het universum danst. Vijfhonderd jaar in de toekomst vechten tv-stations (nog steeds) met elkaar om de kijkcijfers en jij doet als Ulala verslag van mysterieuze kidnappings door aliens. Met funky danspasjes bevrijd je de gijzelaars en reken je ondertussen ook af met een hardnekkige concurrerende journalist. De gameplay is niets meer dan het indrukken van de juiste knoppen in het goede ritme, maar dan wel op de leukste manier denkbaar. Bizar genoeg is Michael Jackson ook een speelbaar personage!

8. Phantasy Star Online

Bijna niemand wist dat consoles ook met het internet konden worden verbonden, totdat Phantasy Star Online uitkwam. Met een supersnelle 56K-modem (!) zoek je je vrienden op in dit digitale paradijs. Gekoppeld met verslavende gameplay waarin je steeds weer door wilt spelen om betere voorwerpen te vinden, was PSO zijn tijd ver vooruit. Nog steeds dient de game als inspiratie voor huidige mmorpg's. Het spel werd helaas geteisterd door valsspelers. Dat deed echter niets af aan de magie van het online spelen via je console, verbonden met het internet, vanaf je comfortabele bank.

Phantasy Star Onlin

7. Grandia 2

Wat was het moeilijk voor Dreamcast-bezitters om de reclames voor Final Fantasy VII te moeten aanzien. Concurrent Sony had een perfecte rpg in handen, iets dat Sega-fans ook dolgraag wilden spelen. De pijn werd gelukkig enorm verzacht door het grandioze Grandia 2. De Japanse rpg blinkt uit door zijn oogverblindende, handgetekende graphics en een innovatief vechtsysteem. Hoewel je gewoon beurtelings een actie kiest uit een menu zoals bij Final Fantasy, heb je wel de ruimte om te bewegen en rond je vijand te lopen. Ook is timing erg belangrijk, omdat je de beurt van je tegenstander kunt annuleren door op het juiste moment toe te slaan. Het verhaal is misschien niet echt heel boeiend, maar de sfeer en de personages hebben een onuitwisbaar plekje veroverd in ons hart.

Grandia 2

6. Crazy Taxi

De Dreamcast staat erom bekend dat het apparaat het echte arcadegevoel naar je huiskamer brengt. Spellen die grote hits zijn in de speelhallen werden vrij snel naar de console gebracht. Daardoor waren vooral fighter-liefhebbers bij Sega aan het goede adres, maar ook vreemde games als Crazy Taxi kwamen buiten de arcade goed tot hun recht. Crazy Taxi is bovendien alles wat Sega-liefhebbers willen: een bizar idee met enorm verslavende gameplay. Je opdracht is om klanten zo snel mogelijk naar hun bestemming te brengen en dus scheur je als een maniak door de straten. Goede chauffeurs zijn trouwens niet alleen snel, maar voeren onderweg ook nog extreme stunts uit voor extra punten. De racer is niet echt iets dat je uren achter elkaar kan spelen, maar juist die korte sessies van extreem plezier geven je het echte gevoel van de speelhal.

5. Virtua Tennis

Door het arcadegevoel was de Dreamcast een erg sociale console, eentje die je het liefst samen met je vrienden bespeelde. Sportgames zijn daar natuurlijk uitermate geschikt voor en Virtua Tennis is misschien wel het beste voorbeeld. Het eerste deel in de serie is nagenoeg perfect en biedt spelers een realistisch potje tennis met echt bestaande spelers als Tim Henman en Tommy Haas. De gameplay is wellicht wat simplistisch, maar als je tegen je vrienden speelt raakt iedereen in een soort van tennis-trance. Ook in je eentje is de game uitstekend en maakt het zelfs een training waarin je doelwitten moet raken op de een of andere manier best spannend.

4. Power Stone

Als we het dan toch over games hebben die je samen met je vrienden wilt spelen, dan kunnen we Power Stone zeker niet overslaan. De fighter is dé party-game bij uitstek en biedt chaotische gevechten die in één adem genoemd kunnen worden met Smash Bros. Het was bovendien één van de weinige fighters op de console die zich in 3D afspeelt, hoe oververtegenwoordigd het genre op de Dreamcast ook is. De actie wordt extra adrenaline-opwekkend door de powerstones die in de arena's verschijnen. Wie drie van de stenen weet te verzamelen transformeert in een nog krachtigere strijder met speciale aanvallen die gehakt maken van je tegenstanders.

Power Stone

3. Skies of Arcadia

Eén van de meest opvallende aspecten van de Dreamcast was en is de VMU, een memory card met een schermpje erop dat je in je controller schuift. Meestal doet het alleen dienst om je bestanden op te bewaren, maar sommige games maken ook gebruik van het schermpje. In de rpg Skies of Arcadia gebruik je het bijvoorbeeld om te zien of er schatten dichtbij zijn. Het coolste is echter een soort mini-rpg die je op het apparaatje zelf kan spelen, zonder dat het spel aan staat. Dat maakt van je memory card opeens een draagbare spelcomputer. De rest van de game is trouwens ook fenomenaal, het perfecte voorbeeld van een goede Japanse rpg. Vooral het rondvliegen in een airship is prachtig, al werden we wel een beetje gek van de grote hoeveelheid willekeurige gevechten.

Skies of Arcadia

2. Jet Set Radio

Jet Set Radio was een revelatie. Het spel was vreemd, zag er raar uit en liet je gekke dingen doen. Het was onweerstaanbaar. Je speelt als een skater die een modern Tokyo wil ontdoen van rivaliserende bendes. Dat doe je niet door ze tot moes te stampen, maar door hun tags van de muur te halen en je eigen graffiti er overheen te spuiten. Alsof dat nog niet origineel genoeg is, maakte JSR in zijn eentje ook nog eens een hele nieuwe grafische stijl populair, namelijk de cel-shaded graphics zoals we die nog steeds terug zien in games als Borderlands. De soundtrack is bovendien fantastisch, met een soort elektrische mix tussen J-pop, hiphop en funk. Maar uiteindelijk is het de gameplay die het meeste indruk maakt: het is gewoon ontzettend lollig om door de stad te skaten en je boodschappen op de muren van wolkenkrabbers te spuiten.

1. SoulCalibur

Zeg je Dreamcast, dan zeg je SoulCalibur. De fighter was één van de launchgames van de console en was hét spel dat je gebruikte om je vrienden hun ogen uit te steken. We spreken over een tijd voordat de PlayStation 2 uitkwam en de eerste console van Sony al heel wat jaartjes oud was. SoulCalibur gaf je in die tijd het echte next-gen gevoel met spectaculaire graphics. Het is één van de weinige console-ports die er mooier uit weet te zien dan de originele arcade-versie. En het is een verdomd goed vechtspel, met een focus op wapens en de mogelijkheid om in acht richtingen te rennen, waardoor je veel meer bewegingsvrijheid hebt.

SoulCalibur

Een prachtige lijst die we met pijn in ons hart hebben gemaakt, want we hebben heel wat favorieten moeten schrappen. Zijn jullie het er mee eens, of hadden jullie toch parels als Sonic Adventure, San Francisco Rush, Marvel vs. Capcom 2 of Samba de Amigo meegenomen?