Achtergrond
New 3DS

Update: De 10 beste 3DS-games

Waar het beste uit elke serie samenkomt

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Wat zijn de beste games op de Nintendo 3DS? Gamer.nl zet de tien grootste toppers per platform op een rij en updatet de lijst eens in de zoveel tijd.

Dit artikel is geüpdatet op 7 februari 2017.

Waar de Wii U inmiddels bijna verleden tijd is, doet de 3DS het nog uitstekend. Zeker door de opleving van de Pokémon-serie, werd het apparaat nog vele keren verkocht in 2016. Natuurlijk zijn er veel meer games te spelen op Nintendo's handheld, dus maken we hier de balans op: welke games zijn het beste?

Pokémon Sun & Moon

Het kan ook niet anders dat deze game in de lijst staat. Deze uiterst vrolijke Pokémon-game lost een hoop van de ergernissen van de vorige games op, terwijl het ook een frisse wid doet waaien door de klassieke formule. De Alola-regio zorgt daarnaast voor een hele hoop interessante wesentjes, maar ook voor nieuwe vormen van Pokémon die iedereen kent. Sun & Moon bieden ook nog eens genoeg diepte en post-game content, waardoor je er blind een 3DS voor kunt kopen.

Lees de Pokémon Sun & Moon-recensie

Pokemon Sun en Moon

Dragon Quest VIII: Journey of the Cursed King

Dragon Quest VIII: Journey of the Cursed King kwam begin dit jaar uit op 3DS en is gelijk de beste versie van de voor velen klassieke RPG van de PlayStation 2. Doordat de game volledig is ingesproken door een goede cast en de visuals goed tot uiting komen op het scherm van de 3DS, is de game een stukje toegankelijker dan voorheen. Gelukkig blijven de tientallen uren aan turn-based RPG-gameplay net zo sterk als in 2005.

Super Smash Bros. for 3DS

Met Super Smah Bros. for 3DS heeft Nintendo het onmogelijke gedaan: een super chaotische console game uitbrengen op zakformaat. In principe is er weinig anders dan de Wii U-versie, behalve dat de game een totaal ander arsenaal aan stage biedt. Deze zijn zeer aantrekkelijk en extra leuk om te spelen in een aantal nieuwe modi, zoals de leuke Smash Run-modus. Toegegeven, soms wordt het wat onoverzichtelijk op het kleine scherm, maar het feit dat je een serie als deze op een handheld kunt spelen is al een hele prestatie.

Lees de Super Smash Bros. for 3DS-recensie

Fire Emblem Fates

Vlak voor de release van Fire Emblem: Awakenings dacht Nintendo er nog aan om te stoppen met de gehele serie. Gelukkig hebben ze de games niet opgegeven, want met Fates zet Intelligent Systems weer een uitstekende game neer. Ditmaal werden er twee games uitgebracht: Conquest en de toegankelijkere Birthright. Beide games hebben een ietwat ingewikkeld verhaal, waarin je de kant kiest van een van de koninkrijken. Waar Birthright een fantastische manier om kennis te maken met de verslavende strategische gameplay, biedt Conquest een flinke uitdaging voor de veteranen.

Lees de recensie van Fire Emblem: Fates

Fire Emblem Fates

Luigi's Mansion 2

Nintendo’s Jaar van Luigi betekende onder meer een langverwacht vervolg op Luigi’s Mansion, een van de launchtitels voor de GameCube. In Luigi’s Mansion 2 stuurt Professor E. Gadd de besnorde angsthaas op pad om meerdere panden spookvrij te maken. Nog altijd gewapend met een stofzuiger en een zaklantaarn trok Luigi weer ten strijde. Afgezien van een multiplayermodus lijkt Luigi’s Mansion 2 vooral veel op zijn voorganger, maar dat is alweer zo lang geleden dat we wel weer eens toe waren aan een potje ouderwets griezelen.

Lees de Gamer.nl-recensie van Luigi's Mansion 2

Monster Hunter: Generations

Het succes van Monster Hunter in Japan is ongeëvenaard, maar Capcom geeft niet op om de Westerse wereld ook te overtuigen van het jagen op gigantische monsters. Monster Hunter: Generations is qua verhaal niet de beste game uit de serie, maar Generations voegt wel een aantal sterke elementen toe. Zo heb je de nieuwe Arts en Styles, waarmee je je vijanden speciale abilities kunt geven om ze nog verder te personaliseren. Verder blijft monster jagen met vrienden een ontzettend leuke bezigheid, maar je hebt wel een New Nintendo 3DS met tweede analoge stick nodig om niet direct te worden opgegeten.

Lees de recensie van Monster Hunter: Generations

Phoenix Wright: Ace Attorney - Spirit of Justice

De nieuwe Phoenix Wright gooit onze advocaat met flitsend kapsel middenin een Oosterse cultuur, waarin zijn beroep verboden is en zaken worden afgehandeld door middel van een zeer dubieus rechtssysteem. Dit zorgt voor een aantal zeer interessante cases, waarvan er twee bedoeld zijn om de tijd op te vullen. Toch bevatten deze ook de onwijs sterke interacties en het diepgaande zaken waarbij spelers anders moeten denken dan normaal. Spirit of Justice is een rijk pakket aan content met een locatie die de inmiddels bekende serie fris doet aanvoelen.

Kirby: Planet Robobot

De roze bal van Nintendo staat altijd garant voor simpele, maar onwijs vermakelijke platform gameplay. Kirby: Planet Robobot gooit de boel enigszins over een andere boeg door een mechsuit te introduceren. Hiermee los je ingenieuze platform-puzzels op, maar maak je vooral gebruik van de nieuwe power-ups die je tot je beschikking krijgt. Planet Robobot is vrolijkheid alom en een zeer goede Kirby-game.

Lees de recensie van Kirby: Planet Robobot

Kirby Planet Robobot

The Legend of Zelda: A Link Between Worlds

Wat ons betreft maakt The Legend of Zelda: A Link Between Worlds korte metten met de eeuwige discussie welke Zelda de beste is. Wat op het eerste gezicht oogt als een ongeïnspireerd vervolg in de stijl van de SNES-klassieker A Link To The Past, ontpopt zich tot een fantastisch avontuur waarin je zelf bepaalt in welke volgorde je de briljant ontworpen kerkers speelt. Het transformeren in een muurschildering zorgt letterlijk voor een nieuwe dimensie van gameplay. Fantastische soundtrack? Check. Meeslepend verhaal? Check. Deze Zelda heeft het allemaal.

Lees de Gamer.nl-recensie van The Legend of Zelda: A Link Between Worlds

The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D

De laatste game in deze lijst is ook een Zelda. Weliswaar een port, maar wel een game die niet kan ontbreken. Na het succesvol overzetten van Ocarina of Time naar de handheld, biedt Majora's Mask toch een heel ander perspectief op de serie. De duistere kant van Hyrule is in geen latere Zelda meer zo goed naar voren gekomen en het aspect van de tijd die langzaam wegtikt geeft spelers nog steeds de zenuwen. Majora's Mask 3D is een klassieker en deze handheld-versie is momenteel de beste versie.

Lees de Majora's Mask 3d-recensie

Eervolle vermeldingen

Het samenstellen van een top tien betekent altijd dat er een aantal favorieten buiten de boot vallen. Deze willen we echter niet onbenoemd laten, zoals de fantastische platformers Super Mario 3D Land en Kirby Triple Deluxe. Ook hebben we ervoor gekozen om remakes als The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D, Xenoblade Chronicles 3D en Donkey Kong Country Returns 3D buiten beschouwing te laten om nieuwe games in de spotlight te zetten.

Ook liefhebbers van role-playing games zullen zich meer dan thuis voelen op 3DS met games als Bravely Default, Tales of the Abyss, Shin Megami Tensei: Devil Summoner Soul Hackers, Persona Q: Shadow of the Labyrinth en Rune Factory 4. Ook is de actie van Kid Icarus Uprising en het speurwerk in Phoenix Wright: Dual Destinies van harte aan te bevelen.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Update: De 10 beste Wii U-games Update: De 10 beste Vita-games
23

Reacties op: Update: De 10 beste 3DS-games

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • JaapGoose

  • 14 augustus 2015 14:51
  MH4U !! :D echt een briljant spel. Eindeloze mogelijkheden..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 14 augustus 2015 16:13
  persoonlijk beste 3ds games:
  10. thunderblade 3ds
  09. space harrier 3ds
  08. outrun 3ds
  07. fantasy zone 3ds
  06 .afterburner 3ds
  05. galaxy force II 3ds
  04. zen pinball 3ds
  03. kirby triple deluxe
  02. gunvolt


  TADADADADADA


  EN DE NUMMER 1 IS:


  01. Gunstar Heroes 3ds.

  serieus. de sega 3d remakes van 2d games zijn de beste reden om een 3ds te hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • GuanvanZoggel

  • 14 augustus 2015 17:56
  Hoe verder ik kwam in Gunvolt, hoe minder interessant ik vond dat hij werd. Jammer, maar desondanks wel veel lol aan beleefd!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Exalian

  • 6 januari 2016 15:44
  @casualkiller Zijn als die oude Sega games enkel in de eShop te koop, of ook als verzameling op cartridge zoals in Japan?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • serphilith

  • 14 augustus 2015 16:31
  Er zijn toch een redelijk aantal spellen die ik wel wil spelen, maar ik krijg zo'n pijn in me nek en ogen dat ik er nog nooit een zelf gekocht heb, als dit ding nou op de PC aan te sluiten was voor een normale prijs… had ik er een gekocht :(

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • GuanvanZoggel

  • 14 augustus 2015 17:51
  Dat is wel erg vervelend. Hopelijk komt Nintendo nog nooit met een oplossing zoals de Game Boy Advance Player voor GameCube, maar dan voor Wii U (of NX).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • MrHuu

  • 9 maart 2016 17:58
  @serphilith

  3D hoef je niet perse aan te zetten op de 3DS. Anders misschien een 2DS? Alleen mis ik even hoe pijn in je nek gerelateerd is aan de 3DS.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • serphilith

  • 9 maart 2016 18:39
  @MrHuu bedankt voor de reactie, maar het ging mij om de houding die ik aanneem om rustig te spelen, het 3D had ik nooit last van.

  Ik wacht mooi op een Emulator, want een PC connector komt er niet en het ding zelf heb ik nu, maar nog steeds niet fijn om mee te spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Fappingsnake

  • 14 augustus 2015 16:46
  pijn aan mn ogen van die crappy ghraphics weerhoud me om ze te spelen, pas als de games van de draagbare Nintendo op hd kwaliteit komt ga ik ze spelen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • ShadowX

  • 14 augustus 2015 18:09
  De screens die hierboven staan zijn van slechte kwaliteit, games als Fire Emblem en Luigi`s Mansion en Monster Hunter zien er op de 3DS gewoon geweldig goed uit en hebben zeker geen crappy kwaliteit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • JaapGoose

  • 16 augustus 2015 09:10
  Ah joh, die heeft nog nooit een 3DS van dichtbij gezien. Obvious troll is obvious. En inderdaad, nog nooit MH4 op een New3DSXL gespeeld. Geeft niet, des te meer exemplaren blijven er over voor *echte* gamers ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • ShadowX

  • 16 augustus 2015 12:10
  :), moet eerlijk zijn snapte ze opmerking eigenlijk niet want de games op het kleine scherm zien er zeker niet crappy uit en dan zeker niet de games die ik net noemde en dat waren er nog maar 2 gezien het er veel meer zijn die er geweldig uit zien.

  Wel vind ik het jammer dat een game als Luigi`s Mansion 2 niet naar de Wii-U komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Fappingsnake

  • 16 augustus 2015 13:41
  Heb er hier een liggen "trollhunter" maar het blijft pixelpower ! dat kan je niet ontkennen, en ik heb HM zelfs dus CTC :) maar ik blijf het zonde vinden dat Nintendo pixelpowered topgames maakt op een handheld ipv the big screen. Of gewoon een ds uitbrenkt in de grafishe stijl van de vita etc

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • JaapGoose

  • 16 augustus 2015 09:02
  … en over 3 jaar roep je exact hetzelfde wanneer blijkt dat de PS4 helemaal geen ultra-HD resoluties aankan. "Oeh wat crappy die graphics! Ik kan er echt niet tegen als het geen ultraHD is!!!".

  Gelukkig snapt Nintendo wel dat gameplay altijd bovenaan staat ;) dan kun je wel mooi HD graphics hebben maar als je game zuigt, vind je 't dan ook goed?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Fappingsnake

  • 16 augustus 2015 13:49
  gaat het niet om, want heb vaak genoeg mn snes nog aanstaan! :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • ShadowX

  • 14 augustus 2015 18:04
  Luigi`s Mansion is de enige in de lijst die ik af en toe nog speel, tevens ziet Luigi`s Mansion er geweldig mooi uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • bigds9fan

  • 14 augustus 2015 18:16
  Geneens Resident Evil Revelations?

  Is grafisch gezien een van de mooiste 3DS games en het was weer een ouderwets griezelige Resident Evil game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • JaapGoose

  • 16 augustus 2015 09:07
  RE:R ligt nu voor 8 euro bij de Bart Smit. Het oppikken waard! Vooral op een New3DSXL, lekker groot scherm en die 2e stick is ook wel erg praktisch ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • timtim96

  • 15 augustus 2015 20:57
  Prachtig lijstje waarvan ik er vier heb. Vooral Fire Emblem heeft echt mijn hard gestolen terwijl ik voorheen nooit zo'n soort game heb gespeeld. En Smash is natuurlijk ook geweldig voor op vakantie haha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Cyandog

  • 6 januari 2016 22:25
  @timtim96 wow ik heb het zelfde , al mocht kid icarus wel op de lijst XD , btw casual mode 4 me

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.