De Spike TV Video Games Awards werden voor het eerst in 2003 uitgereikt. Toen was het nog niet zo gewoon dat ook games jaarlijks erkenning kregen, zoals dat bij films en muziek het geval is. Het evenement had wel gelijk meer om het lijf dan enkel het opdreunen van nominaties en kort daarna de gelukkige winnaars op het podium uitnodigen. De show werd aan elkaar gepraat door een gastheer en er waren optredens van verschillende artiesten. Uiteindelijk ging het natuurlijk wel om de uitreiking.

Game van het jaar

Ieder jaar zijn er voor games weer een flink aantal titels om op hun naam schrijven, met als meest prestigieuze de game van het jaar. Verder worden er winnaars voor ieder genre en voor elke spelcomputer aangewezen. Wint een game niet als geheel, dan kan deze er altijd nog vandoor gaan met een waardering voor een onderdeel als graphics of geluid. Zo’n titel is leuk voor een uitgever, maar de echte eer zit hem toch vooral in de allerbeste zijn, iets wat niet voor de minste games is weggelegd. In vorige jaren werden onder meer Resident Evil 4, BioShock, Grand Theft Auto IV en Uncharted 2 de absolute nummer 1 van hun jaar.

Welk spel het dit jaar gaat worden is nog maar afwachten. Red Dead Redemption, God of War III, Call of Duty: Black Ops, Halo: Reach en Mass Effect 2 dingen in ieder geval mee, het laatste woord is aan de stemmende menigte. Maar daarvoor houden zij de VGA’s eigenlijk niet in de gaten. In de aanloop wordt er dan wel aandacht besteed aan de games van 2010, als het evenement 11 december eenmaal begint zijn de ogen toch vooral gericht op wat er volgend jaar gaat gebeuren.

De afgelopen jaren werden gamers tijdens de VGA’s namelijk getrakteerd op beelden van gloednieuwe titels, die het jaar daarop meestal al uitkwamen. Vorig jaar stond in het teken van games als Batman: Arkham City, Halo: Reach en Star Wars: The Force Unleashed II. Het jaar daarvoor liet Uncharted 2: Among Thieves zich al zien, samen met onder meer God of War III, Fight Night Round 4 en Dante’s Inferno. Voor 2010 staan de trailer-aankondigingen ook weer klaar, zoveel is een kleine maand voor het evenement wel duidelijk. Verschillende uitgevers lieten al vallen dat ze met nieuwe titels zouden komen, de rest werd onlangs ingevuld door een teaserfilmpje van Spike TV zelf. Wat weten we al van de games die we gaan zien?

Nieuwe games

BioWare onthult sowieso een groot nieuw project, dat volgens verschillende bronnen binnen de ontwikkelaar onder de Mass Effect-noemer valt. Sony Rusland leek vandaag al prematuur bevestigd te hebben dat het om de afsluiter van de trilogie gaat. Moederbedrijf Sony zit ook niet stil, en komt de dag na de aanvang van de VGA’s met zijn eigen aankondiging, maar daar is nog niets over bekend. Ook werd er via een flits in het teaserfilmpje van Spike TV gehint naar een game met zombies. Tot slot zullen we eindelijk zien waar de filmregisseur Guillermo del Toro zich mee bezighoudt, in samenwerking met uitgever THQ. Hij zou met een game in het sciencefictiongenre komen, met invloeden van de horrorschrijver H.P. Lovecraft.

Hoe dan ook, de Video Game Awards draaien tegenwoordig vooral om wat er het jaar daarop gebeurt en minder om wat de games van de voorgaande maanden hebben betekend. Daarmee begint de show steeds maar op een gamebeurs te lijken, zeker als aankondigingen op de E3, Gamescom en Tokyo Game Show grotendeels achterwege worden gelaten. Wij zijn in ieder geval benieuwd naar de nieuwste geesteskindjes van de grote uitgevers en hopen dat ze een kleine negen maanden later al in de winkels liggen.