Maar voor het zover is, moet er nog wel even gewonnen worden. En dat beseffen de twintig deelnemers maar al te goed. Gamer als wij zijn, besluiten we om twee gamers bij de kraag te pakken en ze aan de tand te voelen over hun voorbereiding. Vince Holtkamp en Gerrit van Beekum worden onze slachtoffers. Vince (27) is een echte race-fanaat en speelt hoofdzakelijk racegames. Hij plaatste zich als veertiende voor de voorrondes, maar kon helaas niet veel meer oefenen nadat zijn Playstation 3 de geest had gegeven. Wij denken dat de velen uren training voor de GT Academy hier debet aan zijn geweest.

Vince Holtkamp

Gerrit (25) blijkt een heuse kanshebber te zijn. Al is hij daar zelf niet helemaal zeker van. Gerrit won enkele jaren geleden de Gran Turismo 4 finales. Een meer dan behoorlijke basis voor een goed resultaat. Maar zoals bij zoveel dingen geldt: in het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. Dat de concurrentie van een hoog niveau is, blijkt namelijk al snel. In de eerste ronde wordt er geracet op zowel Eiger Northwand en Suzuka Circuit met de Nissan Fairlady Z. Een pittige auto en dito circuits. Toch lijken alle twintig rijders op een circuit geboren te zijn. Er worden weinig (grote) fouten gemaakt en de tijden liggen behoorlijk dicht bij elkaar.

Vince heeft duidelijk wat moeite met Suzuka, een baan die hij maar weinig heeft geoefend. Vooral bij het uitkomen van de bochten mist hij toch wat snelheid ten opzichte van zijn concurrenten. Ook de auto lijkt wat onwennig over de baan te bewegen. Gelukkig maakt hij behoorlijk wat tijd goed op Eiger. Al zorgt een kleine stuurfout ervoor dat hij een toptijd op zijn buik kan schrijven. Gerrit gaat wat beter van start en begint met Eiger. In totaal worden er drie rondes per circuit gereden en Gerrit weet er elke ronde wat tijd af te snoepen. Bijna foutloos rijdt hij Eiger uit en dat geeft hoop voor Suzuka. Jammer genoeg voor Gerrit blijkt ook hij Suzuka toch wat minder onder de knie te hebben.

Gerrit van Beekum

Wanneer alle twintig rijders hun rondes gereden hebben, gaan we met z'n allen naar de loungebar van de Jimmy Woo. Daar zal bekend gemaakt worden welke twaalf er door gaan naar de volgende ronde. Vince, met een tijd van 3:46:500, weet het dan eigenlijk al en baalt er behoorlijk van: "Ik reed thuis betere rondetijden, maar ik heb toch te weinig time trials geoefend. De volgende keer doe ik zeker weer mee!"  Voor Gerrit blijft het spannend tot de laatste naam bekend is. Maar ook hij gaat niet door. Met een tijd van 3:44:666 is hij vijf honderdste te langzaam en eindigt hij op de dertiende plaats. "Ik had gewoon nog even moeten oefenen, al heb ik zeker niet slecht gereden", is zijn commentaar. Hij lijkt tevreden.

Met onze twee racers alweer uit het toernooi werd het voor ons wat minder spannend. Al zullen de overige twaalf racers het daar niet mee eens zijn.  Ralf Verbeekt, als eerste geplaatst voor het toernooi, wordt zelfs verstoten van de eerste stek en ziet Steffan Amende en de broertjes Erik en Jeroen Kesselring hem voorbij stuiven. Het zijn dan tenslotte deze vier racers die in een head-to-head race zullen uitmaken welke drie er naar Silverstone gaan. Aan het eind van de dag is Erik Kesselring de snelste van de vier. Steffan en Ralf worden respectievelijk tweede en derde. Na een dag vol racen is één ding wel duidelijk. Nederland herbergt een hoop goede Gran Turismo spelers. En dat maakt een mogelijk volgende editie alleen maar spannender!

De winnaars van GT Academy