Achtergrond
PS5

De PlayStation 5 krijgt mogelijk veel minder remasters

Oude disks in een nieuwe console

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Zoals het er nu naar uitziet kan de PlayStation 5 bij release PS4-games afspelen. Backward compatibility is goed nieuws, maar naar verluidt kan de console straks ook oudere games remasteren door middel van emulatie. Dat betekent mogelijk dat we minder remasters gaan zien zoals die nu uitgebracht worden. Voor gamers is dit onderaan de streep goed nieuws.

Mensen met een Xbox One in huis hoor je er nooit over klagen: backward compatibility, oftewel de mogelijkheid om oudere games op de meest recente console te spelen. PlayStation 4-gamers kennen deze luxe niet; het is niet mogelijk een PS3- of PS2-schijfje op de PS4 af te spelen, aangezien de console die disks niet ondersteunt. Daardoor is er, ondanks alle moeite van Microsoft, ruimte ontstaan op de markt voor een speciaal type spellen: remasters. Aanvankelijk ging het om opgepoetste spellen die een generatie eerder uitkwamen, maar dat liep al snel uit de hand.

Wat ooit begon met titels als Grand Theft Auto 5, Tomb Raider: Definitive Edition en The Last of Us Remastered, is uitgemond in complete remakes in de vorm van Crash Bandicoot: N-Sane Trilogy, de Yakuza Kiwami-serie en Ratchet & Clank. Waarom? Omdat gamers de remasters massaal in huis haalden. De strategie bleek een succes en daardoor kon er ook meer geïnvesteerd worden. En als het niet om remakes ging, dan konden gamers qua remasters vaak rekenen op allerlei extra downloadable content die meteen werd meegeleverd, los van de betere grafische prestaties.

Crash

PS5 kan mogelijk spellen mooier maken

Het lijkt er op dat het einde van de remaster zoals we hem nu kennen, nabij is. Als we de nieuwe geruchten mogen geloven, dan kan de PlayStation 5 namelijk oudere PS4-spellen zelf remasteren. Dat zou gebeuren via emulatie. Tijdens het inmiddels bekende interview met Wired heeft PlayStation-architect Mark Cenry de PS4-game Marvel’s Spider-Man gespeeld op een dev-kit van de PlayStation 5. Niet alleen zouden de laadtijden korter zijn geweest, ook zouden de resolutie, framerate en processorsnelheid er flink op vooruit zijn gegaan.

Op moment van schrijven is er nog niet veel bekend over de PS5, diens technische details en de mogelijkheden. Toch lijkt het er op dat de console straks in staat is oudere games te verbeteren zoals de PlayStation 4 Pro dat kan doen met oudere PS4-spellen. Daardoor zou het dus zomaar kunnen dat de simpele remaster in de toekomst kan verdwijnen. Want waarom zou iemand nog de volle mep willen betalen voor een beter ogende game, terwijl het schijfje van het spel dat die persoon al heeft liggen, precies hetzelfde kan wanneer je hem in de PS5 stopt?

Ondertussen probeert Microsoft gamers zover te krijgen over te stappen op een digitale toekomst. Nu is het al mogelijk Xbox- en Xbox 360-spellen te spelen op je Xbox One, die er veel beter uitzien dan destijds en ook veel soepeler draaien. Het Amerikaanse bedrijf zou dus gek zijn om de lijn van backward compatibility niet door te trekken naar de opvolger van de Xbox One, die mogelijk dus in staat is Xbox One-spellen af te spelen. Die games gaan er dan ongetwijfeld ook beter uitzien dan nu het geval is. De traditionele remaster lijkt dus heel weinig ruimte te krijgen in de toekomst.

PlayStation 5

Minder remasters, meer remakes

Het betekent natuurlijk niet dat er helemaal geen remasters meer verschijnen. Ontwikkelaars kunnen er nog altijd voor kiezen een game opnieuw uit te brengen, maar dit keer in de vorm van een completer pakket (zoals een Game of the Year-editie of Director’s Cut). Simpele remasters die alleen de graphics oppoetsen en waar ontwikkelaars verder weinig moeite in stoppen zullen mogelijk veel minder voorkomen. Dat zorgt voor ruimte voor meer remakes van spellen die al jaren geleden zijn uitgebracht. Games als Resident Evil 2 Remake laten zien dat er nog steeds een markt voor is.

Mocht deze ontwikkeling zich doorzetten - afhankelijk van of de geruchten rondom de PlayStation 5 kloppen - dan heeft dat voor- en nadelen. Uitgevers zijn straks minder geneigd games van een generatie geleden opnieuw uit te brengen, waardoor sommige series die destijds minder goed presteerden geen tweede kans krijgen. Uiteindelijk wint de gamer, omdat het aanbieden van backward compatibility, zeker met de toevoeging van remastering door middel van emulatie, een waardevolle toevoeging en veel klantvriendelijker is. Zo hoef je minder vaak twee keer in de buidel te tasten voor dezelfde game.

Dit artikel delen:

Lees meer

E3 2019: 'Minder op het spel' - Gamer.nl Podcast 228 Nintendo’s oplossing voor lootboxes is onzinnig
17

Reacties op: De PlayStation 5 krijgt mogelijk veel minder remasters

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Markus88

  • 26 mei 2019 08:15
  "Mensen met een Xbox One in huis hoor je er nooit over klagen: backward compatibility"

  mij hoor je er vaak zat over klagen. genoeg games die ik heb op mijn x360 heb die ik graag op mijn x1x wil afspelen wat helaas niet kan want de games zijn nog (steeds) niet backwards compatible haha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Inkmastery

  • 26 mei 2019 13:40
  @Markus88 Ben blij dat de mogelijkheid er is. Is ook nooit goed he

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Devenace

  • 26 mei 2019 09:46
  An infiltration unit that can repair or make himself better by solving and creating, eventually with a new patch it can rewrite its own coding and create coding, therefor making it limitless and without ethics, its only here to improve itself and to destroy and/or enslave.

  (nu met kinderstemmetje roepend) PLAYSTATION!!! ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 26 mei 2019 11:38
  Eindelijk. Die geldtrekkerij moet maar eens afgelopen zijn. 2 tot 3 x betalen voor hetzelfde spel. Of een abbonement nemen voor 150 euro per jaar.

  Goed nieuws voor alle gamers dit, microsoft doet dit al jaren, maar andere consoles kunnen natuurlijk niet achter blijven ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 26 mei 2019 14:01
  @-it- eindelijk, sprak de ps4 loze ms fanboy, Die geldtrekkerij, (??) moet afgelopen zijn! , ja want iedereen koopt verplicht 2 of 3 keer hetzelfde spel. of neemt een abonnement van 150 euro! (echt, 150 euro ? ik dacht 250!!)

  Maar goed nieuws, "Zijn Microsoftje doet het al jaren." Ik vind het klasse getrol, goed doordacht en totaal niet opzichtig. 5 xboxen voor jou :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 26 mei 2019 19:38
  Wat een volwassen reactie

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Derper

  • 27 mei 2019 10:09
  @fonsrutte ik wilde ook al zeggen….wie is hier nou de fanboy?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Lord_Bono

  • 26 mei 2019 19:10
  @-it- Liever 2-3x voor een goede game betalen, dan een gebrek aan goede game hebben zoals op de Xbox :')

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 26 mei 2019 11:48
  Het heeft wel pang geduurd voordat Sony dit voor elkaar heeft zeg. En dan nog moet ik maar zien hoe goed dit werkt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 26 mei 2019 12:28
  @fonsrutte
  Willen en kunnen zit een groot verschil in.
  En wat ze straks aanbieden is dan weer wat anders dan wat MS nu met de Xbox doet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 26 mei 2019 13:03
  Wat een compleet onzin verhaal zeg. Een remaster is wel iets meer dan de game op een hogere resolutie weergeven. De ps5 kan niet ineens assets zoals hogere resolutie textures uit 't niets maken.
  Bovendien neemt het nog steeds de reden voor een remake niet weg. Een term die ook hier weer door elkaar gebruikt wordt met remaster.
  De ps5 wordt vast goed, maar hij kan geen wonderen verrichten.

  P. S. Ik snap wel hoe backwards compatibility de hoeveelheid remasters terug zal dringen hoor. Maar dat is niet alles wat in dit artikel beweert wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • racerozzy

  • 26 mei 2019 16:49
  Sommige mensen begrijpen het ook nooit…. Ik ben blij met remaster en ben groot voorstander van backwards, had tenslotte ook de eerste ps3 voor deze optie. Waarom gebeurd dit niet bij de PS4? Hardware structuur verschillen ps3/ps4 zijn totaal verschillend wat het moeilijk tot onmogelijk maakt –> PSX games en PS2 emulatie vereist meer rekenkracht om het goed te laten verlopen dan de PS4 kan bieden. Waarom iets aanbieden dat maar voor 75% werkt? Dit kan de PS5 misschien wel veranderen extra rekenkracht en structuur van PS4 en PS5 blijven relatief hetzelfde dus dan is het misschien wel mogelijk.

  Verplaats je in de ogen van een ander. Ik baal ook dat het zolang heeft moeten duren maar er zit iets moois in het vooruitzicht!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 26 mei 2019 19:42
  Hmmm ik hang een beetje in het midden wat betreft dit onderwerp. Tuurlijk snap ik wel dat mensen niet graag 2 of meer keer betalen voor dezelfde game.
  Maar eigenlijk betaal je bij een goede remaster ook niet enkel voor de game maar ook voor de tijd dat mensen daarna bezig zijn geweest om textures en allerlei dingen wat te moderniseren. Die tijd moet dan ook terug verdient worden en logischerwijs wil een bedrijf ook winst draaien want je onderhoud je personeel niet door je produkten gratis weg te geven of maar 1x te verkopen terwijl he er wel nogmaals tijd in stopt.
  Maar voor mensen die graag de oude game opnieuw spelen zonder kosten is dit geweldig. En ik ben ook wel een voorstander voor backwards aangezien veel games niet geremasterd worden. Dus voor die games zeg ik nu al dat het heel mooi is.

  Maar als ik mag zeggen dat een remaster ook kan zorgen dat het niet enkel speelbaar is maar ook beter uitziet wil ik in het geval van een game waar mijn hart ligt ook wel graag nog een keer betalen.
  Als voorbeeld heb ik final fantasy X op PS2 volledig doorgespeeld.
  Als die backwards was op ps3/4 was dat leuk geweest. Maar nu achteraf vind ik het fijner dat ik die game nogmaals kon kopen met een sterke grafische update waardoor de monsters en personages ook echt veel beter eruitzien en aardig bij de tijd zijn( zeker kwa Ps3 kracht). En daar is een nieuwe soundtrack voor opgenomen( wat ook betekend opnieuw herschreven muziek stukken die door instrumenten bespeeld word. en designers bezig geweest om de uistraling te moderniseren. En voor mij vind ik het dan meer waard om die game nogmaals te kopen in die mooiere update dan dat ik naar pixel rafelrandjes moet kijken op 1080 wat er dan gewoon niet mooier uitziet.
  Dat weet ik omdat baten kaitos op GameCube altijd gelijk was kwa gfx aan final fantasy X naar als je die nu speelt op een led scherm is dat geen verbetering.
  Daar kan upscaling wel wat aan doen natuurlijk maar het wint nooit van gepasioneerde remasters door mensen die een game echt tot deze tijd proberen te rekken.

  Dus voor mij is backwards wel leuk, zeker als dat ook echt mooier is, maar games die ik echt goed vind betaal ik liever nog een keer voor in de betere kwaliteit gfx, muziek en misschien nog wat extras toegevoegd(final fantasy X remaster was ook de meest volledige versie die niet overal ter wereld origineel te spelen was, dus de remaster heeft voor enkelen ook echt extra). En geen upscaling kan doen wat bij een goede remaster gemaakt word.,

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 27 mei 2019 08:06
  Ik denk dat er ook niet zoveel meer te winnen valt met een remaster als je kijkt naar grafische kwaliteit. Games die uitkwamen op de PS4 generatie zullen nu niet geremasterd worden en de games die pas geremasterd zijn zullen niet nog een keer gedaan worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  smoothy101

  • 27 mei 2019 10:10
  Waar de schrijver op doelt (denk ik) is dat remasters heel gemakkelijk via patches te downloaden zijn. Een remaster is niet veel meer dan hogere resolutie textures and higher poly models en misschien een wat opgepoetste UI.

  Een remake daar in tegen is ee game compleet opnieuw gemaakt. Nieuwe assets, nieuwe/geupdate engine etc….

  Ik denk dat een goed voorbeeld Skyrim Special Edition is die op consoles een remaster is die je appart moet kopen terwijl op PC dit in Vanilla Skyrim bereikt kan worden met mods. En dat de PS5 de mogelijkheid bied om op een gegeven moment je game te patchen naar de "Special Edition".

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 27 mei 2019 10:16
  @smoothy101

  Dat zou natuurlijk voorheen ook gelukt zijn als de game afgespeeld kan worden.
  Als PS2 games op ps4 konden hadden ze die ook kunnen patchen, het ging alleen mis bij geen backwards compatibel.
  En ga er maar vanuit dat er geen patches komen zonder dat daar voor betaald moet worden. Dus dit bericht voor kosten besparing gaat enkel over de mogelijkheid van afspelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • bugaboo

  • 27 mei 2019 10:28
  Ik moet het verschil nog zien tussen PS4 en PS5 uiteraard, maar ik denk niet dat het verschil groot genoeg gaat worden dat ik een PS4 remaster op de PS5 zal spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.