Achtergrond

De onderbelichte positieve kanten van online gaming

Van een talenknobbel tot ware liefde

Geschreven door Jolien Mauritsz op
Vanaf het moment dat games werden uitgerust met online functies, is contact met andere spelers een belangrijk onderdeel van veel spellen. Waar gamers eerst hun mening deelden op verschillende gamefora, is het nu ook mogelijk om via verschillende chatfuncties direct met elkaar te communiceren, zowel in games zelf als via services als Discord en Skype.

Tijdens de quarantaine in verband met het coronavirus is er meer positieve nadruk komen te liggen op sociale aspecten van diverse games. Zo spreken veel mensen met elkaar af op elkaars eilanden in Animal Crossing: New Horizon. Ook in games als Minecraft en Fortnite maken spelers gretig gebruik van de communicatiemogelijkheden. Epic heeft met Party Royale zelfs een modus in Fortnite uitgebracht waarin spelers rustig met elkaar kunnen afspreken en chillen.

Hartverwarmende verhalen

De toename aan communicatie in games zelf zorgt voor de nodige hartverwarmende verhalen. Zo ontmoette een groep van zes scholieren iemand in Fortnite. Tijdens de gesprekken bleek ‘JamMaster’ een tienjarig jongetje te zijn die binnenkort jarig was. Vanwege het coronavirus kon hij echter geen feest organiseren of bezoek ontvangen. De groep besloten daarom voor hun nieuwe Fortnite-vriend een verjaardagsfeest te organiseren in de Party Royale-modus van de game.

Een ander recentelijk voorbeeld: een koppel moest hun fysieke bruiloft uitstellen vanwege de coronamaatregelen. Hun beste vrienden organiseerden een ceremonie in Animal Crossing: New Horizons om het toch met elkaar te kunnen vieren.

Animal Crossing
Via Reddit

Het internet staat vol met dit soort positieve verhalen over communicatie in games. Verschillende onderzoeken prijzen dan ook de sociale aspecten van onze favoriete bezigheid. Zo blijkt uit het onderzoek ‘The relationship between online video game involvement and gaming-related friendships among emotionally sensitive individuals’ dat verlegen mensen gemakkelijker andere mensen ontmoeten via online spellen.

Het onderzoek ‘The Benefits of Playing Video Games’ claimt dat online games vriendschappen kunnen verbeteren. Ook kan het spelers helpen met het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Zo leren spelers om samen te werken met anderen om zo een gezamenlijk doel te behalen.

Niet alleen tijdens de pandemie

De pandemie heeft ervoor gezorgd dat online chatfucties nog meer in de spotlight zijn komen te staan. Toch bieden games al vele jaren een manier voor mensen van over de hele wereld om elkaar virtueel te ontmoeten. Er worden vriendschappen gesloten en sommigen vinden zelfs de liefde van hun leven via de online functies. Via een oproep over de mail hebben Eduard en Simone hun ervaringen met de Gamer.nl-redactie gedeeld. De broer en zus hebben namelijk beiden hun partners ontmoet tijdens het gamen.

Simone ontmoette haar partner via de first-person shooter Combat Arms. “Ik kwam hem een keer tegen in een match en nodigde hem uit voor mijn clan. We praatten tijdens het spelen vaak met elkaar op Skype en na een paar weken zei hij dat hij mij leuk vond. Enkele maanden later hebben we elkaar in het echt ontmoet en de rest is geschiedenis!”

Haar broer Eduard heeft de liefde ook gevonden tijdens het gamen. “Ik heb toevallig mijn vriendin leren kennen via de ritmegame Osu!, een spel waarin je op de maat van muziek op cirkels moet klikken”, legt Eduard uit. “Ik leerde tijdens mijn opleiding iemand kennen die zelf ook Osu! speelde en hij nodigde mij uit om het online te spelen met een paar van zijn Vlaamse vrienden. Later ging ik wanneer zij online kwamen kijken naar hoe ze aan het spelen waren, ook om ze aan te moedigen. Zo leerde ik mijn huidige vriendin kennen, die zelf ook weer naar mij kwam kijken. Ze vertelde mij over haar andere hobby’s, voornamelijk tekenen, en we begonnen langzaamaan steeds meer met elkaar te praten en naar elkaar toe te reizen tussen Noord-Holland en Oost-Vlaanderen. Op dit moment zijn wij drie jaar bij elkaar.”

Ik leer nieuwe mensen kennen uit andere landen en word beter in het begrijpen en spreken van een andere taal.

Via een oproep op Reddit vernam Gamer.nl het verhaal van Emily, die een hele nieuwe taal aan het leren is via online games. Emily was Spaans aan het leren, toen ze toevallig een groep mensen uit verschillende Spaanse landen tegenkwam in Counter-Strike. “In het begin keken ze mij raar aan, maar toen ik zei ‘Disculpe mi entusiasmo, pero estoy aprendiendo Español’ (‘Ik ben Spaans aan het leren’), voegden ze mij gewoon toe”, lacht ze.

Hoewel haar teamgenoten soms Engels spreken om Emma tegemoet te komen, staat ze dat niet toe. “Ik zeg dan dat ik de taal wil leren en dat het niet nodig is. Het motiveert mij juist meer om de taal te leren en beter te worden in het communiceren met mijn teamgenoten. Het is eigenlijk positief op meerdere manieren: ik leer nieuwe mensen kennen uit andere landen en word beter in het begrijpen en spreken van een andere taal.”

Het is niet alleen negativiteit

De mainstream pers besteedt relatief weinig aandacht aan de positieve kanten van online gaming. Daar wordt vooral veel nadruk gelegd op negatieve aspecten als cyberpesten, discriminatie en racisme. Zo schreef The New Yorker in december dat online videogames een ‘jachtgebied’ zijn voor zededelinquenten, die games als Roblox, Minecraft en Fortnite gebruiken om in contact te komen met kinderen. Natuurlijk is het belangrijk dat de gevaren van online gaming aan het licht komen, maar meer verhalen over de positieve eigenschappen zouden veel betekenen voor het algemene beeld van online spellen.

Online games bieden immers voornamelijk plekken waar gamers elkaar kunnen ontmoeten en kunnen praten over hun hobby. Vriendschappen ontstaan, sociale vaardigheden en kennis over een groot scala aan onderwerpen worden aangescherpt en zo nu en dan vindt iemand zelfs zijn of haar grote liefde. Deze geweldige bijkomstigheden van de vele online werelden die onze hobby rijk is, verdienen zonder twijfel de nodige aandacht en erkenning in onze maatschappij.

Dit artikel delen:

Lees meer

Check de The Last of Us Extravaganza-stream om 12:00 Star Wars: Rogue One-schrijver werkt aan Square Enix' Project Athia
10

Reacties op: De onderbelichte positieve kanten van online gaming

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  WvA

  • 15 juni 2020 11:13
  Leuk artikel, en hartverwarmend van die verjaardag. Ikzelf herken het zeer, aan online gamen heb ik al een aantal mooie vriendschappen en zelfs relaties overgehouden. Ook is het een mooie manier om contact met elkaar te houden in tijden zoals deze. Ik kan mijn broer wat minder vaak zien, maar via een potje hier en daar praten we weer bij. Ook met mijn huidige vriendin is het leuk om samen games te spelen, ook al wonen we inmiddels samen. Er is gewoon iets heel chills aan samen genieten van een game en een beetje bij praten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 15 juni 2020 11:16
  Leuk en goed geschreven (en onderbouwd) artikel. In de game waar ik het meeste uren in steek, is de communicatie wat beperkter:

  What a save!
  What a save!
  What a save!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 15 juni 2020 11:33
  @denver Great Shot!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 15 juni 2020 11:42
  @denver Chat Disabled

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Paxopoxo

  • 15 juni 2020 14:03
  @denver

  Wow!
  Wow!
  Wow!
  Chat disabled for 4 seconds.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 15 juni 2020 11:17
  vroegah bouwde ik nog wel eens een band op met vreemden online. Nu is alles wel een stuk killer. Een menselijke reactie is al zeldzaam, negeren word wel ontzettend veel gedaan. Is niet erg, zeg alleen dat het meer gebeurd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Paxopoxo

  • 15 juni 2020 14:05
  @HunterSeeker Ben er wel deels mee eens. Ligt wel aan welke game je speelt. Er is een verschil tussen COD en Battlefield of games zoals Arma 3, Squad en Hell let loose enz. Daar is teamchat met mic bijna vereist door de community.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 15 juni 2020 11:32
  Ik speel vaak Jackbox met mensen uit mijn discord server. Ik ken ze niet IRL maar we gaan wel allemaal stuk van het lachen. Erg gezellig

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  woutzorz

  • 15 juni 2020 12:39
  Heb ook meerdere (internationale) vrienden overgehouden uit de tijd dat ik nog WoW speelde. Zie ze nog regelmatig als ze naar NL komen en ben zelf ook wel eens naar bijvoorbeeld Finland of Zweden geweest om ze op te zoeken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Minoesh

  • 15 juni 2020 20:41
  Toen ik zo een 15 jaar geleden een moeilijke tijd doormaakte thuis, heeft online gamen mij onwijs geholpen. De goede contacten die ik daar had beurde me op.

  Verder vind ik het nu nog fijn dat ik online met anderen over een game kan praten. Zowel in de game zelf als op fora. In mijn omgeving gamed zo goed als niemand. Mijn vriendinnen snappen er weinig van als ik over een game begin die ik leuk vind en daar inhoudelijk meer over vertel. Ik merk ook dat het ze weinig boeit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.