Dat Nokia telefoons kan maken, is niet zo’n schokkend nieuws. Maar dat ze in staat zijn een sexy smartphone in elkaar te zetten, flink wat snelheid en mooie beelden weten te bieden en tegelijkertijd een indrukwekkend en smaakvol besturingssysteem hanteren , dát hebben veel Apple-fans en Android-supporters toch als een verrassing ervaren. We hebben inmiddels een tijdje met de Nokia Lumia 800 gespeeld en hebben ons vooral op de gamecapaciteiten van de smartphone gericht.

De techniek waarmee de telefoon door het leven gaat, is prima geschikt om games mee te spelen. De Lumia 800 heeft een prachtig Amoled-scherm met een grootte van 3,7 inch en een resolutie van 480 bij 800 pixels. Vooral de kleuren en de helderheid laten de beelden van het scherm knallen. De resolutie haalt het qua scherpte niet vergeleken met het Retina-scherm van de iPhone 4S – 960 bij 480 pixels op een scherm van 3,5 inch – maar de kwaliteit is meer dan genoeg. Door de ruime inkijkhoek kun je vanuit elke positie makkelijk op het scherm kijken of meekijken. Vooral mooi is hoe zwart echt zwart is op het scherm, en hoe duidelijk het beeld tijdens het gamen is. Iets minder fijn is dan weer dat een witte achtergrond soms een vreemde rode of groene zweem heeft. Qua specificaties is de Nokia Lumia geen absolute krachtpatser, maar hij kan aardig mee in de achtervolging. De Lumia gebruikt de Qualcomm MSM8255-chip en heeft een werkgeheugen van 512 MB. Je zou kunnen zeggen dat de Nokia Lumia 800 niet de pure kracht heeft van een iPhone 4S, maar het merendeel van de games op ongeveer gelijke wijze in beeld kan brengen.

Besturing

Net als op andere smartphones bestuur je games op een Nokia Lumia 800 voornamelijk met de touchscreen. Deze reageert prima op invoer tijdens een spel. Racegames kun je ook besturen door de Lumia te kantelen. Het gebogen glas van de touchscreen – een van de opmerkelijke designkeuzes van de Lumia – staat een directe besturing niet in de weg. De smartphone ligt stevig in de hand en lijkt het perfecte gewicht te hebben. De knoppen aan de rechterkant van de telefoon zijn minder fijn. Als je een game in de portretstand speelt, komt je wijsvinger soms per ongeluk op de aan/uit-knop. Gelukkig kun je wel weer meteen verder met de game als je hiermee onverwacht het scherm uitzet. Hetzelfde geldt voor de cameraknop die rechtsonder aan de telefoon zit. Draai je de Lumia een kwartslag om een game in de landschapsmodus te spelen, dan zitten soms de drie knoppen van het Windows Phone 7 besturingssysteem in de weg. Deze bevinden zich meteen rechts naast het scherm en werken op dezelfde manier als de touchscreen. Als je per ongeluk de terug-toets aanraakt, ga je een scherm terug en ben je uit de game. En als je met de stekker in je smartphone speelt, is de Lumia moeilijk vast te houden door het kleine, breekbare klepje dat open moet staan. Dit zijn slechts kleine ergernissen die af en toe het gamen verstoren.

 

Redelijk aanbod

Sinds de introductie van de App Store voor de iPhone en de indrukwekkende opmars van de Android Market twijfelt niemand meer over het belang van een goede online winkel voor applicaties. Op dit punt stelt Windows Phone niet teleur. Er zijn inmiddels zo’n 50.000 apps in de gebruiksvriendelijke en fraaie Windows Phone Marketplace. Elke dag komen hier ongeveer 400 apps bij en de verwachting is dat dit aantal verder zal toenemen. Voorlopig kan Marketplace zich nog niet meten met concurrerende appwinkels, maar dat is gezien de korte levensduur niet zo heel vreemd.

Er is inmiddels een behoorlijke reeks games in allerlei categorieën beschikbaar, waarbij kaskrakers als Angry Birds, Plants vs. Zombies en Uno voor heel wat downloads zullen zorgen. Ook Electronic Arts geeft titels uit op Windows Phone;momenteel staan de titels Need for Speed Underground, The Sims 3, Tetris, Monopoly en Tetris al in de Marketplace. Hoewel er over het algemeen niet heel veel bekend is over welke titels er nog voor het platform aankomen, heeft EA onlangs wel een belangrijke aankondiging gedaan die Windows Phone 7 een extra steun in de rug moet geven. De uitgever openbaarde plannen om dit jaar zo’n 25 titels uit te brengen, waaronder Mirror’s Edge, Spy Mouse, Real Racing 2, Levensweg en Sims Medieval.

Ook andere uitgevers timmeren aan de weg op het platform. Natuurlijk levert Microsoft zijn bijdrage met zowel eigen titels als titels van andere uitgevers en ontwikkelaars, zoals Kinectimals, Doodle God, Max and the Magic Marker, iBlast Mokie, Minesweeper en Sudoku. De succesvolle mobiele uitgever Gameloft heeft ook een paar titels voor het platform, zoals Uno, Earthworm Jim, Assassin’s Creed en Let’s Golf 2. Namco Bandai heeft leuke games als Flight Control, Pac-Man, I Love Katamari en Puzzle Quest. Wel missen er heel wat titels die bijvoorbeeld op de iPhone veel succes kenden, zoals Tiny Tower, Cut The Rope, Tiny Wings en de games van Kairosoft zoals Game Dev Story en Grand Prix Story.

Duurdere games

Het vreemde aan Marketplace is dat de titels nogal prijzig zijn. Wellicht proberen de uitgevers iets hoger in te zetten en gebruiken ze de Marketplace om te testen of de consument hogere prijzen accepteert. Zo kosten Angry Birds en Fruit Ninja allebei € 2,99, terwijl je daar in de App Store hoogstens € 0,79 voor kwijt bent. Erg handig is wel dat elke game in de Marketplace ook gratis te proberen is. Dat werkt niet met een aparte lite- of demo-versie, maar met een “proberen”-knop die onder elke app verschijnt. Fans van Wordfeud kunnen vanaf 1 februari ook aan de slag met de Windows Phone-versie. Samengevat is het aanbod van Windows Phone misschien niet zo heel indrukwekkend voor de zeer fanatieke mobiele gamer, maar heeft het voor de gemiddelde smartphonegebruiker die ook van games houdt, meer dan genoeg leuke titels te bieden.

Samenwerking met Xbox

Een van interessante eigenschappen van Windows Phone 7 op de Lumia is dat er directe voordelen zijn voor Xbox-gebruikers. Zo kun je met je avatar spelen, je achievements bekijken en zijn er redelijke wat Windows Phone-games die Xbox LIVE-functionaliteit hebben. Dat betekent in de praktijk dat ze ook achievements hebben en worden gedeeld met je Xbox-vrienden. De Xbox LIVE Companion is een app die nog niet is voorgeïnstalleerd, maar die je gratis kunt downloaden. Als je daarna verbinding maakt met de Xbox 360 met dezelfde LIVE-account, kun je je smartphone als verlengstuk of afstandsbediening van je Xbox 360 gebruiken. Een andere los verkrijgbare app, Xbox Live Extras, lijkt vooral bedoeld om nog meer te knutselen aan je avatar. De extra Xbox-functionaliteit van de Lumia in combinatie met Windows Phone 7 is aardig, maar is zeker geen ‘game changer’ voor trouwe Xbox-gamers. Bovendien kent de App Store ook de officiële My Xbox LIVE-app voor de iPhone, waarmee je ook met je achievements en avatar aan de slag kunt.

Als telefoon is de Nokia Lumia 800 een prima keuze. Het moet een alternatief bieden tussen de dure, stijlvolle apparaten van Apple en de flexibele en krachtige smartphones aan de bovenkant van de Android-markt. In die zin is dit apparaat door het mooie scherm en het smaakvolle, karakteristieke besturingssysteem zeker geen slecht alternatief. Op het gebied van games moet de smartphone zich nog bewijzen, maar lijkt hij aardig op weg. Hoewel het qua aanbod nog niet in de buurt komt van de App Store en Android Market, heeft de Windows Phone Marketplace een indrukwekkende groei doorgemaakt en biedt het al vele klassiekers waar je lang zoet mee kunt zijn. Aan het eind van dit jaar zal blijken of het platform voldoende aandacht van grote en kleine ontwikkelaars en uitgevers heeft gekregen om echt van een serieus en volwaardig gameplatform te kunnen spreken. Tot dat moment is de Nokia Lumia 800 een prima smartphone met degelijke gamemogelijkheden.